Del Potro v Melbourne dohrál, padl v pěti setech

16. 1. 2014, 06:16
Aktuality 34
Vedro, kvůli kterému se hodiny nehrálo, déšť, hladké výhry největších hvězd a jedno velké překvapení. Tak ve zkratce vypadal dnešní den v Melbourne, kde se po pětisetové porážce se Španělem Bautistou rozloučil s Australian Open pátý hráč světa Juan-Martín del Potro.
Juan-Martín del Potro (© Tennis Australia)

Letošní Australian Open doprovází vysoké teploty od začátku, dnes už se ale rtuť teploměru vyšplhala na 43 stupňů a pořadatelé se poprvé od roku 2009 rozhodli na otevřených dvorcích přerušit program.

Zatímco na většině kurtů byl v době největšího vedra klid, na hlavních dvou se mohlo hrát díky zatahovací střeše. Pod ní si Roger Federer připsal jubilejní 70. vítězství v Melbourne, odkud si během své kariéry už čtyřikrát odvezl grandslamovou trofej. Švýcarský hráč porazil 6-2 6-1 a 7-6 Slovince Blaže Kavčiče a zajistil si tím souboj o osmifinále.

V něm měl podle očekávání nastoupit proti Španělu Fernandu Verdaskovi, ovšem Teimuraz Gabašvili si na turnaji připsal druhé překvapivé vítězství a po výhře 7-6 3-6 2-6 6-4 a 6-4 postoupil na Australian Open poprvé v kariéře do třetího kola.

Federer hrál v Melbourne poprvé od roku 2004 na jiném kurtu než na centrálním, ale podle jeho slov mu to vůbec nevadilo. "Od arény Roda Lavera se zase tolik neliší. Co do velikosti mi to přijde stejné, publikum bylo milé, byla tam skvělá atmosféra. Zahrál jsem si tam rád," uvedl Federer.

Ve snesitelných podmínkách vybojoval postup do třetího kola také nejvýše nasazený Rafael Nadal, který si - v zápase hraném netypicky souběžně s Federerem - pod zataženou střechou poradil s domácí nadějí Thanasim Kokkinakisem. Mladý Australan neproměnil ani jeden ze svých brejkbolů a favoritovi podlehl 2-6 4-6 a 2-6.

Takhle odvrátil setbol v souboji s Francouzem Pairem Nick Kyrgios, vycházející hvězda australského tenisu:

Bez ztráty setu postoupil i Andy Murray, jehož duel s Francouzem Vincentem Millotem začal být zajímavý až ve třetí sadě. Zatímco první dvě vyhrál Murray hladce 6-2 6-2, v té následující podruhé v utkání ztratil servis a jeho soupeř se dostal do vedení 3-1. Brejk Millota viditelně povzbudil, několik minut dokázal favoritovi pořádně zatápět a svůj náskok zvýšil na 5-1. Čtvrtý hráč světa ale žádné drama nepřipustil: zařadil vyšší stupeň, vyhrál následujících šest her a tím i celý zápas.

Del Potro padl v pěti setech
Zatímco po několika hodinách dnešního programu v Melbourne přerušilo dění na většině kurtů nesnesitelné horko, ke konci dne museli hráči z dvorců kvůli dešti. Až poté - v půl desáté večer australského času - se dostal na kurt pátý nasazený Juan-Martín del Potro, který nastoupil proti semifinalistovi z Aucklandu Robertu Bautistovi. A z utkání, v němž se čekala Del Potrova výhra, se stalo první velké překvapení v mužské soutěži na letošním Australian Open.

Del Potrův přemožitel Roberto BautistaArgentinec, který před týdnem získal titul v Sydney, odstartoval lépe a úvodní set vyhrál 6-4. V následující sadě měl po ztrátě servisu šanci vzít si ho zpátky, v páté hře ale zahodil pět brejkbolů, což ho stálo set.

Také ve třetím dějství musel Del Potro dohánět ztrátu, tentokrát se mu to už podařilo a další brejk těsně před zkrácenou hrou znamenal jeho vedení 2:1 na sety. Když pak ve čtvrté sadě vedl 4-3 a měl brejkbol, byl velmi blízko postupu do třetího kola. Jenže z toho se nakonec radoval Španěl. Bautista nebezpečí zažehnal, sám v další hře udeřil a vzápětí poslal utkání do pátého setu. V něm viděli diváci první brejk až za stavu 5-5, kdy si Del Potro celkově popáté neudržel servis. Jeho soupeř už svou šanci nepustil a po čtyřech hodinách se radoval z vítězství 4-6 6-3 5-7 6-4 a 7-5.

"Myslím, že odehrál skvělý zápas," nechtěl se Del Potro vymlouvat na podmínky v Melbourne. "Není lehké hrát na vysoké úrovni celé čtyři hodiny. Byl jsem blízko, ale když bylo potřeba, dokázal zahrát neuvěřitelné údery. Při mých brejkbolech dobře podával, hrál vítězné údery z forhendu i bekhendu a celý zápas mu míče létaly k čáře," chválil soupeře.

Už osm hodin strávil na letošním Australian Open na kurtu 18. nasazený Gilles Simon. Francouz v úterní čtyřapůlhodinové bitvě s Němcem Brandsem zvítězil 16-14 v pátém setu, když musel otáčet z nepříznivého stavu 1:2 na sety, a navlas stejně odehrál další maratónský zápas s Marinem Čiličem. Také Chorvat dnes po vyhraném prvním setu další ztratil, aby se ujal vedení 2:1, ale proti Francouzi s výbornou fyzičkou nakonec neuspěl. V posledních dvou setech nechal Simon soupeře uhrát jen tři hry a po bezmála čtyřech hodinách zvítězil 4-6 7-6 6-7 6-1 a 6-2.

Výsledky - Australian Open - muži (dotace 33 milionů australských dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Nadal (1-Šp.) - Kokkinakis (Austr.) 6:2, 6:4, 6:2
Murray (4-Brit.) - Millot (Fr.) 6:2, 6:2, 7:5
Bautista (Šp.) - Del Potro (5-Arg.) 4:6, 6:3, 5:7, 6:4, 7:5
Federer (6-Švýc.) - Kavčič (Slovin.) 6:2, 6:1, 7:6 (7:4)
Tsonga (10-Fr.) - Bellucci (Braz.) 7:6 (8:6), 6:4, 6:4
Raonic (11-Kan.) - Hanescu (Rum.) 7:6 (11:9), 6:4, 6:4
Nišikori (16-Jap.) - Lajovič (Srb.) 6:1, 6:1, 7:6 (7:3)
Simon (18-Fr.) - Čilič (Chorv.) 4:6, 7:6 (7:3), 6:7 (5:7), 6:1, 6:2
Dimitrov (22-Bulh.) - Lu Yen-Hsun (Tchaj-wan) 6:3, 6:3, 7:6 (13:11)
Young (USA) - Seppi (24-It.) 6:4, 2:6, 6:3, 4:6, 7:5
Monfils (25-Fr.) - Sock (USA) 7:6 (7:2), 7:5, 6:2
F. López (26-Šp.) - Berrer (Něm.) 6:3, 7:6 (8:6), 6:4
Paire (27-Fr.) - Kyrgios (Austr.) 6:7 (5:7), 6:7 (5:7), 6:4, 6:2, 6:2
Gabašvili (Rus.) - Verdasco (31-Šp.) 7:6 (7:1), 3:6, 2:6, 6:4, 6:4
Robert (Fr.) - Przysiezny (Pol.) 7:6 (7:3), 6:1, 6:7 (3:7), 6:1
Kližan (SR) - Rola (Slovin.) 6:4, 6:3, 5:7, 7:6 (7:2)

Komentáře

34
Přidat komentář
Mayo
DelPo opäť raz neprekročil svoj tieň na tom AO...ale teda veľké sklamanie, neviem neviem čo si myslieť o tom chlapcovi už.
Reagovat
smazaný uživatel
Dám ti radu: nemysli :D:D
Reagovat
smazaný uživatel
To, co já nebo Mut :-))
Reagovat
babolat.cz
mě nejvíce vadí, že proti sobě nastoupí mí oblíbenci. Rafa a Gael, ach jo :-(
Reagovat
Karl
Váša odstoupil, prvním osmifinalistou je Wawrinka. :-/
Reagovat
smazaný uživatel
já jako nejsem extra fanoušek Del Potra ale loni na US Open taky ve 2 kole vypadl s Hewitem shodou okolností taky v pěti setech a pak se rozjel a závěr sezony měl parádní, takže může přijít ted něco podobného
Reagovat
smazaný uživatel
Rafa zatial neposobí presvedčivo, na svoje pomery vela kazí, no čo je horšie z BH hrá samé slajzy, celkovo minimálne útočí, herný prejav je plný krátkych akoby na pol plynu hraných úderov..Mozeme vsak verit, že tento úsporný režim je vedomý a s lepším súperom zaberie na vyssie obrátky..S nažhaveným Monfilsom bude musieť..Gael je v skvelej forme, vela útoči, v defenzíve je svetová extratrieda a čo je pre Rafu nahoršie, prvým servisom vie vyhrať celý zápas..
Reagovat
MarcelPersch
Rafa hraje jen to co potřebuje, je si toho určitě dobře vědom. Určitě ví, že teď když Delpo odpadl, má do semi ( možná dokonce do finále) cestu otevřenou.
Reagovat
steve79
Vyřazení Del Potra mi vyrazilo dech. Po tom jako poslední dobou hrál jsem čekal velkou bitvu s Nadalem ve čtvtfinále. Murray také hraje výborně po zraněnní. Ted ho čeká Lopez a ten by ho mohl potrápit.
Reagovat
smazaný uživatel
Videl som len druhý a tretí Rafov set..V prvom hral údajne najlepšie..Uvidíme, čo ukáže v stredu, očakávam naozaj velmi, ale velmi kvalitný zápas..

Inak Murrayho by som nepodceňoval..On síce vydal prehlásenie, ktorým učičíkal fanúškov a tí mi na triumf prestali verit..No počína si zatial suverénne, má ideálny žreb, lahkých súperov na úvod, ktorí mu akurát vrátia hernú istotu a v QF už verím, že bude pripravený..
Reagovat
smazaný uživatel
Teda v sobotu, nie v stredu..Síce ak postúpi, tak v stredajšom QF bude musieť ukázať minimálne rovnaký výkon..
Reagovat
Rafaeoli25
Tak cokoli jinýho než finále je pro Rafu neúspěch, když se s Nolem utkávají až v něm, Andy ani Roger by neměli mít nárok, jinak Rafa bezpochyby zatím hraje co potřebuje stejně jako v Doha, kde to až s Gaelem rozbalil naplno..
Reagovat
Mayo
Rafa hrá krátke údery asi celú kariéru nič nové...každopádne ja mu verím...on nezvykne hrávať každý GS všetky zápas špičkovo...čím ťažší súper tým lepšie bude hrať, vamos !
Reagovat
smazaný uživatel
jsem zklamaná jako ještě nikdy a pořádně naštvaná a hned tak mě to asi nepřejde. Bohužel s takovou hrou si nic jiného nezasloužil a kdyby se šťastnou náhodou procpal až do čtvrtfinále, stejně by tam dostal čočku.
Co by ještě chtěl...hrál pozdě, ne jako brzy dopoledne, kdy mu to nevyhovuje, v době, kdy už nebylo takový vedro, a těch neproměněných BB - darmo mluvit :-(

Gratulace Bautistovi.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale on Delpo od začátku turnaje nehrál jak to umí, neviděla jsem tu jeho bojovnost, spíš jen laxnější přístup, takže můžu jen doufat, že tohle byl jen blbý úvod do sezony a že se bude jen a jen lepšit.. :)
Reagovat
smazaný uživatel
to máš pravdu, to nehrál a čekala jsem, kdy přijde prů...švih. Jsem dneska při tom trpění při jeho zápasu házela okem na Můru a v duchu jsem křičela, ať si veme příklad z něho, z 5:1 a soupeřově setbolu do dokázal dotáhnout zpátky a vyhrát ve třech.
Nezbývá, než doufat, že se dá dopořádku a zpytuje svědomí, co udělal špatně, blbý je, že si blbý chvíle vybral zrovna na grandslamu no :-((( Jak já mu přála co nejlepší výsledek, krusiš :-(

Jestli mi vylítnou i ti ostatní, co jim to přeju, tak končím :-)))
Reagovat
LukasH
Viděl jsem kousek zápasu a Potřík byl takovej mrtvej. Hodně soupeři dovolil. Je to veliká škoda. Jeho srovnání s Petrou je naprosto adekvátní. Oběma fandím, oba umí skvělej tenis a oba to umí úplně pos.at (pardón).
Reagovat
Stan_Borowitz
Rád bych některým zdejším prorokům připomenul, že dnes vypadnuvší Verdasco měl podle nich ve třetím kole vystavit stopku Federerovi...
Reagovat
Roger_Federer
spise jen prani..;)..nemyslim ze Verdasko by ho mohl porazit.Fedex se porazi sam..pokud hraje prumer, porad to staci na 95 hracu ze 100..opet prekvapilo jak polevil Federer ve 3 setu...
Reagovat
a.magerova
Prorok odletěl s Gulbou vstříc lepším zítřkům ;-)
Reagovat
babolat.cz
ano, tak ho porazí Gabashvili nebo spíše Jo...když ho dokázal porazit stachovski
Reagovat
Roger_Federer
jj..nebo zitra spadne na kurty meteorit a bude po turnaji...hlavne nebo.
Reagovat
Stan_Borowitz
Tos byl ty, že? Gabašvili je taky z říše sci-fi, ještě víc než Verdasco. Ale a pak už budou jen samí těžcí soupeři, z nichž může kdokoli porazit kohokoli...
Reagovat
Willy_Wonka
Škoda Juana Martina... Je to sympaťák, ale dneska jsem přál spíše pro mě neznámému Bautistovi, dneska si za svůj bojovný výkon zasloužil vyhrát.
Reagovat
Willy_Wonka
Opět na pět setů. Gilles ukazuje, že jeho hra je velice úsporná na energii. V tomto velmi vyrovnaném zápase rozhodla jednoznačně Simonova fyzička. První tři sety se hrál vyrovnaný tenis na jistotu od obou. Čtvrtý a pátý set jednoznačně v režii běhavého Francouze. Jestli vytáhne hru z posledních dvou setů i na Tsongu, tak pevně věřím, že má šanci vyhrát. Kdyby se zadařilo, v dalším kole by zřejmě narazil na Federera a ten Simonovu hru moc rád nemá, takže by ho Gilles mohl překvapit. ALLEZ, ALLEZ GILLES!
Reagovat
Pe3k
Sledoval jsem zápasy Federera a Nadala současně. Zatímco v prvních dvou setech hrál Roger famozně v tom třetím se jeho hra rozpadla a může být rád, že jeho soupeř situaci nezvládnul. Nadal hrál průměr, v druhém setu měl problémy, ale ve třetím už dominoval.

Monfils nehrál nic moc. Přišlo mi, že hlavně jeho return byl přímo tragický a krom forehandu a servisu se neměl o co opřít. Zápas sice vyhrál ve 3 setech, ale proti Nadalovi bude rád za vyhraný set.

Del Potra nesleduji, ale z výsledků vyplývá, že zase hraje bídně. S takovým Raonicem bude mít velké problémy...Murray zrovna dostává naprdel ve 3. setu :D zápas asi vyhraje, ale rozhodně se nedostane do finále.

Jediný kdo mi tak udělal radost byl Dimitrov, který snad poprvé postoupil do 3 kola grandslamu, tam sice asi končí s Ranhojičem, ale může to být parádní zápas.
Reagovat
Vojtiik
Raonič taky hraje banán docela na AO, ztratil set s Vemeno-Traverem, dneska byl na servise porad na shodach, tam bych grigora nezatracoval:))
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Federer hraje zatím opravdu velmi dobře , ale on má v poslední době ve zvyku první kola hrát skvělé a pak začít dělat naprosto šílené chyby. Nadal hrál první set výborně , druhý byla bída a 3 sem bohužel nemohl sledovat, nicméně je to pro mna největší favorit turnaje. Co to tam ten Del Potro dělá?
Reagovat
smazaný uživatel
Bautista Agut hraje fakt dobre. Na konci 4. setu mel i stesti - dve mice na lajnu z returnu a treti return nechytatelny - brejkt za stavu 5:4.
Reagovat
Pe3k
Obrovské zklamání. Tento hráč se nikdy nemůže stát světovou jedničkou. Má sice hru i ambice, aby porazil kohokoliv, ale neumí podávat stabilní výkony. Bohužel i takový Ferrer a Berdych sou na tom lépe než on, dokonce i Tsonga.

Btw. Z Nadalového těžkého losu se rázem stává procházka růžovým sadem :D
Reagovat
smazaný uživatel
Delpo vyhrál GS, Ferrer, Berdych, ani Tsonga GS nevyhráli, pokud vím. Co jim je platné, že podávají o něco málo stabilnější výkony (o tom by se dalo taky hodně polemizovat, já s tím nesouhlasím, ale budiž).
Reagovat
smazaný uživatel
Mimochodem Ferrer, Berdych ani Tsonga, nikdo z nich světová jednička taky nikdy nebude :)
Reagovat
smazaný uživatel
Pravda je to skutečně veliké zklamání , těšil sem sa na čtvrtfinále Nadal-Del Potro a nic . No aspon to má ted Nadal pěkně umetené do Finále. Ještě k tomu Del Potrovi , je sice schopný porazit kohokoliv , ale téměř s kýmkoliv prohrát. Nekdy jako by na kurtu vůbec nebyl.
Reagovat
steve79
Roger hral dnes prvni dva sety vyborne. Ve tretim trosku zvolnil, ale i tak nakonec zvitezil. Hlavne jeho backhand je mnohem lepsi a nedela z nej tolik chyb. Uvidime kdo bude heho dalsi souper. Verdasko se zatim trapi.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist