Clijstersová se po pěti letech vrátí na post světové jedničky. Jako první máma v historii

11. 2. 2011, 20:34
Aktuality 18
WTA PAŘÍŽ - Ženskému tenisu už nebude vládnout tenistka bez grandslamového titulu. Caroline Wozniackou totiž v pondělí sesadí Kim Clijstersová, jež v Paříži po vlažném začátku porazila Australanku Dokicovou a počtvrté v kariéře se posune do čela světového žebříčku. To dokáže vůbec jako první máma v historii.
Kim Clijstersová a Mauresmová

Kim Clijstersová se po triumfu na Australian Open posunula už na druhé místo světového žebříčku a na vedoucí Caroline Wozniackou ztrácela pouhých 140 bodů. Manko smazala tento týden v Paříži, kde po třísetové výhře nad Barroisovou a dnešním skalpu Jeleny Dokicové postoupila do semifinále.

Sedmadvacetiletá Belgičanka do klíčového zápasu nenastoupila příliš koncentrovaně a ztratila úvodní tři hry. Od té chvíle ale už svou australskou vrstevnici, s níž v roce 1998 vyhrála juniorku French Open, přehrávala, získala dvanáct gamů v řadě a za pouhých 51 minut zvítězila 6-3 6-0.

"Jsem nesmírně ráda, že se znovu stanu jedničkou," řekla Clijstersová při pozápasovém slavnostním ceremoniálu. Od bývalé jedničky a současné spoluředitelky pařížského podniku Amélie Mauresmové převzala broušenou trofej a kytici ve tvaru čísla 1.

Clijstersová světovou jedničkou:
11.8.2003 - 10 týdnů
27.10.2003 - 2 týdny
30.1.2006 - 7 týdnů
14.2.2011 - ?

"Děkuji za vaši podporu. Je to příjemný pocit, ale nic se tím pro mě nezmění," dodala Belgičanka, která v pondělí zahájí 20. týden svého panování. V roli jedničky se bude zároveň první tenistkou - matkou.

Clijstersová tak završuje svůj příběh jako z pohádky. V roce 2007 oznámila konec kariéry. Po dvou a půl letech, kdy se vdala a přivedla na svět dceru Jadu, ji ale tenis začal chybět a tak se v létě 2009 na kurty vrátila. A úspěch přišel okamžitě. Už v září triumfovala na grandslamovém US Open. Loni své prvenství na mistrovství USA zopakovala. Před dvěma týdny poprvé vyhrála další grandslam - Australian Open.

Do čela se Clijstersová vrátila po dlouhých 256 týdnech, což je druhá nejdelší pauza mezi jednotlivými panováními ženskému tenisu. Ještě o devět týdnů déle na svůj comeback na první místo čekala Serena Williamsová (od 11. srpna 2003 do 7. září 2008).



Kdy se Wozniacká do čela vrátí?
V čele žebříčku se tak objeví držitelka čtyř grandslamových titulů, narozdíl od stávající jedničky Wozniacké, které bylo čtyři měsíce vyčítáno, že dosud žádný grandslamový turnaj nevyhrála.

Pátek v Paříži:

Kvitová řádí dál. Letos vyhrála už 14. zápas!

Další body může Clijstersová nahnat za necelý měsíc v Indian Wells, kde loni vypadla už ve třetím kole, zatímco Wozniacká hrála finále. Pak sice obhajuje titul v Miami, následné tři měsíce ale bude téměř bez starostí o ztrátu bodů. Loni totiž marodila s levým chodidlem, kvůli kterému přišla i o French Open.

Jenže Wozniacká ji může sesadit už během následujících 14 dní. I kdyby Clijstersová turnaj v Paříži vyhrála, může po týdnu o post jedničky přijít. Narozdíl od Wozniacké totiž příští týden nestartuje v Dubaji. A když Dánka turnaj ve Spojených arabských emirátech vyhraje, do čela se vrátí. Pokud se jí to nepovede, bude mít další šanci o týden později v Dauhá, kde žádné body neobhajuje. A Belgičanka není přihlášena ani na turnaj v Kataru.

O finále si Belgičanka v Paříži zahraje s Estonkou Kaiou Kanepiovou, jež ve třech setech zdolala Slovenku Dominiku Cibulkovou a poprvé od loňsého triumfu v Palermu postoupila mezi nejlepšíší čtyři hráčky turnaje.

Slovenská tenistka sice začala rozhodující dějství brejkem, následně však ztratil čtyři gamy v řadě a na obrat se už nezmohla. Kanepiová se proti Clijstersové pokusí vyhrát poprvé na třetí pokus.

- WTA PREMIER PAŘÍŽ (Francie, tv. povrch / hala, 618.000 dolarů) -
páteční výsledky (11. 02. 2011)

Dvouhra - čtvrtfinále:
Kvitová (4-ČR) - Wickmayerová (Belg.) 5-7 6-3 7-6(3)
Clijstersová (1-Belg.) - Dokičová (Austr.) 6-3 6-0
Matteková-Sandsová (USA) - Petkovicová (6-Něm.) 7-6(4) 2-6 6-3
Kanepiová (3-Est.) - Cibulková (8-SR) 6-2 2-6 6-2

Semifinálové dvojice: Clijstersová - Kanepiová, Kvitová - Matteková-Sandsová.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

18
Přidat komentář
UnrealTom
zaslouženě první :)
Reagovat
smazaný uživatel
Podle toho co predvadi na kurtu jiz dlouhodobe, plne zaslouzne, Gratulace na otevrene scene.
Reagovat
smazaný uživatel
Konečně skutečná světová jednička.
Reagovat
a.magerova
A souhlasím.
Reagovat
smazaný uživatel
Snad tam Kim vydrzi co najdlhsie- hned Miami bude obhajovat dost bodov tak uvidime ci sa nenecha predbehnut Wozniackou ale potom moze celu sezonu len zbierat a zbierat body RG, Wimbledon nech ide co najdalej, snad aj jedno z toho vyhra.
Reagovat
skott
Jsi naivni romismaku, ikdyby Clijsters vyhrala v Parizi jeste dva zapasy (titul), Wozniacki je do dvou tydnu tydnu na prvnim miste zpatky:)) Clijsters si tezko prvni pozici udrzi, kdyz ji chybi v rankingu cela antukova cast sezony 2010.
Reagovat
a.magerova
Jak to myslíš?
"...kdyz ji chybi v rankingu cela antukova cast sezony 2010."
Co to udělá bodově?
Reagovat
smazaný uživatel
No vždyť právě že Clijsters neobhajuje žádné body a ty jí teď budou jenom přibývat, zatímco Wozniacki toho musí spoustu obhájit.
Reagovat
smazaný uživatel
Ved pisem ze uvidime ci ju Wozniacka nepredbehne po Miami - kde obhajuje 1000 bodov, a Wozniacka tam QF, ale predtym je IW- kde Wozniacka zas F a Kim par bodov, cize ak sa udrzi po Miami tak mooze byt dlhe mesiace 1-ka- kedze pocas antukovej sezony moze iba ZISKAVAT body- na RG a Wimbledone verim ze z moznych 4000 bodov ziska vyrazne viacej ako Wozniacka, cize klucove budu vysledky oboch hraciek IW-Miami pre najblizsie tyzdne ak Kim vyjde ako vitazka z tohto ze bude po Miami 1-ka tak moze vydrzat kludne az po US open- ved uvidime ako to bude.
Reagovat
smazaný uživatel
Este bude teraz velky podnik v Dubaji 900-bodovy kde Wozniacka obhajuje iba osemfinale, a Kim tam nehrala tak uvidime ci obe budu hrat ci len 1 z nich, ale celkovo po RG- podla mna bude Kim jednotka.
Reagovat
skott
Wozniacki staci finale v Dubaji, tyden na to hraje samozrejme i v Doha.Klidne se vsadim, ze si prvni misto vezme zpatky.Clijsters nikdy na strednim vychode nehraje, stejne jako vzdycky bojkotuje podzimni turnaje po Asii (vyjma zacatku kariery).IW a Miami maji obe podobne body k obhajobe, kazda na jednom z techto turnaju.
Zkratka Clijsters si na prvnim miste naskok vytvorit nemuze, paklize ji chybi lonske body z antuky (vcetne jednoho GS), Wozniacki chodi vsude az do poslednich kol.Je pravdepodobne, ze si pozice jeste vymeni, stejne tak se do hry dostane Vera behem antuky, ktera loni v tuto dobu taky byla zranena.
Reagovat
skott
Prave proto ti to pisu, ty predbihas a pises o Miami, ale Wozniacki je lepsi nez loni touto dobou a porad ma dost prostoru na sbirani bodu v cele prvni pulce sezony.Loni se zranila v Charelstonu v zapase s Verou a par tydnu ji to limitovalo.Kim hraje jak jsem uz parkrat rikal na ¨castecny uvazek¨ a turnaje vybira, mimo GS se nikde nepretrhne, urcite vsude vyhravat nebude.Dokud nebude mit v rankingu i body za FO, budou se o prvni misto pretahovat...
Reagovat
skott
Madrid, Rim a Roland Garos nicim Kim nahradit nemuze.Je to podobne jako Masters u chlapu, kdyz tyto turnaje vynechas body v rankingu chybi...
Reagovat
a.magerova
No asi si sedím na vedení, když loni nehrála - tak body nemá - to chápu, ale když letos hrát bude, tak body získá a obhajovat je bude až příští rok.. či ne?!
Reagovat
skott
To ano, ale moje reakce byla prece na romismaka, ktery tady napsal jeden ze svych typickych prispevku, kdy predbiha a dela rychly zavery (ikdyz to pozdeji upravil).Mluvil uz o Miami, prestoze do te doby zbyva vic nez mesic a Wozniacki si tak na 90% vezme prvni misto zpet.
Samozrejme behem antuky na tom je nejlip Clijsters, ale stejne si nemyslim, ze si vytvori nejaky obrovsky naskok, protoze to neni jeji nejsilnejsi povrch.Jak rikam, Vera i Wozniacki taky muzou pridavat, loni vyhravaly na antuce jine hracky nez ony.
Reagovat
a.magerova
Tak teď už je mi to jasné :-))
Reagovat
skott
dobre:)
jinak kecam s tim, ze Vera byla loni zranena.Nevim proc, ale vratil jsem se jeste o rok dozadu 2009, kdy vynechala antukovou cast po Charelstonu kvuli kotniku.
Reagovat
a.magerova
No furt tvrdím, že ten čas nějak rychleji letí, za chvíli to budou 2 roky co ten jeden konečně vyhrál French Open a mě se to zdá jako před nedávnem :-((
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist