Davyděnko je po dlouhé době ve čtvrtfinále. Stačila jediná výhra

29. 7. 2010, 08:36
Aktuality 5
ATP UMAG - Nikolaj Davyděnko zvládl roli favorita a díky jediné výhře po roce postoupil do čtvrtfinále. V Umagu na obhájce titulu čeká neoblíbený soupeř Chela, se kterým ruský tenista prohrál pět ze šesti vzájemných soubojů.
Nikolaj Davyděnko

Nikolaj Davyděnko na závěr loňského roku vyhrál Turnaj mistrů, kde porazil Federera i Nadala. Výborně vstoupil i do nové sezoně, neboť v Duahá znovu zdolal oba nejlepší tenisty světa a získal titul. Na Australian Open si pak zahrál čtvrtfinále, v Rotterdamu semifinále a nejen on v žebříčku ATP určitě myslel na atakování těch nejvyšších pozic.

Jenže koncem února si v Dubaji v zápase druhého kola poranil zápěstí a musel vzdát. O 14 dní později sice startoval v Indian Wells, potíže však přetrvávaly a vyšetření na magnetické rezonanci odhalilo zlomeninu.

Devětadvacetiletý Rus tak téměř tři měsíce nehrál a po návratu se mu zatím nedaří. Na trávě, na které nikdy nedosahoval dobrých výsledků, si zahrál dvakrát ve druhém kole, když prohrál s Němci Brandsem a Beckerem. Před třemi týdny nedokázal dovést Rusko v domácím prostředí do semifinále Davis Cupu. Prohrál singl s Nalbandianem i zápas čtyřhry. Vydřená výhra proti Schwankovi jen na pár hodin odvrátila vyřazení.

První letošní zápas na antuce prohrál se Španělem Gimenem-Traverem, minulý týden vypadl už ve třetím kole v Hamburku, kde obhajoval titul. Málou útěchou byl jen fakt, že ho vyřadil pozdější šampion Golubjov.

Také do Umagu přiletěl jako obhájce loňského prvenství. První duel s francouzským outsiderem Stephanem Robertem bez problémů zvládl. Během 53 minut nečelil žádnému brejkbolu, vyhrál 6-1 6-2, a protože měl jako nejvýše nasazený v prvním kole volný los, poprvé od konce února postoupil do čtvrtfinále.

"Je hezké vyhrát první zápas. Nikdy jsem proti němu ještě nehrál, ale myslím, že je to jeho nejlepší rok na Tour," řekl Davyděnko. 

V dalším utkání bude proti osmému nasazenému Argentinci Juanu Ignaciu Chelovi hrát nejen o semifinále, ale také o to, aby poprvé po šesti turnajích vyhrál alespoň dvě utkání v řadě. A úkol to snadný nebude. Devětadvacetiletý Davyděnko s o rok starším Chelou na okruhu ATP prohrál všech pět vzájemných duelů, uspěl jen před čtyřmi lety v Davis Cupu.

"Chela bude moc těžký soupeř. Je těžké předvídat, jak bude hrát."

Také v dalších zápasech uspěli nasazení tenisté. Turnajová čtyřka Juan Carlos Ferrero si po setech 4-6 6-4 6-4 poradil s Pablem Cuevasem z Uruguaye, kterého už letos porazil na French Open. 

"Přijel jsem turnaj vyhrát. Loni jsem prohrál ve finále, letos to doufám skončí lépe," vyhlásil bývalý první hráč světa Ferrero, jenž v této sezoně vyhrál už antukové turnaje v Buenos Aires a Costa do Sauipe. Bilanci na pomalém povrchu má 25 výher a jen sedm porážek. "Ale musím brát jeden zápas po druhém. Moc mi tu pomáhá podpora publika."

V pátečním čtvrtfinále bude hrát s Ukrajincem Alexanderem Dolgopolovem. "Ještě nikdy jsem s ním nehrál. Ale vím, že je to dobrý tenista. Když proti někomu hrajete poprvé, nikdy nevíte, co se může stát," uvedl třicetiletý Španěl.

O devět let mladší Dolgopolov ve druhém kole odvrátil všech pět brejkbolů a domácího Franka Skugora porazil 7-6 6-3. "V prvním setu jsem mu dal nějaké šance, ale vždy je zahodil několika chybami, které mi pomohly," komentoval jednadvacetiletý Dolgopolov. "Ve druhém setu to z mé strany bylo mnohem lepší."

O druhé čtvrtfinále na okruhu ATP dnes bude usilovat Jan Hájek, kterého čeká semifinalista French Open a druhý nasazený Jürgen Melzer z Rakouska. Ten může pomstít svého mladšího bratra Geralda.

- ATP 250 UMAG (Chorvatsko, antuka, 450.000 eur) -
středeční výsledky (28. 07. 2010)

Dvouhra - 2. kolo:
Davyděnko (1-Rus.) - Robert (Fr.) 6-1 6-2
Ferrero (4-Šp.) - Cuevas (Urug.) 4-6 6-4 6-4
Dolgopolov (6-Ukr.) - Skugor (Chorv.) 7-6(1) 6-3
Chela (8-Arg.) - Bolelli (It.) 7-6(5) 6-7(4) 6-1

Čtyřhra - 1. kolo:
Friedl/Polášek (ČR/SR) - Marrero/Ramírez Hidalgo (Šp.) 6-7(3) 6-4 12-10

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Čermák/Mertiňák (2-ČR/SR) - Draganja/Marčan (Chorv.) 6-4 6-2

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

5
Přidat komentář
smazaný uživatel
Takhle podobně hladce vyhrál i nad Florentem v Hamburku a pak narazil na Golubeva. Chela umí být stále nepříjemným hráčem. Raději od Kolji ještě mnoho neočekávám. Přeci jen návraty jsou vždy těžké a překonat špatné období jakbysmet. Ale je mým oblíbencem, tak snad se to povede brzy.
Reagovat
smazaný uživatel
Kolenovi velmi gratuluji, protože ačkoliv vypadá jako marťan, pořád mi je milejší než ten arogantní egoista Federer, co nezná ani základní pravidlo sportovního chování: uznání výhry protivníka. Moc dobře si pamatuji, jak ve Sportu psali, že poté, co prohrál, na tiskové konferenci jenom odsekával, a když se ho zeptali na důvod prohry, jenom se začal vymlouvat na nesmyslná zranění.
Reagovat
smazaný uživatel
no nesmíš věřit všem těm blábolům co se napíše.
Reagovat
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
Koljo,preji Ti at uz prolomis to smolne obdobi Tve tenisove kariery a nacnes delsi snuru viteznych utkani. Uz by bylo na case, odpocivals jiz dostatecne dlouho.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist