Comeback veterána Mustera: Sympatický výkon prohře nezabránil

26. 10. 2010, 21:40
Aktuality 8
ATP VÍDEŇ - Rakušan Thomas Muster se po jedenácti letech představil na turnaji ATP. Vítězný comeback se však nekonal. Bývalý první hráč světa dnes ve Vídni podlehl v prvním kole krajanovi Andreasi Haiderovi-Maurerovi 2-6 6-7.
Thomas Muster

Nejlepší rakouský tenista všech dob Thomas Muster se na turnaji ATP představil po 11 letech. Na podniku ve Vídni, kde kdysi třikrát prohrál ve finále, si Muster zahrál na divokou kartu.

Zápas proti krajanovi z kvalifikace Haideru-Maurerovi začal prohraným servisem a i v dalším průběhu úvodní sady tahal za kratší konec. O plných dvacet let mladší Haider-Maurer získal první set za 28 minut hladce 6-2.

Musterovi chyběla úderová jistota, s níž drtili své soupeře v 80. a 90. letech. Přesto ve druhém setu bojoval a hlasitě podporován zaplněnou osmitisícovou Vídeňskou městskou halou se rval o úspěch.

Se soupeřem držel vítěz Roland Garros z roku 1995 krok, úchvatný kousek se mu povedl v páté hře, když otočil z 0-40. Další brejkbol odvrátil za stavu 4-4. Set dospěl do tie-breaku, v němž rodák z Liebnitzu sice ztratil úvodní bod, ale minibrejk si vzápětí vzal zpátky. Za stavu 5-6 ale míč z jeho rakety zamířil mimo dvorec.

"Budu dál trénovat a od března se chci zúčastnit 20 až 25 turnajů," prohlásil tenisový doyen. "Dal jsem do toho všechno a hrál celkem dobře. Ve druhém setu jsem občas dokázal diktovat tempo hry. Třetí set by byl pro mě skvělý, ale musím pogratulovat Andreasovi," dodal.

Někdejší vyhlášený antukář se letos vrátil k tenisu po jedenáctileté pauze, na challengerech odehrál sedm zápasů a uspěl pouze v jednom. Díky jedné výhře v Lublani získal sedm bodů a dostal se do světového žebříčku, v němž mu aktuálně patří 974. pozice. Jeho dnešní přemožitel Haider-Maurer figuruje na 157. místě.

- ATP 250 VÍDEŇ (Rakousko, tv. povrch / hala, 650.000 dolarů) -
úterní výsledky (26. 10. 2010)

Dvouhra - 1. kolo:
Berrer (Něm.) - García-López (6-Šp.) 6-3 4-6 7-5
Haider-Maurer - Muster (oba Rak.) 6-2 7-6(5)
Zemlja (Slovin.) - Ilhan (Tur.) 4-6 6-1 7-5
Kubot (Pol.) - Blake (USA) 6-4 6-4
Giraldo (Kol.) - Malisse (Belg.) 6-4 1-6 6-1
Cuevas (Urug.) - De Bakker (Niz.) 7-6(6) 1-6 6-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

8
Přidat komentář
smazaný uživatel
Nevím,ale tyto návraty veteránů se mi teda moc nelíbí. Třeba dokážou hrát vyrovnané partie s hráči kolem 150.místa,ale víc než dvě kola by stejně nikde neuhráli,protože jejich tělo by to nezvládlo. Ať nechají raději prostor mladým a perspektivnějším tenistům...
Reagovat
weak
"mladým a perspektivnějším" - to je takové to oblíbené klišé... a konkrétně by to měl být, podle tebe, kdo? komu ze současných "mladých a perspektivních" rakušanů byla v tomto případě v podobě volné karty, kterou dostal Thomas, odepřena šance? Nikdo mě nenapadá... Muster včera hrál "výborně" - pobavil vyprodanou halu (momentálně neexistuje jiný rakouský tenista, který by přilákal tolik lidí) a toho času velmi dobře hrajícímu Haider Maurerovi (viz jeho zápas se soderlingem na us open) ve druhém setu pěkně zatápěl... Já jsem nikdy Musterovi moc nefandil, ale po včerejšku u mě o dost stoupl v ceně a klobouk dolů, co ze sebe ve 43 letech dokázal dostat...
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlasim s weak a jako bonus k tvemu prispevku si preji aby se vratil i Philippoussis. :-) Doufam, ze te to poradne nastve a prestanes psat o klise.
Tihle veterani jsou nejvetsim lakadlem jake soucasny muzsky tenis muze nabidnout. Urcite kazdy oceni koukat na "novou" tvar, zvlast kdyz muzsky tenis letos podstatne upadl. Na turnajich, kde se objevi domaci legenda, prijde vzdy plny dum. To je reklamni tah, kdyby ses vzdelaval v ekonomii, nepises o mladych perspektivnich hracich, ktere Rakousko stejne nema a kteri jsou kazdemu fuk.
Reagovat
smazaný uživatel
Myslim si, ze tracidek temi mladymi perespektivnimi hraci nemyslel jen tenisty z Rakouska, ale hrace po celem svete. Dale pises o tom, ze veterani jsou nejvetsim lakadlem, ktere v soucasnosti svetovy tenis muze nabidnout. Otazkou ovsem je, aby ocekavani naplnili. Myslis si, ze budou treba Muster nebo Philippoussis takovym stredem pozornosti, kdyz se na grandslamu nedostanou z kvalifikace do hlavni souteze? Kdyz budou hravat jen challengery a jen zridka se objevi na turnaji 500? Budou vazne takovym lakadlem? Na tyto otazky dokazou odpovedet jen oni svymi vykony na tenisovych dvorcich.
Reagovat
smazaný uživatel
Na danem turnaji dostane vetsinou prednost domaci hrac co se udeleni divoke karty tyka. Jde o to, ze od spousty mladych hracu fanousci nevi, ze mohou byt perspektivni, nemaji prakticky zadne vyraznejsi vysledky, pro laicky svet jsou bezvyznamni. Kdezto o Mustera ci Philippoussise zna drtiva vetsina. Jsou zvedavi co ukazou vice nez u mladych hracu. Muster si odehral mozna posledni podnik 250, kdezto Australan ma co nabidnout, videl jsem jej hrat, na svuj vek ma dostatecny herni elan, silu i fyzickou kondici. I kdyby hral jen na challengerech, byl by lakadlo a ja se na nej budu divat. Mladi hraci taky budou hrat ITF, challengery a vypadavat na grandslamech, to bych vubec nebral v potaz.
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, mnohym sportovcum vydelava uz jen jejich jmeno. Dale jde take o kvalitu, jak rikas. Treba s Musterem se vec ma nsledovne:Je na veteranskem okruhu, tam je ale dost pasivni, presto se vraci do sveta vrcholoveho sportu. Myslim si, ze je to zbytecne. Jako profesional byval skvely hrac, ted uz budou k jeho celkove bilanci zapasu pribyvat jen prohry a jeho uspesnost v prubehu cele kariery pujde o hodne procent dolu. Dalsim takovym prikladem je treba Michael Schumacher, ktery po svem navratu zajizdi prumerne vysledky. Dulezite je vedet, jestli navrat ma vubec smysl, jestli jsem jeste schopen se prosadit mezi dnesni konkurenci. Proc si myslis, ze se nevracel treba Pete Sampras? Podle me se Muster nevraci na dlouho.
Reagovat
smazaný uživatel
Haider-Maurer ma drasticky servis, koneckoncu Soderling by mohl vypravet Musterovi zazitky z US Open jak tezce se proti nemu hraje. :-) Drzel se vsak statecne na to kolik ma let.
Reagovat
Gulbis
Podle mě by se mohl vrátit i Ivan Lendl.Kdyby hrál proti Frantovi Čermákovi, tak by pár výměn taky diktoval tempo hry!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist