Del Potro se po osmi měsících vrátil porážkou od Rochuse

28. 9. 2010, 15:58
Aktuality 8
ATP BANGKOK - Na okruhu ATP se po osmi měsících objevil Juan Martin Del Potro. Argentinec, který se od konce ledna zotavoval ze zranění zápěstí, však v thajském Bangkoku prohrál zápas 1. kola s Belgičanem Olivierem Rochusem.
Juan Martin Del Potro

Juan Martin Del Potro se letos představil pouze na Australian Open. V té době byl ještě čtvrtým tenistou světa a v Melbourne patřil coby šampion předchozího grandslamu US Open ke spolufavoritům. Skončil však ve 4. kole, kdy v pětisetové bitvě padl s Čiličem.

Pak už se na kurtech neobjevil a léčil zraněné zápěstí. Začátkem května se podrobil na klinice v Minnesotě operaci a sám avizoval, že se vrátí nejdříve v listopadu.

Přesto se ještě v srpnu spekulovalo, že by mohl stihnout obhajobu titulu z New Yorku. Definitivní ne ale rodák z Tandilu oznámil 23. srpna, týden před startem závěrečného grandslamu. "Je mi to moc líto. Ale teprve v posledních dvou týdnech jsem začal s tréninkem a ještě nejsem schopen se měřit s nejlepšími," prohlásil.

Comebacku se po osmi měsících dočkal až dnes v Bangkoku a jeho prvním soupeřem byl Belgičan Olivier Rochus. Argentinec v zápase sice nasázel 16 es, ale ani ty ho od porážky 6-7 4-6 neuchránily. Doplatil především na velké množství nevynucených chyb.

Del Potro měl v závěru první sady dokonce setbol, nadšeně hrající Rochus se však o 30 centimetrů vyššího soupeře nebál a agresivní hrou se proti favoritovi držel ve hře. Nakonec to byl právě devětadvacetiletý Belgičan, jenž se ve druhém dějství postaral o jediný brejk a připsal si tak cenný skalp.

"Nejdůležitější dnes bylo to, jak vydrží zápěstí. A to bylo perfektní," komentoval Del Potro. "Ale hrál jsem dobrý zápas. V tie-breaku jsem měl své šance, ale soupeř byl dnes zkrátka lepší," pokračoval rodák z Tandilu. "Já jsem hlavně šťastný, že jsem zpět na kurtu. A doufám, že teď to z mé strany bude jen lepší a lepší," dodal. 

Turnaj s dotací 551 tisíc dolarů byl Del Potrovo první ostrou prověrkou po tak dlouhé době, během níž spadl v žebříčku na 36. místo. Na něm je díky loňskému finále na Turnaji mistrů a letošnímu osmifinále v Melbourne.

Prvního vítězství na okruhu ATP dnes dosáhl Belgičan Ruben Bemelmans, který v souboji kvalifikantů porazil Federiksona Nielsena z Dánska 6-2 6-3. 

Dvaadvacetiletý Bemelmans, kterému patří 191. příčka v žebříčku, nyní vyzve světovou jedničku Rafaela Nadala. Španělský vítěz tří letošních grandslamů se na kurtech představí poprvé od triumfu na US Open.

"Vyhrát první zápas ATP je skvělý zážitek a hrát další zápas proti Nadalovi, to už je jako sen. Vždyť je jen o dva roky starší než já, a už je to tenisová legenda," prohlásil Bemelmans. "Půjdu si to na kurt užít a ukázat, co ve mně je," dodal Belgičan, který tři předchozí vystoupení na okruhu těsně prohrál.

- ATP 250 BANGKOK (Thajsko, tv. povrch, 551.000 dolarů) -
úterní výsledky (28. 09. 2010)

Dvouhra - 1. kolo:
O. Rochus (Belg.) - Del Potro (5-Arg.) 7-6 6-4
Garcia-Lopez (Šp.) - Berrer (8-Něm.) 6-4 7-6(4)
Kukuškin (Kaz.) - Deheart (USA) 6-3 6-7(4) 6-4
Sela (Izr.) - Kravčuk (Rus.) 6-3 6-4
Schüttler (Něm.) - Mello (Braz.) 6-4 6-2
Bemelmans (Belg.) - Nielsen (Dán.) 6-2 6-3
Nieminen (Fin.) - Udomchoke (Thaj.) 6-3 6-2

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

8
Přidat komentář
smazaný uživatel
Jsem take rada,ze je Potro zpatky. Urcite hodne trenoval,nez se pustil na kurt na opravdoby zapas. kdy je urcite zatizeni nesrovnatelne- Prekvapil me, jak se rychle dostal do super rychlych vymen. Mnohokrat ho v kriticke momenty podrzelo podani,ale Rochus hral uzasne, proste motorova mys, dobehl vse. Hral se zapalem. Skoro vzdy, kdyz ho vidim hrat hraje vyborne, proto se divim, ze je az 78-Zase jedno fajn koukatelne utkani. Jen vice takovych.
Reagovat
smazaný uživatel
No první set to byl dokonalý tenis, obzvlášť ty výměny v tiebreaku byly až dechberoucí, měl jsem z toho husí kůži opravdu krásný zápas, a co předvedl rochus to už sem od něj taky dlouho neviděl. neskutečné tleskám oběma.
Reagovat
smazaný uživatel
Del Potro neměl ani když se mu extra dařilo nějaký extra pohyb, což zapříčiňuje jeho výška, avšak v čem je jeho přednost, tak je síla úderů z obou stran. O. Rochus zahrát umí, zde si patrně věřil, že má šanci, když Del Potrovi schází zápasová zátěž, takže šance byly podle mě padesát na padesát, avšak o ten pověstný chloupek byl O. Rochus v pravý čas šťastnější.
Reagovat
smazaný uživatel
Takze nejdriv k Del Potrovi:Po pauze me prekvapil, jeho pohyb po dvorci byl vice nez dobry, taky mu dnes do kurtu hodne padal prvni servis se kterym si vyrazne pomohl v krizovych chvilich. Jeho drtivy forehand jej opet nezklamal, nicmene i z backhandu dnes dokazal sazek micky k lajnam. Ovsem nic mu to nebylo platne. Proti nemu stal skvele hrajici Rochus, od prvni hry srsel sebevedomim a touhou Del Potra porazit. Nakonec se mu to povedlo.

Ted neco o kvalite utkani:Duel si po celou dobu sveho trvani drzel vysokou uroven. K videni byly famozni vymeny a dramaticke okamziky, ktere dodaly zapasu na zajimavosti. Cela tato nadherna podivana trvala temer hodinu a trictvrte a vitezne z ni vysel zaslouzene Belgican Rochus.

Skoda pro Del Potra, v prvnim setu mel setbol a ve druhem rozhodl jediny break, byl to nesmirne vyrovnany zapas, rozhodly malickosti.
Reagovat
smazaný uživatel
No..dobrej pohyb..myslím, že řada jeho chyb pramenila právě z toho, že se nestíhal srovnat k úderům na tom rychlym povrchu a proti rychlému Rochusovi. Ale všechno chce čas, osm měsíců bez ostrýho zapasu je strašně dlouhá doba.
Reagovat
smazaný uživatel
Nesouhlasim s tim, ze pohyb Del Potra byl dobry. :-) Pusobil velmi nekoordinovane. Rochus hral dobre, servis Del Potra byl tradicne vyborny, to je vsak asi vse. V dobach, kdy vedl (zkracena sada prvniho setu za stavu **5:4 a *2:0 ve druhem setu) si mel vedeni pohlidat! Kupil dost zbytecnych chyb, ktere se vyladi pravidelnymi ostrymi zapasy! Vzhledem k prubehu zapasu me zklamal, mozna i sebe (touzil po zapasu s Nadalem), avsak jsem rad ze je zpet!
Reagovat
smazaný uživatel
Nějaká nečekaná změna??...
Reagovat
smazaný uživatel
"Co to sakra meleš ty jeden vořechu"
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist