Dateová se ve 46 letech rozloučila s kariérou. Ve svém posledním vystoupení neuhrála game

12. 9. 2017, 10:10
Aktuality 20
WTA TOKIO - Šestačtyřicetiletá Kimiko Dateová před necelým měsícem avizovala, že kvůli zdravotnímu stavu ukončí mnohaletou kariéru profesionální tenistky. Pro konec velmi úspěšné kariéry, během níž se dostala na pozici světové čtyřky, třikrát si zahrála semifinále grandslamu a vyhrála osm titulů na okruhu WTA, si vybrala domácí turnaj WTA v Tokiu, kde získala čtyři ze svých osmi trofejí.
Profily hráčů
Kimiko Dateová

Kimiko Dateová odehrála poslední zápas své kariéry. Šestačtyřicetiletá japonská veteránka se s kariérou rozloučila na domácím turnaji WTA International v Tokiu. K neradosti domácích diváků ale proti Aleksandře Kruničové ze Srbska neuhrála jediný game.

Japonka měla nejblíže k první získané hře hned ve druhém gamu celého utkání. Ani jeden ze dvou gamebolů však nevyužila a v dalších čtyřech hrách získala jediný fiftýn. V úvodním gamu druhé sady měla dokonce brejkbol, ani třetí a zároveň poslední šanci "dostat se na výsledkovou tabuli" však neproměnila.

Ve svém posledním zápase vyhrála jen 13 ze 64 výměn. Na svou srbskou soupeřku nestačila hlavně fyzicky. Třináctkrát si ale mohla užít potlesku domácích fanoušků, kteří si přáli, aby se jedna z ikon ženského tenisu na kurtu zdržela co nejdéle. Kruničová se po proměněném mečbolu Japonce cestou k síti poklonila a poté se obě hráčky u sítě objaly.

Další soupeřkou Kruničové bude sedmá nasazená Alison Riskeová, které může oplatit čtyři roky starou porážku z Lucemburku.

"Na Tokio mám úžasné vzpomínky," řekla na kurtu Dateová, jež na Japan Open získala polovinu z osmi titulů na okruhu WTA. "Musím poděkovat za spoustu věcí. Tenis je nádherný sport, zvlášť ten ženský, a já si to na Tour moc užívala," dodala.

"Je to pro mne velká čest. Teď je to smutné, ale jsem si jistá, že můžeš být spokojená s tím, čeho jsi dosáhla, a těšit se na to, co máš před sebou," ocenila soupeřku Kruničová.

Dateová prožila vlastně kariéry dvě. V té první se dokázala vyškrábat až na čtvrté místo žebříčku WTA, třikrát si zahrála semifinále grandslamu a získala skalpy Steffi Grafové, Conchity Martínezové, Arantxy Sánchezové Vicariové či Jany Novotné.

Na okruhu WTA triumfovala během první kariéry celkem sedmkrát - pětkrát v Tokiu (1992 - 1996, z toho čtyřikrát právě na Japan Open) a dále nenašla přemožitelku v Sydney (1994) a San Diegu (1996). Ve 26 letech ovšem slibně rozjetou kariéru po účasti na Turnaji mistryň v roce 1996 ukončila.

Dvanáct let se poté na kurtech neukázala. Vrátila se až v roce 2008 a přestože jí bylo již 37 let, dokázala na okruhu ITF vyhrát 32 ze 39 zápasů. Neuvěřitelného úspěchu dosáhla den před svými 39. narozeninami. Dne 27. 9. 2009 vyhrála podnik WTA v korejském Soulu a stala se druhou nejstarší vítězkou turnaje WTA v open éře.

V sezoně 2013, během které oslavila už 43. narozeniny, se dvakrát dostala do třetího kola grandslamu, vyšplhala se na 52. místo světového žebříčku a se třemi různými partnerkami vyhrála tři akce WTA ve čtyřhře. V roce 2014 se ještě prodrala do deblového semifinále na US Open.

Na začátku sezony 2016 podstoupila dvě operace kolen, ve kterých jí lékaři transplantovali chrupavky, a skoro 16 měsíců se na okruhu neobjevila. Sice stále snila o dalším návratu a po tvrdé přípravě se letos v květnu na kurty vrátila, ale pro změnu se jí ozvaly starší problémy s ramenem. Na čtyřech turnajích ITF vypadla vždy v prvním kole a uznala, že je čas se s kariérou profesionální tenistky definitivně rozloučit.

• WTA INTERNATIONAL TOKIO •
Japonsko, tv. povrch, 226.750 dolarů
úterní výsledky (12. 9. 2017)
• Dvouhra - 1. kolo •
Kruničová (Srb.) - Dateová (Jap.) 6-0 6-0
Katóová (Jap.) - Hibinová (Jap.) 6-3 6-4
Linetteová (Pol.) - Ozakiová (Jap.) 6-1 7-5
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

20
Přidat komentář
Fandina
Dvakrát 6:0 vypadá hrozně, ale zase si Kimiko nemusí vyčítat, že mohla vyhrát :-)).
Reagovat
casper01
Není 0:6, 0:6 nakonec to nejlepší potvrzení, že se rozhodla dobře, když si vybrala skončit? :)
Reagovat
FulnekUltras
zkončit
Reagovat
janek_da
Asi zafrickuju. Jeden gem jí Aleks věnovat mohla ...
Reagovat
EllNino
věř mi, že se snažila, jak to šlo, ale Date ho vyhrát nechtěla :)
Reagovat
a.magerova
Neomlouvej ji... snažila se málo.... stačila jedna DF na jediný BP a bylo TO !!!

;-)
Reagovat
sprchon
https://twitter.com/Ashish__TV/status/907515809236369409

Věnovala jí tohle.
Reagovat
smazaný uživatel
Hezký :-)
Reagovat
casper01
Hezké gesto. :)
Reagovat
VlS
Plíškovou čeká Katová - Tyndo zdrheeéj. Nebo se v redakci zamyslete nad negativy směšného přechylování. A nezapomeňte ji přejmenovat rovnou na Mydlářovou)
Reagovat
janek_da
jj, bude to rasovina
Reagovat
casper01
Kdyby se ta žena jmenovala Kat (místo Kato), přechylování by tu situaci naopak zachraňovalo. :)
Reagovat
Fandina
:-))
Reagovat
Fandina
:-))
tak tak a navíc, jak by to bylo jednoduché, kdyby napsali to Kato. Já takhle nevím, s kým vlastně hraje. Je to děs, že se přechyluje, obvzlášť, když se nemusí.
Reagovat
Fandina
Za pár dní 47 let, tak to já se v sedmačtyřiceti stala poprvé babičkou. Tak ať se daří!!
Reagovat
janek_da
Takový Franc Ferdinand tenisu. Lidé se během její kariery rodili, vyrůstali, pracovali, a nebýt prodloužení odchodu do důchodu, tak i šli do důchodu.

Gratulace Kimiko ke karieře a ať se daří
Reagovat
blixa
Reagovat
com
tak hlavne ze sama vi, ze je cas to ukoncit.. Nekteri hraji stejne nebo i hur a strasi tu porad :D
Reagovat
Krisboy
Stylové rozloučení :)
Reagovat
a.magerova
Na začátku 2.setu měla BP... škoda, že ho nevyužila...

Přeji hezký začátek nového Života... ;-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist