Debutant Lehečka si v Rotterdamu zajistil posun do Top 100 a semifinále proti Tsitsipasovi!

11. 2. 2022, 15:24
Aktuality 100
ATP ROTTERDAM - Jiří Lehečka pokračuje v naprosto fantastickém debutu v hlavní soutěži na turnajích ATP. V nizozemském Rotterdamu vyhrál včetně kvalifikace už pět zápasů v řadě, ve čtvrtfinálové bitvě zdolal 6-3 1-6 7-5 o čtyři měsíce mladšího Lorenza Musettiho. Dvacetiletý talent si po postupu do semifinále zajistil debut v elitní stovce žebříčku. O finále se popere se světovou čtyřkou Stefanosem Tsitsipasem.
Jiří Lehečka

Jiří Lehečka měl výborný vstup do letošní sezony, na challengeru v Traralgonu uhrál čtvrtfinále, následně prošel kvalifikací Australian Open a ve svém prvním zápase hlavní soutěže na nejvyšším okruhu sebral set bývalé světové trojce Grigorovi Dimitrovovi.

Pak sice zaznamenal dvě nečekané a hladké porážky, ale v Rotterdamu se znovu rozjel. Po úspěšné kvalifikaci si zajistil debut v hlavních soutěžích turnajů ATP a vyřadil Denise Shapovalova (#12), domácí jedničku Botice van de Zandschulpa (#51) a dnes po více než dvouhodinové bitvě Lorenza Musettiho (#63). Před cestou do nizozemské haly přitom nikdy neporazil hráče Top 90 a měl na kontě jen dva skalpy členů nejlepší stovky.

Lehečka dnes v úvodním dějství předvedl nejlepší pasáž na turnaji, když trefil 13 vítězných úderů a jen čtyři nevynucené chyby, suverénně si hlídal servis a po jediném brejku šel do vedení. V úvodním gamu druhé sady však nevyužil pět brejkbolů a až do stavu 6-3 1-6 0-2 se trápil.

Poté ovšem nastartoval obrat, přes shodu si udržel podání, o čtyři měsíce mladšího Itala, který vyhrál dvakrát po sobě poprvé od loňského French Open, brejknul a až do konce utkání byl na servisu znovu suverénní. Na returnu využil hned první mečbol a zvítězil 6-3 1-6 7-5.

"Je to neuvěřitelný pocit," řekl Lehečka v pozápasovém rozhovoru na kurtu. "Je úžasné, co se mi tady podařilo. Tohle je nejvyšší úroveň a jsem šťastný, že tu můžu být a hrát tyhle zápasy. Dnes to bylo další těžké utkání proti neskutečně silnému soupeři. Teď si zkusím před zítřkem odpočinout a uvidíme," uvedl český tenista.

137. hráč světa Lehečka se stal žebříčkově nejníže postaveným semifinalistou rotterdamské akce od roku 1995 a zajistil si premiérový posun do Top 100, v hodnocení bude novou českou jedničkou. V Nizozemsku napodobuje loňskou senzační jízdu Víta Kopřivy, který ve Gstaadu při debutu na turnaji ATP postoupil rovněž z kvalifikace až do semifinále.

V boji o své největší finále Lehečka poprvé vyzve hráče Top 10. V sobotu odpoledne se utká se světovou čtyřkou Řekem Stefanosem Tsitsipasem, který ve čtvrtfinále přehrál 6-4 6-4 Australana Alexe de Minaura a vedení ve vzájemné bilanci zvýraznil na 9-1.

Lehečka se v semifinále ocitl v elitní společnosti, neboť je jediným hráčem mimo Top 10. Druhé semifinále obstarají světová sedmička Rus Andrej Rubljov a devátý hráč světa Kanaďan Félix Auger-Aliassime (h2h 2-0).

Rubljov dnes přehrál v repríze loňského finále 6-4 6-3 Maďara Mártona Fucsovicse, oplatil mu porážku z Wimbledonu a na cestě za obhajobou titulu stále neztratil ani set.

Kanadský tenista, který včera vyřadil Andyho Murrayho, si dnes poradil s dalším Britem Cameronem Norriem po výhře 7-5 7-6.

• ATP 500 ROTTERDAM •
Nizozemsko, tv. povrch / hala, 1.349.070 eur
páteční výsledky (11. 2. 2022)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Lehečka (ČR) - Musetti (It.) 6-3 1-6 7-5
Tsitsipas (1-Řec.) - De Minaur (Austr.) 6-4 6-4
Rubljov (2-Rus.) - Fucsovics (Maď.) 6-4 6-3
Auger-Aliassime (3-Kan.) - Norrie (6-Brit.) 7-5 7-6(4)
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

100
Přidat komentář
Rafaeoli25
Škoda, ale nic není ztracené, Tsip se štěstím srovnal. Obraz hry se výrazně nezměnil, rozhodne vyšší kvalita na podání.
Reagovat
Ela-fon-isi
U Jirky je skvělé, že má tolik bodů z druhého servisu. Škoda, že se tolik vyhazuje.
Rozhodnou pevné nervy a štěstí.
Reagovat
Rafaeoli25
Bohužel to je špatné, asi se složil. Obrovská škoda, měl na něj. Jsem zvědavý, jestli bude hrát stejně kvalitně na dalších turnajích. Je potřeba, aby se brzy dostal do padesátky a pak ještě výš a mohl hrát jen top turnaje.
Reagovat
Rafaeoli25
Pokud je schopný takhle hrát s finalistou grandslamu, není důvod pochybovat, že může mít před sebou skvělou budoucnost. Může na Berdycha navázat. Teď opravdu jen nepolevit.
Reagovat
Rafaeoli25
Jinak Tsip před zápasem mluvil o Lehečkovi s velkým až převelkým respektem, uvědomoval si, že ho asi čeká těžký zápas. Očividně se se nespletl.
Reagovat
Rafaeoli25
Lehečka fakt výborný, tipuju asi tři sety, ale i v těch by to mohl dát, jeho nerozhodí ani prohraný set, jak ukázal s Boticem a s Musettim.
Reagovat
Marie9
Tak super. První set je doma. Ještě jeden, ještě jeden.smilesmilesmile
Reagovat
Rafaeoli25
Tsip je na hardu hodně zranitelný, Lehečkovi věřím. Nebude to možná jednoduché, ale mohl, resp.měl by to dohrát, pokud předvede to co v prvním setu. Jisté podání i výborný return.
Reagovat
Mony
Klíčem bude servis
Reagovat
Rafaeoli25
Rozhodně má i na Tsipa na hardu hru, je to jen o tom, jestli vydrží nastolený standard.
Reagovat
Mony
Do podávat! Nebo půjdeš do p.....
Reagovat
Mony
Ufffsmile
Reagovat
Rafaeoli25
Neřekl bych uf. Ukázal i pevné nervy, což je při prvním velkém turnaji neobvyklé u debutantů. Velmi dobrá psychika, nečekané.
Reagovat
Mony
Tak tady jste! Já už myslel že se každý opaluje a nekouká na televizi.. ve starých článcích bych vás nečekal
Reagovat
Rafaeoli25
To je na koho? smile
Reagovat
Mony
Na Leheckovce
Reagovat
Rafaeoli25
Tak já lehečkovec nejsem nebo zatím nebyl, jen mě zaujal jeho nečekaný progres smile
Reagovat
Marie9
Někteří se dívají na hokej.smile
Reagovat
Rafaeoli25
Stokrát raději Lehečka než ti naší tragédi na bruslích.
Reagovat
Rafaeoli25
Možná by Lehečka zahrál i hokej líp než oni smile
Reagovat
Rafaeoli25
Tak se našim omlouvám, asi jsem je vyprovokoval.
Reagovat
SwissMaestro
Jen škoda, že mi je Lehečka nesympatickej.
Reagovat
Rafaeoli25
No jo no, ale tenis hraje skvělej smile
Reagovat
Rafaeoli25
Doufám, že Tsipovi nepomůže ani deset toilet break smile
Reagovat
Marie9
Pěkný tenis od obou. Lehečka překvapil, hraje vyrovnaný zápas. Zatím.smilesmilesmile
Reagovat
Rafaeoli25
Tak on je zatím lepší smile
Reagovat
Rafaeoli25
Atakuje každý Tsipúv servis, svoje drží s přehledem, co dodat, je jednoznačně lepší.
Reagovat
Rafaeoli25
S takovým tenisem se Lehečka může dostat hodně vysoko. Teď jen tohle udržet a dál růst.
Reagovat
Rafaeoli25
No byla by to paráda, kdyby šel až do finále, pak už bych mu věřil i na titul. Když je nějaký hráč "zezdola" takhle rozjetý, tak to někdy klapne až do konce.
Reagovat
Rafaeoli25
Lehečka vrtrhnul skvěle i do zápasu s Tsipem.
Reagovat
smazaný uživatel
Pan Lehečka mi to isto prepáci.

Ale Medvedev ma dnes 26r. To je uz cislo, ktore ma blizsie k označeniu "to najlepsie za sebou", nez mladík.

Ma tak 2-3r na to, aby to na harde celé prebral, potom sa ocakava pokles vykonnosti.

Kedysi mladý Thiem má o rok 30r, taktiez prichádza do veku, kedy sa ocakava pokles. Bude velmi kuriozne ak chlapci s rokom narodenia 1993 a 1996 zacnu odchádzat skor ako Nadal s Djokovicom. U Medvedeva to ale neocakavam. Na fakt, ze Medvedev vyhra svoj posledny GS neskor ako spominana dvojica by som ale vela peňazí nestavil.
Reagovat
Rafaeoli25
Mladík není určitě, je uprostřed kariéry, neočekávám, že by napodobil životnost Big3, nebude mít ani jejich motivaci. Také čekám, že tři čtyři roky vydrží v top módu, pak půjde postupně asi dolů. Kolik GS vyhraje za tu dobu toť otázka, od toho se možná bude pak odvíjet i jeho další motivace. Každopádně to nebude mít lehké ani v tomto svém nejlepším věku, konkurence je dost a takový Alcaraz ukazuje, že Medvedev nemůže mít klidné spaní ani na chvíli, pořád bude mít spousty překážek k dalším GS titulům. Upřímně, nečekám, že jich zisk a příliš moc. Ale uvidíme.
Reagovat
steve79
To urcine ne. Hlavne jeho vysledky na French open a Wimbledonu jsou prumerne.
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, je velmi pravdepodobne, ze finále RG a W si nikdy nezahrá, hoci podla mna tam nie je uplne stratený. Murraymu trvalo 10 rokov kym zistil, ze ma hru aj na antuku.
Reagovat
Rafaeoli25
No taky bych s tebou nesouhlasil, Murray byl kvalitní na antuce už víme dřívějším věku, např.v roce 2011 už byl v sf FO a nebýt Nadala byl asi už tehdy ve finále. Medvedev ani omylem nedosahuje jeho kvalit na tomto povrchu. Na trávě by jeho šance mohly být vyšší vzhledem k dobrému podání, ale očividně ani s tímhle povrchem si nijak netýká. Bude to mít moc těžké uspět mimo hard.
Reagovat
Rafaeoli25
*tady bych s tebou nesouhlasil
Reagovat
Rafaeoli25
O Murrayho antukových kvalitách vypovídá už rok 2009, kdy v jednadvaceti v Monte Carlu porazil výborné antukáře Fogniniho, Davydenka a skolil ho až v sf Nadal a i ten s ním měl práci. Byl to Murrayho nejslabší povrch, ale rozhodně to nebyla ani náhodou taková slabina jako u Medvedeva.
Reagovat
smazaný uživatel
Aha, tak Murray porazil výborného antukára Fogniniho.

Medvedev porazil na antuke Djokovica.

Čo tam máš dalej, Rafaeoli?..:)
Reagovat
Rafaeoli25
Ano, povedl se mu asi jeden jediný zápas na antuce - proti Djokerovi, který měl tehdy špatný den jako kdysi proti Veselému. Ó, jaký to argument proti Murraymu. Co tam máš dál Forehande? smile Když se podíváš, jak skvělé zápasy byl schopen Murray odehrát na antuce již od 21 let, tak je zcela jasné, jaký je proti němu Medvedev na tomto povrchu doslova žabař.
Reagovat
Rafaeoli25
Nebo antuka 2011, kdy mu bylo 23: Monte Carlo SF po boji porážka s Nadalem, Řím SF vypadl s Djokerem 6:7 ve třetím, na FO pak třetí SF s Nadalem. Kde takové statistiky kdy Medvedev byť jen že třetiny měl? Takže naprosto neporovnatelné, on je antukový loser.
Reagovat
Rafaeoli25
Jinak tebou vysmívaný Fobnini onehdy doslova rozsekal jako dříví v Monte Carlu Nadala, jako asi nikdo předtím ani potom na antuce, ten směšný Fabio smile
Reagovat
Rafaeoli25
Ještě k Lehečkovi, opravdu zajímavý aktuální progres, už tím, jak hrál vyrovnaně na AO s Dimitrovem ukázal, že se výrazně zlepšil. S Tsipem se ukáže, jak až moc, jsem na něj zítra zvědavý. Pokud by potrápil i jeho, už by to bylo na hlubší zamyšlení.
Reagovat
EllNino
V semifinále v silné společnosti Tsitsipase, Rubleva a FAA ... nojo, měl tam být ten Denis :))

Ale buďme rádi za Jirku smile
Reagovat
Fandina
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
vladka
Týjo, megaborec ! Gratulace a smile! smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
obrovská gratulace za předváďenou hru a také za fantastické výsledky.smilesmile
Na zápas s Lorenzem se těším aspoň v HLsmile
Teď zůstat na vlně a sbírat zkušenosti.
S Cypem si může jít zápas užít...ale hlavně ho vyhrát!
Ať se dál daří!
Reagovat
Pe3k
HL není.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile tak snad je někdo nahodí, hlavně ne 2minutovésmile
Reagovat
Fandina
Celý mač je k nahlédnutí na EurosportPlayeru a Jirka tam má i předešlé dva zápasy v Rotterdamu i MD a kvaldu na AO letos a tři mače kvaldy na USO v srpnu 2021. Na EurosportPlayeru jsou záznamy zápasů hodně dlouho, je to výhodné, dívat se zpětně, některé jde zkouknout i s komentářem, pokud to dávají na Eurosport 1 nebo 2.
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
Rafaeoli25
Lehečka válí a za to, co předvádí si zasluhuje velkou pochvalu, porazit v řadě tři tak kvalitní soupeře, to už je něco a naznačuje to slibnou budoucnost. Rozhodně potenciál na velmi dobrou kariéru má, teď to jen potvrzovat dál.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smilesmile
a zdraví!smile
Reagovat
darek.vrana
Spíš 4, už Moutet byl oříšek.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
přesně tak, Moutet není ani oříšek ani ořezávátkosmilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
vlastně byl oříšek, takže nemohl být žádné ořezávátkosmile Večerní únavasmile
Reagovat
Rafaeoli25
Na Mouteta jsem zapomněl. Takže čtyři.
Reagovat
paddy
s Tsitsipasem ještě neprohrál smile smile
Reagovat
elsky
smile
Reagovat
George_Renel
Některým více mimo kurty.smile
https://cnn.iprima.cz/utajovana-laska-ledecke-odhalena-pritelem-olympionicky-je-sexy-cesky-tenista-80330?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_req_id=gznufshFHqU-202202111714&dop_id=15397377
Reagovat
Fandina
Je to fešák. Ani se Esterce nedivím. smile
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
Usm
tak vstupenka do první stovky ATP žebříčku mu hned přinesla zápas s Tsitsipasem, čili srovnání s hráčem, který bude dlouhodobě v TOP10.
Reagovat
darek.vrana
Bomba! Třetí set "totální tenis". V podstatě nikdo nechyboval, výměny ukončené winnery po 20-30 úderech... Vždycky jsem Jirkovi věřil, teď konečně průlomový turnaj. Překvapil mě ale, co dokázal vyběhat. Opravdu spousta luxusních dlouhých výměn. A taky mě tenhle týden překvapil morálkou. Fakt super přístup, pořád pozitivní, soustředěný, bez rozčilování a hodně silný ve zlomových momentech.
Reagovat
Ereinion
smile
Reagovat
blixa
Tak kterej je teď J1rka a kterej J2rka , safra ? smilesmile
Reagovat
baba
paráda, jen bych ještě malinko zpestřila hru, Jirka ani jeden kraťas a Lorenzo ho na kraťasech dělal, byla to evidentně Jirkova slabina.
Reagovat
Teo
smilesmilesmile
Reagovat
Vlk-v-trave
Vstup do top100...
a vystup z top100 do 200 mezi tenisove legendy zaznamenaji Kvido Pella a Feli Lopez:)

Druha stovka nabira neskutecne obrovskou kvalitu, takze na kvaldach na GS bude vyprodano:) Takove souboje jak Kyrgios x Raonic... Pouille x Wawrinka podle mne budou na Centr Kurtu:))) a bude vic lidi na tribunach jak na MD, a kdyz si jeste chvili pockame.... tak si myslim, ze se dockame jeste hooodne kvalitnich plejeru.:)
Reagovat
SydneyOpen
Velká paráda, Jirka teď bude mít mnohem lehčí cestu na turnaje ATP. Snad konečně bude český tenis na okruhu ATP konečně zase vidět, SF 500 tu už pěkně dlouho nebylo
Reagovat
EllNino
Nemohu se ubránit tomu srovnání, dneska jsem tam občas Toma zahlédl, alespoň v jeho mladší verzi smile
Reagovat
George_Renel
Přesně to mě při pár ostrých úderech napadlo taky. Jen bych řekl, že Jirka oplývá lepším pohybem. Uvidíme co uhraje proti světové čtyřce.
Reagovat
Vlk-v-trave
No spise uvidime, co ta svetova 4ka vymysli a uhraje na Jirku:)
Tip mam uz na prestavku... bude jiste WC.
Nejsem si jisty, jestli bude zmena tenisek, ale muze se stat.
Reagovat
historik
Mám to stejné, některá gesta mi ho neskutečně připomínají.
Reagovat
hluuusa
Strhujici zapas, ktery si navzdory casu, zaslouzil oslavneho panacu. To bylo fakt husty. Roste zapas od zapasu. Skvely pohyb, dobry return, cte hru, vyrovnane udery, moc toho nezkazi, dohrava na siti. Tohle mu asi chybelo, vetsi zapasy, vetsi hala, vic lidi a ne si sam sobe podavat micky pred dvaceti tenisovymi nadsenci. Blyska se nam lidi na lepsi casy! smile
Reagovat
EllNino
Byl naposled Čech v semi 500? Ještě Berďa ne?
Reagovat
GaelM
Berdych 2017, taky v Rotterdamu. Potom byl ten samý rok ještě v semifinále Wimbledonu, jestli se to počítá... smile
Reagovat
makro99
ne ne, to není 500ka;
a myslím, že tam měl stejně lehký los...:)
Reagovat
sojka1
to teda nemel, take mohl klido koncit uz ve druhem kole, mel tam Ryana! :-)
Reagovat
Dobry-den
Lehečka je borec. smile

Top 100, téměř jistá účast na GS, paráda! smile
Reagovat
elsky
Že bychom zase v chlapech měli komu fandit? smile
Reagovat
sojka1
myslim, ze si to uz za to utrpeni po Berdovi zaslouzime... :-)) nic jsem nevidela, prisla jsem si jen zarvat.... ale hra Lehe je rozhodne odvazna a "leskla", mohlo by to jit... :-))
Reagovat
turista
smile
Reagovat
Pe3k
Gratulace nové české jedničce smile Zápas to nebyl jednoduchý, ale Jirka to nakonec urval v koncovce 3. setu. Ted je 25 v race a 95 v ranku. smile
Reagovat
turista
Velká gratulace! Vypadá to, že Lehečka bude silný nejen tenisově ale i psychicky což je potřeba. Veselka na nadměrnou nervozitu doplácí celou aktivní tenisovou kariéru.
Reagovat
Rafaeoli25
25 v race to je paráda.
Reagovat
EllNino
Je to super i zhlediska žebříčku, takovýhle ústřel je daleko lepší než výhra na challengeru, a tak zdánlivě úspěšnější Macháč bohužel doplácí na slabě hodnocené turnaje, i když hraje dobrý tenis ...

Jirka má ale za mě potenciál minimáoně na pravidelné hraní tisícovek bez nutnosti kvaldy ...
Reagovat
Dobry-den
SF + kvalda, to je 200 bodů no, to je hnedka znát. smile
Reagovat
Kytka
Přesně. A je to odměna za kuráž jít do kvaldy pětistovky. Taky Jirka, ale jiná povaha než Veselý.
Reagovat
smazaný uživatel
podla mna sa to nepocita tie body dokopy q+vysledok na turnaji
Reagovat
George_Renel
Rozhodně počítá.
Reagovat
gocii
Pocita, kvaldu uz ma mozna z minuleho tydnu prictenou, tento tyden pricte turnaj. Tam maximalne pokud bude sbirat body dal tak se mu tech 15 bodu nebo kolik nevleze mezi ty nej no.
Reagovat
Vlk-v-trave
Tomas by potreboval vic servis Jirky, a Jirka vice mezihru Tomase:) Tohle kombo by mohlo klidne GS vyhrat:)
Reagovat
EllNino
ale mít dva solidní tenisty je taky fajn :)
Reagovat
Vlk-v-trave
Vsak se mohou vzajemne inspirovat a na tom GS si ve finale zahrat proti sobe:)))
Reagovat
Kytka
Super, gratulace a veliká. Tak tohle není žádný podělanec. Viděla jsem třetí set. Solidní servis, jde si pro míč, zkrátka má kuráž. Jen tak dál.
Reagovat
George_Renel
A to v 1. setu hrál ještě lépe. A i soupeř.
Reagovat
farr
Pravda v 1. setu byl Jirka suverénní. Dlouho jsem neviděl takhle Čecha hrát, bylo vidět, že si hodně věří. Začátek druhého setu byl Ital na ručník a ten 16 ti minutový gem na příjmu kdy měl Jirka snad 4 BB a nevyužil ho srazili hodně dolů. Bál jsem se, že to bude rozhodující moment zápasu a už jsem přestával věřit. Ale jak se zvedl ve 3.setu WOW... naprostá fantazie od rebreaku na svým servisu opět suverén jako v prvním setu a Lorenzo už tahal za kratší provaz bylo jen otázkou zda to uhaluzí do TB kde to je loterie. Zaplať pánbůh Lehečka ho dorazil v pravou chvíli.smile
Reagovat
George_Renel
smile
Reagovat
aape
skvělé
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist