Dimitrov potvrdil formu. V Sofii vyhrál turnaj před domácím publikem

12. 2. 2017, 17:53
Aktuality 16
ATP SOFIE - Grigor Dimitrov si svůj premiérový start na turnaji ATP před domácím publikem osladil ziskem celkově 6. titulu. Ve finále pětadvacetiletý Bulhar porazil Belgičana Davida Goffina, s nímž si poradil i v šestém vzájemném střetnutí, a svou skvělou letošní bilanci vylepšil na 14-1.
Profily hráčů
Grigor Dimitrov

Grigor Dimitrov hrál turnaj na domácí půdě poprvé od roku 2009, kdy se v Bulharsku konal challenger, a v Sofii se mu podařilo zužitkovat výbornou formu z úvodu sezony. 

Až na nervózní začátek týdne, kdy musel ve svém úvodním zápase otáčet nepříznivý vývoj proti Polákovi Jerzymu Janowiczovi, a nervózní závěr dnešního finále proti Davidu Goffinovi, kdy málem prohospodařil náskok pěti gamů, byl suverénní.

Grigor DimitrovDimitrov byl ve svém jedenáctém finále na okruhu ATP mírný favoritem. Nad Goffinem všech pět vzájemných zápasů, naposledy před dvěma týdny na Australian Open ho přehrál snadno 3-0 na sety. 

Skvěle začal i dnes, ale vedení 3-0 neudržel a za stavu 4-4 čelil třem brejkbolům. Všechny však dokázal odvrátit a po zisku sedmi her v řadě vedl 7-5 a 5-0. Jenže vyhráno neměl. Tři mečboly za stavu 5-1 a 40-0 neproměnil, o výhodu dvou brejků přišel a mohla se mu rozklepat kolena. Za velké podpory publika však zápas a tím celý turnaj ukončil při servisu soupeře a nakonec zvítězil 7-5 6-4. 



"Tohle je pro můj nejprestižnější titul. Vyhrát před domácím publikem pro mě znamená opravdu moc. Tenhle titul pro mě bude pokladem do konce života. Je to něco úžasného," řekl se slzami v očích Dimitrov, kterého ve vyprodané dvanáctitisícové areně sledovala i jeho maminka.

"Podpora lidí tu byla celý týden parádní. Moc si vaší podpory vážím, jsem za ni moc vděčný," děkoval pětadvacetiletý Bulhar. 

Svěřenec Venezuelana Daniho Vallverdua vylepšil svou letošní bilanci na 14-1, když vyhrál také turnaj v Brisbane a jedinou porážku utrpěl v semifinále Australian Open po pětisetové bitvě s Rafaelem Nadalem. 

Dimitrov vybojoval svou celkově 6. trofej z turnaje ATP. Ve světovém žebříčku, v němž byl ještě loni v létě až ve čtvrté desítce, se posune na post světové dvanáctky, když za sebe odsune Tomáše Berdycha a bude těsně za svým dnešním soupeřem Goffinem. 

Šestadvacetiletý Belgičan Goffin hrál ve finále posedmé v kariéře. Své dva tituly získal už v sezoně 2014, kdy triumfoval v hale v Métách a na antuce v Kitzbühelu.

• ATP 250 SOFIE •
Bulharsko, tv. povrch / hala, 540.310 dolarů
nedělní výsledky (12. 02. 2017)
• Dvouhra - finále •
Dimitrov (3-Bulh.) - Goffin (2-Belg.) 7-5 6-4
• Čtyřhra - finále •
Troicki/Zimonjič (Srb.) - Jelgin/Kuzněcov (Rus.) 6-4 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

16
Přidat komentář
Fandina
Gratulka. Grisa jede a treba zacina naplnovat předpovědi. V desitce uz pred dvema lety byl a ted to vypada zase. Vallverdu to asi ovlivnil, tak doufam, ze na delsi dobu. Drzim palce. Go Griso!!!
Reagovat
Krisboy
V desítce vystřídá Thiema.
Reagovat
tommr
se nám v žebříčku dál propadá a už klesnul na 13.místo, protože tento týden se před něj dostal Dimitrov ...
Navíc se mu zase o kousek přiblížil Tsonga, který ho může předstihnout už příští týden ...
Reagovat
svetova.dvojka
To je překvapení viď... ?
Reagovat
Marduch
V Rotterdamu to bude pro Toma tak trochu turnaj pravdy s ohledem na vyhlídky na návrat do top10. V prvním kole kvalifikant, ale dál už má ve svý půlce Gasqueta, Verdasca, Čiliče a Tsongu. Ve finále by pak mohl potkat Sašu Zvereva či Dimitrova.
Reagovat
tommr
přesně tak. Tenhle turnaj nám hodně napoví jak na tom Tomáš opravdu je. Tentokrát mu nehrozí žádnej pro něj neporazitelnej soupeř typu Big Four nebo Wawrinky a pokud neudělá aspoň finále tak to s jeho šancema na návrat do top-10 bude hodně špatný ...
Reagovat
panzer.dragon
https://pbs.twimg.com/media/C4fefmiUEAAQEGJ.jpg:large
Reagovat
a.magerova
Reagovat
panzer.dragon
https://www.youtube.com/watch?v=_7-tvgqMMeQ

co se týče tenisu a djokera tak nic, ale našel sem tohle video
Reagovat
EllNino
Kuriozní situace nastala při dopnění kvalifikatů, Bedene s Istominem spolu hráli v kvaldě a vyhrál Brit 7:6 6:3 ... v 1. kole jsou nakonec oba, a zopakují si souboj z kvalifikace :)
Reagovat
skott
vypadá to, že o Istomina hodně chtěli v hlavní soutěži:-) první kolo vůbec nehrál, ve druhém prohrál a stejně tam je:))
Reagovat
EllNino
jojo :D v prvním kole to bylo kvuli tomu, že Tsitsipas dostal WC do hlavní soutěže a asi nebyl náhradník do kvaldy :) ... a přeci jen, kdo by tam nechtěl přemožitele No1eho :D
Reagovat
skott
tak to je dobrý luck Istomina:-) ale stejně zvláštní.
Reagovat
Kozoroh
Grigor je na začátku tohoto roku pořádně našlapaný. Po Rotterdamu s ním počítám v TOP 10. Díky dnešnímu vítězství je Dimitrov třetím letošním hráčem po Federerovi a Nadalovi, který v Race překročil hranici 1000 bodů.
Reagovat
kada.tom
Nooo ... Grigor za stavu 7-5 5-0 zkolaboval a dovolil Goffinovi skoro srovnat, ale za stavu 7-5 5-4 Grigor získal break a v sofijské hale propukla exploze radosti.

Grigor hodně dojatý, nejspíš pro něj výhra doma v Bulharsku hodně znamená, líbal kurt, objímal se s mnoha lidmi ve své lóži a vůbec měl slzy na krajíčky. Skoro jako kdyby vyhrál GS :-)

Ale jako přes týden předváděl pěkné výkony, dneska to na něj asi trochu dolehlo, ale nakonec to zvládl. Letos tak prohrál jen jednou, a to v maratónu s Rafou. Teď vzhůru do Rotterdamu!
Reagovat
janek_da
Jo, tak proto se Grigor zasekl, že za stavu 5:1 neproměnil 3MP a nakonec dal až brejk za stavu 5:4. Redakce už měla připravený článek.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist