Del Potro slaví 14. titul, Benneteau prohrál i své osmé finále

17. 2. 2013, 16:30
Aktuality 42
Juan Martín Del Potro se na turnaji v nizozemském Rotterdamu dostal bez ztráty setu i podání do finále a zopakoval tak loňský výsledek. Letos byl jeho posledním soupeřem Francouz Julien Benneteau, který na turnaji senzačně vyřadil Rogera Federera a probojoval se do osmého finále v kariéře. Ani na osmý pokus však Francouz svůj první titul nezískal, své 14. vítězství slaví Argentinec.
Juan Martín Del Potro

Juan Martín Del Potro, aktuálně 7. hráč světa, si na turnaji v nizozemském Rotterdamu počínal skvěle a bez ztráty podání a setu postoupil do finále. Navázal tak na výsledek z minulého roku, kdy však ve finále prohrál s Rogerem Federerem.

Letos byl jeho finálovým soupeřem Francouz Julien Benneteau, který obhájce loňského titulu Federera vyřadil už ve čtvrtfinále a po semifinálové výhře nad Simonem si zajistil své osmé finále v kariéře. Ani na osmý pokus se však Francouzi premiérový titul získat nepodařilo.

Finále začal na podání aktuálně 39. hráč světa a nezaváhal. Jeho soupeř si však tak suverénně při svém prvním servírovacím gamu nepočínal a hned v úvodu nabídnul soupeři dva brejkboly. Benneteau proměnil hned ten první a Argentinec tak ztratil své první podání za celý turnaj. Francouz se ujal vedení 2-0, ale sám také na servisu zaváhal a dovolil Del Potrovi snížit na 1-2. Argentinec pak brejk potvrdil a srovnal skóre první sady na 2-2.

V páté hře prvního dějství si Francouz prohrál své podání podruhé a Argentinec se dostal do vedení 3-2 a udržením servisu náskok zvýšil na 4-2. V sedmé hře měl Del Potro další dva brejkboly, ale ani jeden neproměnil. Devátá hra nabídla první dva setboly, které Francouz na podání rychle smazal a snížil na 4-5.

Del Potro měl šanci první set dopodávat, ale proti bojujícímu Francouzovi se mu to nepovedlo, podání ztratil podruhé a první sada se dramatizovala. Oba aktéři si následně udrželi svá podání a o osudu prvního dějství tak musela rozhodnout zkrácená hra. Del Potro si v ní počínal suverénně a vyhrál jí poměrem 6-1.

Druhou sadu odstartoval podáním Argentinec a s udržením podání neměl problém. Francouz si tak jistě při svém servisu nepočínal a ztrátou prvního podání ve druhém setu podání poslal Del Potra do vedení 2-0. Del Potro si ve druhém setu svůj servis hlídal a po čas druhé sady čelil jen jednomu brejkbolu, který Francouz neproměnil.

V osmé hře druhého dějství měl Argentinec při podání Benneteaua čtyři mečboly, ale ani jeden neproměnil a Francouz ještě snížil na 3-5. Del Potro si na servisu počínal jistě a bez potíží zápas doservíroval a po výhře 7-6 6-3 se radoval ze zisku již 14. titulu na okruhu ATP.

"Je to úžasný pocit. Byl to pro mě velký cíl vyhrát tento turnaj poté, co jsem tu před rokem prohrál ve finále. Jsem moc šťastný, že tu teď stojím jako šampion," radoval se Del Potro, který soutěží dlouho proplouval bez ztráty podání. ""Na servisu se teď cítím hodně sílný, věřím si. Doufám, že mi to vydrží i po zbytek sezony. Dnes jsem tu podání ztratil poprvé, ale ve finále je tovždy těžké."

"Dnes jsem na začátku zápasu hrál asi nejhorší tenis z celého týdne. Byl jsem nervózní, ale bojoval jsem a dostal jsem se zpět. Postupně jsem se cítil sebevědomě a dostal jsem zápas pod kontrolu," komentoval vítěz US Open 2009. "Už se těším na další turnaje, budu se snažit i nadále vyhrávat. Velkou výzvou je pro mě v této sezoně posun žebříčkem."

"Musím Juanu Martínovi pogratulovat. Já dnes nehrál dobrý tenis, on byl jednoduše silnější. Ale já budu i nadále bojovat, abych jednou také trofej získal," uvedl Benneteau. "Cítím, že jsem čím dál blíž. Věřím, že s vámi se prvního titulu určitě dočkám," řekl jednatřicetiletý Francouz směrem ke svému trenérovi.

 

- ATP 500 ROTTERDAM -
(Nizozemsko, tv. povrch / hala, 1.575.875 eur)
nedělní výsledky (17. 02. 2013)

Dvouhra - finále:
Del Potro (2-Arg.) - Benneteau (Fr.) 7-6(2) 6-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

42
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Mayo
DelPo vyhraj US Open opäť
Reagovat
smazaný uživatel
ty seš fanoušek jak stehno fakt:-D...Dokud je ve hře můj kůň, tak proč přát tituly jiným herdek:-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Až na to zaváhání v prvním setu za stavu 5:4, kdy to po krásné výměně zahodil do autu, skvělý výkon. Byl to pro něj těžký los. Snad se konečně blýská na lepší časy, teď udržet konstantní výkonnost a zkusit vyhrát Marseille. Potom v Dubaji, IW a Miami by se šiklo minimálně obhájit body a udržet se Berdycha, který má ovšem velkou výhodu až do Monte Carla, kde obhajuje na každém turnaji méně bodů. Od té doby má ale Delpo velkou šanci jít před něj. Doufám, že ho do RG přeskočí(nic proti Tomovi, ale v tomhle případě vlastenec nejsem).
Reagovat
Mark976
ono je asi jedno jestli je někdo pátý, nebo šestý...... každý si vzpomene jen na úspěchy a ne na vyhraný Rotterdam, Miami a posun do první šestky...:o) až jeden z nich letos vyhraje GS, tak bude top...jedno jestli top10, nebo no.1
Reagovat
Heather_Fedex
chudak julieeeen ;((
gratulace juanovi ;))
Reagovat
smazaný uživatel
VIKAAAAAAAAAAAAAAAA:-D:-))))
Reagovat
gigin
Paráda!!!! A Bobe??!! Fčíl mudruj!!! :DDDD mier :))))))))))))
Reagovat
tommr
Del Potro ho už začíná vážně ohrožovat - po vítězství v Rotterdamu se mu přiblížil na pouhých 75 bodů ...
K první přímý konfrontaci mezi nima může dojít už v Marseille kde je Tomáš nasazenej jako jednička a Del Potro jako dvojka a můžou se tudíž potkat ve finále. Pokud by Tomáš vyhrál tak by pak Del Potrovi zase o něco odskočil ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Treba si ale uvedomit ze Del potro je lepší tenista ako Tomáš!!!
To musíte uznať
Reagovat
tommr
to bych teda rozhodně neřek. Podle mýho názoru jsou zhruba na stejný úrovni. Ve vzájemnejch zápasech je sice zatím o něco lepší Del Potro, ale Tomáš je zase v posldních létech pravidelně výš v žebříčku ...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to je asi tym ze Del potro mal zranenie a vážne ale predtym bol Del potro vyššie!
Reagovat
smazaný uživatel
Vždyť mají bilanci jen 3:4 pro Del Potra, není co k uvědomování.
Reagovat
smazaný uživatel
Del Potro je kvalitnejší tenista, bezosporu. Plus vyhral major, bol 4.na svete, finále World Tour Finals, bronz z OH. Berdych má len 1 (alebo dva?) tituly z Masters plus JMDP je stabilnejší hráč. Trúfam si povedať, že nebyť tej pauzy je v prvej štvorke aktuálne.
Reagovat
Mark976
v první čtverce? koho by tam nahradil....díky zranění je Nadal No.5 ...každej mluví o silné čtyřce. řekni koho by nahradil....bohužel ani pátého Ferrera by nedal (nyní no.4) je opravdu na úrovní Brdycha 6-10. Loni byl bez zranění skoro celou dobu a co předvedl? porazil Fedexe párkrát, ale nic víc. Navíc turnaj v San Jose? Kdo tam byl z top10??? neblázni slováčku:o)
Reagovat
spaniel
Tim slovaekm ze sveho vastu pravdu neudelas. Del Potro je lepsi nez Berdych. Dosahl toho vic a je jen otazka casu, nez ho preskoci. Spis by mohl byt pred Ferrerem casem, ten uz neni nejmladsi. Do 4ky ale asi jen tezko.
Reagovat
Mark976
já nikdy nechtěl rozpad...jen prostě reakce na to, že slováci, pokud někoho nemají tak dobrého jak češi, tak většinou haní ....já pokud vidím, že slovák je nej v něčem, tak mu fandím. je to má součást života. škodA, že bratia to tak neberou
Reagovat
Heather_Fedex
ja bych rekla, ze pokud by mel byt delpo v top 4, tak na ukor rogera. roger uz mladsi nebude a je jen otazkou casu, kdy i na gs zacne vypadavat driv, nez jsme u nej zvykli...kdezto juan je pomerne mlady, mam pocit ze nejmladsi z top 10 a pomalu ale jiste se dostava do formy....i pres nevydarene vystoupeni na ao
Reagovat
smazaný uživatel
Ach vidím že tieto slovensko-české/česko-slovenské komplexy nevymizli. Neviem v čom by mal byť Berdych lepší ako Delpo. Turnajové úspechy som už napísal, najvyšší ranking tiež. Plus tá Delpova pauza. Berdych vyhral minulý rok Stockholm a Montpellier, Del Potro okrem Baselu (500) pridal aj Marseille, Estoril a Viedeň. Síce vypadol nečakane v 3.kole na AO, ale všetko si vynahradil teraz v Rotterdame.

No a nezabúdajme, že Del Potro vyhral major o 3 roky skôr ako Murray. Podľa mňa by hypotetický rebríček nebyť tej jeho pauzy vyzeral teraz asi takto :
1.Djokovič - 2. Federer - 3.Del Potro - 4.Murray - 5.Nadal.
/neberte to nejako vážne, je to len hypoteticky, môj názor/

Sám Federer ho pasoval do role možného víťaza Roland Garros v roku 2010 (Delpo s ním len tesne v 5 setoch prehral SF v roku 2009). Ale opäť, to je len hypotéza. Zranil sa, je to šport, nejde o život. Hypotetizovať o jeho priebehu kariéry bez zranení je trošku chabé, uznávam ... ale aj so zranením je stále bez problémov lepší hráč ako T.Berdych s lepšími výsledkami. :)
Reagovat
Mark976
no pokud bereme, že toho DelPo dosáhl víc, tak bohužel jen v jednom roce.....US, masters. Pokud to budeme brát celkově, tak asi finále Wimbledonu, Semi French, Semi US, vítěz masters. Týmový hráč v DC...můžu bez ostychu řct, že berdych(i když je namistrovanej a mi nesympatickej blbeček) toho v tenisu ukázal víc
Reagovat
Heather_Fedex
mark, dc je vic, nez grandslam+ medaile z oh?
Reagovat
Mark976
pro mě je DC víc než grandslam.... dokázat fungovat v týmu skoro 10let je víc, než jednou mít dobrých 14dní.... a jako vlastenec si cením reprezentace státu, víc než jednotlivce
Reagovat
Heather_Fedex
ano, na oh se ukazal berdych jako velky vlastenec ;)))
Reagovat
Mark976
to je českej národ, česká povaha...když se podaří, je všechno super a jsme hrdí...když se nepodaří, tak kritizujeme. Jak já tu českou povahu nesnáším, i když jsem hrdý čech!!! pomlouvat je jednodušší, než něco dokázat. To se Ti fakt nepovedlo Heather:o(((((
Reagovat
spaniel
Promin Marku, ale pises hlouposti. Toto nema s vlastenectvim nic spolecne! Bavime se o tom kdo je lepsi hrac. A vysledky mluvi jasne, to je proste fakticka debata. Ja vzdycky Toamsovi fandil a fandit budu (i kdyz Radka mam radeji), ale Del Potro toho ukazal vic. Vyhrat GS je daleko narocnejsi nez cokoliv jineho. A to ze pro tebe ma DC vyssi hodnotu na tom nic nezmeni. Az bude DelPo pred Tomasem, tak to treba uznas...a mam pocit ze to nebude dlouho trvat, Tomas ma prilis velke vypadky, coz DelPo ne.
Reagovat
smazaný uživatel
Zase ten hype okolo Del Potra, úsměvné :-)
Reagovat
tommr
na OH se Tomášovi sice nezadařilo, ale to nemá s vlastenectvím absolutně nic společnýho. Jeho reprezentace v DC je vzorná a jeho úspěchy v něm mu můžou jiný špičkový hráči jen tiše závidět. Speciálně Del Potro o vítězství v DC hodně stojí a zatím se mu to nepodařilo i když mu pomáhá mnohem kvalitnější a vyrovnanější tým než Tomášovi ...
Reagovat
tommr
co je na výsledcích tak jasnýho pro Del Potra? Před pár léty získal 1 GS titul a od tý doby na GS nic nepředved. Za to, že se zranil přece nikdo nemůže. Na nedávným AO byl Tomáš jasně lepší ...
Dokud se před Tomáše nedostane v žebříčku tak se rozhodně nedá tvrdit, že by byl nějak lepší ...
Reagovat
spaniel
Pane zebricku, co treba proto, ze ma 14 titulu a Tomas 8, pricemz je o 3 roky mladsi a i profikem se stal o 3 roky pozdeji? Ze ma pomer vyherv k prohram nejakych 2,5 a Tomas tak 1,6? Ze vlitl na tour tak, jak Tomas ne? Jsi zaslepeny, kdyz to nevidis. Ano, vraci se a uz brzy na to bude lip i podle jedineho tebou uznavaneho kriteria.
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlas se spanielem...
Mimochodem, já i kdybych to hodnotila čistě z pocitu, tak pro mne vychází líp Delpo- mám z něj větší respekt...
A vychází pro mne líp i třeba v porovnání se současnou světovou čtyřkou Ferrerem.
Reagovat
spaniel
A toho zebricka neber vazne, obcas si lepsi nez ATP. Ale vsechno neni cernobile a jen o bodech.
Reagovat
tommr
postavení v žebříčku rozhodně neberu jako jediný kritérium. Jsem si moc dobře vědom toho, že v mnoha ohledech je na tom Del Potro líp než Tomáš. Dokud ale Tomáše nepředstihne i v tom žebříčku tak nemůžu akceptovat názory, že je jednoznačně lepší. Jednoznačně lepší tenista prostě musí bejt lepší i v tom žebříčku ...
Reagovat
spaniel
Tak jednoznacne to samozrejme neni, 6-10 misto, tam uz velke rozdily nejsou. Ale i kdyz je to jen jediny GS, nicim to Tomas neprebije. Vzdyt je na tom stejne jako Murray. Dostat se ke GS v teto dobe je zazrak. Jine turnaje se s tim rovnat nemuzou.
Reagovat
smazaný uživatel
Jasně vyhrát GS je sen každého tenisty a je to to nejvíc, ale furt dokola to omílat nemusíš. Měj si radši Del Potra. Pro mě Tomáš dokázal hodně, je mi líto, že všichni jeho úspěchy shazují...
Dneska jsem se dívala na dokument Podzim Šampiónů o FC a DC v jednom roce... neskutečné a plus HC...Já si myslím, že máme velmi silnou tenisovou generaci a měli by jsme si toho vážit, další být nemusí..
Reagovat
smazaný uživatel
Ejjjj, Vika 1.set! Přesně takovýhle boj a drama jsem chtěla!:-D
Reagovat
Mayo
nech sa darí aj ďalej
Reagovat
Pe3k
Gratulace. Snad úspěšně naváže i na větších turnajích a pude žebříčkově nahoru.
Reagovat
smazaný uživatel
vyhrát s vatou v nose..to se cenní :-)
Reagovat
carolyn
:-) co se mu stalo? tekla mu červená?
Reagovat
smazaný uživatel
Nene, před matchballem si ji vyndal:-D
Jinak bylo hodně vtipné, když si tam tu vatu strkal, "ošetřoval se" a Benetka se ptala, jestli to vzdává, skrečuje...:-D:-)))
Reagovat
Fandina
DelPa jsem s vatou v nose už viděla hrát nejméně dvakrát. Zřejmě na to trpí, nebo nevím co.
Reagovat
carolyn
jen tak dál
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist