Del Potro má první titul od triumfu na předloňském US Open

28. 2. 2011, 08:58
Aktuality 7
ATP DELRAY BEACH - Juan Martin Del Potro se po roce a půl dočkal dalšího titulu. Vyhrát turnaj dokázal poprvé od svého životního úspěchu z US Open 2009, když v Delray Beach neztratil jediný set. Na Floridě si ve finále poradil se Srbem Jankem Tipsarevičem, který titul nezískal ani ve svém třetím finále.
Juan Martin Del Potro

Juan Martin Del Potro loni kvůli zranění zápěstí, se kterým se podrobil operaci, odehrál pouhé tři turnaje a propadl se až do páté světové stovky. Své poslední finále si zahrál před patnácti měsíci na Turnaji mistrů v Londýně, letos však postupně usiluje o návrat mezi elitu.

Dvaadvacetiletý rodák z argentinského Tandilu byl v uplynulých dnech v semifinále halových turnajů v Memphisu a San Jose. Nestačil až na soupeře z Top 10 Verdaska a Roddicka.

Tento týden v Delray Beach se jediný hráč první světové desítky (Roddick) kvůli nemoci omluvil a Del Potrovi se otevřela cesta za nejlepším výsledkem posledních měsíců. V semifinále vyhrál nad nasazenou dvojkou Fishem a poprvé po patnácti měsících postoupil bez ztráty setu do finále.

O první titul od triumfu na US Open 2009 se utkal s Jankem Tipsarevičem. Bývalá juniorská světová dvojka se sice v cestě za premiérovým vítězstvím na turnaji ATP ujala vedení 4-1, doplácela však na nevyužívání dalších brejkbolů. Del Potro dokázal ještě úvodní dějství díky kvalitnímu servisu a soupeřovým chybám otočit a nakonec za necelé dvě hodiny vyhrát dvakrát 6-4. 

"Janko měl první set pod kontrolou, ale já se neustále snažil soustředit na podání, neboť to bylo rozdíl jednoho brejku. Věřil jsem, že když si servis vemu brzy zpět, můžu utkání otočit. A to se právě stalo," komentoval svůj obrat Del Potro. "Musíte pořád přemýšlet nad tím, jak zápas vyhrát. Dokonce i ve chvíli, kdy se vám nedaří," dodal.

Argentinský tenista tak v jedenáctém finále získal 8. titul, naopak o čtyři roky starší Tipsarevič neuspěl ani ve třetím finále. Svého největšího úspěchu tak dosáhl loni v Davis Cupu, když pomohl Srbsku k triumfu v Davisově poháru.

"Klíč dnešního neúspěchu byl v neproměňování brejkbolů. Využil jsem jeden z jedenácti, a to je málo. Všechno mi dnes nahrávalo do karet, ale svou šanci jsem nevyužil. Byl to těžký zápas, hráli jsme skoro dvě hodiny, ale vítěz může být jen jeden," řekl zklamaný Tipsarevič. "Juan nemohl dlouho hrát, takže má teď velký hlad po vítězstvích."

- ATP 250 DELRAY BEACH (USA / Florida, tv. povrch, 442.500 dolarů) -
nedělní výsledky (27. 02. 2011)

Dvouhra - finále:
Del Potro (Arg.) - Tipsarevič (6-Srb.) 6-4 6-4

Čtyřhra - finále:
Lipsky/Ram (USA) - Kas/Peya (Něm./Rak.) 4-6 6-4 10-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

7
Přidat komentář
smazaný uživatel
Sa tento zapas trapil- jeho najhorsi zapas na turnaji a napriek tomu vyhral cize moze byt iba rad, lebo nehral az tak dobre ako mohol- priciny preco mu to dnes neslo a dovolil Jankovi milion BP - 11 co je strasne vela na 2 sety je to ze hral prvykrat poobede namiesto noci- bolo teplo, boli ine podmienkyk aj co sa vetra tyka a Delpo nemal ani moc casu na oddych hral v noci a potom hned poobede.
Reagovat
smazaný uživatel
ale ho.vno del potro si to vítězství jasně vydřel šlapal jak hodinky sice pomalu ale jistě...
Reagovat
smazaný uživatel
No, řekl bych, že trefnější je říct, že Tipsarevič prohrál, než že Del Potro vyhrál. Jediné, co Del Potrovi jakž takž fungovalo byl servis a byl evidentně hodně unavenej. Tipsarevič vedl v prvním setu 4:1 (jeden break) + měl řadu dalších breakballů. Následně Del Potrovi doslova daroval dva breaky a v druhém setu mu opět daroval break. Asi nechtěl vyhrát. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlasím. DelPo byl unavený, ale teď si týden spočne (DC nehraje) a navíc zůstane v Americe, kde se dobře připraví na Indian Wells, kde bude patřit k černým koňum (ale záleží na losu). Každopádně mám z něho radost a držím mu palce, aby se co nejdříve dostal do top10, kam bezesporu patří (narozdíl od jiných - Melzer, Verdasco a napíšu i Berdych a klidně mě sežerte).
Reagovat
VlS
Podle mne tam patri ten, kdo na to ma nahrane body. Nejake hodnoceni podle toho, jak se komu zda, ze nekdo hraje lip a nekdo hur je proste smesne. Je asi tezke jednoznacne srovnavat dva zapasy stejnych hracu hranych jindy a za jinych podminek, natoz potom hru hracu, kteri spolu treba ani nehrali. Prave od takoveho srovnani je relativne spravedlivy zebricek, kam se podle stejnych pravidel zapocitaji body vsem. Je uz na hracich, jakou zvoli taktiku. Viditelne Del Potro ale treba i Radek ted jezdi spis na trochu min nabite turnaje, kde maji vetsi sanci na uspech, protoze je neomezuje pravidlo top 30. V podstate nejprimejsi srovnani jsou proto GS, kde jsou prakticky vsichni, pokud jim to zdravi dovoluje, ale i tam je samozrejme nahodilost. Jeden den nekdo hraje skvele a prohraje s nekym, kdo hral jeste lip, ale ten dalsi den vypadne s nekym slabym, protoze proste dalsi den hral spatne. Ale je to pro vsechny stejne, samozrejme nehlede na nahodilost losu, protoze je asi rozdil pro nasazeneho hrace vyfasovat v 1. kole Del Potra nebo Hajka.
Reagovat
smazaný uživatel
Veď DelPo si tie body nemal ako nahrať, keď bol zranený predsa. A kým nebol, bol v Top 5 a samozrejme, že je lepší ako trebárs Melzer. So všetkými ostatnými členmi Topky by hral vyrovnanú partiu.
Reagovat
VlS
Ale to je jasne, ze si je nemel kde nahrat, kdyz nemohl ze zdravotnich duvodu hrat a ted ma trosku ulehcenou cestu zpet a asi se se zpet dostane, pokud se neprojevi zase nejaky zdravotni problem. Ale jak muzes tvrdit, ze je ted Delpo lepsi, kdyz spolu nehrali od roku 2009 (tehdy Delpo skrecoval). Je fakt, ze vse predtim Delpo vyhral a vede 5:1, ale pri prvnim utkani to muze byt klidne naopak. Melzer ty body nedostal jako darek a proste si je uhral. Semi na RG, osmifinale na dalsich GS, čtvrtfinale na třech masters - to neni nahopda, urcite to neni slaby hrac a oproti minulosti se strasne zlepsil. Letos muze klidne spadnout a bude zase kolem 30, ale taky muze byt i vys nez ted je. Proto je tenis zajimavy, protoze je nevyzpytatelny a nevis dopredu jak to dopadne. Kdyby to bylo jinak, tak by bylo zajimavejsi chodit na ryby nez sledovat tenis.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist