Čilič první letošní zápas prohrál. Na Floridě končí i Troicki či Melzer

29. 2. 2012, 08:24
Aktuality 2
ATP DELRAY BEACH - Po zranění kolena se na kurty vrátil chorvatský tenista Marin Čilič, letošní premiéru mu však v Delray Beach znesnadnil Fin Jarkko Nieminen, který nasazenou dvojku vyřadil. Dohrál i Srb Troicki či čerstvý šampion z Memphisu Melzer. Naopak se dařilo domácím favoritům Isnerovi i Roddickovi.
Marin Čilič

O čtyři turnaje (Čennaí, Australian Open, Záhřeb a Memphis) letos přišel Marin Čilič kvůli zranění kolena. Poprvé po více než čtvrt roce se na kurtech objevil v Delray Beach, kde se mu však debut v místní soutěži nepovedl. Ač byl 21. hráč světa nasazenou dvojkou, nečekal ho vůbec snadný soupeř, neboť se utkal s Jarkkem Nieminenem. Finem, který už letos vyhrál turnaj v Sydney.

Chorvatský tenista prohrál úvodní tři hry zápasu, čímž se rozhodlo o osudu první sady. Ve druhém setu se ale dostal do vedení, a i když první brejk neudržel, ten druhý z osmé hry už potvrdil a vyrovnal. Jenže v závěru utkání třikrát v řadě neudržel svůj servis (v zápase celkem pětkrát) a po 101 minutách padla 3-6 6-3 2-6.

"Byl to můj první zápas po delší době a byl to trochu nepříjemný pocit," přiznal Čilič. "Měl jsem tam nějaké dobré momenty, ale myslím, že na tom nejsem dobře po fyzické stránce... Očekával jsem, že to tak bude," dodal třidvacetiletý Chorvat, který by neml chybět na turnajích Masters 1000 v Indian Wells a Miami.

Takřka ve stejnou chvíli vypadl hned ve svém úvodním zápase i třetí nasazený Viktor Troicki. Srbského favorita vyřadil Belgičan Steve Darcis, jenž zvítězil 6-4 4-6 6-4.

Turnaj už skončil i pro Jürgena Melzera, který ještě v neděli slavil triumf v Memphisu. Třicetiletý Rakušan, který hraje druhý týden údajně i se zlomeným palcem u nohy, nezvládl rychlý přechod z haly a prohrál s až 285. hráčem světa Timem Smyczekem.

Melzer zápas ale nevypustil, byť prohrával už 4-6 a 0-2. Pak totiž získal šest gamů v řadě a zdálo se, že překvapení nedopustí. Jenže hned v prvním gamu rozhodujícího dějství ztratil podání, a i když si ho na poslední chvíli v desáté hře vzal zpátky, rebrejk nepotvrdil a domácí čtyřiadvacetiletý kvalifikant zvítězil 6-4 2-6 7-5. Smyczek tak počtvrté v kariéře postoupil do 2. kola turnaje ATP.

Roddick a Isner postupují
Druhý hrací den ale nepřinesl jen překvapivé výsledky. Dařilo se hlavně domácím favoritům a radovat se mohli i fanoušci Andyho Roddicka, který rozhodně neprožívá ideální tenisové období. Letos se už musel vypořádat se zraněním kolenní šlachy i kotníku a i proto si ze tří turnajů odvezl pouhé dvě výhry.

Třetí soupeřův skalp si připsal v Delray Beach, kde se představil poprvé po dlouhých devíti letech. I když čtvrtý nasazený Roddick premiérový souboj s Philippem Petzschnerem nezačal dobře, zápas otočil a po 100 minutách hry vyhrál 4-6 6-4 6-1.

"V prvním setu byla v několika gamech shoda a měl jsem i dva nebo tři brejkboly. Ale on (Petzschner) mělů jeden a využil ho. Jsem spokojený stím, jak jsem nzápas dohrál. Od stavu 4-4 ve druhém setu jsem hrál opravdu dobře," řekl Roddick, finalista z roku 2002.

Nezaváhal ani nejvýše nasazerný hráč turnaje John Isner. Svou vůbec první výhru na místním turnaji si připsal v duelu dvou Američanů, když nad Jessem Levinem vyhrál za 105 minut 6-4 7-6. Tie-break rozhodl až po 32. výměně, když odvrátil 5 setbolů a letošní bilanci ve zkrácených hrách upravil už na 9-1.

"Podával jsem velmi dobře a jsem velmi rád, že jsem vyhrál. Ale abych řekl pravdu, měl jsem štěstí, že jsem postoupil. Pokud bych druhý set prohrál, nevím, jakou šanci bych ve třetím setu měl, protože jsem hodně bojoval s vysokou vlhkostí," komentoval Isner, který měl problémy s přechodem z halového prostředí.

Šestadvacetiletý Isner, jenž má za sebou první zápas v roli světové jedenáctky, se v dalším duelu utká znovu s krajanem - Ryanem Sweetingem.

Šňůru 6 turnajů, na nichž se ani jednou nedostal přes 1. kolo, 'přestřihl' Ernests Gulbis. Třiadvacetiletý Lotyš, který předloni v Delray Beach získal svůj premiérový titul, na Floridě porazil hladce 6-4 6-1 Kolumbijce Alejandra Fallu a zaznamenal první letošní výhru. O první čtvrtfinále od loňského července si zahraje s Troického přemožitelem Belgičanem Darcisem.

- ATP 250 DELRAY BEACH -
(USA / Florida, tv. povrch, 442.500 dolarů)
úterní výsledky (28. 02. 2012)

Dvouhra - 1. kolo:
Isner (1-USA) - Levine (USA) 6-4 7-6(15)
Nieminen (Fin.) - Čilič (2-Chorv.) 6-3 3-6 6-2
Darcis (Belg.) - Troicki (3-Srb.) 6-4 4-6 6-4
Roddick (4-USA) - Petzschner (Něm.) 4-6 6-4 6-1
Kohlschreiber (5-Něm.) - O. Rochus (Belg.) 6-1 6-4
Bogomolov (6-Rus.) - Yani (USA) 6-3 6-1
Anderson (7-JAR) - A. Krajicek (USA) 6-1 6-4
Smyczek (USA) - Melzer (Rak.) 6-4 2-6 7-5
Gulbis (Lot.) - Falla (Kol.) 6-4 6-1
Dodig (Chorv.) - Bachinger (Něm.) 4-6 6-4 6-4
Malisse (Belg.) - García-López (Šp.) 7-6(3) 6-3
Matoševič (Austr.) - Karlovič (Chorv.) 6-3 6-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

2
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
Bude to mít těžké. Už loňská sezona nebyla nic moc. Před třemi lety jsem myslel, že touhle dobou už bude stabilní člen desítky, ale od té doby stagnuje. Tak uvidíme jestli se tam ještě dokáže dostat, je ještě relativně mladej.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist