Chorvatsko podruhé vyhrálo Davis Cup, o triumfu rozhodl Čilič

25. 11. 2018, 15:36
Aktuality 37
DAVIS CUP - Chorvatští tenisté se po 13 letech a podruhé v historii radují z triumfu v Davisově poháru. Ve finále na antuce ve Francii zvítězili 3-1, když rozhodující třetí bod získal Marin Čilič, který porazil 7-6 6-3 6-3 Lucase Pouillea.
chorvatský daviscupový tým

Chorvaté udělali výrazný krok k druhé daviscupové trofeji po triumfu v roce 2005 už v pátek, kdy Čilič a Borna Čorič vyhráli své dvouhry. Obhájci titulu Francouzi sice v deblu snížili na 1:2, ale porážku neodvrátili. Hrdina loňského finále proti Belgii Pouille dnes v domácí sestavě vystřídal původně nahlášeného Jérémyho Chardyho, na bývalého vítěze US Open Čiliče však nestačil.

Třicetiletý Čilič nečelil v zápase ani jednomu brejkbolu a vítězství svého týmu zpečetil po dvou hodinách a 22 minutách. Rozesmutněl tak zhruba 20 tisíc francouzských fanoušků na fotbalovém stadionu Pierrea Mauroye, kteří doufali v obhajobu vítězství, což se naposledy povedlo v roce 2013 českému týmu.

"Rozhodnout o vítězství v Davis Cupu je vážně skvělý pocit. Moc si tyhle chvíle užívám a budu si je pamatovat do konce života. Dá se to srovnt s vítězstvím na grandslamu, ale pcoity jsou jiné, protože všechno prožíváte s celým týmem," radoval se vítěz US Open z roku 2014.

"Mistrem světa se nestáváte každý den. Pro nás je to splněný sen," uvedl Čilič, jenž se dočkal daviscupové trofeje dvanáct let po svém debutu v týmové soutěži. "Ze sna mě to nebudilo, spím dobře, ale jsem šťastný, že jsem hrál tenhle víkend tak dobře," dodal téměř dvoumetrový tenista.

Čilič s Čoričem ve dvouhrách nad Francouzi dominovali. Ve třech zápasech neztratili nejen set, ale ani podání.

Francouzský kapitán Yannick Noah, kterého od příští sezony vystřídá Amélie Mauresmová, postrádal ve finále zraněnou žebříčkovou jedničku Richarda Gasqueta. V nominaci neměl ani Gaëla Monfilse s Gillesem Simonem, naopak spoléhal na Jo-Wilfrieda Tsongu, vracejícího se po zranění. Tsonga však v pátek prohrál s Čiličem a jeho start v případné čtvrté dvouhře byl ohrožen kvůli problémům s tříslem.

"Prohráli jsme s lepším týmem. Dělali jsme, co se dalo, abychom se jim vyrovnali, ale oni nás přejeli," uvedl loučící se Noah, jenž po zápase přišel se svými svěřenci přemožitelům pogratulovat do šatny. "Zasloužili si to, jsou to skvělí šampioni," dodal bývalý vítěz Roland Garros, jenž v roli kapitána dovedl Francouze ke třem daviscupovým triumfům.

Chorvatsko se stalo posledním daviscupovým šampionem podle formátu, kdy je hostitelem jedna země, zápasy se hrají během tří dnů a na tři vítězné sety. Příští rok se bude hrát finálový turnaj pro 18 týmů v Madridu během jednoho týdne a každé jednotlivé utkání bude už jen na dva vítězné sety. Čeští tenisté budou o postup na finálový turnaj bojovat v únorové kvalifikaci proti Nizozemsku.

• DAVIS CUP 2018, FINÁLE •
Francie / Lille, antuka / hala
kompletní výsledky (23. - 25. 11. 2018)
Francie - Chorvatsko 1-3
pátek 23. listopadu
Chardy - Čorič 2-6 5-7 4-6 ... 0-1
Tsonga - Čilič 3-6 5-7 4-6 ... 0-2
sobota 24. listopadu
Herbert/Mahut - Dodig/Pavič 6-4 6-4 3-6 7-6(3) ... 1-2
neděle 25. listopadu
Pouille - Čilič 6-7(3) 3-6 3-6 ... 1-3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

37
Přidat komentář
George_Renel
https://sport.idnes.cz/nick-kyrgios-john-mcenroe-trapeni-dr1-/tenis.aspx?c=A181126_211040_tenis_ten
Reagovat
George_Renel
https://www.sport.cz/ostatni/tenis/clanek/1044979-novy-davis-cup-se-topi-v-obrich-problemech-tvurce-pique-pod-tlakem-ustupuje-co-bude-dal.html#hp-sez
Reagovat
ttopi
Dostává klacky pod nohy ze všech stran. ATP rychle vyhlásila ATP Cup. Pak je tam Laver Cup. A do toho nejsou spokojeni ani hráči. Vypadá to bledě.
Reagovat
Krisboy
Zasloužil by spíš klackem po hlavě, než pod nohy.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak hlavně je to úplná blbost. DC se hrál prakticky celý rok a teď ho chtějí narvat do týdne plného tenisu. Jak to chceš hrát? Týden je strašně moc a navíc v termínu, který je po sezóně. Ta akce ještě nevznikla a už to většina hráčů kritizuje. Papaláši z ATP a ITF zase viděli plné kapsy peněz a nepřemýšleli nad tím, že se to hráčům nelíbí.
Reagovat
Jan
https://www.sport.cz/ostatni/tenis/clanek/1045179-djokovic-utoci-na-tenisove-vedeni-odmita-hrat-davis-cup-vyzyva-i-k-bojkotu-olympijskeho-pravidla.html#hp-sez
Reagovat
ttopi
No, zase na druhou stranu, ta nutnost změny formátu DC se zmiňovala už předtím, než vznikl projekt Piqueho. Argumenty byly taky relevantní - vítěz DC ztratí v roce několik týdnů (to zmiňoval třeba i Berdych, který i přesto jezdil, když mohl, a 2x to vyhrál).

Jakou změnu bys navrhoval ty, aby to nebylo tak drastické?
Reagovat
peggy
Blahoprani Chorvatum.
Reagovat
Jan
Jak mají radost, že vyhráli soutěž, která, jak mnozí říkají, je úplně podřadná a nic neznamenající a kterou funkcionáři zničili.
Reagovat
SwissMaestro
Tak letos to byla ještě ona stará dobrá soutěž, víš :)
Reagovat
Krisboy
Myslím, že ví.
Reagovat
Krisboy
https://sport.aktualne.cz/tenis/muz-ktery-zabil-davis-cup-pique-uz-radi-zpatecku-revoluce-se/r~bd1c1da2f0f911e8af000cc47ab5f122/
Reagovat
EllNino
Chorvatum gratulace, posledni DC v dobrých rukou :)
Reagovat
vojta91
nový formát se mi líbí, myslím že i ti nejlepší si tento týden ve svém plánu vynahradí a uvidíme opravdu ty nejlepší v akci, ne všelijaké "B" a "C" týmy.. bohužel se v ČR proti tomuto formátu rozjela velká protikampaň od Černoška a Kaderky, protože jim přerušili zlatou žílu.. za mě každopádně palec nahoru pro Piqueho..!
Reagovat
EllNino
Myslím, že tam budou hrát D a E týmy ...
Reagovat
smazaný uživatel
Zle myslis.

Skus znova
Reagovat
Jan
Také myslím, že tam nejlepší hráči budou spíš chybět. Uvidíme. Ale že zabili takovou soutěž s takovou tradicí je neodpustitelné. Rád bych, kdyby se pokorně vrátili k původnímu formátu.
Reagovat
smazaný uživatel
Klidně tam nejlepší hráči chybět mohou, a stejně se to může povést, turnaj bude strhující a následující ročník už se mu třeba nikdo vyhýbat nebude.

Třeba si nakonec získá diváky i hráče, ale nebude to Davis Cup.
Reagovat
Jan
No právě.
Reagovat
PetaM
Na to si rád počkám, až tam bude hrát celá top 10 :D Protože jestli ne, bude to trapárna jako vždy :D
Reagovat
smazaný uživatel
A kolko z tych hrácov top 10 bolo v akcii posledné roky v DC, ty mudrlant?..
Reagovat
Jan
Jenže kvůli tomu DC zabili, že tam teď top hráči budou hrát :)
Reagovat
Fandina
Pokaždé nějaký, nikdy to nebylo bez top hráčů.
Reagovat
Jan
A nastavili zlatou žílu někomu jinému. Mimo ČR ovšem.
Reagovat
smazaný uživatel
Já přeji Piquemu, aby nejlepší hráč v jeho penězi napumpované soutěži byl někde okolo 132 žebříčku ATP a doufám, že se mu potom vysměje celý svět a řeknou si, jak velkou tradici zabili. Kdyby nebyl Pique ještě z Barcelony, tak bych ho možná hejtoval o 20% méně, ale to, kde hraje ještě přidává na mých žaludečních vředech.
Reagovat
ttopi
A proč se hejtuje Pique? To je ten poslední, kdo něco zabil. On dal obchodní návrh a tenisová asociace to přijala. Bylo to především jejich rozhodnutí, Pique je pouze obchodním partnerem.
Reagovat
ttopi
Pardon ne asociase, ale federace (ITF).
Reagovat
vojta91
už se těším na příští ročník.. doufám, že ještě zruší ještě posty nehrajících kapitánů.. to je strašná trapárna
Reagovat
smazaný uživatel
Podruhé a naposled. Gratulace. Odpříště už to bude mnooohem prestižnější Piqué Cup.
Reagovat
kada.tom
Výborně, Chorvaté splnili úlohu favoritů a stali se posledními vítězi DC jak jej známe.
Reagovat
Davor1
Chorváti úplne zaslúžene, žabožrúti doma totálne marní, jeden drevenejší ako druhý, dnes to zaklincoval Puj, ktorý si doma na antuke nevypracoval ani jediný BP proti Čiličovi. Chorvátom to prajem, ale úroveň toho finále vďaka domácim pekne mizerná...
Reagovat
ipko
naozaj som čakal od Lucasa aspoň set, ale tak Chorvátsko úplne zaslúžene.. dlhodobo patrí k tým najlepším a teraz s Bornou sú ešte silnejší.. vyhrali posledný klasický ročník, budúci rok to už asi sledovať nebudem..
Reagovat
Davor1
Ja som od Pouilleho nečakal nič. Od začiatku antukovej sezóny je totálne marný, hrá strašne a jeho nasadenie bolo len také dúfanie v zázrak. Podľa mňa tam mal Noah poslať Chardyho, ktorý bol aspoň rozohratý a na Čiliča celkom solídne vie.
Pre francúzov veľká škoda, že nemohli hrať Gasquet s Monfilsom, ktorým by tá antuka perfektne vyhovovala a to finále by bolo parádne. S touto nomináciou to bolo takmer ako walkover francúzov.

Ja to mám podobne, mne sa DC v tejto podobe veľmi páčil, sledoval som ho viac ako 15 rokov bez ohľadu na to, kto a v akom zložení hral v záverečných fázach. Tiež si myslím, že tento ročník je posledný, ktorý ma zaujímal a ten nový formát budem mať zrejme u prdele.
Reagovat
turista
Proti minulému roku Pouille bohužel nebyl ve formě aby vyrovnal stav zápasu což asi rozhodlo. Gasquet a Monfils jsou sice kvalitní hráči, ale nemají mentalitu šampiónů, zatímco Čilič a Čorič ano. Budiž jim to přáno.
Reagovat
smazaný uživatel
Preco nehral Simon?
Reagovat
turista
To bohužel nevím. Nedávno předváděl perfektní výkony a dlouho dusil Federera, myslím v Basileji to bylo.
Reagovat
Fandina
Nevím, jestli už se neviděl v tenisovém důchodu, v tomhle článku se píše, že už končí.

https://www.sport.cz/ostatni/tenis/clanek/1036375-grandslamove-sbohem-konci-hvezdny-kurak-zurivy-rus-i-drzitel-neprekonatelneho-rekordu.html
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist