Del Potro porazil Dimitrova a je bez ztráty podání ve finále

16. 2. 2013, 16:34
Aktuality 12
Druhý nasazený hráč v nizozemském Rotterdamu Juan Martín Del Potro dnes porazil Bulhara Grigora Dimitrova a po roce si tak na místním halovém turnaji zahraje ve finále. Argentinec cestou do něj neztratil ve čtyřech zápasech ani jeden servis.
Juan Martin Del Potro

Juan Martín Del Potro, aktuálně 7. hráč světa, se dnes na halovém turnaji v nizozemském Rotterdamu probojoval do finále a obhájil tak výsledek z minulého roku. Del Potro turnajem zatím postupuje bez sebemenších problémů, což dokazuje bilance na servisu: ve čtyřech zápasech o něj ani jednou nepřišel.

Čtyřiadvacetiletý Argentinec si v dnešním čtvrtfinále poradil s Bulharem Grigorem Dimitrovem po setech dvakrát 6-4. Del Potro nabídnul Bulharovi dva brejkboly, ale ten ani jednu šanci neproměnil. Naopak sám si vlastní podání dvakrát prohrál, čímž napomohl o tři roky staršímu soupeři k vítězství.

"Zápas to byl těžký. Brejky mi dodaly sebevědomí být agresivní po celý zápas. Myslím, že jsem podával velmi dobře, ale stále mám pocit, že bych to do zítra mohl ještě vylepšit. Odvracel jsem brejkboly, takže to musím zlepšit, pokud chci zítra vyhrát," komentoval Del Potro. "Být tady ve finále pro mě znamená hodně, hlavně po brzkém vypadnutí z Australian Open," řekl Del Potro, který v Melbourne vypadl v 3. kole s Francouzem Chardym.

Del Potro má tak po vyřazení nejvýše nasazeného hráče a obhájce loňského titulu Rogera Federera, který včera překvapivě prohrál s Benneteauem, velkou šanci na zisk titulu.

V neděli se Argentinec střetne s Julienem Benneteauem, který porazil 6-4 7-6 krajana Gillesa Simona a postoupil už celkově poosmé do finále. V 31 letech ale stále nemá ve sbírce jedinou trofej z turnaje ATP.

"Není jednoduché vrátit se na kurt 24 hodin po velkém vítězství. Když jsem porazil Federera v roce 2009 v hale Bercy, nehrál jsem druhý den proti Monfislovi dobře. Dnes se scénář opakoval, hrál jsem s jiným Francouzem, ale podařilo se mi vyhrát a jsem za to šťastný," řekl Benneteau, který se s Del Potrem utká poprvé.

- ATP 500 ROTTERDAM -
(Nizozemsko, tv. povrch / hala, 1.575.875 eur)
sobotní výsledky (16. 02. 2013)

Dvouhra - semifinále:
Del Potro (2-Arg.) - Dimitrov (Bul.) 6-4 6-4
Benneteau (Fr.) - Simon (5-Fr.) 6-4 7-6(2)

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

12
Přidat komentář
Pe3k
Reagovat
tommr
ale má tam hodně těžkej los - druhý kolo nejspíš Gulbis, čtvrtfinále nejspíš Janowicz, semifinále bud Gasquet nebo Tipsarevic, finále bud Tsonga nebo Del Potro - to na zisk titulu moc nevypadá ...
Je ovšem otázka jestli se Del Potro nebude po finále v Rotterdamu cítit moc unavenej a nezabalí to - tím by Tomášovi šance trochu stouply ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Proč by to měl Delpo balit? Už i loni jel tou dobou tyhle tři turnaje za sebou. Rotterdam - finále, Marseille - titul a Dubaj - semifinále (tuším)... U Delpa to vypadá na naprosto stejný turnajový scénář jako před rokem...
Reagovat
tommr
to máš pravdu - na začátku roku je Del Potro ještě relativně čerstvej a tak by ty 3 turnaje za sebou moh zvládnout stejně jako loni. Pro Tomáše to ovšem není moc dobrá zpráva, protože s Del Potrem mu to moc nejde ... :)
Reagovat
gigin
A s Gulbou jo?
Reagovat
Nola
Janowicz neprejde cez Rosola
Reagovat
tommr
Tomáš má sice Gulbisovi co vracet, ale jinak je jasně lepší tenista. Takže pokud Gulbise hrubě nepodcení jako loni ve Wimbledonu tak by ho měl dát ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
je v hale strašně silný, na podzim to jasně prokázal a nyní na to navazuje. Djoko měl co dělat, aby ho na TM udolal, myslím, že v budoucnu závěrečný turnaj určitě aspoň jednou vyhraje. Pod širým nebem proti Djokovi moc šancí nemá ani ve špičkové formě, v hale mu vyhovuje odskok, takže v ní jeho akcie velmi stoupají..
Reagovat
J.M.
Del Potrův servis je momentálně velká zbraň. Ale hraje ve velké pohodě ve všech směrech, i v obraně, třeba ten bekhendový lob byl parádní. Snad mě jen překvapilo, že hrál víc takticky a držel se zpátky, do těch svých forhendových kladiv se moc nepouštěl.

Grigor mě tou prohrou potěšil víc než většinou vítězství na tom turnaji. Sice bylo jasně vidět, že na Del Potrovu úroveň ještě nemá, ale i komentátor říkal, že to byl pro jeho fanoušky povzbudivý výkon. To jsou přesně zkušenosti, které potřebuje, v zápasech se špičkovými hráči herně roste. I Federer před pár dny v Rotterdamu říkal, že se zlepšuje hlavně hraním zápasů, třeba ten jeho bekhend - trénink má své limity, nejvíc mu ho za ty roky pomohli zlepšit soupeři, kteří se mu do něj milionkrát trefovali. A je to i známka Grigorova talentu, že se umí rychle učit - v tomhle zápase byl nucen do výměn běžně zařazovat údery, na které si v předchozích kolech s lehčími soupeři vůbec netroufal, jako razantní bekhend po lajně nebo prohozy. Bohužel ke konci už ten bekhend zase haproval, ale celkově ukázal, že už začíná vyzrávat, takticky i herně. Wilanderova slova už přestávají platit. Moc doufám, že ho ta zkušenost posune a žezase na dalších turnajích nespadne někam do doby z před dvou let. Protože bylo vidět, že i publikum si ho začíná čím dál víc oblibovat (a ne jen kvůli tomu exhibičnímu úderu, který zase předvedl).
Reagovat
Mayo
mne Dimitrovova hra miestami pripomína RF...a vôbec na jeho hru sa pekne pozerá
Reagovat
J.M.
Tak to, že má podobné údery jako RF, mu celý svět předhazuje celou dobu, co hraje. :-) Proto má přezdívku Baby Fed. A zrovna v tomto zápasu jsem měl místy dojem, že hraje proti Juanu Martínovi Roger, připomnělo mi to vzájemné zápasy těch dvou z posledního roku. Nejen technikou úderů, ale hlavně taktikou, tím jak se pomalu, trpělivě snaží Del Potra vymanévrovat z výměny a postupně přejít do útoku. Kdybych se díval zdálky a nevěděl, kdo hraje... Samozřejmě v tom ještě není tak dobrý jako Roger, ale zlepšuje se. Třeba před pár lety měl forhend průměrný, dnes už je z něj silná zbraň. Taky to začíná líp zvládat psychicky.
Reagovat
Mayo
DelPo má rezervovaný titul v Rotterdame, jeho zápas sledoval aj Guus Hiddink (:
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist