Co stojí za debaklem Vondroušové? Zdraví, nejistota, nejhorší čísla kariéry i odhodlaná rivalka

15. 1., 18:08
Aktuality 7
Vyhrála Wimbledon, dostala se do společnosti TOP 10 ve světovém žebříčku a v domovině ji vyhlásili nejlepší sportovkyní roku. Markéta Vondroušová (24) ale na začátku nové sezony poznala i druhou stranu sportovních emocí. Na prvním grandslamu sezony uhrála proti Dajaně Jastremské (23) z Ukrajiny jen tři gamy a její vyřazení se řadí mezi doposud největší senzace Australian Open.
Markéta Vondroušová na Australian Open 2024. (© Profimedia)

Do Austrálie vyrazila v předstihu, aby se rozehrála na United Cupu, jenže náznakem problémů mohl být už i zápas s Číňankou Qinwen Zheng, který rozhodovala třetí sada. Tu česká tenistka ztratila jasně 1:6. Následné vítězství nad Srbkou Olgou Danilevičovou, hráčkou druhé stovky rankingu, bylo vlastně také hodně utrápené. A nepohodu Vondroušové zápas s Jastremskou jen potvrdil.

Tradiční lehkost úderů i zabijácký instinkt byl najednou pryč. Vondroušová za celé utkání zaznamenala jen 5 vítězných úderů, oproti tomu odhodlaná ukrajinská tenistka 26. "Pro mě je důležité mít dobrou přípravu. Tu jsem neměla, takže je těžké hrát podobné zápasy," přemítala česká tenistka po debaklu.

Do ideálního scénáře prý v Austrálii vstoupily zdravotní problémy. Kvůli zranění kyčle se Vondroušová odhlásila z turnaje v Adelaide a do ideálního rozpoložení se dostat nedokázala. "Bolela mě spodní část zad, přeneslo se to i do boku. Nemohla jsem pomalu ani chodit. Ale dnes jsem bolest necítila, stejně tak rameno, které jsem měla zatejpované. Bohužel mi ale chyběl v zápase kvalitní trénink," vyprávěla Vondroušová, v jejímž hlase bylo znát i nachlazení.

Jen 2 vítězství z 10 zápasů

Nejde však jen o začátek letošního roku. Forma nejlepší současné české tenistky začala kolísat už po US Open. V New Yorku sice postoupila do čtvrtfinále ale od té chvíle počítá v posledních 10 utkáních pouhé dvě výhry. Kromě již zmíněného vítězství nad Danilovičovou přehrála v Billie Jean King Cupu v zápase s USA Sofii Keninovou.

Pohledem statistik, které nabízí specializovaný web Tennisabstract.com je patrné, že oproti loňskému roku se výrazně zhoršila čísla úspěšnosti při prvním servisu, po něm dokázala Vondroušová uhrát jen 54% výměn (v roce 2023 to bylo 66%), podobně je tomu i u druhého podání, tam klesla úspěšnost vyhraných výměn z 48% na pouhých 38%.

Vondroušová dělá také v posledním období výrazné množství dvojchyb – proti Jastremské jich bylo 8 a celkově se poměr odevzdaných servisů vyhoupl v letošním roce na 11%. Ve všech případech jde o nejhorší čísla dosavadní kariéry. Úspěšnost při brejkbolech má letos wimbledonská vítězka jen 32,3%, horší bilanci měla jen ve své první sezoně na okruhu v roce 2016.

Markéta Vondroušová 2023 vs. 2024Markéta Vondroušová 2023 vs. 2024 (@ Livesport)

Vondroušová ale rozhodně nehledala žádné výmluvy. "Ten zápas jsem nezačala nejlépe, hned jsem ztratila servis. Nehrála jsem dobře, ale ani mi nedávala moc šancí. Ona prošla kvalifikací, byla už rozehraná, předvedla opravdu skvělý výkon. Zaslouží plné uznání," gratulovala.

Vítězství pro Ukrajinu

Pro Jastremskou byl postup do druhého kola grandslamu pohlazením na duši. Nešlo o to, že se jí podařilo postoupit mezi 64 nejlepších po devíti neúspěšných pokusech, naposledy to bylo na US Open 2020. Ukrajinská tenistka totiž v posledních týdnech má velký strach o své blízké. "Když jsem byla v Brisbane, před zápasem mi řekli, že na dům mé babičky dopadla raketa. Bylo těžké hrát. Mluvit o tom, co se děje na Ukrajině, na to pár sekund nestačí," vyprávěla po utkání. "Musíme pamatovat na to, co se u nás děje. Moje země potřebuje co největší podporu. Jsem hrdá na to, že jsem Ukrajinka," dodala.

Ve druhém kole se Jastremská střetne s rodačkou z Moskvy Varvarou Gračovovou. Ta se v březnu rozhodla požádat o francouzské občanství, neboť už od roku 2016 žije a trénuje Cannes, a na konci června už hrála pod novou vlajkou. Gračovová uvažovala o změně občanství už před invazí ruských vojsk na Ukrajinu, válka ale k jejímu rozhodnutí přispěla.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Komentáře

7
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
A211
Když je bolest tak to prostě nejde.
Reagovat
EllNino
Markéta

Po Wimbledonu na US Open Series ještě výborně navázala na GS triumf postupy do QF tisícovky a GS, po US Open ale došla šťáva stejně jako Mušce a obě teď bohužel platí daň za výborně loňské výsledky a dlouhou sezónu plnou zápasů, na což nebyly zvyklé ... nemají tělo stavěné na dlouhodobé úspěchy ... spíš to budou takové občasné výstřelky, myslím, že Markétě uškodil i mediální humbuk okolo Sportovce roku a vše ji tak nějak semlelo více, než sama čekala ... příprava nebyla ideální, do toho zranění

Doufám, že se obě dají dokupy a budou konkurenceschopné, obě jsou teď stále ještě v desítce a mohly z té pozice těžit ... takhle zase spadnou bůhvíkam a opět se budou muset drápat vzhůru, což je psychicky a fyzicky náročné

Hodně štěstí
Reagovat
Mony
Zápas jsem viděl a Dajana Maky k nicemu nepustila. Byla prostě rozjetá z kvaldy a skvěle takticky připravena. Maky se ke své pinkané vůbec nedostala a hra souperky vůbec nesedla. Většinou se sniperky někdy zadrhnou a dá se to otočit, ale Dajaně to tam padalo až do konce a Maky se ani moc neproběhla.
Reagovat
Kandinsky1
Muchová loni odehrála 49 zápasů. Jen pro srovnání: Svátek 79, Pegula 77, Sabalenka, 70, Gauff 67, Rybakina 62
Reagovat
EllNino
I to je pro ni dost bohuzel, jak vidis
Reagovat
Kandinsky1
Tak pro ní je někdy dost i 10 zápasů, je to bohužel skleněnka.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist