Den před 39. narozeninami si Dateová zahraje ve finále!

26. 9. 2009, 11:10
Aktuality 12
WTA SOUL - O senzaci se postarala japonská tenistka Kimiko Dateová-Krummová, která postoupila do finále turnaje v Soulu. Někdejší čtvrtá hráčka světa, která v pondělí oslaví už 39. narozeniny, dnes porazila obhájkyni titulu Rusku Marii Kirilenkovou po bezmála dvou hodinách 3-6 6-2 6-4.
Kimiko Dateová-Krummová

Kimiko Dateová-Krummová dosáhla největšího úspěchu ve své druhé kariéře, kterou odstartovala téměř přesně před rokem. Vítězka sedmi turnajů WTA se loni vrátila na okruh po dvanáctileté pauze a zatím spíše paběrkovala.

Letos vyhrála pouze turnaj nižší kategorie ITF ve španělském Monzonu a v žebříčku jí patří 155. místo. Na premiérovou výhru na okruhu WTA čekala až do tohoto týdne. S prvním vítězstvím se ale nespokojila a na cestě do finále vyřadila turnajovou jedničku Slovenku Danielu Hantuchovou nebo pátou nasazenou Rusku Alisu Klejbanovovou.

V semifinále se utkala s loňskou šampionkou Marií Kirilenkovou, která do semifinálového souboje vstoupila lépe a vyhrála první set. Jenže japonská veteránka duel otočila a ve třetím dějství vedla už 5-0. Ruska se zázračně zvedla a za stavu 4-5 podávala, jenže to už si Dateová další ztrátu nedovolila a zápas při servisu o 16 let mladší soupeřky ukončila.

Její poslední soupeřkou bude vítězka druhého semifinále Anabel Medinaová ze Španělska, jež otočila duel s Němkou Grönefeldovou a vyhrála 2-6 6-3 6-1. Španělka bude hrát o druhý letošní titul, ten první získala na jaře na antuce v marockém Fezu. Japonská tenistka má šanci oplatit jí porážku z předchozího turnaje v Guangzhou, kde s ní vypadla v prvním kole.

Pokud Dateová-Krummová uspěje i v neděli, stane se druhou nejstarší vítězkou dvouhry na ženském turnaji v historii. Rekord drží americká legenda Billie Jean Kingová, která v roce 1983 zvítězila v Birminghamu ve věku 39 let, sedm měsíců a 23 dní.

Příští týden bude Japonka startovat na domácím turnaji v Tokiu, který během své 'první' kariéry pětkrát vyhrála. Na třech grandslamech hrála v semifinále, jen na US Open je jejím maximem čtvrtfinále.

- WTA SOUL (Korea, tv. povrch, 220.000 dolarů) -
sobotní výsledky (26. 09. 2009)

Dvouhra - semifinále:
Medinaová-Garriguesová (2-Šp.) - Grönefeldová (Něm.) 2-6 6-3 6-1
Dateová-Krummová (Jap.) - Kirilenková (Rus.) 3-6 6-2 6-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

12
Přidat komentář
weak
KIMIKO DATE obdivuji, moc ji fandim a preju tento fenomenalni navrat mezi elitu...!
Nicmene jednim dechem nutno dodat, ze to cele jen dokresluje pochybnou uroven zenskeho tenisu. V chlapech by bylo temer nemyslitelne, aby se nekdo po tolika letech vratil na okruh ATP a v tak tenisove pokrocilem veku se dostal mezi elitu... Je to v podstate zcela vyloucene... V zenach se to ale stalo uz podruhe - pred nekolika lety se takhle vratila do singlu Martina Navratilova, to ji bylo 45 (!!!) a v te dobe porazila tricatou hracku sveta PANOVU a ve trech setech prohrala s Danielou HANTUCHOVOU... Martina pak sice hrala uz jen debly, kde s prehledem byla v extratride, ale verim, ze kdyby i nadale hrala singla, tak hracky kolem dvacitky trapi i dal... Znova opakuji - v chlapech si vubec nedovedu predstavit, ze by nekdo v 45ti vzal set hraci z top30 ale ani z prvni stovky...
Je skoro az legracni, ze nektere hracky by rady sroovnaly prize-money na grand slamech na stejnou uroven jako maji muzi... A co tak okruhy ATP a WTA spojit? Sestry Williamsovy by razem neprosly ani kvalifikaci, zbytek by se potacel nekde na futurech...
Nejvetsi rozdil v obou "disciplinach" neni ani tak sila a rychlost uderu (to je az na druhem miste), ale je to predevsim pohyb... Chlapi jsou pohybove uplne jina planeta - ubrani a vrati mice, po kterych se zeny jen ohlizi... Krasne je to videt treba na drop-shotech (kratasech) - chlap casto i ze super zahraneho drop-shotu mic uklidi, zenska casto ani nevystartuje... Jak rika Sandra Kleinova "...v zenach je u kratasu jedna zakladni podminka - musi letet pres sit a pak je velka sance, ze vymenu hracka, ktera ho zahrala, vymenu vyhraje..." :-)
Reagovat
weak
Prave Martina Navratilova vzdy na okruhu WTA bojovala proti obezite a nebala se nektere hracky nazvat "tlustymi cuniky" - a to presne souvisi s tim pohybem... V chlapech prakticky nenajdete v prvni stovce (mozna vyjimka Jesse Witten :) jedineho tlusteho hrace, protoze by pohybove nemel sanci stihat... v zenach to neni nic vyjmecneho - pamatujeme hracky jako CASANOVA, MIKAELIAN - obe top50 (ktere mely vynikajici vysledky), dneska je to KLEYBANOVA, ktera je tenisove vynikajici, ale nadvahu ma silenou... pak jsou ale i hracky, ktere jsou tluste, tenisove silene a presto se tenisem zivi - jako priklad bych uvedl Nathalie Grandin (nyni jiz v singlu spadla, protoze hraje hlavne debly), ale jeden cas byla nekde kolem 140. na svete, coz jen dokazuje, ze staci, aby hracka byla "chytra", mela jaks taks ruku a zkusenou hrou se muze tenisem zivit... nekdo takovy by se v chlapech nevesel ani do prvni petistovky... a takovych prikladu je vic...
Dobre znama je ona vyzva Karstena Braasche, ktery pred nekolika lety, kdy uz hral jen debly a hulil krabicku denne :) a v singlu byl asi 550. spraskal v Melbourne obe sestry Williamsovy, ja se ted nedavno dovedel, ze Sharapova v dobe. kdy byla prvni na svete, prohrala s litevcem Berankisem v treningu dokonce 0:6 0:6 0:6 a vubec si z toho nedelala hlavu... :)
Takze az vam nekdy nekdo bude rikat neco jako, ze Williamsky nebo kdokoliv z zen by mohl hrat za chlapy, tak mu neverte, je to hloupost az na pudu, jsou to proste dva uplne jine sporty (stejne jako treba volejbal, basketbal a vetsina dalsich sportu...)
Reagovat
smazaný uživatel
a co taky santoro ?? tiez je dost stary este k tomu hraj aj obojruc forhend a tiez sa tenisom zivil a keby neskoncil tak by sa zivil aj nadelej :D
Reagovat
skott
No, Kimiko Date koncila karieru v sestadvaceti letech naprosto neopotrebovana, vlastne na vrcholu sil a vykonnosti, ne z duvodu nejakych zraneni, ale kvuli tomu, ze chtela zalozit rodinu.Verim tomu, ze pokud bys vzal, napriklad Andy Murrayho (hrac, ktery zatim neziskal GS, pohybuje se nejakou dobu v Top5 jako kdysi Kimiko, fyzicky jeden z nejlepsich) a vratil ho na okruh v 38 letech za stejnych podminek, pravdepodobne by take tenisty na hranici elitni dvacitky trapil a cas od casu porazil.Ona zas tak uzasne vylsedky Kimiko ¨nema¨ (pri vsi ucte k veku), vetsinu odehrala na ITF turnajich a v Soulu je to vlastne prvni vetsi opravdovy uspech.
Reagovat
smazaný uživatel
To si děláte prdel či co? prý prodaný zápas ,tak podle vás to Kleybanová Hantuchová a Kirilenko prodali , ježiš se úplně divím co tu někdy vyleze za nesmysl z těch chorých mozků. To to není určitě žádná náhoda že Date je ve finále bo hraje hodně dobře a jen to potvrdila z Kirilenko že Kleybanová a Hantuchová nebyla jen taká náhoda.Date je výborná hadrářka a jde vidět že neztratila nic ze dávné slávy a zaslouží si titul zato co tu předvádí za výkony , nechápu bookies jak mohli nasadit taky kurz na Date přitom jak se prezentuje v Soulu bo Medina není tak zdaleka kvalitní hráčka jak byli Kirilenko , Hntuchová nebo Kleybanová.
Reagovat
skott
Hezke jak vzdycky nastavene kursy komentujes az po utkanich:-)
Jestlipak nam take prozradis, kde jsi ty zapasy Kimiko sledoval, ze vis jak na turnaji hraje?Ze Soulu totiz zadna televize utkani neprenasela.Pochybuju, ze nekdo s tvym projevem ji vubec nekdy videl hrat, jelikoz karieru ukoncila pred 13 lety a to jsi ty pravdepodobne jeste ani nebyl na svete.A od navratu na kurty toho na okruhu odeharla minimum.
Reagovat
smazaný uživatel
hele tak tady ale nekecám nesmysly o prodaných zápasech my chceš říct že to HANTUCHOVÁ KIRILENKO NEBO KLEYBANOVÁ PRODALY tak chorý určitě nejsi, ten zápas jsem nesledoval ale díval jsem se na statistici v ze všech utkání a to my stačí .
Reagovat
skott
Tak jsem to nemyslel, nic prodaneho samozrejme nebylo, to je nesmysl, ani jsem ja nic takoveho netvrdil.Ale neni to poprve, co tady komentujes kursy po utkani.Kdyz ses tak chytrej, pis to pred, na podobny moudra po funuse nikdo neni zvedavej.
Kimiko bude zrejme v laufu, kdyz porazila tri hracky z prvni padesatky, ale jestli hraje tak dobre nebo souperky tak mizerne vedet nemuzes.Ani statistiky nereknou vsechno.
Reagovat
smazaný uživatel
Ten vzestup Kimiko mě až tak nepřekvapuje, letos měla již dvakrát na lopatě Wozňáky, pak vždy psychicky selhala. Velké úspěchy ji na 90% minou, ale hrát vyrovnané partie s hráčkami TOP 50 je ještě na její síly. Předpokládám, že Kimiko celý turnaj vyhraje, ani jedna z dvojice oponentek ve druhém semifinále nemá tak zvučná jména jako př. Daniela.
Reagovat
weak
tak vzestup Kimiko vás zas tak nepřekvapuje? wow...
a nebyla náhodou, sire greate, KLEYBANVA podle vas prodana? :DD
Reagovat
weak
Od: great
Alisa předvedla typický "ruský" zápas v praxi. Bravo!:-)[ Reagovat ]
25.09.09 10:15Od: weak

Re: ...
...jako že prodaný. greate, jo? :DD[ Reagovat ]
25.09.09 12:30Od: great
Dá se to tak nazvat.:-)[ Reagovat ]
Reagovat
smazaný uživatel
Ten můj příspěvek nebyl vůbec ovlivněn příspěvkem ze včerejška, kromě Alisy si musela poradit i s jinými hráčkami, například Daniela selhala psychicky pouze v první sadě, pak to byl již vyrovnaný boj. Tyto detaily jsem vůbec nezkoumal, mrzí mě, že to berete takto.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist