Djokovič dvakrát selhal. Sinner mu utekl z mečbolů a dovedl Italy do finále Davis Cupu

25. 11. 2023, 14:48
Aktuality 54
DAVIS CUP - Italští tenisté jsou po 25 letech ve finále Davis Cupu. V semifinále ve španělské Málaze proti Srbům byli třikrát jediný míček od vyřazení, Jannik Sinner (22) ale tři mečboly v řadě proti světové jedničce Novaku Djokovičovi (36) odvrátil a skolit ho dokázal i v následující rozhodující čtyřhře. V té odšpuntoval italské oslavy s Lorenzem Sonegem (28). O druhý triumf si Itálie zahraje v neděli proti Austrálii.
Novak Djokovič (© Profimedia)

Itálie do finále postoupila poosmé v historii a poprvé od roku 1998. Jediný triumf slavila již v sezoně 1976.

V nedělním finále Italové vyzvou Australany, kteří si o titul zahrají druhý rok po sobě. Opírají se především o výkony světové dvanáctky Alexe de Minaura a silného deblového páru Matthew Ebden a Max Purcell.

Austrálie, jež ve čtvrtfinále závěrečného turnaje vyřadila Česko, přestože byla dva míčky od vyřazení, porazila v pátečním úvodním semifinále Finsko. Dál tak útočí na zisk 29. titulu v historii a prvního od roku 2003. Více trofejí mají jen USA (32).

Musetti – Kecmanovič 7:6, 2:6, 1:6

Do úvodní dvouhry tza Srby nastoupil Miomir Kecmanovič, který bodoval ve čtvrtek proti Velké Británii. A první bod do srbské kabiny přinesl i v semifinále proti Italům, přestože s Lorenzem Musettim neuhrál ve dvou vzájemných duelech ani set a dobře nezačal ani na třetí pokus. Tentokrát ale nepříznivý vývoj otočil a o tři roky mladšího Itala, jehož v průběhu utkání limitovalo svalové zranění, porazil 6:7, 6:2, 6:1.

Sinner – Djokovič 6:2, 2:6, 7:5

Novak Djokovič v Davis Cupu 12 let neprohrál zápas ve dvouhře, v zádech měl sérii 21 výher a proti Janniku Sinnerovi mohl rozhodnout o srbském postupu do finále. S o 14 let mladším Italem se utkal potřetí během 12 dnů poté, co s ním minulý týden na Turnaji mistrů prohrál zápas ve skupině a ovládl souboj o titul.

A znovu po šesti dnech byl blízko vítězství a nastartování srbských oslav. Jenže v rozhodujícím setu nevyužil ani jeden z pěti brejkbolů včetně tří mečbolů za stavu 5:4 a 40:0 a v koncovce selhal.

Sinner ziskem šesti fiftýnů v řadě odmítnul italské vyřazení a nalomeného Srba dorazil. Jen pár desítek vteřin po úniku z kritické situace zaznamenal klíčový brejk, který bez potíží potvrdil a po více než dvou a půl hodinách boje zvítězil 6:2, 2:6, 7.5.

Porazit vítěze 24 grandslamů Djokoviče po odvrácení tří mečbolů po sobě Sinner dokázal jako první v historii. "Určitě to byl zlom v celém zápase. Snažil jsem se urvat každý fiftýn a vyhraný game z 0:40 mi zvedl sebevědomí. Stejně jako pak ten brejk. Tak to v tenise chodí," řekl italský vítěz, jenž navíc srbskou hvězdu dvakrát během jednoho dne.

Sinner/Sonego – Djokovič/Kecmanovič 6:3, 6:4

V životní formě hrající Sinner totiž uspěl proti Djokovičovi i ve čtyřhře, kterou hraje jen velmi zřídka s mizernými výsledky a v Davis Cupu v ní měl před tímto týdnem bilanci 0:3. Ve Španělsku ale táhne Italy za úspěchem. Poté, co vyhrál dvouhru i rozhodující debl ve čtvrtfinále proti Nizozemcům, zopakoval vítězný scénář také i proti Srbům.

Společně s o šest let starším Lorenzem Sonegem si s Djokovičem a Kecmanovičem poradili po setech 6:3, 6:4 a odpálili italské oslavy.

"Hrát rozhodující čtyřhru v Davis Cupu není jednoduché, jste pod velkým tlakem. Ale oba jsme to zvládli dobře. Máme dobrý tým a všichni jsme rádi, že tu můžeme být. Zítra se budeme snažit na maximum a uvidíme," prohlásil unavený, ale šťastný Sinner.

Srbové marně usilovali o své třetí daviscupové finále. V roce 2010 v něm díky dvěma bodům Djokoviče a úspěchu současného kapitána Viktora Troického v rozhodujícím singlu zdolali Francouze, o tři roky později na domácí půdě v Bělehradu podlehli navzdory znovu dvakrát bodujícímu Djokovičovi 2:3 Čechům.


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

54
Přidat komentář
Pavol
Všetko je v poriadku. smilesmilesmile
Reagovat
Marduch
Nakonec možná dobře, že Djokárna projel 3 mečouny v tak důležitém zápase pro Srbsko. Přestávalo s ním být k vydržení , pro přípravu a vstup do přístí sezony mu to jenom prospěje
Reagovat
No-le
Může být
Reagovat
Patik
a možno to do ďalšej sezony zaseje len semienko pochybnosti že už je na staré kolená zranitelnejší v dôležitých momentoch.
Reagovat
makro99
Djoker - zajímavé. V individuálních soutěžích - herně i mentálně zcela bezkonkurenční.
Ale v těch reprezentačních tak moc chce, až to najednou nejde - olympiáda, DC..
Koho mi to jenom připomíná... ale ten druhej legenda to loni v tom Kataru nakonec urval :) Myslím, že jsou oba stejně staří.. dokonce skoro na chlup, Novak je o měsíc starší :)
Reagovat
peek
Bravo Italia!
A to nehrály legendy Mateo a Fabio smile
Reagovat
Krisboy
Fabio neměl čas, bojuje na prestižním challengeru. Co je s Matějem, netuším.
Reagovat
turista
Pokud mají Italové vyhrát letošní DC tak by si měli pohlídat singly. Singliste Austrálie jsou hratelní. Debl protinožců je téměř nehratelný.
Reagovat
JohnB
Debl Australanů hratelný je, jen neměli doposud soupeře. Taková je realita.
Reagovat
Mark976
Naopak .....Sinner, Sonego hrají výborný debl
Reagovat
darek.vrana
Jak by řekli místní experti, herně dobré, ale bohužel nemá hlavu...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Dyť to říkám pořád.smile Teda, máš na mysli toho Srba, co o něm šly zvěsti, že z něj jednou něco bude? No, a podívej!smile
Reagovat
EllNino
Potrefena husa se ozvala koukam :)))
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
Fransoas
Zápas s Italem jsem cíleně nesledoval - mělo to vypadat jednoznačně. Přiznám se,že jsem byl překvapen jakou mentální sílu předvedl Sinner a otočil to proti třem MB věhlasného Jokera. Jsem nadšen,že se mu to povedlo a zasloužil se o postup s parťákem do Finále !
Reagovat
Patik
A pappardelle Matteo niekdajší finalista Wimbledonu povzbudzoval len z lavičky.. Co sa deje.. Je zranený ci len naberá objem na lýtkach.
Reagovat
Drzymalski
On skoro žádná lýtka nemá.
Reagovat
Krisboy
Kdyby měl, nepotřeboval by nabírat a normálně by hrál.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jirko, snad jsi se díval - Joker s přehledem trumfnul tvoje dva míče od SF třemi MB na Fsmile Především ale Janek by ti měl být inspirací bojovností a nastavením hlavy.

A Jankovi teď snad už definitivně stoupne sebevědomí a na té vysoké úrovni setrvá.
Reagovat
Patik
Ťažko to súdiť Janík ho porazí dvakrát za týždeň ale nakonci všetkého v najdolezitejsom zápase o titul uhra 4 gemy.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jestli se na sebe na GS dostanou, věřím, že už bude Janek v jiné pozici. A koneckonců Joker vůči němu také. Před měsícem spolu měli H2H 0:3, teď 2:4. Beru, že DC je specifická soutěž, ale i tak, Janek hrál prostě fantasticky, i přes to množství UE. Odvaha mu otevřela cestu k vítězství. Ve finále TM mu chyběla. Rozdíl byl propastný.
Reagovat
vavrinec
Jannik !!!!
Reagovat
elsky
Jsem tedy netušil, že Djoker umí taky takhle zapařit konec zápasu
Reagovat
annah
Já bych takový výsledek netipovala ani ve snu. Italové přehráli Srby s Djokovičem v čele! Za tenhle dnešní výkon by si zasloužili vyhrát to tam celé (anebo aspoň nějaký menší pohárek, kdyby jim to zítra klokani nandali)
Reagovat
hanz
Tak vono Djoka tohle moc netankuje... projel to už s náma kdysi v tomhle roce... ten si jede na svý tituly...
Reagovat
Ereinion
spíš mě přijde, že když hraje za Srbsko, tak je víc svázanej, viz ty jeho Olympiády...rozhodně nevypadal že je mu to jedno
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Asi tak ..
Reagovat
turista
Je prostě víc nervózní než když hraje jen za sebe.
Reagovat
Patik
Aj ja si myslím ze Novak si kope len za svoj vlastný tím.. Určite to zamrzí ale národ ho zbožňuje aj keby dostal dva kanary..inak vyzeral ze toho má už dosť túto sezónu podľa mňa to flakal.
Reagovat
Drzymalski
Tři mečboly? Všechny na returnu. A Mrkváč jak na potvoru nedal Djokovi díky servisu moc šancí.
Reagovat
annah
Teda jsou to v té čtyřhře ted úžasné přestřelky! Velká podívaná...
Reagovat
Pe3k
DJokobitch poslední zápas sezony prohrál a prej goat
Reagovat
Orgasmator
a kdo jiný v singlu držel současně všechny 4 gs a TM?
Reagovat
Patik
Neviem ale Rafa vyhral Rím a French Open..a ak ti to nestačí tak aj Barcelonu s Monte Carlom..cize goat debata je stále otvorená
Reagovat
hohenlohe
Řím, Barcelona a Monte Carlo nejsou GS ????!
Reagovat
Patik
Nie ale sú to najprestížnejšie turnaje v sezóne.
Reagovat
Mantra
a nebyli na něj zase zlí?
Reagovat
Paja4
A ta čtyřhra se bude hrát kdy, to chytrolíni nenapíšou
Reagovat
Kozoroh
Hmm, tak tohle No1e prokaučoval.
Reagovat
turista
Bohužel ano.
Reagovat
Krisboy
To si děláte prdel, on mu utek ze tří mečbolů? Forza Jannik!

smile
Reagovat
com
ale takhle ho mel sundat ve finale TM a ne nakym trapnym davis cupu smile
Reagovat
d@ve
Škoda, no.. smile
Reagovat
Orgasmator
Pyrhovo vítězství nejspíš
Reagovat
annah
Do posledního míčku jsem nevěřila. Ale dopadlo to!!! Janek Noleho už podruhé během jednoho měsíce přehrál!!!! Italové mají ještě šanci (i když malou).
Tenis to byl senzační.
Reagovat
Patik
Mno jo ale ďalšiu sezónu Djokovic uhra zase tri grandslamy 5 masters turnaj majstrov a Jannik spraví možno tak finále v Miami.
Reagovat
EllNino
Pro mě asi největší záhada posledních let, protože bych si tak šikovného tenistu představil alespoň ve dvacítce
Reagovat
ladinec
Je někde on Leně přenos?
Reagovat
annah
Janek paráda! Hraje jak z partesu, agresivně, útočně. Nole v prvním setu nestíhal. Ale jakmile ve druhém setu seřídí mířidla, bude bhužel asi všechno jinak... :-(
Držím Italům palce!!!
Reagovat
annah
Už je seřídil a Janek ubral. Je to v pytli...
Reagovat
FedError
ešte nie!
Reagovat
annah
Nebylo...
Reagovat
Krisboy
Mé zklamání je nesmírné.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
A Matteo je zas lazar?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist