Copil si v Basileji vyšlápl na Čiliče a má první skalp hráče Top 10

25. 10. 2018, 09:48
Aktuality 1
ATP BASILEJ - Marin Čilič na podzim marně hledá ztracenou formu. Po nezdarech v Asii sebevědomí nezíská ani v Basileji, kde vypadl už ve druhém kole s Mariusem Copilem. Rumunský tenista porazil chorvatského favorita ve dvou setech a poprvé v kariéře postoupil přes hráče elitní světové desítky.
Marin Čilič a Marius Copil

Marin Čilič má již téměř jisté místo na Turnaji mistrů, v závěru roku se mu ale přestalo dařit. Z posledních sedmi zápasů pětkrát prohrál, i když většinou nečelil silným soupeřům. Tři říjnové porážky utrpěl proti outsiderům.

V Asii byl přitom dvakrát blízko vítězství. V Tokiu třicetiletý Chorvat podával proti Němci Struffovi dvakrát na vítězství, v Šanghaji měl proti Chilanu Jarrymu dokonce dva mečboly, ale nakonec svůj úvodní zápas pokaždé nezvládl.

Tento týden v Basileji předloňský šampion Čilič sice začal velmi dobrým výkonem a hladkou výhrou nad Kanaďanem Denisem Shapovalovem, ve druhém kole proti Mariusi Copilovi ale svůj výkon zopakovat nedokázal a prohrál 5-7 6-7. První mečbol soupeři pomohl proměnit svou šestou dvojchybou.

Osmadvacetiletý Rumun Copil i díky 21 esům a žádné dvojchybě nepřišel ani jednou o svůj servis. Jediné dva brejkboly a zároveň setboly, kterým čelil ve druhém setu za stavu 5-6, odvrátil. Po necelých dvou hodinách si tak proti světové šestce připsal premiérový skalp hráče Top 10.

Čilič si tento týden mohl zajistit start na Turnaji mistrů v případě postupu do finále. Nyní musí čekat na zaváhání soupeřů, případně může zabojovat o body ještě příští týden na Masters 1000 v Paříži.



93. hráč světa Copil bude ve svém dosud největším čtvrtfinále a celkově osmém na okruhu ATP čelit americkému mladíkovi Tayloru Fritzovi. Do semifinále se dostal dosud jen letos v únoru v bulharské Sofii, kde našel přemožitele až ve finále.

Teprve zápas prvního kola má za sebou úspěšně druhý nasazený Alexander Zverev, jenž na úvod turnaje ATP 500 porazil 6-4 7-5 Nizozemce Robina Haaseho a oplatil mu porážky z předchozích dvou střetnutí. O postup mezi osmičku nejlepších se jednadvacetiletý Němec utká s o dva roky maldším Australanem Alexeiem Popyrinem.

Čerstvý finalista ze Stockholmu Lotyš Ernests Gulbis si znovu po pěti dnech poradil s Jackem Sockem, ve Švýcarsku nasazenou pětku porazil 7-5 6-4. Šestadvacetiletý Američan tak ani na 21. turnaji sezony nevyhrál ve dvouhře víc jak jeden zápas, poslední šanci má příští týden na Masters 1000 v Paříži, kde bude obhajovat loňský triumf.

• ATP 500 BASILEJ •
Švýcarsko, tv. povrch / hala, 2.442.740 dolarů
středeční výsledky (24. 10. 2018)
• Dvouhra - 1. kolo •
A. Zverev (2-Něm.) - Haase (Niz.) 6-4 7-5
Tsitsipas (4-Řec.) - Chardy (Fr.) 6-2 7-6(3)
Gulbis (Lot.) - Sock (5-USA) 7-5 6-4
Bautista (8-Šp.) - J. Sousa (Portug.) 6-4 6-3
Lajovič (Srb.) - Mannarino (Fr.) 6-7(4) 6-1 6-2
• Dvouhra - 2. kolo •
Copil (Rum.) - Čilič (3-Chorv.) 7-5 7-6(2)
Fritz (USA) - Laaksonen (Švýc.) 6-2 7-5
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist