Clijstersovou zradilo rameno a vzdala. Jankovičová titul neobhájí

15. 3. 2011, 23:27
Aktuality 5
Útok na post světové jedničky ukončilo zranění ramena. Kim Clijstersová se s turnajem v Indian Wells rozloučila ve 4. kole poté, co vzdala Francouzce Bartoliové. Ze hry je také loňská vítězka Jelena Jankovičová, která nestačila na krajanku Anu Ivanovičovou.
Kim Clijstersová

Kim Clijstersová měla namále už ve třetím kole proti Erraniové. Udělala třináct dvojchyb a šestkrát o své podání přišla. Po třísetové výhře přiznala, že ji nějaký čas zlobí bolavé rameno. To už další zápas nevydrželo.

Sedmadvacetiletá Belgičanka, jež letos z dvaceti zápasů prohrála jen dvakrát ve finále (s Na Li a Petrou Kvitovou), začala osmifinálový zápas proti Marion Bartoliové lépe. I když úvodní brejk neudržela, vzala Francouzce podání ještě dvakrát a první set získala poměrem 6-3. Když ale hned na začátku druhé sady spáchala tři dvojchyby, nechala si po ztraceném servisu zavolat lékaře. Ani po ošetření ale Clijstersová neměla vůli bojovat a kvůli bolestem ramena za stavu 1-3 vzdala.

"Během pauzy mezi Paříží a Indian Wells mě rameno tolik nebolelo, ale se zátěží se to začalo zhoršovat. Problém mám hlavně při servisu a hraní vysokých míčů z forhendu. Šlo by hrát dál, ale nechci riskovat vážnější zranění," řekla Clijstersová. Zároveň se obává blížící se antukové části sezony. "Na tvrdém povrchu to mám ještě jakž takž pod kontrolou, ale na antuce to může být horší," dodala.

Vítězka Indian Wells z let 2003 a 2005 Clijstersová tak vinou teprve páté prohry ze jednačtyřiceti utkání od loňského Wimbledonu přišla o možnost vrátit se na první místo světového žebříčku. Navíc už za týden má obhajovat titul na turnaji v Miami.

"A po Miami je Fed Cup, který beru velmi vážně. A pak už samozřejmě antuka. Než na ní začnu hrát, musím si být jistá, že jsem zdravá," uvedla rodačka z Bilzenu. "Teď se chystám na vyšetření. Mám svého osteopata, tady se mnou není, ale přiletí do Miami. A pak se uvidí, co dál."

Pro Bartoliovou to bylo první vítězství nad Clijstersovou ve čtvrtém vzájemném střetnutí a v Indian Wells tak na čtvrtý pokus překonala osmifinálové brány.

Vyřazení druhé hráčky žebříčku WTA vyhovuje momentální světové jedničce Caroline Wozniacké, která má jistotu, že na tenisovém trůnu zůstane i v příštích týdnech.  Dánská tenistka si navíc vybojovala postup do čtvrtfinále, i když to proti Alise Klejbanovové neměla jednoduché. Ruska nedala favoritce v prvním setu šanci, při svém servisu ztratila jen čtyři výměny a sadu vyhrála hladce 6-2. Ve druhém setu už se ale Wozniacká začala dostávat do hry a díky třem brejkům v rozhodujícím dějství vyhrála za necelé dvě hodiny 2-6 6-3 6-1.

Ivanovičová - Jankovičová: 7-3
O postup do semifinále si Francouzka zahraje s Anou Ivanovičovou. Vítězka turnaje ze sezony 2008 v duelu dvou bývalých světových jedniček ze Srbska porazila obhájkyni titulu Jelenu Jankovičovou.

Ivanovičová předevčírem smetla Záhlavovou-Strýcovou a dnes se nerozklepala ani proti ve formě hrající krajance. Hned v první hře soupeřce sebrala servis, ten svůj si držela a vyhrála 6-4. Začátek druhé sady okopíroval tu první, šestadvacetiletá Jankovičová ale ještě vyrovnala na 2-2. To od ní ale bylo vše; v závěru už neuhrála ani game a svůj dosud poslední titul na okruhu tak neobhájí.

"Cítila jsem, že ještě nehraju optimálně. Nedělala jsem ty správné věci. Často jsem nebyla při úderech uvolněná a nehýbala se tak dobře jako v předešlých utkáních," komentovala svůj výkon Jankovičová, která na posledních třech turnajích pokaždé došla alespoň do semifinále. "Byl to nejspíš jeden z nejhorších zápasů z posledních turnajů, kde jsem měla slušné výsledky," dodala Srbka, která přišla o možnost stát se první tenistkou po Martině Navrátilové, která v Kalifornii vyhrála dva tituly po sobě.

Ivanovičová si po včerejší výhře zlepšila bilanci se svou krajankou na 7-3. "Jsem vážně šťastná," radovala se finalistka Indian Wells z roku 2009 Ivanovičová. "V posledních týdnech jsem hrála taky dobře, ale těší mě, že dokážu na takové úrovni hrát konzistentně."

V osmifinále skončila možná trochu nečekaná jízda turnajem bývalé světové jedničky Dinary Safinové. Ruská tenistka v předešlém kole porazila světovou čtyřku Samanthu Stosurovou, proti své krajance Marii Šarapovové ale propadla. Odpor jí kladla jen v prvním setu, kdy sice dokázala svou soupeřku brejknout, sama ale podání třikrát ztratila. V následující sadě už Safinová uhrála pouhých devět míčů a za hodinu Šarapovové podlehla 2-6 0-6.

Výsledky - Indian Wells - ženy (dotace 3.645.000 dolarů):

Dvouhra - osmifinále:
Wozniacká (1-Dán.) - Klejbanovová (22-Rus.) 2:6, 6:3, 6:1, Bartoliová (15-Fr.) - Clijstersová (2-Belg.) 3:6, 3:1 skreč, Peerová (10-Izr.) - Schiavoneová (5-It.) 6:4, 3:6, 7:6 (7:3), Ivanovičová (19-Srb.) - Jankovičová (6-Srb.) 6:4, 6:2, Azarenková (8-Běl.) - A. Radwaňská (9-Pol.) 4:6, 6:3, 7:6 (7:3), Šarapovová (16-Rus.) - Safinová (Rus.) 6:2, 6:0, Šuaj Pcheng (Čína) - Petrovová (18-Rus.) 6:4, 5:7, 6:3, Wickmayerová (23-Belg.) - Cibulková (25-SR) 7:5, 7:5.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

5
Přidat komentář
smazaný uživatel
Není nad to se ráno probudit a zjistit, že Roger postoupil a HLAVNĚ že Raonic vypadl. To je žůžo! :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Kim byla už štíhlejší na AO, ale teď je fakt štíhlá! asi si dává pěkně do těla....
Reagovat
VlS
Smůla, doufejme že bude Kim brzo zdravá. Bophužel tím umožnila odehrát Bartoli v IW ještě jednou divadýlko "Hopsající holčička na tenisu"
Reagovat
smazaný uživatel
Pro Bartoliovou to bylo první 'vítězství' nad Clijstersovou ve čtvrtém vzájemném střetnutí ...

---

Vím, že "vítězství" je v uvozovkách, ale možná bych si odpustil i tento výrok. Bartoliová hrála příšerně, vršila chybu za chybou..
Reagovat
smazaný uživatel
Hňupe.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist