Djokovič a Wawrinka slaví vítězný návrat, snadno postoupil Federer

16. 1. 2018, 07:09
Aktuality 47
AUSTRALIAN OPEN - Novak Djokovič i Stan Wawrinka se na turnajích představili poprvé od loňského Wimbledonu a oba bývalí šampioni slaví na Australian Open vítězný návrat na kurty. Djokovič nedal šanci Američanovi Donaldovi Youngovi. Wawrinka ve čtyřech setech zdolal Litevce Ričardase Berankise. Ve večerním duelu bez problémů vykročil za obhajobou titulu Švýcar Roger Federer.
Stan Wawrinka

Novak Djokovič odehrál poslední soutěžní zápas loni ve Wimbledonu, kde kvůli bolestem v pravém lokti skrečoval čtvrtfinálový duel s Tomášem Berdychem. Posléze oznámil konec sezony. Do akce se měl vrátit na prosincové exhibici v Abú Dhabi. Třicetiletého Srba ale na kurty nepustily přetrvávající problémy s loktem a dvanáctinásobný grandslamový vítěz nemohl obhajovat ani titul v Dauhá.

Před startem Australian Open se představil pouze v exhibičním zápase v dějišti úvodního grandslamu sezony, v němž jasně přehrál světovou pětku Dominica Thiema. A ve skvělé formě nastoupil i dnes v prvním ostrém utkání. Šestinásobný šampion australského grandslamu v prvním kole nedal šanci Donaldovi Youngovi, kterého přehrál 6-1 6-2 6-4, a Američana porazil i potřetí.

Djokovič před návratem na kurty upravil podání a v prvním setu jako kdyby si na nový pohyb teprve zvykal. Srb trefil jen 45% prvních servisů, ovšem na podání nakonec prohrál pouhé čtyři body a díky dvěma brejkům šel za 23 minut do vedení.

Parádní hrou se prezentoval také ve druhém dějství, v němž vyhrál úvodních pět gamů. Poté se ale přece jen na chvíli projevila Srbova nerozehranost. Djokovič ztratil koncentraci a z následujících deseti fiftýnů uhrál jediný. Set však bez problémů doservíroval.

Ve třetí sadě se Young herně zvedl a favorita tentokrát mnohem více potrápil. Djokovič si ale své podání hájil suverénně a brejk ze třetí hry si udržel až do konce zápasu. Djokovičovi dnes lze vytknout pouze využívání brejkbolů (6 z 25). Utkání mohl ukončit mnohem dříve, na returnu však nevyužil ani jeden z pěti mečbolů.

"Návrat na kurt byl skvělý. Není lepší místo na než právě Austrálie. Miluju to tady," řekl Djokovič. "Dlouho jsem nehrál. Tohle byl první ostrý zápas po šesti měsících. Nikdy nevíte, jak se vám bude dařit. Jsem rád, že tu vůbec jsem, protože ještě před měsícem jsem si nebyl jistý, zda se Australian Open zúčastním," dodal Srb, který před startem sezony do svého týmu angažoval Radka Štepánka.

Ve druhém kole nasazená čtrnáctka Djokovič narazí na letos neporaženého Gaëla Monfilse, s nímž vyhrál všech 16 vzájemných zápasů.

Úplně stejně skončila loňská sezona pro Stana Wawrinku. Dvaatřicetiletý Švýcar prohrál první kolo ve Wimbledonu s ruským mladíkem Daniilem Medveděvem, předčasně ukončil své loňské působení a podrobil se dvěma operacím kolene. Také Wawrinka měl letošní sezonu odstartovat na exhibici v Abú Dhabi, kvůli dalším komplikacím však návrat odložil až na Australian Open.

A stejně jako Djokovič se na kurty vrátil vítězně. Šampion ročníku 2014 a loňský semifinalista v prvním kole zdolal 6-3 6-4 2-6 7-6(2) Ričardase Berankise.

Švýcar sice svůj první duel po dlouhé pauze odstartoval ztraceným servisem, nicméně od té doby měl dlouho navrch. Ve čtvrtém gamu si vzal ztracené podání zpět, v osmé hře znovu úspěšně zaútočil na returnu a úvodní set po odvráceném brejkbolu úspěšně doservíroval.

Druhá sada se rozhodovala zhruba v polovině. Wawrinka v pátém gamu slavil další brejk a v šestém odvrátil brejkbol. Za stavu 2-2 ve třetím dějství přišel nepochopitelný kolaps. Švýcar prohrál sedm her v řadě. Dokázal se však dotáhnout na 3-3 a srovnat se soupeřem krok. Pro vítězství si nakonec došel v tie-breaku, v němž byl naprosto suverénní.

"Byl to náročný zápas. Jsem rád, že jsem své první vystoupení po šesti měsících zvládl," řekl Wawrinka. Dalším soupeřem nasazené devítky bude Tennys Sandgren, který porazil 6-4 7-6(2) 6-2 Jérémyho Chardyho. S Američanem se utká poprvé.

Bez ztráty setu i podání odstartoval Roger Federer, kkterý si postup přes Slovince Aljaže Bedeneho zkušeně pohlídal a zvítězil 6-3 6-4 6-3. Šestatřicetiletý Švýcar tak po čtyřech výhrách na Hopman Cupu vyhrál i pátou letošní dvouhru a úspěšně vykročil za obhajobou loňského triumfu.

"Moc jsem se těšil, až tu zase budu obhajovat titul. Mám to tu moc rád. Loňská sezona byla taková pohádka, možná můj nejoblíbenější rok kariéry. Teď mohu jen doufat, že se mi tady znovu povedou odehrát takové zápasy, jako loni," řekl devatenáctinásobný grandslamový šampion. V dalším zápase se Federer utká s Němcem Janem-Lennardem Struffem.

Alexander Zverev svůj první letošní soutěžní zápas vyhrál. Dvacetiletý Němec v prvním kole Australian Open přehrál 6-1 7-6(5) 7-5 Itala Thomase Fabbiana. Ve druhém kole bude poprvé čelit ve formě hrajícímu krajanovi Peterovi Gojowczykovi.

Juan Martín Del Potro dnes úspěšně vstoupil i do svého devátého Australian Open, na kterém startuje poprvé od roku 2014. Letos zkušený Argetinec začal výhrou 6-3 6-4 6-3 nad osmnáctiletým Američanem Francisem Tiafoem.

David Goffin měl v prvním kole problémy. Sedmý hráč světa prohrával s Matthiasem Bachingerem o set a brejk, ale nakonec německého kvalifikanta zdolal 6-7(3) 6-3 6-2 6-4. Ve druhém kole se jeden z největších favoritů na titul potká s francouzským veteránem Julienem Benneteauem, s nímž má negativní vzájemnou bilanci.

První kolo Australian Open ve dvouhhře mužů se obešlo bez senzace. Jediným vyřazeným hráčem Top 10 se stal už včera letos se zatím trápící Jack Sock, největší překvapení se orudilo dnes na úkor po zranění se vracejícího Milose Raonice.

Kanadský tenista v posledních třech letech došel na Australian Open vždy minimálně do čtvrtfinále, ale letos poprvé od French Open 2011 a teprve potřetí v kariéře končí na grandslamu v prvním kole. Dvaadvacátý nasazený v něm dnes prohrál 7-6(5) 5-7 4-6 6-7(4) s až 86. hráčem světa Lukášem Lackem. Slovák si o vyrovnání loňského výsledku zahraje s Nicolasem Kickerem.

Fernando Verdasco ve španělském derby porazil 6-1 7-5 7-5 Roberta Bautistu, vítěze aucklandského podniku ATP, a postoupil do druhého kola. V něm se utká s Němcem Maximilianem Martererem.

• AUSTRALIAN OPEN •
Melbourne, Austrálie, tv. povrch, 55,000.000 australských dolarů
úterní výsledky (16. 1. 2018)
• Dvouhra muži - 1. kolo •
Veselý (ČR) - Šafránek (ČR) 6-4 6-3 6-3
Berdych (19-ČR) - de Minaur (Austr.) 6-3 3-6 6-0 6-1
Federer (2-Švýc.) - Bedene (Slovin.) 6-3 6-4 6-3
A. Zverev (4-Něm.) - Fabbiano (It.) 6-1 7-6(5) 7-5
Thiem (5-Rak.) - Pella (Arg.) 6-4 6-4 6-4
Goffin (7-Belg.) - Bachinger (Něm.) 6-7(3) 6-3 6-2 6-4
Wawrinka (9-Švýc.) - Berankis (Lit.) 6-3 6-4 2-6 7-6(2)
Del Potro (12-Arg.) - Tiafoe (USA) 6-3 6-4 6-3
Querrey (13-USA) - F. López (Šp.) 6-3 6-4 6-2
Djokovič (14-Srb.) - Young (USA) 6-1 6-2 6-4
Verdasco (Šp.) - Bautista (20-Šp.) 6-1 7-5 7-5
Lacko (SR) - Raonic (22-Kan.) 6-7(5) 7-5 6-4 7-6(4)
Mannarino (26-Fr.) - Berrettini (It.) 6-4 6-4 6-4
Fognini (25-It.) - Zeballos (Arg.) 6-4 6-4 7-5
Gasquet (29-Fr.) - Kavčič (Slovin.) 6-1 6-4 7-5
Hyeon Chung (Korea) - M. Zverev (32-Něm.) 6-2 4-1 skreč Z.
Marterer (Něm.) - Stebe (Něm.) 6-0 6-3 6-4
Fucsovics (Maď.) - Albot (Mol.) 6-2 6-3 4-6 7-5
Benneteau (Fr.) - Daniel (Jap.) 6-7(6) 7-6(0) 6-4 6-1
Kicker (Arg.) - Thompson (Austr.) 6-3 6-1 4-6 3-6 6-3
Gojowczyk (Něm.) - Kukuškin (Kaz.) 6-3 6-3 6-1
Sonego (It.) - Haase (Niz.) 6-3 7-5 6-7(6) 7-5
Monfils (Fr.) - Munar (Šp.) 6-3 7-6(5) 6-4
Kudla - Johnson (oba USA) 6-7(5) 6-3 7-6(3) 6-2
Smyczek (USA) - Popyrin (Austr.) 6-3 6-7(14) 6-3 6-3
Medveděv (Rus.) - Kokkinakis (Austr.) 6-2 6-7(6) 7-6(8) 6-4
García-López (Šp.) - Paire (Fr.) 6-0 6-7(4) 6-1 6-4
Chačanov (Rus.) - Polansky (Kan.) 7-6(3) 7-6(2) 6-4
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek, Luboš Zabloudil

Komentáře

47
Přidat komentář
annah
Nevíte někdo, kdo je dáma s dlouhými vlasy na videu - ve druhé řadě úplně vpravo?
https://twitter.com/twitter/statuses/953181204928491521
Reagovat
Kozoroh
Mám velkou, velkou radost, že No1e je zpět na profi-okruhu :-)))

Djoker svůj první comebackový ostrý zápas zvládl na výbornou. Pohyb výborný, prohozy skvělé, na běžných úderech byla místy znát nerozehranost, ale to se zlepší. Young se se svou vlastní hrou v podstatě nedostal k pomyslnému slovu.

Další na řadě je Monfils, kterého by měl Djoker zdolat. No1e může v tomto duelu i set ztratit, ale H2H a matchup jsou na jeho straně, Monfils se přes tyto faktory nepřenese.

Letos si Djokoland připomíná 10 let od Serbinátorova premiérového majorového triumfu. AO se stalo Novakovou zónou a do budoucna doufám, že zvelebí svůj záznam 6 získaných titulů :-)
Reagovat
turista
Taky si myslím. A do léta by mohl být zase světovou jedničkou místo Nadala.
Reagovat
Fandina
Než jsem usnula, tak jsem viděla konec zápasu Lukáše Lacka s Raonicem. A LL to pěkně zvládl. Raonic sice ve formě není, ale také klidně LL vyhrát nemusel. Ale chopil příležitost za pačesy a má to. Hlavně se mi líbilo, že se hrálo celkem rychle, Lukáš poslal pár pěkných ran po čáře, hlavně z BH se mu ke konci podařilo hezky zawinerovat :-)).
Reagovat
Roger_Federer
Uvaha hodna mistra :)
Reagovat
Fandina
Ano blbečku.
Reagovat
blixa
Ale no tak ! Takhle hovoří dáma ?
Reagovat
Fandina
Ještě hůř :-)).
Reagovat
turista
No te je strašný.
Reagovat
Fandina
Jj, je to děs.
Reagovat
smazaný uživatel
Delpo hrá ten BH sposobom, akoby stála na druhej strane kurtu jeho frajerka a on chcel, aby mala z toho tenisu trochu pôžitok aj ona..

To je neuveritelné, ze dokáze s tymto Handicapom hrat tenis na urovni a dostavat sa daleko.
Reagovat
Herbert_Hoover
Chtěl jsem moc vydržet delší dobu sledovat zápasy, ale bohužel jsem si nešťastně zapnul stream Novaka. Během chvíle jsem usnul. Viděl jsem asi šest výměn. :( Kam se hrabe počítání Ovčáčků. No, z toho lze nejlépe usoudit, že mě jeho výkon neoslovil. Každopádně to se asi dalo čekat, uvidíme, co bude dál.
Poté, co jsem se náhle probral, zapnul jsem Aiavu s Halepkou a bylo to lepší, o něco. :) Hlavně prostě takový bizár jako černoška s blond vlasy vás nenechá jen tak usnout.
Reagovat
Krisboy
Pan Bedych si pro TO jde :)
Reagovat
George_Renel
Tomáš si myslel, že to po vyhraném 1. setu půjde samo, ale.....
No, pak se zdravě naštval a slušně ho smázl.
Nemůžu si pomoci, ale Tomic, Kokkinakis i Kyrgios mi připadli talentovanější. Mladý Australan dnes hrál prakticky jen od základní čáry. Ale takových v tom věku bylo daleko více a mnoho z nich je v nenávratném průměru.
Tak uvidíme kterou cestou se vydá.
Reagovat
smazaný uživatel
No :D

Tomáš posadil Alexe De Minaura trošku zpátky na zem :D
Reagovat
Mayo
Kto je to Alex De Minaur?
Reagovat
smazaný uživatel
So strateným setom :)

Mladý má ohromný potenciál a fakt v ňom vidím prevteleného Lleytona...

Za dva roky sa oklepe a najneskor 2021 je v top 10, ale skor 2020 mojim odhadom.
Reagovat
smazaný uživatel
Otázka je, zda můžeme polemizovat nad potenciálem Minaura, když loni hrál Challengery a povedli se mu dva turnaje v domácí Austrálii.

Hned, jakmile narazil na světového hráče (což Tomáš bez pochyby je), tak dostal úplně naloženo. Je fakt, že po prvním setu si Tomáš myslel, že to už upinká, ale pak se zase začal soustředit, přitvrdil údery a Alex byl úplně bez šance.

Na Alexe sem tam mrknu, potenciál určitě má, ale jak říkám uvidíme, až vycestuje na betony do USA a nebude hrát doma před domácím publikem. Ukáže se až ve světě co v něm je.
Reagovat
smazaný uživatel
V 18 rokoch uhral set, to nie je zlé...k tomu vyborne vysledky na predchadzajucich turnajoch, z ktorych si okrem hernej pohody isto priniesol aj unavu...

Samozrejme, cas ukaze...Ak by mal 21, tak tie vysledky beriem s rezervou, ale v 18 to je ozaj velka vec..
Reagovat
spaniel
Porazil Robreda, Johnsona, Raonice, Lopeze, Verdasca, Paireho...v 18. Nevím co víc by ti měl dokazovat. Je na nejlepší cestě.
Reagovat
Pe3k
Šapo porazil Nadala a Tsongu. Minotaur je grinder a neni moc vysoký, to není cesta...je rychlý, bojovný přináší na kurt energii, ale na posty nejvyšší věřím spíše Kanaďanům Denis a Alex.
Reagovat
Pe3k
Teda Denis a Felix...
Reagovat
smazaný uživatel
Pravda.
Reagovat
spaniel
Nole a hlavně Murray jsou taky grindeři...
Reagovat
Pe3k
Fááakt? A co je ještě nového?
Reagovat
spaniel
Ze to cos napsal nevylucuje, ze bude uspesny.
Reagovat
Pe3k
Jo tak úspěšný bude, ale na nějaké přední příčky to nevidím...
Reagovat
Herbert_Hoover
Zverev byl v jeho letech taky vyprášen na AO :) Když už bych přijal tvou terminologii..já to ale vnímám tak, že uhrál co do souvislostí poměrně slušný výsledek proti Berďovi, který na jeho potenciál nevrhá temný stín :)
Reagovat
smazaný uživatel
Určitě má potenciál. Jak říkám uvidíme, až vyjede mimo Austrálii. Kde bude de facto úplný no name típek.

Co se týče Zvereva, tak ten na GS neuhrál ještě nic, takže má co napravovat. Zverev je supertalent, ale je nějaký divný, takový bez nápadu. Roger všem říká ať více chodí na sít, nevím proč jej nikdo neposlouchá.:)
Reagovat
turista
Berďa výborně!
Reagovat
babolat.cz
že je Nole zase zpět! vysněné finále Rafa - Novak, jako za starých dobrých časů...
Reagovat
a.magerova
To jakože myslíš toto (zrovna Ty).... kdy člověk ráno vstal, posnídal, pak i poobědval a pomalu se začal chystat na večeři?!

https://www.youtube.com/watch?v=HhCzXwdUs_U
Reagovat
babolat.cz
:-)
Reagovat
a.magerova
Masochisto... :-P
Reagovat
turista
Pokud ano tak s vítězným koncem pro Djokera.
Reagovat
Kozoroh
To by bylo skvělé ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Asi očekáváný výkon. Nole působil nerozehraně, mírně nervozně, ztrácel koncentraci, ale po takové pauze se to samozřejmě dá pochopit. Důležitá je výhra a posun dále v pavouku. Nicméně Monfils v dalším kole je pro Noleho velmi těžký soupeř. Gael si věří, má slušnou formu a Nolemu má co vracet. Každopádně to bude šlágr dne.
Reagovat
Marduch
Gael si věří, otázkou je, co s jeho sebedůvěrou udělá vědomí H2H s Djokem. Pro Djoka v jeho situaci bude i pro vývoj sezony nezbytný co nejdříve získat herní rytmus, psychickou pohodu, prostě úspěšně znovunastoupit do toho kolotoče, a otázkou je rovněž fyzická kondice, žádné delší zápasy v přípravě neodehrál. Tudíž AO je pro něj vlastně současně i přípravou na sezonu... Nicméně Gaelova hra mu vyhovuje, takže v součtu výše uvedeného by si měli chlapci minimálně slušně zapinkat:)
Reagovat
smazaný uživatel
To je asi pravda :D . Ovšem Nole by tento duel asi neměl přetavit do té Gaelovsko Simonovské pinkačky. Přece jenom to pro něj bude druhý ostrý duel sezóny a hned se ve čtyřicítkách hodin 3-4 hodiny po kurtu s Monifilsem není pro další vývoj turnaje optimální. Pravda je, že ta H2H je brutální, ale jednou přece musí vyhrát. Když to loni zvládl Istomin... :)
Reagovat
turista
Novak Djokovič ještě s Monfilsem nikdy neprohrál a bude chtít postoupit. Je po zdravotní přestávce. Na okruhu však nebyl a není lepší hráč od základní čáry než Djoker. Vzhledem k tomu, že se Novak na síti nikdy necítil komfortně musel při svých vítězných zápasech přetlačit i Nadala a Murrayho odzadu. Od začátku kariéry věděl, že jediná cesta k tomu jak porazit Nadala je zahrát o míček víc přes síť než on. A fungovalo to. Idemo, Novak!
Reagovat
Krisboy
:DDDD
Reagovat
turista
Jaký DDDD?
Reagovat
woody
Kdbych měl Novákův výkon taky zhodnotit :-) Tak v pohybu velmi dobrý, tam mu moc nechybělo k top formě. Ve výměnách to úplné optimální nebylo, občas nejistota nebo zbytěcně pomalý úder. To nejdůležitějši servis, tam ho trápil loket v minulosti asi nejvíc. Nevíme jak je zdravotně v pořádku. Rychlost prvního podání nebyla ještě optímální, dříve se dokázal pohybovat kolem 200km/h na ten přímí servis. Teď je to možná o 10 km/h pomalejší. Trochu se zbavil toho podivného stylu podání co předváděl v exhibice před AO. Přeju si, aby šel servis ještě výkonnostně nahoru. Gael ho prověří, tobude to správné méřítko.
Reagovat
turista
No jo Djoker by potřeboval těch 200km/h na prvním podání což se mu naposledy dařilo někdy v polovině roku 2016. Pak ho ty bolesti asi limitovaly na podání.
Reagovat
smazaný uživatel
Djokovic nemal nikdy 200km/hod v priemere prvy servis. Ani len na turnaji, nie to este sezónne...Tipujem, ze v ziadnej sezóne nemal ani cez 190..
Reagovat
turista
Nemyslel jsem průměr, ale některé 1.servisy dřív lítaly Djokerovi lehce nad 200km/h. Průměr 200km/h má např. Querrey a Raonic na 1.servisu. Isner a Karlovič mají průměr 1.servisu dokonce asi 204km/h a maxima až 253km/h.
Reagovat
woody
Nemyslel jsem průměrný 1. servis, ale spíš že mu takm občas na tabuli bliklo pŕes 200km/h na ten přímej servis, to teď zatím není...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist