De Minaur v Torontu vyřadil Medveděva, Alcaraz ve čtvrtfinále podlehl Paulovi

11. 8. 2023, 23:08
Aktuality 5
ATP TORONTO - Alex de Minaur (24) v Torontu porazil 7:6, 7:5 světovou trojku a předloňského šampiona Daniila Medveděva (27), v 25. duelu s hráčem TOP 5 si připsal čtvrté vítězství a poprvé postoupil do semifinále turnaje Masters 1000. O finále si australský tenista zahraje se Španělem Alejandrem Davidovichem (24). Carlos Alcaraz skončil na kanadském Rogers Cupu stejně jako loni v Montrealu na raketě Tommyho Paula, ve čtvrtfinále španělský favorit prohrál 3:6, 6:4, 3:6 a teprve podruhé v sezoně nepostoupil alespoň mezi kvarteto nejlepších.
Alex de Minaur (© Profimedia)

Alex de Minaur před US Open vyhrál už 8 z 9 zápasů. Po finále v mexickém Los Cabos hraje v Torontu životní turnaj Masters 1000.

Den po skalpu světové devítky Taylora Fritze zdolal 7:6, 7:5 třetího hráče světa Daniila Medveděva a poprvé v kariéře porazil dva hráče TOP 10 na jednom turnaji.

Čtyřiadvacetiletý Australan vyhrál druhý ze šesti vzájemných zápasů. V Kanadě přitom většinu času prohrával, ale koncovky setů zvládl lépe. První sadu získal po obratu z 2:5 a odvrácení tří setbolů, ve druhé dvakrát dotáhl manko brejku. Soupeř mu pomohl 44 nevynucenými chybami, přičemž zahrál jen 22 winnerů.

"Vzpomínám si, jak jsem Daniila porazil loni v Paříži a dodalo mi to sebevědomí. Dnes jsem předvedl svůj nejlepší tenis a jsem moc rád, že jsem to proměnil ve vítězství," radoval se de Minaur.

Australský tenista postoupil do svého největšího semifinále a čeká ho v něm souboj nenasazených proti Alejandru Davidovichovi.

Čtyřiadvacetiletý Španěl přehrál 6:4, 6:2 Američana Mackenziho McDonalda, poprvé od loňského dubna vyhrál čtyři zápasy po sobě a postoupil do svého největšího semifinále na tvrdém povrchu.

Největším úspěchem Davidoviche je finále na loňské 'tisícovce' v Monte Carlu, vyhrát turnaj ATP dosud nedokázal.

Alcaraz – Paul 3:6, 6:4, 3:6

Carlos Alcaraz po travnatých triumfech v Queen's Clubu a Wimbledonu vyhrála dva zápasy na antukovém Hopman Cupu v Nice a dvě výhry přidal i po přesunu na americké betony.

Přemožitele našel až po sérii 16 výher ve čtvrtfinále turnaje Masters 1000 v Torontu. Stejně jako loni v Montrealu, který se s Torontem pravidelně střídá o pořadatelství kanadské tisícovky, skončil na raketě Tommyho Paula.

Dvacetiletý Španěl stejně jako v předchozím osmifinále s Hubertem Hurkaczem přišel čtyřikrát o podání. Ale zatímco souboj s Polákem otočil, obrat proti o šest let staršímu Američanovi dokonat nedokázal a prohrál 3:6, 6:4, 3:6.

Loni Alcaraz před US Open vyhrál jedna dva ze čtyř zápasů, v New Yorku pak ale získal první grandslamový titul a zajistil si post světové jedničky. Příští týden ho čeká generálka v Cincinnati, kde bude hájit post světové jedničky před Novakem Djokovičem.

"Uvědomuju si, že jsem tady nehrál dobře. Teď jen mohu jít a trénovat, abych se znovu zlepšil. Do US Open mám pár týdnů, ale teď se musím soustředit na Cincinnati, další velký turnaj," prohlásil Alcaraz.

Carlos Alcaraz na kanadském Rogers Cupu skončil znovu po roce na raketě Tommyho Paula.

Semifinalista letošního Australian Open Paul si na druhý pokus připsal skalp světové jedničky, bilanci s hráči TOP 5 vylepšil na 5:6, poprvé v kariéře postoupil do semifinále turnaje Masters 1000 a v žebříčku si zajistil posun na nové kariérní maximum (minimálně 13. místo).

"Hodně pomůže, když soupeře předtím už jednou porazíte. Tohle nastavení je důležité," radoval se Paul po životní výhře.

"Nevím, jestli jsem našel recept, jak ho (Alcaraze) porazit, ale dnes jsem odehrál opravdu dobrý zápas. Šel jsem si za svým cílem, proti němu nesmíte začít hrát bojácně, on toho jinak využije. Takže jsem do toho musel jít od začátku naplno a naštěstí jsem se od prvních výměn cítil vážně skvěle, což rozhodlo," dodal.

O celkově čtvrté, třetí letošní a dosud největší finále si vítěz jediného turnaje ATP (Stockholm 2021) zahraje s posledním zástupcem TOP 10 v soutěži Jannikem Sinnnerem (h2h 1:1).

Sinner – Monfils 6:4, 4:6, 6:3

Jednadvacetiletý Ital zkompletoval kvarteto nejlepších až čtvrt hodiny po půlnoci, kdy porazil 6:4, 4:6, 6:3 francouzského veterána Gaëla Monfilse, a počtvrté v sezoně postoupil do semifinále turnaje Masters 1000.

"Proti těmto hráčům musíte vždy předvést něco navíc. Já se snažil hlavně držet svého plánu a jsem šťastný, že to vyšlo a postoupil jsem," řekl Sinner po výhře nad o 15 let starším soupeřem, který často laboruje se zdravotními problémy a v Torontu poprvé od loňského Australian Open vyhrál tři zápasy po sobě.

"Jsem rád, že je Gaël znovu zdravý a hraje na takové úrovni. On je pro tenis velmi důležitou postavou, náš sport tyhle typy hráčů potřebuje. Na kurtu i mimo něj je pro mě velkým vzorem," dodal italský mladík. V Kanadě zaútočí na třetí finále na akcích Masters a první mimo Miami, kde loni slavil nejcennější triumf.

• ATP MASTERS 1000 TORONTO •
Kanada, tv. povrch, 7,622.925 dolarů
páteční výsledky (11. 08. 2023)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Paul (12-USA) - Alcaraz (1-Šp.) 6:3, 4:6, 6:3
De Minaur (Austr.) - Medveděv (2) 7:6 (9:7), 7:5
Sinner (7-It.) - Monfils (Fr.) 6:4, 4:6, 6:3
Davidovich (Šp.) - McDonald (USA) 6:4, 6:2

Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

5
Přidat komentář
Patik
Toto je turnaj ktory vždy vyhovoval Nadalovi. .A tento rok by tomu nebolo inak.
Reagovat
Krisboy
To jsou věci!
Tommy a Alex smile

Pinkálistu Medvěděva přehrál ještě větší pinkálista smile
Reagovat
hanz
Vždyť říkám, že je to šmirgl.
Reagovat
Pe3k
Všichni favoriti vypadli, to je přesně ta šance, na kterou Sinner čeká, ale já to přeju Fokinovi. smile
Reagovat
NovacekTP
T. Paul smile moc pěkné.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist