Challenger v Prostějově vyhrál nenasazený Kazach Ščukin

4. 6. 2011, 14:57
Aktuality 2
CHALLENGER PROSTĚJOV - Jurij Ščukin vyhrál challenger Czech Open v Prostějově. Kazašský hráč, jenž v semifinále vyřadil poslední domácí naději Radka Štěpánka, v dnešním finále porazil Itala Flavia Cipollu 6-4 4-6 6-0.
Profily hráčů
Jurij Ščukin (@ czech-open.cz)

Jurij Ščukin byl v březnu členem kazašského daviscupového týmu, který překvapivě postoupil přes české tenisty do čtvrtfinále. Sám jednařicetiletý Ščukin ale bodem nepřispěl, neboť ve čtyřhře po boku Koroljova neuhráli ani set. Výsledek krásně zapadl do Ščukinových zápisů v letošní sezoně, v níž se na challengerech ani jednou nedostal za druhé kolo a na podnicích ATP nezvládal kvalfikace.

Překvapil až na prostějovské antuce, kde se přes Kravčuka a Volandriho dostal letos poprvé do čtvrtfinále. Pak měl na Hané i trochu štěstí, jelikož mu kvůli zranění vzdal třináctý hráč světa a nejvýše nasazený Michail Južnyj z Ruska. V semifinále pak došly síly Radku Štěpánkovi, Ščukin zápas proti domácímu favoritovi otočil a postoupil do svého 16. challengerového finále.

V něm Ščukin proti Italu Flaviu Cipollovi překonal krizi ze druhého setu, v rozhodující sadě soupeře rozdrtil a připsal si 8. challengerový titul.

"Na konci druhého setu jsem ztratil sílu, bylo to asi horkem, musel jsem se převléknout a pokusit se znovu zkoncentrovat. To se mi dokonale povedlo a můj soupeř mi to trochu ulehčil, protože jsem měl pocit, že se v třetím setu položil psychicky. Navíc mi pomohlo i publikum, cítil jsem podporu části diváků a to mi dodalo sílu. Jsem rád, že jsem tímto vítězstvím získal další sebedůvěru a vyrazím na další turnaje," pochvaloval vítězství v silné konkurnci Ščukin.

"Po nevydařeném začátku sezony je pro mne toto vítězství důležité, protože člověku vzroste sebevědomí, bez kterého je těžké vyhrávat," řekl ruský rodák s kazašským pasem, až 159. hráč žebříčku ATP.

Příští rok by se prý mohl vrátit a pokusit se obhájit titul. "Nikdy nevíte, co se stane, ale pokud bude vše v pořádku, přijedu rád. Navíc z Německa, kde bydlím, je to kousek a upřímně řečeno u vás v Čechách se cítím lépe než tam.“

Ředitelku turnaje Petru Píchalovou-Langrovou trochu mrzelo, že se do finále nedostal žádný z favoritů a především domácí Štěpánek. "Samozřejmě, všichni by byli radši, kdyby Radek využil svých šancí v duelu se Ščukinem a dotáhl zápas do vítězného konce. Všichni bychom raději viděli ve finále českého hráče, ale jak Ščukin, tak Cipolla předváděli dobrý tenis. Prostě jsme museli respektovat, že tihle dva v průběhu týdne dokázali, že mají právo hrát zápas o vítěze osmnáctého ročníku UniCredit Czech Open. Měli jsme tu deset hráčů do stovky, byl tu třináctý hráč ATP Michail Južnyj, konkurence byla vynikající a je třeba poblahopřát novému šampionovi.“

- CHALLENGER PROSTĚJOV (Česko, antuka, 106.500 eur) -
sobotní výsledky (03. 06. 2011)

Dvouhra - finále:
Ščukin (Kaz.) - Cipolla (It.) 6-4 4-6 6-0

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

2
Přidat komentář
smazaný uživatel
Kazachům se v Česku daří.
Reagovat
smazaný uživatel
Cítí se tady asi lépe než jinde, proto možná vyhrávají.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist