Del Potro se vrátil na antuku triumfem v Estorilu

1. 5. 2011, 23:25
Aktuality 8
ATP ESTORIL - Juan Martin Del Potro se po 23 měsících vrátil na antuku a hned si připsal už druhý letošní titul. Argentinský tenista ve finále turnaje v Estorilu porazil po skvělém výkonu druhého nasazeného Španěla Fernanda Verdaska.
Juan Martin Del Potro

Juan Martin Del Potro hrál na prvním antukovém turnaji od předloňského semifinále na French Open, neboť loni kvůli operaci zápěstí přišel o téměř celou sezonu. A návrat na nejpomalejší povrch zvládl bravurně. Jediný set ztratil v úvodním kole, pak už soupeře válcoval. Ve čtvrtfinále si ve dvou sadách poradil i se světovou pětkou Robinem Söderlingem a ve finále smetl dvakrát 6-2 nasazenou dvojku Fernanda Verdaska, jemuž oplatil letošní porážku ze San Jose.

Dnešní souboj začal třemi prohranými servisy v řadě, než Del Potro na podání začal dominovat. Od chvíle, kdy se ujal vedení 3-1, měl utkání plně pod kontrolou. Jediné drobné problémy měl ve druhé sadě za stavu 4-2, kdy však oba brejkboly dokázal odvrátit a posléze zápas na returnu ukončil.

"Pokud chcete porazit Fernanda, tak musíte hrát svůj nejlepší tenis. Dnes jsem výborně podával a byl jsem si jistý s forhendem i bekhendem. Využil jsem všech svých šancí, především při brejkbolech. Dnes to byl to můj nejlepší zápas, co jsem tu odehrál. Finále je vždy těžké, nikdy nevíte, zda dokážete hrát svůj nejlepší tenis. Ale dnes jsem vyhrál a hrál jsem opravdu perfektně," radoval se dvaadvacetiletý Argentinec ze svého celkově devátého titulu. Letos vyhrál už na rychlém povrchu v Delray Beach, třikrát byl v semifinále, včetně Masters v Indian Wells.

"Lepším se den po dni, turnaj po turnaji. Doufám, že na této úrovni budu pokračovat i v příštích zápasech," pochvaluje si aktuální formu rodák z Tandilu, jenž v roce 2009 vyhrál US Open. 

Verdaskovi dnes chyběly síly, protože včera musel zvládnout čtvrtfinálovou dohrávku proti Andersonovi, se kterým v pátek prohrál první set, a pak ještě semifinále. Obrat s Jihoafričanem zvládl a čekal ho duel s Milosem Raonicem, se kterým v únoru v hale dvakrát prohrál. Španěl pak prohlásil, že kanadskému mladíkovi 'na antuce ukáže, jak se hraje tenis'. Odvety se dočkal už po dvou měsících, žádná dramatická odplata se ale nekonala. Poté, co Verdasco vyhrál první set 6-4, soupeř vzdal.

"Byl jsem trochu unavený, ale Juan hrál dnes lépe než já a to je důvod, proč mě porazil," uznal Verdasco. "Hrál opravdu skvěle. Neměl jsem moc šancí, jak ho dostat do problémů. Bylo to pro mě těžké, on míčky trefoval velmi tvrdě a hluboko do kurtu. Pak pro mě bylo náročné hrát ofenzivně," komentoval sedmadvacetiletý rodák z Madridu.  

"Doufám, že tento rok zakončím znovu v top 10. Po French Open skoro nic neobhajuju, tak doufám, že získám nějaké body na Wimbledonu a dalších turnajích. Snad se do top 10 dostanu dříve, nebo později," přeje si Verdasco, jenž z první světové desítky vypadl před 14 dny poté, co prohrál šest ze sedmi zápasů. Nelichotivou sérii ukončil až právě v Estorilu.

Oba finalisté se okamžitě přesouvají na Masters 1000 do Madridu; Del Potra na úvod čeká Rus Michail Južnyj, Verdasco soutěž v rodném městě zahájí proti Yen-Hsun Luovi.

- ATP 250 ESTORIL (Portugalsko, antuka, 450.000 eur) -
nedělní výsledky (01. 05. 2011)

Dvouhra - finále:
Del Potro (8-Arg.) - Verdasco (2-Šp.) 6-2 6-2

Čtyřhra - finále:
Butorac/Rojer (3-USA/Niz. Ant.) - M. López/Marrero (4-Šp.) 6-3 6-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

8
Přidat komentář
Pe3k
Luxusní výsledek finále. Jsem opravdu rád, že Del Po smetl toho velkohubého jižana, protože pán potřebuju trošku zkrotit své výlevy. Pro mě Verdasko není hráč top 10. Snad se Juanovi bude dařit i v Madridu.

Ví někdo jak je to ze startem Raonice v Madridu? V pavouku sice je, ale vzhledem k tomu, že vzdal pro zranění zad, ( před 3 dny) tak se mi jeví jeho sratr nepravděpodobný...
Reagovat
smazaný uživatel
Nevíte jestli berdych nastoupí v mdridu dik moc
Reagovat
smazaný uživatel
V pavouku figuruje.
Reagovat
smazaný uživatel
Nevíte jestli berdych nastoupí v mdridu dik moc
Reagovat
smazaný uživatel
tady je jasně vidět že patří do světové desítky potro tam prostě patří když smete verdasca 6:2 6:2
Reagovat
smazaný uživatel
Tak teda trochu poopravím svoje tvrdenie, Verdi v Nice hrať nebude, je to kvôli tomu minuloročnému paux pas s divákmi, škoda toho, ale môže si za to sám, usporiadatelia mu asi divokú kartu nedajú.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Del Potro hral naozaj výborne, som zvedavý ako si poradí v Madride, kde je rýchla antuka, snáď by aj toho Nadala mohol potrápiť (až by chytil megasuper deň tak aj zdolať), na Roland Garros by pri priaznivom žrebe mohol dojsť aj do semifinále, a to by už bolo pre neho skvelé.

Verdasco sa zdá byť už preč z tých najväčších problémov, ale stále to nie je ono. Prehrať na antuke 2:6, 2:6, síce proti DelPovi, no neviem ... Snáď sa chytí v Madride, alebo Ríme, tento rok schvalujem účasť na turnaji v Nice aby vychytil čo najlepšiu formu pred Roland Garros - ideálne by bolo vyhrať v Nice (čo je celkom reálne). V Madride sa však (snáď) stretne s Federerom, to by mohla byť lahôdka nielen pre mňa, ako ich fanúšika :-)

Musím spomenúť dobrú formu Feliho Lopéza, ten má v Madride v prvom kole Raonica, mohol by ho poraziť, a stretnúť sa tiež s Federerom, ale v druhom kole. Tak som to minimálne tipol na Fantasy ATP Draw Challenge, tak držte palce, aj keď viem, že Miloš tu má vela fandov, Lopéz hrá predsa len oveľa krajší tenis.

Na záver, je super že James Blake vyhral challenger v Sarasoete, teraz by mohol byť okolo 110. miesta, takže sa snáď do toho Wimbledonu dostane. :-) Asi som sa rozpísal viac než som chcel.
Reagovat
smazaný uživatel
Chtělo by to, aby Del Potro v Madridu postoupil daleko, poněvadž takhle hrozí, že bude nasazenej kolem 30. místa a teoreticky může ve třetím kole narazit na někoho z trojice Nadal, Federer, Djokovič.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist