Clijstersová potřetí vyhrála Turnaj mistryň, Wozniacká na první velký titul čeká dál

31. 10. 2010, 19:49
Aktuality 9
TURNAJ MISTRYŇ - Caroline Wozniacká zakončí rok jako světová jednička, na první velký titul si však ještě musí počkat minimálně do další sezony. V Dauhá ji dnes stejně jako loni ve finále US Open připravila o největší úspěch Kim Clijstersová, jež po třísetové výhře získala už třetí trofej z Turnaje mistryň.
Kim Clijstersová

Belgičanka Kim Clijstersová v dnešním finále porazila světovou jedničku Caroline Wozniackou z Dánska 6-3 5-7 6-3 a jako teprve pátá tenistka historie vyhrála Turnaj mistryň již potřetí.

Předchozí triumfy si připsala v letech 2002 a 2003. Podobný úspěch se podařil v minulosti jen Chris Evertové, Martině Navrátilové, Steffi Grafové a Monice Selešové.

Sedmadvacetiletá Clijstersová za triumf v Dauhá obdrží 1,45 milionu dolarů, na turnajových odměnách už během kariéry posbírala přes 21 milionů dolarů. Přestože letos nastoupila jen do 11 turnajů, pět z nich včetně US Open vyhrála.

V dnešním finále dlouho udávala tempo hry a zdálo se, že si připíše hladkou výhru ve dvou setech. O sedm let mladší Wozniacká se však dostala z nepříznivého stavu 1-4 v druhé sadě a přesnými údery přinutila Clijstersovou k chybám. Za stavu 4-4 sice razantní návrat do zápasu nepotvrdila, když promarnila dva brejkboly, set přesto získala.

Svou šanci však Dánka zahodila v úvodu rozhodujícího setu, kdy nepotvrdila brejk a zkušenější Belgičanku už ze sedla nesesadila. Po dvou hodinách a 20 minutách tak mohla zvednout ruce nad hlavu šťastná maminka dvouleté dcery Jady.

"Měla jsem pocit, že to nikdy neskončí. Byla to velká bitva, se skvělými údery a náročná na kondici," řekl vítězka. "Ve třetím setu to bylo těsné. Hrála dobře, zvlášť v klíčových momentech. Zkušenosti sehrály velkou roli," mínila Wozniacká. 

"Pro Caroline je dnešní výsledek zklamáním, ale má před sebou skvělou budoucnost. Já nevím, kolik let mi to ještě takhle půjde," uvedla Clijstersová, která v Dauhá hrála poprvé od zářijového triumfu na US Open. Po něm totiž léčila zánět, který se jí dostal do chodidla po odstranění mateřského znaménka.

Přestože Wozniacká stále čeká na velký turnajový triumf, po životní sezoně si znovu upevnila pozici světové jedničky. Právě Clijstersová ji připravila o první grandslamový titul, kterému byla nejblíže loni ve finále US Open. Od letošního Wimbledonu vyhrála 32 zápasů z 36.

Wozniacká se snažila nic si z porážky nedělat. "Pořád mám za sebou úžasný rok. Vyhrála jsem šest turnajů a porazila spoustu výborných hráček. Můžu být na tuhle sezonu pyšná," řekla Dánka, která má v této sezoně nejvíc titulů ze všech tenistek. "Dneska jsem prohrála, ale je to jeden zápas. Teď už s tím nic nenadělám. Po sezoně se zase vrhnu do tréninku," dodala Wozniacká.

- TURNAJ MISTRYŇ DAUHÁ (Katar, tv. povrch, 4.550.000 dolarů) -
nedělní výsledky (31. 10. 2010)

Dvouhra - finále:
Clijstersová (3-Belg.) - Wozniacká (1-Dán.) 6-3 5-7 6-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

9
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
Vyborny zapas, ktery si Kim sama protahla. Nicmene fanousci Wozniacki mohli alespon dele doufat v zazrak. :-) Nadhera, pet turnajovych titulu, z toho ctyri velke triumfy, je skvelym vysledkem. Pristi sezonu vyhrajes i jiny grandslam, nejlepe Wimbledon. :-) Byt zarazena ke skupine takovych tenisovych profesorek jakymi byla Steffi ci Martina Navratilova, je pro Kim cest a odrazi jeji prinos zenskemu tenisu. Jen tak dal, skvela zena, skvela tenistka, urcite i skvela matka. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Těžké zklamání z 3. setu. Turnaj ale mohl dopadnout ještě mnohem hůř, Carol nebyla daleko od vyřazení už ve skupině a pohled na zlomenou Zvonarevku v SF taky nebyl špatný.
Bohužel, ve 20 letech tenistky největší turnaje dávno nevyhrávají. Pozitivní aspoň je, že letos už hrála mnohem útočněji a že titul vracečky a uspávačky za rok 2010 jasně patří Radwaňské.

Velká škoda nevyužitých šancí v druhé polovině roku, po návratu Enánové a Williamsek to bude ještě obtížnější. Je zřejmé, že z prvního místa může klidně spadnout už po skončení AO, Zvonarevka i Clijsters nic moc neobhajují.
Serena bude mít cestu na špici mnohem složitější než tyhle dvě, v první půlce roku moc bodů navíc nabrat nemůže, French Open už asi nikdy nevyhraje, takže ze hry o #1 by mohla být vyřazena až do srpna.
Reagovat
smazaný uživatel
Pokial sa nemylim tak takto by to malo vyzerat ku koncu roka

1.Wozniacki-7630
2.Zvonareva-6716
3.Clijsters-6635
4.Stosur-5102
5.Schiavionne-4965
6.V.Williams-4255
7.Dementieva-4085
8.Azarenka-3935
9..Jankovic-3916
10.S.Williams-3855

Wozniacki prvy polku sezonu 2011 by sa mohla udrzat na poste 1ky potom uz ale asi tazko kedze druhu polku 2010 ziskala strasne vela bodov a poobhajovat to bude tazke ked Williamsky budu spat, dalej Henin, Clijsters budu dobre a uvidime co Zvonareva ci vydrzi na tej nastavenej latke- teda hrat tak dobre. Doprial by som Kim aby sa stala 1kou v buducej sezone a Stosur rebrickovo je neuveritelne kde to dotiahla- vzhladom k tomu ze povodne to je deblistka a na zenu ma dost neobvykly styl- ale aj taka ,,ranarka,, ako ona:d si zasluzi patrit medzi spicku a som zvedavy ci dalsi rok RG nebude jej.
Reagovat
smazaný uživatel
jenomže body z lonskyho TM máš už odečtený.. ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Hej dako som pocital a neuvedomil si vobec:D teraz ked na to kuknem tak je to jasne ved Serene som dal pod 4tisic a to vyhrala 2 GS :D:D:D
Reagovat
smazaný uživatel
Oprav si to, schválně, kolik chyb uděláš tentokrát :-)
U Wozniacki až tak optimistický nejsem, u nesympatické Štosurky doufám, že by mohla trochu upadnout. A Enánová by měla ukončit kariéru. S tím otřesným trikem s rukávy dělá jenom ostudu. Nic jinýho na sebe navlíknout neumí!
Reagovat
smazaný uživatel
Clijsters zakonci sezonu jako svetova dvojka.
Reagovat
smazaný uživatel
Velká gratulace Kim... škoda, že chce hrát jen do Londýna 2012:(
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist