Davis Cup vstupuje do nové éry, v pondělí startuje týdenní turnaj

17. 11. 2019, 18:49
Aktuality 18
Z nového modelu vzejde nový daviscupový vítěz. V Madridu se od pondělí do neděle uskuteční týdenní finálový turnaj za účasti 18 týmů, ale bez českých tenistů. V domácí sestavě by neměl chybět první hráč žebříčku Rafael Nadal a Srbsku přislíbila účast světová dvojka Novak Djokovič.

Titul obhajují Chorvati, kteří jsou v tříčlenné skupině se Španěly a Rusy. Z každé ze šesti skupin postoupí vítězové plus dva nejlepší týmy z druhých míst do čtvrtfinále, pak se už bude hrát vyřazovacím způsobem. Zápasy na finálovém turnaji budou tvořit dvě dvouhry a jedna čtyřhra, jež se odehrají v jeden den.

Britové mají v nominaci Andyho Murrayho, v australském týmu je Nick Kyrgios, ale hrát mimo jiné nepřijede semifinalista Turnaje mistrů Němec Alexander Zverev. Omluvil se i Rus Daniil Medveděv a Kanaďan Milos Raonic je zraněný.

Kritici nového modelu soutěže tvrdí, že se zápasy budou většinou hrát bez tradiční atmosféry. "Ta mi bude chybět, ale jsem rád součástí týmu a jsem zvědavý, jak to bude vypadat. Doufám, že i atmosféra bude brilantní," řekl Murray.

Jelikož se hraje ve Španělsku, měl by po neúspěšném vystoupení na Masters nastoupit Nadal, i když měl zdravotní problémy. "Je to něco speciálního, nového a je třeba být připraven na neočekávané," řekl král Roland Garros.

Davis Cup financuje investiční skupina Kosmos španělského fotbalisty Gerarda Piquého, která by měla do soutěže vložit během 25 let tři miliardy dolarů (68 miliard korun). Na odměny hráčům ve finálovém turnaji půjde 20 milionů dolarů. Jedním z investorů je i slavný argentinský fotbalista Lionel Messi.

Čeští tenisté bojovali o finálovou skupinu v únoru proti Nizozemsku a v Ostravě prohráli.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

18
Přidat komentář
peggy
Preji výhru ŠPANĚLŮM!!!!!!????
Reagovat
Fandina
Vašek Pospíšil proti Fabiovi? To jsem nečekala, myslela jsem, že budou hrát jiní Kanaďani :-)). i když vidím, že to má s ním 2:1, i když před pár lety, tak možná proto. Nebo je někdo z výše postavených na žebříčku zraněný nebo se šetří na čtyřhru nebo nevím co. Zatím je to vyrovnané a samozřejmě je to na italském SuperTennisu. Takže super, je kde se dívat :-).
Reagovat
peek
Preji aby vypadli Spanele.
Reagovat
peggy
Preji aby vyhrali Spanele.
Reagovat
ttopi
Tak uvidíme. Nechci to odsuzovat, dokud neproběhne alespoň 1.ročník.

Ale asi není sporu o tom, že to ztrácí ten náboj toho domácího prostředí, kdy se pořadatel mohl připravit na soupeře i nastavením povrchu, kdy ten mu to mohl vrátit při dalším setkání, jelikož se to spravedlivě střídalo. Tohle bude takový nudný možná, uvidíme.
Reagovat
turista
Naši tam nebudou. Tak Idemo Srbija!
Reagovat
Fandina
Budu to sledovat. Mám tyhle skupinové turnaje ráda, je to super oživení stále se opakujících turnajů. I když mě tedy dost štve, že se už DC nehraje dřívějším stylem, dva proti sobě, jeden v domácím prostředí. Ale co už.
Reagovat
smazaný uživatel
Důchodci maji cas :D
Reagovat
Fandina
Proto tady píšeš, že, máš čas.
Reagovat
smazaný uživatel
Jsem v praci.
Reagovat
Fandina
Já tam byla přes 40 let. Teď už si jen užívám volnosti, nemusím nic. Jedině umřít.
Reagovat
smazaný uživatel
Vsak zaslouženě.
Reagovat
smazaný uživatel
Co jsi delala?
Reagovat
Fandina
Bylo toho dost, ale všechno jsem dělala ráda a na něco jsem i hodně pyšná. Třeba na vytvoření programu na evidenci a fakturování z dob počítačového temna v osmdesátých letech. Nebo vznik naší obchodní firmy v roce 1991, která dosud funguje. Ale také mě třeba bavilo dělat účetnictví nebo chodit na jejich kontrolu nebo kontrolovat daně. A nakonec správa a tvorba webových stránek. Ale asi nejvíc mě baví naše firma. Občas tam chodím prodávat, když je to potřeba.
Reagovat
Fandina
nejvíc mě bavila ... jsem v důchodu, nemusím nic :-))
Reagovat
PH94
Jsem na to zvědav. Nejdříve jsem byl skeptický, ale postupem času mi začíná připadat, že by to skutečně nemusel být špatný nápad. Hodně napoví hnedle 1.ročník.
Reagovat
Nola
niektori tam hraju iba z povinnosti - OH, Fedex nemusi dostal vynimku, tak moze v pohode absolvovat exhibicie spolu so Sashom
Reagovat
smazaný uživatel
Aj keby..

Z povinnosti hrali sem tam DC vzdy, ale nikdy sa nestretli hviezdy zoči-voči..

Uz v tomto nastal velky posun a krok vpred.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist