Co jste (možná) nevěděli o kariéře Na Li

19. 9. 2014, 14:01
Aktuality 7
Číňanka Na Li dnes ukončila ve 32 letech kariéru. Dvojnásobná grandslamová vítězka se s tenisem rozloučila kvůli dlouhodobým problémům s koleny, která ji limitovala několik let. Věděli jste, že Na Li byla první Číňankou, jež vyhrála turnaj WTA? Věděli jste, že jako jediná hráčka letos vyhrála více jak 12 zápasů v řadě? Přečtěte si následující článek a zjistěte toho o sympatické Číňance ještě víc.
Profily hráčů
Na Li (© Tennis Australia)

Na Li jako první Číňanka v historii vyhrála turnaj WTA
Před deseti lety, konkrétně v neděli 3.10.2004, triumfovala Na Li na domácím turnaji v Guangzhou, kde tak vybojovala svůj první titul a stala se také první Číňankou, která vyhrála turnaj na okruhu WTA. Mezi lety 1995 a 1998 se sice čínským tenistkám dařilo - šest tenistek se probojovalo do finále, ale žádná nezískala titul.

"Je to úspěch, ale nemůžu se z toho zbláznit," řekla tehdy dvaadvacetiletá Na Li. "Byla jsem dost nervózní, což se projevilo hlavně na začátku, ale hrozně moc jsem chtěla vyhrát." Od roku 2004 triumfovaly na turnajích WTA i další Číňanky: Jie Zheng, Yan Zi, Sun Tiantian a Shuai Zhang.

Byla první - a dosud i jedinou - Číňankou v Top 10
Do nejlepší desítky žebříčku WTA se Na Li poprvé probojovala v únoru 2010. V lednu téhož roku si poprvé v kariéře zahrála v Melborne grandslamové semifinále, když tu postupně porazila například Danielu Hantuchovou, Caroline Wozniackou a ve čtvrtfinále i Venus Williamsovou. V semifinále pak podlehla ve dvou tie-breacích pozdější vítězce Sereně Williamsové.

Další Číňankou, která byla Top 10 nejblíže, byla Shuai Peng, jejímž žebříčkovým maximem je 14. místo, aktuálně je ale až na 21. příčce.

Jako první občan Asie se probojovala do finále grandslamového turnaje
První grandslamové finále si Na Li zahrála v roce 2011 na Australian Open. V semifinále tehdy odvrátila proti Caroline Wozniacké mečbol a poprvé v kariéře nakoukla do grandslamového finále. V něm ale neuspěla, přestože proti Kim Clijstersové vyhrála první set. Druhým občanem Asie, který se probojoval do finále grandslamu, je Japonec Kei Nišikori, který si zahrál finále letošního US Open.

Dobyla dva grandslamové turnaje
Na Li má na svém kontě dvě grandslamová vítězství. Poprvé v roce 2011 triumfovala na antuce v Paříži, kde na cestě za titulem porazila celkem čtyři hráčky Top 10, a podruhé vyhrála letos na Australian Open.

Na Li se zlepšovala s věkem
První grandslamový titul si Na Li připsala, když jí bylo 29 let 3 měsíce a 9 dní. Na Australian Open pak letos vyhrála ve 31 letech a 334 dnech.

Do letošní sezony vstoupila nejlépe ze všech
Je paradoxní, že zrovna letošní sezona byla pro Na Li tou poslední. Její start se totiž Číňance vydařil nejlépe ze všech, když triumfovala na turnaji v Šen-Čenu a poté i na Australian Open. Na úvod roku tak vyhrála celkem 13 zápasů v řadě, první porážku si letos připsala až ve druhém kole turnaje v Dauhá, kde prohrála s Petrou Cetkovskou.

Žádná jiná tenistka letos více jak 12 zápasů v řadě nevyhrála. Povést se to může světové jedničce Sereně Williamsové, které k tomu stačí vyhrát jeden zápas na turnaji v čínském Wuhanu, který se hraje příští týden.

Na Li byla nejvýše postavenou Asiatkou v historii
Nejvýše postavenou Asiatkou v žebříčku WTA byla před Na Li Japonka Kimiko Dateová, jejímž maximem je čtvrtá příčka. Právě na čtvrtou pozici se Na Li dostala poté, co v roce 2011 vyhrála French Open. Loňskou sezonu pak Číňanka zakončila na třetím místě a po letošním turnaji v Dauhá se stala druhou hráčkou světa, čímž se tak stala nejvýše postavenou Asiatkou (z žen i mužů) v historii.

Její projevy neměly konkurenci
Na Li byla známá svými vtípky a dobrou náladou. Podívejte se sami na její proslov po výhře na letošním Australian Open.

TenisPortal.cz, wtatennis.com

Komentáře

7
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
darek.vrana
Když už jsme u těch Asiatek: nr. 78
http://www.wtatennis.com/SEWTATour-Archive/Rankings_Stats/Singles_Numeric_1990.pdf
Reagovat
PetaM
Tenisové kurty přijdou o jednu z nejlepších, nejsympatičtějších, nejvtipnějších tenistek světa ... :)

Už neuvidím žádný tvůj zápas LIVE, už jenom ze záznamů. Děkuji za skvělá zážitky u televize a streamů. Jsi skvělá a zůstaň, jaká jsi. :) Přeji hodně dětí a šťastný život :)
Reagovat
smazaný uživatel
Súhlas, pripájam sa ku krásnemu prianiu.
Reagovat
smazaný uživatel
" you are a nice guy " :) :DDDDDDDD
Reagovat
smazaný uživatel
and also you found me.. you're so lucky :DD
Reagovat
smazaný uživatel
legendární no :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist