Courtová chce, aby ji svaz k výročí pozval na Australian Open

7. 11. 2019, 13:50
Aktuality 46
Tenisová legenda Margaret Courtová se nechce vrátit na Australian Open, pokud ji národní tenisový svaz řádně nepozve a neuzná tak její úspěchy. Držitelka rekordních 24 grandslamových titulů ve dvouhře nebyla v Melbourne Parku od roku 2017, kdy se veřejně postavila proti uzákonění manželství párů stejného pohlaví, kvůli čemuž se stala terčem kritiky.
Margaret Courtová

Příští rok uplyne 50 let od kalendářního Grand Slamu, jehož Courtová dosáhla v roce 1970. A bývalá tenistka chce, aby se jí od organizace Tennis Australia dostalo stejného respektu jako krajanu Rodu Laverovi, jenž byl letos v Melbourne oceněn za svůj kalendářní Grand Slam z roku 1969.

"Myslím, že by si se mnou lidé z Tennis Australia měli sednout a promluvit si. Nikdo mi nezavolal, nikdo o tom se mnou přímo nemluvil. Myslím, že do toho raději nechtějí šťourat," řekla sedmasedmdesátiletá Courtová, jejíž jméno nese druhá největší aréna v Melbourne Parku.

"Přivezli Roda z Ameriky. Jestli si myslí, že se tam jen tak objevím, tak to tedy ne. Měli by mě pozvat a zaplatit mi cestu, jako to udělali u něj, a ocenit mě. Pokud to neudělají, nechci tam jet," dodala jedna ze tří žen historie, jež získala kalendářní Grand Slam (spolu s Maureen Connollyovou a Steffi Grafovou).

Austrálie legalizovala manželství osob stejného pohlaví v prosinci 2017 poté, co se pro něj v referendu vyjádřilo 61,6 procenta respondentů. Courtová, jež je křesťanskou pastorkou, se odmítavě vymezuje proti gayům a kritizuje lesby z řad tenistek. Loni se její bývalá soupeřka Billie Jean Kingová připojila k hlasům těch, kteří kvůli jejím homofobním názorům vyzvali k přejmenování arény.

Tennis Australia uvedla, že způsob, jak připomenout triumfy Courtové, promýšlí. "Stále platí, že uznáváme její tenisové úspěchy, i když její názory se nesrovnávají s našimi hodnotami rovnosti, různorodosti a inkluze," uvedla organizace.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

46
Přidat komentář
Stan_Borowitz
Ta jejich "rovnost, různorodost a inkluze" bude něco jako Robespierrovo "volnost, rovnost, bratrství" nebo Marx-Engelsovo "proletáři všech zemí, spojte se".

Zatím sice ještě bez gilotin a gulagů, ale co není, může relativně brzy být. Nebo je nahradí nějaké moderní a progresivní metody, třeba vymazání osobnosti a nahrání nové, pokrokové, se "správnými" názory.
Reagovat
Petur_Fisk
A svobodu a rovnost budeme bránit třeba i se zbraní v ruce, protože ti, co nejsou s námi, jsou proti nám...:)
Reagovat
Stan_Borowitz
Samozřejmě, v zájmu různorodosti je přece potřeba zbavit se všech, kdo myslí jinak...
Reagovat
Petur_Fisk
To je pořád dokolečka, jen kulisy se mění. Znovu a znovu mnozí jedinci podléhají iluzi, že ta jejich pravda je ta jediná a běda těm, kteří ji nebudou respektovat...:)
Reagovat
blixa
Když lidé nechápou, že "pravda" je jen sociologická kategorie. S realitou, tedy "správností" nemá nic společného. Pravda je to, na čem se nějaká skupina lidí dohodne, že to je "pravda". A ta skupina může být různě velká, třeba desítky milionů, nebo 10 lidí.
Reagovat
slacker
to na cem se shodne nejaka skupina lidi ale neni pravda ale jen konsenzus.
Reagovat
d@ve
Court si prostě jen stojí za svým názorem stejně jako Navrátilová nebo King..
Jen aby ten čas na uznání jejích triumfů organizace Tennis Australia nepromarnila. Přeci jen je jí už 77..
Myslím, že tady by se jí asi dostalo jiného uznání..
Reagovat
baggik
Lidi proberte se! Donedávna byli homosexuálové šikanováni a považováni za úchyly, to je jistě špatně, ale nemůžete ze dne na den říct, odteď každej musí brát homosexuální páry stejně jako tradiční rodinu. Lidi nemůžou změnit svoje myšlení o 180 stupňů, zvlášť, když je jim přes 70 let.
Reagovat
FulnekUltras
O to trapnější bude, pokud teď čerstvě vykvašení australští komsomolci nedostanou rozum.
Reagovat
paddy
Hlavní je udržet rekord, ostatní je nedůležité...
Reagovat
FulnekUltras
karma naštěstí nedopustí, aby Seren tuto dámu kdy trumfl
Reagovat
Petur_Fisk
Je fakt, že to s tou karmou mě taky napadlo už loni po USO...:)
Reagovat
sojka1
me zas napadlo, ze i Serenka starne... ;-)
Reagovat
Petur_Fisk
Ať už je to jak chce, stojí si za svým názorem a to není úplně běžné.
Reagovat
Fransoas
Nevím kdo z organizace tím chce profitovat,nebo se zviditelnit.Podobné praktiky za své názory byly u nás před rokem 1989.
Reagovat
Haitik
Super postoj organizace..! :-) Doufám, že jí fakt nepozvou..
Reagovat
tommr
super postoj? Zatahování politiky do sportu je špinavost první třídy ...
Reagovat
Haitik
Jo, super postoj.. :-)
Souhlasím ale, že zatahování politiky do sportu je hnus. Dělo se to ovšem vždy a pravděpodobně se to i dít bude..
Reagovat
tommr
... i když její názory se nesrovnávají s našimi hodnotami rovnosti, různorodosti a inkluze," uvedla organizace ...

o jaký rovnosti to blábolí? Když má někdo jen trochu odlišný názory od těch "jediných správných" tak je okamžitě nestydatě šikanovanej ...
Reagovat
Krisboy
Skvělá tenistka, tupej člověk. Palice vymletá biblí :(((
Reagovat
ttopi
Tady nejde o bibli. Tady jde o význam slova "manželství". Ať se registrují jak chtějí, ale prosím neříkejme jim manželé a nepišme do RL dítěte namísto matky s otcem "rodič 1 a rodič 2".
Reagovat
SwissMaestro
souhlas s ttopi, naprostý
Reagovat
milik254
V Austrálii a dalších rozumných zemích světa ale už jako manželství definovali svazek jakýchkoliv 2 lidí. Tvuj význam je jaksi jedno, pokud nejsi zákonodárce.
Proč rodič 1 a rodič 2? Proč ne matka/otec, matka/matka, otec/otec
Reagovat
smazaný uživatel
+1
Reagovat
smazaný uživatel
ok,tiez nemam problem so suzitim clovek/clovek,mam problem s tym co bude dalsie kolo,pri hlasovani by som bol proti manzelstvu prave z tohto dôvodu,teda proti dalsiemu posuvaniu hranic,k tomu vsak nedôjde,pretoze je lahsie ovlivnit niekolko ludi v parlamente ako v celej republike,nakoniec sa to tymto "rovnostarom" skaredo vypomsti a doplatia na to bezny "odlisny" ako vzdy,dôvod je ze daju do ruk paku tym naozaj nenavistnym
Reagovat
smazaný uživatel
dalsi nazor je,ze ak si "spravne" vychovame nasledujuce generacie,tak tato hrozba pominie,to vsak bude beh na velmi dlhu trat,som zvedavy ako si poradia s islamom:)
Reagovat
ttopi
To, že tomu různé země podléhají neznamená, že jsou tyto země rozumné ne? Proti Austrálii samozřejmě nic nemám.

Nemůžeš předefinovat něco, co historicky nějakou definici má. To je to co mi na těhle LGBT (nebo jak to je) komunitách vadí - chtějí měnit zaběhlé věci, které mají logiku.
Reagovat
Krisboy
S tím souhlasím. Ale to neznamená, že Court není poblázněná náboženská fanatička myšlením ve středověku. Ta by Navrátilovou, Martinezovou a stovky dalších upálila na hranici, kdyby mohla.
Rozum pryč, zůstavají středověká náboženská dogmata.
Reagovat
tenista08
Tupí jsou všichni ti, kteří ji za projevený názor div nekamenují.
Nejde o Bibli, ale o zákon přírody.
Reagovat
Krisboy
Ale ano, právě že jde o bibli. Podobná verbež jako Court staví bibli či korán nad rozum a zákony přírody.
Reagovat
turista
Bibli bych nechal na pokoji. Bible nikoho nenavádí k jakékoliv diskriminaci. Diskriminace homosexuálů je špatná věc. Nicméně biologicky je vyloučené homosexuální pár zplodil potomka. Pokud dva homosexuální lidé vychovávají potomka bylo by nepřirozenější napsat do papírů rodič 1 a rodič 2. Žena prostě biologicky nemůže být brána jako otec a muž jako matka. To je biologicky vzato nesmysl.
Reagovat
slacker
a proc by v papirech meli byt falessni "rodicove"? dve lesbya nebo dva gayove dite nezplodi
Reagovat
Krisboy
Co jsi napsal, je totální demagogie. Stejně tak by se dalo říci, že Court kamenuje homosexuály a lesby. Já jí právo na názor neupírám. Pouze píšu ten svůj na ni. Spíš mám pocit, že bys rád kamenoval ty mě za můj názor.
Reagovat
tenista08
To jsi mě pobavil. Obracíš to vzhůru nohama. Jsi v tom nějak osobně angažovaný nebo duhový, že tak vyvádíš? Kamenovat tě opravdu nechci, ostatně po přečtení tvé reakce mám pocit, a moc se předem omlouvám, že už jsi kamenem do hlavy dostal.
Reagovat
Krisboy
Ano, obrátil jsem to, abys vynikla tvoje demagogie.

Duhový nejsem, ale jestli něco na světě nesnáším více než politiky a politiku, pak je to církev a náboženský fanatismus.

A ano, kamenem do hlavy za můj názor na tu krávu jsi mi dal. Ale neboj, mě to neva, mám tvrdou palici. A radši si ji nechám rozbít na kaši, než bych svůj názor na církve změnil :D
Reagovat
tommr
já mám na církve naprosto stejnej názor jako ty, ale přesto nebo právě proto by se tyto věci neměly zatahovat do sportu. Courtová má úplně stejný právo na uznání jejích tenisových úspěchů jako Laver ...
Reagovat
Krisboy
To je pravda, s tím souhlasím!
Prostě už je tenisová okurková sezóna, není pořádně o čem psát, tak se chytám kravin...sorry, toto téma uzavírám :D
Reagovat
rybicka
+1
Reagovat
turista
No ty církve se často liší a to zásadně. Katolická církev dosud nezrušila celibát kněží, což je v podstatě mentální kastrace duchovních, která se nejen přežila, ale byla špatná od samého vzniku. V Českobratrské církvi evangelické se farář může zcela normálně oženit a mít děti. Ve většině protestantských církví také i když i v těchto církvích nějaké zkostnatělosti také existují.
Reagovat
tenista08
Ještě jednou se ti omlouvám.
Jistě, náboženský fanatismus je špatný a způsobil nespočet utrpení. Stejně jako fanatismus ideologický. A mně duhové pochody a genderové "tanečky", všechno to přílišné "tlačení na pilu" notnou dávkou fanatismu také zavání.
Reagovat
Krisboy
Taky se omlouvám. Dobře to shrnul tommr kousek výše.
Nechme toho, nekažme si tenis :)
Reagovat
tenista08
+1
Reagovat
EllNino
https://www.tenisportal.cz/detail-zapasu/?id=1853814

Be sure to wear some flowers in your head ...
Reagovat
ttopi
Měla odvážný názor. Bohužel nepopulární.
Reagovat
smazaný uživatel
je to dnesny underground(ten byvaly sa dostal do role inkvizitora)neriesim ci je to spravny alebo nespravny nazor,ale tvrdim ze ludia ako Navratilova a spol.by mali mat pochopenie,ak nemaju tak im o ziadnu "rovnost" nikdy neslo,len o presadenie vlastnych nazorov
Reagovat
smazaný uživatel
tym padom su rovnaky ako nabozensky fanatici uctievajuci rôzne modly
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist