Djokovič má i cenu za návrat roku, Federer opět vyhrál u fanoušků

9. 11. 2018, 12:58
Aktuality 29
Novak Djokovič obdrží nejen trofej pro tenistu, který zakončil sezonu jako světová jednička, ale i za návrat roku. Hráči v hlasování ocenili jeho famózní návrat po operaci lokte. Asociace ATP dnes zveřejnila i vítěze dalších kategorií, u fanoušků opět vyhrál Roger Federer.

Jednatřicetiletý Novak Djokovič si trofej pro jedničku roku převezme až v neděli v londýnské O2 areně před začátkem Turnaje mistrů. Už dnes na galavečeru dostane cenu za návrat roku. I když se po operaci ruky v úvodu sezony trápil a v květnu byl až 22. hráčem žebříčku, ovládl pak Wimbledon, další grandslam US Open a rok končí na trůnu, byť mu k tomu pomohlo zranění Rafaela Nadala.

Španělský antukář převezme Cenu Stefana Edberga za sportovní chování, o níž rozhodují tenisté. Fanoušci už šestnáctým rokem za sebou zvolili nejoblíbenějším hráčem Rogera Federera a dopřáli mu již 37. cenu od ATP, což je jasný rekord. Sedmatřicetiletý fenomenální Švýcar vyhrál v lednu Australian Open a získal 20. grandslamový titul ve dvouhře.

"Je hezké vědět, že mám pro své fanoušky pořád velkou cenu. Je to pro mě i zodpovědnost nezklamat je a motivace dosáhnout dalších úspěchů," uvedl Federer.

Djokovičovy úspěchy pomohly k vítězství v anketě i jeho staronovému kouči Mariánu Vajdovi. Se slovenským odborníkem obnovil spolupráci v dubnu po konci se superkoučem Andrem Agassim i Radkem Štěpánkem, trenérem roku zvolili Vajdu jeho kolegové.

Tenistou s největším zlepšením je dvacetiletý Řek Stefanos Tsitsipas, aktuálně 15. hráč světa. Nováčkem sezony je o rok mladší Australan Alex de Minaur.

"Je to příjemný pocit být Nováčkem roku. Ale je to jen anketa a nic moc to z pohledu mé kariéry neznamená. Musím se dál soustředit na svůj tenis a makat," řekl De Minaur. V předchozích pěti letech, kdy se udělalovala cena pro 'Hvězdu zítřka', byli vyhlášeni Denis Shapovalov, Taylor Fritz, Alexander Zverev, Borna Čorič a Jiří Veselý. V roce 2003 byl Nováčkem roku Rafael Nadal.

Ve čtyřhře zakončí rok v čele žebříčku rakousko-chorvatský pár Oliver Marach, Mate Pavič. Největší sympatie u fanoušků si získala nová dvojice Američanů Mike Bryan, Jack Sock. Od roku 2005 až do loňska přitom tuto anketu vyhrával Mike s bratrem Bobem, který je aktuálně zraněný.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

29
Přidat komentář
Kozoroh
Jsem rád, že ATP tenisté ocenili letošní No1eho návrat na výsluní jako comeback roku.
Reagovat
Pe3k
Co to tu trepeš? Zas stenkruješ kozoroha?
Reagovat
Nola
ankety su mi tak nejak volne, ale Maros ako trener roka mal byt tucnym pismom, BB v time sice nebol omyl, ale, ten kto nastartoval karieru Noleho a ten, ktory mu najviac rozumie a stoji za jeho navratom je Marian Vajda, toto ocenenie je pre mna viac ako Noleho navrat roka, Maros pise dejiny, good job, som na neho neskutocne hrda
Reagovat
Nola
ankety su ankety....
ale je nutne dodat, kto stoji v pozadi, kto im vytvara skvele podmienky , no kto?
Mirka Vavrincova - Slovenka
Marian Vajda - Slovak

este aj inicialy maju navlas rovnake, tak je namieste bratia ceski, pogratulovat aj nam, Slovakom :D
Reagovat
a.magerova
No... jako nevím nevím... Wikipedie i můj odhad mluví o místě narození Mirky, Mariana i Magerky: Československo.... :-P
Reagovat
Nola
:D poznas jazyk ceskoslovencina? ja som taku mutaciu nikde na nete nenasla...
aky je materinsky jazyk M.V., no predsa . s l o v e n c i n a

cakam na gratulaciu, a kde nic, tu nic, iba same vyhovorky a privlastnovanie si cudzich zasluh :D
Reagovat
a.magerova
Hele, jen tak mimochodem, jaké máš Ty místo narození?

------------------------------------
A poznámka pod čarou... :-P

Jo, poznám taký jazyk... musím ho každou chvíli poslouchat od vašeho/našeho Babiše... :-/
Reagovat
gigin
No ta Mirka je opravdu klenot. Gratulujem!
Reagovat
smazaný uživatel
:D
Reagovat
a.magerova
Ti, pro které jsem hlasovala VYHRÁLI, super... gratulace - Roger, Mike, Jack... ;-)

Samozřejmě gratuluji i dalším oceněným.
Reagovat
smazaný uživatel
Nole zaslouženě, to co musel prožít byl určitě brutal, Nadal taky po zásluze, je borec a Roger to je klasika a pravděpodobně to bude vyhrávat do konce kariéry.

Co se tyče mladých, tak totéž. Tsitsipas je 100% hráč s největším progresem na tour a DeMinaur jako newcomer sedí.

Ceny rozdany absolutně po zásluze úplně všem. Možná to jedna z malá anket, která dopadne tak, jak má.
Reagovat
Frantz
Fanousci jiz sestnactym rokem...ovce zase volily :-D Vypovidajici hodnota = 0
Reagovat
ttopi
Naopak. Sport se dělá pro lidi (fanoušky). Tohle je pro tenistu podle mě větší ohodnocení, než kdyby ho zvolili sami hráči.
Reagovat
Frantz
Federer je na okruhu nejdyl, i z toho duvodu ma logicky nejvic fanousku a timpadem vyhrava tyhle stupidni ceny o nicem. Je to uplne stejny, jako kdyz na tady na TP daji anketu napr. kdo vyhraje OH 2020 - kdo bude mit nejvic hlasu?
Reagovat
smazaný uživatel
Ty jsi napsal souvislou větu? Čumím !

Je všeobecně známo, ze Federer je absolutně nejoblíbenější tenista historie. To mu nikdo nikdy nevezme. A muže si za to sám, nedostal to zadarmo v porodnici
Reagovat
ttopi
Souvislost mezi délkou aktivní kariéry a výší oblíbenosti neexistuje. Určitě ne tak, jak to popisuješ.
Reagovat
Pe3k
Lol, vtipné je, že ti co ostatní označují za ovce jsou sami ty největší...
Reagovat
spaniel
Frantzi, ty máš v té hlavě průvan... Tak on to má, protože je na okruhu nejdýl? Má ji 16x, to je 2003...byl v té době na okruhu nejdýl? A dalších 10 let? :D
No, tvá výpočetní kapacita není nic moc. Holt, Nadalovský tábor s maskotem peggy a jinými Einsteiny.
Reagovat
Krisboy
Kámo, obávám se, že Franc ani neví, co je to průvan nebo kapacita a počítat umí možná do pěti, 16 už je mimo jeho chápání...
Reagovat
a.magerova
A já myslela, že díky Rafovi a jeho GS umí aspoň do 17.... tak nic no... ale to, že 20 je víc než 17, to vím, neví.... ;-)
Reagovat
Fandina
:-)
Reagovat
peggy
Nadal ziskal cenu za prikladne sportovni chovani,je to nejslusnejsi a nepokornejsi hrac okruhu.Pan Federer mnel zikat cenu za nejnamyslenejsiho hrace.
Reagovat
ttopi
Vždycky pobaví :D
Reagovat
ttopi
Fanoušci už šestnáctým rokem za sebou zvolili nejoblíbenějším hráčem Rogera Federera.

16x v řadě to je mazec :D
Reagovat
smazaný uživatel
A Nadal vyhral co?
Reagovat
annah
Cenu Stefana Edberga za sportovní chování. Už ji myslím jednou získal v minulých letech. Federer ji dostal asi čtrnáctkrát.
Tak si to kluci z BIG 3 letos hezky rozdělili.
Djokovič má cenu za návrat roku, Federer cenu fanoušků pro nejoblíbenějšího hráče.
Reagovat
smazaný uživatel
jj, Rafi cena utechy :D :D
Reagovat
Nola
no tak, WTA rozdava ceny snad kazdy mesiac, vyhrat v ankete je nadherny pocin, ale v konecnom zuctovani, bude zaujimavy najma pocet GS, pocet titulov na okruhu, pocet tyzdnov NO1, vesat hlavu kvoli ankete je zbytocne, ci?
Reagovat
a.magerova
Tak to se mi dobře čte.... zatím... :-)))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist