Djokovič má 9. titul z 10. turnaje a přepsal historii série Masters

14. 8. 2011, 23:40
Aktuality 40
ATP MONTREAL - Novak Djokovič pokračuje ve skvostné jízdě letošní sezonou. Z desátého turnaje, na němž se objevil, si odváží už devátý titul. Ve finále turnaje v Montrealu, kde startoval poprvé jako světová jednička, porazil Američana Mardyho Fishe a v roce 2011 vyhrál jako první tenista v historii už pátý podnik série Masters 1000.
Profily hráčů
Novak Djokovič

Novak Djokovič na svém prvním turnaji v roli světové jedničky nezaváhal a v Montrealu získal po finálové výhře 6-2 3-6 6-4 nad Mardym Fishem z USA devátý letošní titul. Král sezony dosud na tvrdém povrchu v 29 utkáních neprohrál a svou celkovou letošní zápasovou bilanci zlepšil na 53-1. 

Šestý nasazený Američan vydržel v úvodním setu se srbským soupeřem držet krok jen na začátku, ani jeden z pěti brejkbolů ale nevyužil a hladce prohrál. Ve druhé sadě ovšem začal předvádět vynikající vítězné údery a i navzdory přerušení, které v klíčové chvíli způsobila nevolnost jednoho z diváků, ho nakonec ovládl 6-3.

Klíčový moment zápasu přišel v pátém gamu rozhodujícího setu, v němž vzal favorit Djokovič soupeři servis a výhodu brejku už udržel. Zápas zakončil při čtvrtém mečbolu po dvou hodinách a 23 minutách a Fishe porazil i v sedmém vzájemném utkání.

"Myslím, že jsem dnes byl nervóznější než v předchozích zápasech," přiznal Djokovič. "Bylo to vypjaté finále, velmi vyrovnané utkání. On chtěl vyhrát stejně tak jako já. Byla to i bitva nervů, ale podařilo se mi udržet klid, který jsem pro hru potřeboval," dodal král letošní sezony.

"Mám pocit, že jsem měl dnes šanci vyhrát, ale šance jsem zahodil," litoval devětadvacetiletý Fish. "Měl jsem příležitosti v prvním setu, nakonec jsem ho ztratil snadno 2-6. Snažil jsem se na to zapomenout, jinak bych pokračovat nemohl. I když se mi podařilo získat druhý set, na vítězství to nestačilo," dodal Američan. 

Poprvé jako světová jednička přepsal historii série Masters
Djokovič tak v Montrealu získal titul hned při prvním startu v roli světové jedničky, což se naposledy povedlo v roce 1993 Petu Samprasovi.

Čtyřiadvacetiletý bělehradský rodák letos vyhrál turnaje v Dubaji a Bělehradu, grandslamové Australian Open a Wimbledon, a také všech pět turnajů Masters 1000, na kterých startoval: Indian Wells, Miami, Madrid, Řím a nyní i Montreal. Pět podniků série Masters během jediné sezony dosud žádný tenista v historii nevyhrál. Srb navíc nestartoval v Monte Carlu a před sebou má ještě dnes startující podnik v Cincinnati a podzimní halová klání v Šanghaji a Paříži.

"Tvořím historii tenisu, to je samozřejmě něco speciálního. Je to obrovská čest být historií tohoto sportu, který miluju a rád hraju," komentoval Djokovič., který dnes získal jubilejní 10. titul z turnaje Masters. Rogers Cup v Montrealu vyhrál už v roce 2007, kdy porazil Roddicka, Federera i Nadala. 

Fish na Masters prohrál i čtvrté finále
Navzdory dnešní porážce prožívá Fish stejně jako Djokovič svůj nejlepší rok v kariéře. Američan se na hvězdně obsazeném turnaji, na němž se představili i dva předchozí lídři světového žebříčku Rafael Nadal a Roger Federer, dostal do třetího finále na okruhu ATP za sebou. Zvítězil v prvním z nich v Atlantě.

Ve finálových zápasech má ale smutnou bilanci 6 titulů z 20 možných. Na turnajích Masters byl ve finále počtvrté, pokaždé ale prohrál po třísetovém boji.

"Dostat se do finále takového turnaje je opravdu těžké. A i počtvrté jsem v něm prohrál ve třech setech, bolí to," smutnil Fish, který se v žebříčku poprvé posune na 7. místo. Od pondělí ale obhajuje body za loňské finále v Cincinnati.

- ATP MASTERS 1000 MONTREAL (Kanada, tv. povrch, 2.430.000 dolarů) -
nedělní výsledky (14. 08. 2011)

Dvouhra - finále:
Djokovič (1-Srb.) - Fish (6-USA) 6-2 3-6 6-4

Čtyřhra - finále:
Llodra/Zimonjič (4-Fr./Srb.) - B. Bryan/M. Bryan (1-USA) 6-4 6-7(5) 10-5

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

40
Přidat komentář
smazaný uživatel
Každopádně se mu letos prima vyhrává, když nemá vážného soupeře.
Federer za zenitem, Nadal mimo formu. Takhle nějak to šlo i Rogerovi, když byl na to dlouhá léta sám...
Stejně vrchol mužského tenisu byl v dobách Agassi - Sampras. Každý z nich byl ve své době lepší než Federer nebo teď Djokovič. Ale mydlili se navzájem.
Reagovat
tito
Uvažujem stejně. Já si po té bídě uplynulého týdne v neděli pustil pro porovnání úrovně tenisu aktuálně a tenkrát sestřih finále USO 2002....Agassi v té době 32, Sampras 31 let ale co v tom finále předváděli, tenisové srdce jen zaplesalo. :). Zvlášť hráč typu Samprase (Edberga, Raftra,Beckera...) v dnešní době tak citelně chybí. A Radek či Michael Llodra jsou jen velmi slabou náplastí.Tak snad ten Ryan Harrison půjde dál, veškeré předpoklady na to má.
Reagovat
spaniel
Nechci se s vámi hádat, ale Agassi byl o třídu slabší a v tomto zápase o dvě. Hodně naivní hra a prohozy slabé. Sampras byl jiná třída, ale v těchto letech už byl Federer na jeho úrovni.
Reagovat
tito
Tak asi něco na té přicházející slabé éře bylo, když tebou zmiňovaný o level slabší Agassi hrál následující rok s Rogerem finále TM, vyhrál v San Jose, Houstonu, Miami a na Australian Open a o další rok později získal titul na právě nyní probíhajícím turnaji v Cincinnati. :). A do srovnání Rogera s Petem se mi už vůbec nechce, protože jejich pojetí bylo odlišné a na kdyby se nehraje. Ale jinak docela pěkný sestřih z exhibice v r 2007 - http://www.youtube.com/watch?v=_Yzyuk4wuvQ
A nemám pocit, že by se tam obzvlášť šetřili :)
Reagovat
Vojtaakk
Nebyli lepší ani omylem, ale taky proto, že tenis se změnil. Federer byl ve své top formě jinde něž Aggasi se Samprasem... Podívej se jak se změnila razance atd. Vrchol tenisu byl 2006-2009, kdy se Federer mlátil s Nadalem...
Reagovat
tito
Já bych současný tenis tak nedémonizoval včetně jeho hlavních špiček. Novak výborně podává a returnuje, jistě hraje výtečně od základní lajny a má jak přímé tak topspinové údery ale hra na síti je spíše podprůměrná. A strategie bum bum bum stopbal je více než nudná. Rafa sice podání zlepšil ale ani náhodou nedosahuje úrovně USO 2010. Navíc se celou letošní sezonu potýká s bekhendem a sebevědomím. Roger předvedl fantastickou hru na posledním TM, od té doby krom finále RG stagnuje.Jeho technickou vybavenost v žádném případě nezpochybňuji. Ale když jsem brouzdal v rámci nudy z Monteralu po YT, našel jsem zajímavé video srovnání jednotlivých úderů Rogera a Ivana Lendla.:) http://www.youtube.com/watch?v=1Iyw8uROv3s
Jsem opačného názoru a myslím si, že stejně starý Sampras či Agassi by byli všem třem (kromě Peta na antuce) nejen důstojnými soupeři ale Pete možná i favoritem. Ale je to jen můj osobní názor, nejsem žádný odborník.
Reagovat
Vojtaakk
Ani já nejsem odborník, ale s tvým názorem prostě nesouhlasím. Myslím, že si trochu přehlédl to o tom, že tenis se posunul jinam. Dnes nikdo servis volej nehraje... proč? Protože tenhle styl už nemá šanci na úspěch. Hráči se naučili returnovat tak, že bez kvalitní hry od z.čáry na špičku prostě nemáš... proto by Sampras nebyl favoritem. Kdyby však začal hrát v této době, svůj styl hry by tomu asi přizpůsobil a kdoví...
Tenis se prostě stal daleko více fyzicky náročným... viděl jsem záznam nějakého finále Becker vs. Edberg, kde Becker hrál v klidu ve svetříku, jako by šel na drink... dokážeš si tohle dnes představit?!?! to myslím mluví za vše...
Jinak myslím že naše diskuze je trochu zbytečná, je jen samé kdybychání... já jsem jen cítil potřebu se ohradit proti tomu, jak to kluci před 10 lety mastili a dnes je to jen nuda.
A mimochodem, vás staromilce by měl Montreal spíš bavit ne? Do finalu se dostal Mardy, který jako jeden z mála alespoň trochu chodí na síť, za což ho mám rád a fandim mu.
Reagovat
tito
Chápu že se asi nedohodnem a je to jen polemika, ale myslím si, že názor, že se dnes neuplatní styl servis volej, je jen dogma. Ti hráči, kteří ho ovládali nejlépe, jej trenovali od mala a byli se svými vrstevníky neustále konfrontováni- kdyby tomu bylo dnes, zrychlili by přechod na síť stejně jako se zrychlila hra od základní čáry..A když se dokázal s tímto stylem dostat do světové desítky Radek Štěpánek / 8 v roce 2006/, tak jak by potom uspěl Pete? Ale v jeho případě jsi v podstatě řekl to samé...Jinak nudu jsem zmínil jen v případě Montrealu.
Reagovat
spaniel
Myslel jsem Agassiho v tomto zápase. Ale celkově na Peta neměl. A Pete určitě snese srovnání s Rogerem. Pro mě určitě 2 nej hráči historie.
Reagovat
smazaný uživatel
http://youtu.be/N8hYZ80vIBk

http://youtu.be/Qw9CMRoF4VM
Reagovat
a.magerova
No to klobou dolů před Novakem, nejvíce jsem zvědavá na příští rok, jak to bude zvládat obhajovat.

Jo a ještě takové módní okénko: když jsem zahlédla minule i dnes Verdasca, tak takhle nějak si představuji "gorilu", která chrání zdraví i majetek Djokovičův. Takový krásný chlapík to bývával !!!
http://foto.osobnosti.cz/fernando-verdasco-485515
Reagovat
smazaný uživatel
pro kokkoty Pe3k, armstrong, Mutademus !!!!! Na sceně je borec co totalne maže duo Federer/Nadal a vy nehodite ani řadku .... Mate hodne daleko od fanousku tenisu. Jste sekta schovana v davu a s ksichtem plnym jebáků. JO, co takhle članek jak Švycar treba nakupoval, to by bylo ŽE ?? bando fanaticka
Reagovat
smazaný uživatel
No jasně, jiní jsou 'nefanoušci, fanatici a sektáři s jebákama', ale ty seš ten jedinej objektivní tenisovej fanoušek. :D

Akorát teda trošičku nenávidíš Federera, seš marod na hlavu a sem kvůli tenisu asi tak přesně na "99.9" nechodíš. :D
Reagovat
smazaný uživatel
zalez z5 do kanálu:-))
Reagovat
smazaný uživatel
Až se konečně Andy vyrovná po psychické stránce (otázka ovšem je, jestli se tak vůbec někdy stane...tak řekněme, kdyby se tak stalo) tak zadupe toho tvýho jugoše do země.
Reagovat
smazaný uživatel
To jsem zvědav, jak dlouho bude tahle nová Djokovičova vítězná šňůra trvat. Zatím to máme 12 zápasů v řadě, do vyrovnání "osobáku" ještě hóódně daleko. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Mě by zajímalo kolik je rekord na tvrdém povrchu?Tam je ještě ve hře
Reagovat
smazaný uživatel
To bude nějakej Federer z let 2004-6, ne? Bych tak tipoval. :D Vždyť to byly roky, kdy ho na hardu kromě Safina, Nalbandian a občas Nadal snad nikdo jinej neporazil ...
Reagovat
smazaný uživatel
Edit: kupodivu jsem to našel za pár sekund:

Federer: Longest winning streak in singles on hard courts: 56 (2005?06).
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_open_era_tennis_records#Roger_Federer

Ovšem je třeba říct, že už poředtím Federer prohrál na TM v Šangaji, ale to byl (zřejmě) koberec v hale, takže se to evidentně nezapočítává jako "zápas na hardu" ....
Reagovat
smazaný uživatel
Mi to u Djokoviče vychází na 34 zápasů na hardu bez prohry..poslední porážka na loňskym USO s Nadalem. Ale podle mě to už bude mít teď v Cincy složité :-).
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to překoná až příští rok v melbourne
Reagovat
smazaný uživatel
uz sa strasne tesim na buduci rok.... toto obhajit.... klobuk dole. nech si uziva lebo to jednoducho nema sancu obhajit...
Reagovat
smazaný uživatel
uz sa strasne tesim na buduci rok.... toto obhajit.... klobuk dole. nech si uziva lebo to jednoducho nema sancu obhajit...
Reagovat
steve79
Novak vyhrál zaslouženě. Fish si celý zápas prohrál tím, že v prvním setu nevyužil hromadu breakballu. Taky tím, že udělal prá fatalních chyb. Jsem zvědavej jestli někdo Djokoviče porazí. Velká šance bude ted už v Cincinatti, protože Novak bude unavenej. Podařilo se vůbec někamo vyhrát Montreal a Cincinatti v jednom roce? Vím, že loni k tomu měl blízko Federer, ale ve finále v Torontu ho porazil Murray.
Reagovat
smazaný uživatel
andy roddick
Reagovat
misoSK
Tak Djokovic je tohto roku najlepsi, proti tomu nemoze nikto namietat, ja ho mam rad, ale priznam sa ze uz v mnohych zapasoch fandim skor papierovo slabsim hracom, napriklad dnes som vitazstvo velmi prial Mardymu, uz to zacina byt tak trochu nuda ze Djokera nikto nedokaze porazit, ale Mardy vyborny turnaj, v top10 je zasluzene a snad to bude ja na turnaj majstrov, Mardy tam patri, tak isto ako do top10 jednoznacne patri Tsonga
Reagovat
smazaný uživatel
Novak potvrdil a ukázal,proč je právem světový hráč č.1.Fish nehrál vůbec špatně,snažil se nabíhat k síti,docela mu to vycházelo.Jednu chvíli jsem si myslel,že snad může překvapit,ale kdepak.Djoker je králem této sezony,srbové na něj mohou být právem pyšní.
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulácia Djokovičovi, dnes podal jeden veľmi priemerný výkon s podpriemerným servisom..Prakticky celý turnaj hral v podobnom svetle..Napriek tomu, aj vzhľadom na okolnosti turnaja mu to stačilo na víťazstvo..Bohužiaľ fanušíkovia tenisu moc nezmúdreli, Cincinnati bude určite smerodajneším turnajom čo do kontextu výkonosti špičkových tenistov.
Reagovat
Mistr
Dva zápasy proti Francouzům hrál naprosto skvěle. S dnešním tenisem by asi proti Tsongovi neuspěl.
Dnes hrál podobně špatně jako s Cilicem.
Reagovat
smazaný uživatel
:-(. Mardymu ta finále nevycházejí, na MASTERS čtyřikrát prohra, vždy ve třech setech. I na tý olympiádě to bylo tehdá jen stříbro. Ty brejboly v prvním setu..škoda mluvit..

Jinak ale bojovnej výkon, hrál jako vždy, riskantně (i za cenu dost UE), snažil se jít si pro winner i v důležitejch výměnách - což je pro mě určitě sympatičtější, než pasivita (nebo to můžu nazvat taktikou) na druhý straně. Pro Rybku je dobrá zpráva, že byl semtam konkurenceschopný i od bejslajny. Dokonce i kvalitní returny i prohozy tam byly, krom tradičních výletů k síti.

Dnes byl Djokovič byl URČITĚ k poražení - podle mě to byl od něj jeden z těch horších výkonů v letošní sezóně. Nicméně skvělá série pokračuje.
Reagovat
smazaný uživatel
Berdych může zapomenout na turnaj Mistrů.
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulace Novakovi.. Tohle je OPRAVDU ŽIVOTNÍ SEZÓNA... Ale taktéž gratulace Mardymu, který dokázal že do světový desítky patří.. I když jsem tam spíš chtěl vidět Tipsiho.
Reagovat
a.magerova
Mardy byl skvělý taky !!!
Reagovat
smazaný uživatel
Tipsarevic neni marnej, ale na Top 10 ho tedy nevidim.
Reagovat
misoSK
vobec nemusi byt top10 prenho nedosiahnutelna, ak dokaze stabilizovat vykonnost tak sanca na top10 tu je, aj ked rovno len na tyzden, ved ked v top10 dokazal posobit Melzer, tak preco nie Tipsy?
Reagovat
smazaný uživatel
To si snad děláš legraci :)
20. příčka je zodpovídající !!
Reagovat
smazaný uživatel
Prečo nie ? Lebo na to nemá.
Reagovat
smazaný uživatel
No Tipsarevič v desítce je fakt podivná představa :-).
Reagovat
smazaný uživatel
ještě se tam dostane troicki čilič a je to jak jugoslávské master
Reagovat
smazaný uživatel
osobně si myslím že větší šanci na top 10 má karlovič než tipsarevič a když nad tím přemejšlím tak top deset
djokovič, nadal,federer, murray, troicki,ferrer,čilič,tipsarevič,dodig,karlovič a 11. soderling :-PP
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist