Djokovič porazil Federera a v Dubaji slaví zisk hattricku

26. 2. 2011, 17:53
Aktuality 47
ATP DUBAJ - Novak Djokovič vyhrál v dnešním finálovém duelu poměrně hladce nad světovou dvojkou Rogerem Federerem. Tomu za hodinu a jedenáct minut sebral hned čtyřikrát podání a zvítězil po setech dvakrát 6-3. Srbský tenista zvítězil v Dubaji i v předcházejících dvou sezonách.
Profily hráčů
Novak Djokovič

Před dnešním finále vedl Roger Federer ve vzájemných zápasech 13-7. Naposled se oba utkali v semifinále Australian Open, kde ve třech setech zvítězil Novak Djokovič. „Není to stejná situace, protože jsme nehráli finále,“ řekl před utkáním Švýcar.

„Známe se po sportovní stránce velmi dobře. Je to vždy velká výzva a o tom to je. Pokud chcete být nejlepší, musíte porážet nejlepší,“ dodal po zápase s Berdychem srbský hráč.

Do dnešního finálového utkání vstoupil lépe Djokovič. Ten za stavu 1-1 využil hned první příležitost k brejku, když Federer nepovedeným backhandem vyhodil míček mimo kurt. Srbský tenista pokračoval ve výborném výkonu a v pátem gamu si vypracoval další dvě příležitosti na zisk soupeřova servisu, ale ani jednu nevyužil. To však neplatilo za stavu3-5 při podání Federera, kdy Švýcar již poněkolikáté chyboval z backhandu a Djokovič proměnil druhý nabízený setball.

Druhý set se začal vyvíjet lépe pro švýcarského tenistu, který si za stavu 1-1 vypracoval dva breakbally a ten druhý dokázal proměnit. V šesté hře však Federer při svém podání prohrával už 0-40 a Djokovič srovnal na 3-3. Hned při dalším Federerově podání se situace opakovala a po dalším z několika nepovedených backhandů se dostal Djokovič už do vedení 5-3, které při svém podání bez problémů uhájil a utkání dotáhl do vítězného konce.

„Je to poprvé v mé kariéře, kdy se mi podařilo na jednom turnaji vyhrát třikrát za sebou. Dnes to byl rozhodně jeden z lepších zápasů. Hrát proti Rogerovi je vždycky velká výzva. Pokud jsem chtěl pomýšlet na vítězství, musel jsem předvést svou nejlepší hru. Odehrál jsem výborný zápas,“ řekl po utkání 23letý rodák z Bělehradu, který v posledních dvou finálových zápasech v Dubaji porazil Španěla Ferrera (2009) a Rusa Južného (2010).

"Věděl jsem, že musím hrát jak nejlépe dovedu, když chci porazit Rogera. Hodně dobře jsem podával, zvlášť v prvním setu. Zkrátka bylo to celkově perfektní představení," liboval si Djokovič, jenž v předchozích zápasech proti Berdychovi a Španělovi Felicianu Lópezovi musel jít do třetího setu. 

Djokovič díky finálovému triumfu zažívá nejdelší sérii bez porážky v kariéře, když včetně loňského finále Davis Cupu vyhrál 14 zápasů za sebou. „Měl jsem dobrou přípravu na sezonu. Daří se mi hrát dobře a snad v tom budu pokračovat,“ dodala na závěr světová trojka, která si po vítězství na prvním grandslamu sezony připsala druhý titul v sezoně a jubilejní dvacátý v kariéře. 

Federer naopak nedokázal navázat na dubajské úspěchy z let 2003 až 2005 a 2007.  "Cítil jsem se tak, jak se asi musel cítit (Nikolaj) Davyděnko v Dauhá," řekl ke svému výkonu Federer s připomenutím svého jasného finálového vítězství nad ruským hráčem v lednu v Kataru. "Vůbec se nedostane do zápasu. A když ano, stejně ho nemáte plně pod kontrolou. I když se dostanete do vedení a máte pocit, že se vám daří, stejně to nemáte jisté," poznamenal Švýcar, jenž v druhém setu vedl 3-1, prohrál ale následujících pět gamů a tím i zápas.

- ATP 500 DUBAJ (Spojené arabské emiráty, tv. povrch, 2.223.000 dolarů) -
sobotní výsledek (26. 02. 2011)

Dvouhra - finále
Djokovič (2-Srb.) - Federer (1-Švýc.) 6-3 6-3

TenisPortal.cz, Adam Bárta, Luboš Zabloudil

Komentáře

47
Přidat komentář
smazaný uživatel
Někteří z vás jsou tedy pěkní vymlouvači. "Roger zápas Novakovi pustil" nebo "Roger se teď soustřeďuje na GS". To nedokážete uznat že prostě Federer na Novaka nestačil, že byl Djokovič lepší (někteří z vás to dokážou)? Novak má prostě formu i kdyby Roger tolik nechyboval, tak na Novaka v tuhle dobu nemá.
Reagovat
smazaný uživatel
Kdo konkretne pise, ze Roger Novakovi zapas umyslne pustil? :-)

Jinak souhlas, Novak ma formu, ale tento tyden nehral uplne nejlepe. Na AO podaval o hodne lepsi vykony.
Reagovat
smazaný uživatel
Jestli tim narážíš na mě, nebo na Barneyho, tak tě mohu ujistit, že je to myšleno v ironii.
Reagovat
smazaný uživatel
Narážím na Barneyho
Reagovat
smazaný uživatel
Barney se jenom vysmívá fanouškům RF, o nic jiného mu nejde....když Roger vyhrává, ani se tu neukáže, ale jak nedej bože prohraje, je tu vždycky "přeBarneyováno"....i když musím uznat, že proti jeho obvyklým představením jsou včerejší příspěvky pouze slabý odvar :) Uznávám, Djokovič byl opravdu včera o hodně lepší a vyhrál zaslouženě, ale neznamená to konec světa, šancí na reparát bude ještě hodně :)
Reagovat
smazaný uživatel
Tento rocnik v Dubaji bych prirovnal k tomu minulemu. Tehdy hral Novak opravdu hrozne, mnohokrat obracel nepriznivy stav na sety, presto vsak ziskal titul. Letos sice vetsinu utkani zvladl ve dvou setech, avsak delal hodne chyb, a to i v "jednoznacnem" vcerejsim finale.
Reagovat
steve79
Je to škoda, ale Novak má prostě formu. Fedex by měl hrát podlě mě Djokovicovi více do backhandu liftované úděry a ne s ním přetlačovat od základní čáry razantními úděry. Jinak chleba se bude lámat na Masters 1000 a na Grandslamech.
Reagovat
smazaný uživatel
Kdyby Roger vyhrál - a jako že vyhraje.... :DDDD
Reagovat
smazaný uživatel
Presne tak. Masters v Americe budou opravdu zajimava. Mame tady Rogera, Novaka, ktery je momentalne nejlepsi na hardu, vracejiciho se Murrayho s Nadalem, no a tu "druhou" partu, jiz tvori treba Roddick, Del Potro nebo Raonic.
Reagovat
smazaný uživatel
Zdravím všechny fanoušky tenisu, doufám, že si provokatéři užívají triumf, Roger dnes hrál vážně zle, Djokovič byl zkrátka lepší, o hodně méně chyboval, byl rychlejší a hlavně chtěl víc vyhrát. Vypadalo to, jako by se Roger nudil, s čímž se rozhodně vyhrát nedá. Sezona je však dlouhá a teprve začíná, jak napsal jeden "fanoušek" tady, "RF fanatici nesmutněte", byl to dobrý turnaj pro Rogera, uvidíme v Indian Wells :) Bude tam už i Nadal, takže se můžeme těšit na nejlepší zápasy :) Doufám, že se Roger dá dohromady a bude za týden zase silný :) Přeju všem tenisovým fandům dobrou noc a ačkoliv ho nemám rád, gratuluji Djokovičovi k zaslouženému titulu :)
Reagovat
a.magerova
Gratulace vítězi. Zápas jsem neviděla, tak nemohu nic konkrétního Rogerovi vytknou ... teda až na to, že nevyhrál :-))
Reagovat
smazaný uživatel
to budte ráda, že jste to neviděla :) já, ačkoliv se řadím mezi "RF fanatiky", jsem byl na Rogera pěkně naštvaný, chvílemi hrál naprosto bez zájmu, jako by mu to bylo jedno.....ale nevadí, jak říkám, sezona je dlouhá a jsem přesvědčený, že bude pro nás, "elego fanatics" úspěšná :) Roger = forever No.1
Reagovat
misoSK
Ja nie som sice Rogerov fanusik, ale uznavam ho ako velkeho hraca a vzdy ma bavilo sledovat jeho tenis, ale dnes podal jeden z najhorsich vykonov za poslednu dobu co som videl
Reagovat
Frantz
Nole ho sfouknul jako svicku i s jeho prumernym vykonem, k cemu se drit vic proti slabouckemu souperi :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Zápas docela připomínal ten jejich poslední z Austrálie, hlavně ten druhej set, kterej Roger zase uplně prohospodařil..
Djokovič rozhodně nemusel předvést nic extra, hrál tak nějak standardně, bylo vidět že si věřil, ale Roger mu to hodně usnadnil těma jeho nesmyslnejma chybama, který prostě nemůže dělat! Vypadalo to z jeho strany trochu jako tréninkovej zápas jako by byl duševně uplně někde jinde.
No rád bych věřil tomu, že se jenom připravuje na grandslamy, ale aby to pak ukázal..
Reagovat
smazaný uživatel
"Djokovič rozhodně nemusel předvést nic extra"

Souhlas, a přesto to na elegoše pohodlně stačí .)
Reagovat
smazaný uživatel
páč roger již nemá žádnou motivaci
Reagovat
smazaný uživatel
Jj ale neni se moc čemu divit, má už hold jiný priority..
Tak snad se ještě vybičuje aby aspoň zaokrouhlil počet grandslamů na dvacet, pak ještě za rok tu olympiádu a na dva týdny se vrátit na první místo a bude splněno..
Reagovat
smazaný uživatel
Tomu teda říkám FederoFanatismus. Podle mě bude rád, když skončí se 17, 18 by pro něj byla úplná fantazie.
Reagovat
smazaný uživatel
Vůbec mě to nepřekvapuje, protože Federer už má motivaci jen na GS, kde je absolutně bez konkurence. :-D
Reagovat
smazaný uživatel
přesně, Novakovi to úplně jednoznačně pustil, Rožééér se přece koncentruje pouze na turnaje GS!!! :DDD
Reagovat
misoSK
hlavne Federerova hra bola dnes obrovskym sklamanim, 1.set tragicky v druhom od stavu 3:1 este tragickejsi, Nolemu stacil priemerny vykon k zisku titulu kedze Federer sa porazal casto sam svojimi chybami
Reagovat
smazaný uživatel
Prečo sem takí k0k0ti ako "revival.Barney" ešte stále majú prístup ? Inak dnes to bol dosť nudný zápas.
Reagovat
smazaný uživatel
Nudný je pro tebe zřejmě každý yápas, kt. federer nevzhraje, co? :-) Mně ten yápas docela bavil, i když jsem se pak více koukal na finále v Dauhá Wozz vs. Zvonareva.
Reagovat
smazaný uživatel
Slovensko mají prej přejmenovat na Maroko - Maďaři Rómovia a K0..ti .)))
Reagovat
smazaný uživatel
Největší ko .. t jsi tady ty sám, Barney ... soutěžit s tebou může tak maximálně Lopaťák, jehož poměr smysluplných příspěvků k hovadinám je zhruba 1: 1000. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Uznávam, možno som trošku jednostranný :)) Ale zase Djokovic hral dobre, to sa musí nechať - a ku koncu spravil Federer asi 10 errorov z bekhendu - teda zaslúžená výhra.
Reagovat
smazaný uživatel
Aký si vtipný, hádam ťa aj ocinko pochváli :-) Ale mohol ťa radšej na vlak vystreknúť, aspoň by si videl kus sveta.
Reagovat
smazaný uživatel
Aby na IW, Miami uhrali co najviac bodov a bolo to zaujimave do konca sezony o No.1 poziciu. Roger potrebuje sa vratit k svojej forme, ktoru mal cele mesiace od leta od Kanady po Dohu.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to nevím, jestli zrovna v Torontu měl Federer nějakou výbornou formu -- málem prohrál už s Tomášem, s Djokerem to bylo velmi těsné (a to byl přitom stále ještě "jen" loňský Djoker, tj. méně sebevědomý) a ve finále s Murrazem podal podle mě srovnatelný, ne-li dokonce horší výkon než dnes.
Reagovat
smazaný uživatel
Pravda, ze finale s Andym M. nebylo kvalitni a bylo vicemene o chybach, na druhou stranu Berdych v QF byl Rogerovi vice nez dustojnym souperem a oba hrali dobre. Tie-break tretiho setu potom vysel vice Rogerovi.

A nebylo to snad uspesne obdobi? Obzvlast po nevydarene antukove sezone a Wimbledonu? V rozmezi turnaju Toronto - Doha Roger odehral 9 turnaju, z toho 5x vitezstvi, 2x finale a 2x semifinale.
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, nekdy v te dobe (na prelomu cervence a srpna) zacala Rogerova spoluprace s Paulem.

Jinak samozrejme muzeme dale zapocitat jeho vysledky z AO a Dubaje, cili za poslednich 7 mesicu (srpen az unor) odehral Roger 11 turnaju, z toho pet vyhral (Cincy, Stockholm, Basel, London, Doha), dvakrat byl ve finale (Toronto, Shanghai) a ctyrikrat v semifinale (USO, Paris, AO, Dubai).
Reagovat
vojta91
Federer nezklamal, to ze se timto losem dostal do finale se dalo cekat, podobne jako, ze v nem dostane od Djokere nalozeno..:D
Reagovat
smazaný uživatel
souhlasím a podepisuji v plném rozsahu :D
Reagovat
smazaný uživatel
sice to byl slabší turnaj, ale já jsem spokojený:) Roger mě trochu zklamal, ale nevadí... hurá na další turnaj starouši :D
Reagovat
smazaný uživatel
Finale tenisoveho turnaje ATP kategorie "500" v Dubaji melo byt dustojnou a kvalitni teckou za uplynulym tenisovym tydnem. Místo toho vsak byl k videni velmi nepohledny tenis. Mraky nevynucenych chyb na obou stranach, obcas nejaky ten vitezny mic, ale jinak mel zapas do utkani svetovych hracu cislo 2 a 3 dost daleko.
Djokovicovy vykony z tohoto tydne se daji nazyvat ?jako na houpacce?. V prvnim kole odehral skvele dva sety proti Llodrovi, ve druhem si jej naopak rozebiral Spanel Lopez a nechybelo mnoho k jeho vyrazeni. Ve ctvrtfinale proti Mayerovi z Nemecka byl zase suverenni, avsak ve vcerejsim semifinale s Berdychem se plnou polovinu zapasu trapil, nez se dostal do tempa.
To Federer zazival něco podobneho. Ac pri sve ceste do finale neztratil ani set, v jeho hre se vyskytovalo mnoho nevynucenych chyb.
Po rozpacitem tydnu proti sobe dnes oba dva nastoupili. V prvnim setu byl Roger na returnu velmi slaby, naopak Nole jeho servis dvakrat prolomil. Na zacatku druheho dejstvi se zdalo, ze se Roger z pocatecni krize oklepal a bude schopen s vyvojem utkani jeste něco provest a poslat jej do tretiho setu, avsak pravda byla nekde jinde. Djokovic, ac prohraval uz 1:3, jej prece jen dovedl do vitezneho konce. Bohuzel dnes Roger i Nole pokracovali v tech svych nemastnych neslanych vykonech, ktere tento tyden predvadeli. Obcas jsme sice měli moznost videt paradni vymenu jako vystrizenou z ucebnice, ale jinak bylo jejich dnesni dubajske finale kvalitou velmi daleko od nekterych jejich drivejsich stretnuti.
Reagovat
smazaný uživatel
SakalCT 25.02.2011 19:05
Kdyby Roger vyhrál - a jako že vyhraje (určitě, o tom nikdy není pochyb :D)

Teo 26.02.2011 16:54
Federer má pořád fantastický údery, jen těch chyb přibylo... (no hlavně když to nese ovoce :D)

Teo 26.02.2011 16:37
Federer se jen pomaleji rozehrává, takže v klidu (já jsem vždycky úplně nejklidnější :DD)
Reagovat
smazaný uživatel
To ti stačí k pocitu převahy?
Reagovat
smazaný uživatel
ne, ale k pobavení naprosto dostatečně .)))
Reagovat
smazaný uživatel
Zápas mě vůbec nenadchl, ani nezaujal. Od finále nejlepší pětistovky s takovým obsazením bych čekal daleko lepší zápas než to, co bylo k vidění. Bez tempa, pomalá hra, minimum zrychlení, spousta chyb. Djokovičovi stači k výhře lehce nadprůměrný výkon, Federer byl dneska hodně špatný a nějak bez chuti.
Reagovat
smazaný uživatel
Za řeč stál akorát ten jeden Djokerův runnig forehand křížem, ten byl parádní.
Reagovat
smazaný uživatel
berte to tak, že finále ATP 500 je pro něj mega úspěch, jelikož si v posledních 4 GS k finálovému zápasu ani nečuchl, tak to úspěch rozhodně je a proto místo bědování běžte SLAVIT :DDDD
Reagovat
VlS
No, řekl bych, že si Nadal k finále nečuchnul déle.
Reagovat
smazaný uživatel
jj, tyhle moudra a proznózy už tady byly předloni :DDD
Reagovat
VlS
Nejde o moudra nebo prognózy, ale o fakta. Od US open 0.
Reagovat
smazaný uživatel
finále TM +1.000 bodů, ty nulo .)))
Reagovat
VlS
Nevím komu tykáte pane jedničko.TM nepovažuji za standardní turnaj, ale když už, tak s kým prohrál? Nejsem fanoušek Federera, Nadala, Berdycha, Djokoviče ani nikoho dalšího, je mi úplně jedno kdo vyhraje a kdo prohraje a vycházím z toho, že kdo vyhrál kterýoliv zápas byl prostě lepší než soupeř a kdo vede žebříček je nejlepší za období započítaných bodů. Vy však manipulujete s fakty jak se Vám to hodí.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist