Davis Cup: Souboj s Nizozemci odstartuje Štěpánek

30. 1. 2014, 12:32
Aktuality 10
Radek Štěpánek zahájí cestu českých tenistů za daviscupovým hattrickem. Domácí dvojka se v úvodní dvouhře duelu prvního kola s Nizozemskem utká od 15:00 s Robinem Haasem. Po nich nastoupí v ostravské ČEZ Areně Tomáš Berdych a Igor Sijsling. O pořadí zápasů rozhodl dnešní los na Nové radnici.
Radek Štěpánek (© daviscup.com)

Čeští tenisté mají v moci slavnou stříbrnou "salátovou mísu" už dva roky. Poprvé vyhráli Davis Cup v roce 2012 po dlouhých 32 letech a loni dokázali titul obhájit. Celkem už v soutěži zvítězili devětkrát po sobě. "Hrajeme doma, na ostravské publikum se těšíme a zkusíme vyhrát i podesáté," řekl kapitán Jaroslav Navrátil.

Pětatřicetiletý Štěpánek, světová padesátka, se s Haasem (o čtyři místa lépe postaveným v žebříčku) dosud nestřetl. "Začínáme zase od nuly. Všechny krásné vzpomínky na poslední dva finálové úspěchy musejí jít stranou. Budeme se snažit získat tři body a projít dál. Nebude to ale jednoduché," řekl Štěpánek.

Los duelu ČR - Nizozemsko (© Česká sportovní)"S Haasem se známe z turnajů. Hraje nátlakovou hru, spoléhá se na servis a forhend. To jsou takové základní rysy. Nejdůležitější bude každopádně můj výkon, na ten se soustředím. Budu se snažit podat nejlepší výkon," uvedl český reprezentant, který z posledních devíti českých vítězných zápasů šestkrát začínal. "Čekal jsem, že přijde změna, ale nenastala," pousmál se nad tím, že prohrál s týmem sázku, protože si myslel, že tentokrát hrát první v pátek nepůjde. "My to moc neřešíme, jestli začíná ten nebo ten, ale bylo by krásné v té statistice pokračovat."

Tomáš Berdych nastoupí proti Igoru Sijslingovi v Davis Cupu ke svému jubilejnímu 60. zápasu. Jeho taktika je jako vždy daná. "Důležitý bude můj výkon. Na tři vítězné sety je prostor soupeře přečíst. Já se stejně chci hlavně soustředit na sebe, abych hrál dobře a pomohl ke třem potřebným bodům," řekl Berdych, pro něhož může být zápas s Nizozemskem v Davis Cupu na nějaký čas poslední. Semifinalista Australian Open totiž v Ostravě začátkem týdne naznačil, že po jedenácti letech v reprezentaci uvažuje o tom, že si dá daviscupovou pauzu.

Do čtyřhry kapitán Navrátil nahlásil zbylé dva členy týmu Lukáše Rosola a Jiřího Veselého, ale hrát by i v sobotu měli Berdych a Štěpánek. "Můžu nasadit své nejlepší hráče, což je základ pro zápas, jako je tenhle. Jsme připraveni jít do zápasu naplno," řekl nizozemský kapitán Jan Siemerink.

Na páteční zápasy je vyprodáno, na sobotu ještě zbývá asi 300 vstupenek. Jen Štěpánek bude mít v hledišti na padesát blízkých a kamarádů. "Všechno se podařilo sehnat a jsem za to rád," usmál se tenista.

S Nizozemskem mají čeští tenisté pozitivní bilanci čtyř výher a jedné porážky. Naposledy Nizozemce porazili v baráži před osmi lety, u čehož byl i Berdych.

Vítěz utkání narazí ve čtvrtfinále na lepšího ze zápasu Japonska s Kanadou, která hraje oslabena bez Milose Raonice a ve dvouhrách chybí i Vasek Pospisil. Češi by v obou případech cestovali začátkem dubna na půdu soupeře.

Los utkání 1. kola ČR - Nizozemsko (Ostrava, ČEZ Arena - tvrdý povrch):
Pátek (15:00): Štěpánek (50. ATP) - Haase (46.), Berdych (7.) - Sijsling (62.)
Sobota (14:00): Rosol, Veselý - Rojer, De Bakker
Neděle: (13:00): Berdych - Haase, Štěpánek - Sijsling
pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

10
Přidat komentář
a.magerova
http://isport.blesk.cz/clanek/tenis-davis-cup/193324/murrayho-matka-oblekla-ceske-tenisty-stepanka-chce-v-kravate.html
Reagovat
Fandina
Hezké, vtipné, vida, jaká se dá udělat zábava s vzájemného vzkazování na netu.
Reagovat
Fandina
oprava z ... úsměv
Reagovat
George_Renel
že Kanada má bez Vaška a Miloše na kahánku. S JPN bychom hráli případně kde?
Reagovat
lasseklus
http://www.daviscup.com/en/draws-results/head-to-head/head-to-head.aspx?team1=JPN&team1PlayerId=&team2=CZE&team2PlayerId=&sf=&ar=&mt=&sd=&ed=

vypada to na Japonsko
Reagovat
tommr
je otázka jestli se při určování pořadatelství ty předválečný zápasy vůbec berou v potaz? Každopádně Japonsko by pro nás bylo přijatelnější soupeř než Kanada at už bychom hráli doma nebo venku ... :)
Reagovat
Jan
Jestli hraje za Japonsko Nišikori, zas by to takové legrace nebyla, ne ?
Reagovat
jackiec
přesně tak, bez berdych by byl náš týn 50%ní a i japonsko by byl problém, takové je realita, berdych dělal 2 a půl bodu a hlavně jsme měli neporazitelný debl(1 prohra)
Reagovat
tommr
Při neúčasti klíčovejch borců by se poměr sil samozřejmě značně změnil. Takhle dopředu se ale ještě nedá říct kdo bude hrát čtvrtfinále oslabenej a kdo v plný síle. Porovnat se proto dají jen šance týmů v nejsilnějším složení (my s Berdychem a Štěpánkem, Kanada s Raonicem a Pospisilem a Japonsko s Nishikorim) tzn. jejich maximální potenciál a ten má Japonsko menší než Kanada ... :)
Reagovat
Fandina
Souhlasím s tím, že Kanada s Raoinecem a Pospišilem, plus a jejich debl s Nestorem jsou hoddně těžcí soupeři. Určitě težší než Japonsko s nebezpečným Nišikorim.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist