Djokovič překonal Nadala, jedničkou je už 142 týdnů

13. 4. 2015, 15:28
Aktuality 58
Důležitým zápisem do historických tabulek zahájil tento týden Novak Djokovič. Srbský tenista je v čele světového žebříčku už 142. týden a o jeden týden tak přeskočil Rafaela Nadala. Johna McEnroea, který je v seznamu nejdéle sloužících světových jedniček pátý, může Djokovič překonat v listopadu.
Novak Djokovič

Novak Djokovič je světovou jedničkou nepřetržitě od loňského července, kdy v čele pořadí ATP vystřídal Rafaela Nadala. Srb má nyní na druhého Rogera Federera obrovský náskok více než čtyř tisíc bodů, a tak má velkou šanci překonat Johna McEnroa už na začátku listopadu.

Ostatní tenisové legendy určitě nedožene ani v této, ani v nadcházející sezoně - na čtvrtém místě je Jimmy Connors s celkem 268 týdny v čele žebříčku a první Roger Federer zatím kraluje s 302 týdny. Podle Djokovičova krajana Janka Tipsareviče by ale nejlepší tenista posledních let mohl v budoucnu překonat i Švýcara.

"Osobně bych řekl, že jeho cílem - i když se to zdá být ještě daleko - je překonat Federera," řekl Tipsarevič webu ATP. "Myslím, že jeho cílem je být nejlepším hráčem všech dob. Jsem šťastný a hrdý, že posunul tenis na další úroveň. Povedlo se mu to v éře Federera a Nadala, nejlepších hráčů v historii. Všichni si říkali, že laťka už nemůže být výš, a najednou se objevil tenhle chlapík a ještě ji posunul," dodal.

Od července 2011, kdy se Djokovič poprvé stal světovou jedničkou, má srbský fenomén bilanci 305 vítězství a pouhých 39 porážek. Z posledních sedmnácti grandslamových turnajů jich vyhrál sedm a na dalších pěti došel do finále.

Seznam nejdéle sloužících světových jedniček:
Hráč Počet týdnů v čele žebříčku
1. Roger Federer 302
2. Pete Sampras 286
3. Ivan Lendl 270
4. Jimmy Connors 268
5. John McEnroe 170
6. Novak Djokovič 142
7. Rafael Nadal 141
8. Bjorn Borg 109
9. Andre Agassi 101
10. Lleyton Hewitt 80

Komentáře

58
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
MartinPa
Když to shrneme - tak a máš to Novaku, ty dacane, tady už ti pšenka nepokvete. Ať už dokážeš cokoliv už budeš u místních zapsán jako pinkálista co neměl žádné soupeře, staří na odchodu, mladí ležáci, slabá konkurence, nebýt hardu, tak máš jenom XY %. Můžeš za to, že starším hráčům už dochází dech a mladí mají v hlavě jinší věci. Dopadneš stejně jako jiní sportovci z jiných odvětví co měli nejlepší auta, motorky a vlastně také žádné soupeře a kdyby to, tak by tamto.
Reagovat
smazaný uživatel
Hezky Nole. Fakt ti to preji. McKa stopro take da ale u Connorse si nejsem uz tak jisty. To by museli byt + dalsi 2 roky v konzistenci u postu svetove jednicky. Kazdopadne i na to ma a uz ted je jeden z nejlepsich tenistu historie. Strasne bych Nolemu pral konecne letos prolomit to French open. Kazdopadne bych se tedkon chtel pozastavit nad jeho superkoucem Borisem.

Ze zacatku na nej zde (i jinde) byla velka kritika, protoze po jeho nastupu do Novakova loze se Nolemu moc nedarilo. Kazdopadne za tu dobu se Nole moc zlepsil a nyni ma opet nakroceno k sezone 2011 (letos zatim neuveritelnych 25-2). Za dobu pod Borisem ma Nole z 5 GS turnaju co odehral 2 tituly, opet vitezstvi na TM a spoustu dalsich titulu na Masters + naprostou dominanci v hale. Opet ovladl Ameriku ve velkem stylu. A hlavne vidim velky posun ve dvou casti hry, ktere jsem mel pred 2 lety za jedine horsi parametry Novakovy hry ? hra nad hlavou a hra na siti. V tech se pod Borisem ohrome zlepsil a nyni nema prakticky zadne vetsi slabiny. Take pod Borisem zlepsil prvni i druhy servis a nyni je opet na spici sveho sebevedomi. Od ted se bude Novak opet hodne tezko zastavovat kazdemu...

Takze preju hodne stesti na antuku nejen Nolemu ale i ostatnim. Take jsem hodne zvedavej, jak se Rafa na antuce popere s formou a s tradicnimi velkymi obhajoby. A na Andyho, kteremu moc antuka zase tradicne nejde. A samozrejme take na Tomase a tak dale...
Reagovat
Roger_Federer
Rekl bych, ze z rokem 2011 se to moc porovnavat neda, protoze to busil do dvou skal a pekne je lamal.Na kazdem turnaji se musel utkat bud z obema po sobe, nebo ve finale porazit jednoho z nich.
Dneska to ma uplne jine parametry, Rafa rok uplne mimo a Roger 2015 urcite neni Roger 2011..
Reagovat
woody
Ja si dovolím nesouhlasit.Boris přišel k podstatě hotovovému. Spíše naopak Nole pod ním hraje pasivněji a já jako jeho velký fanoušek u televize občas dost trpím!Zlatej Vajda!
Reagovat
woody
Navíc progres jak Ty zde uvádíš v hře nad hlavou jsem nezaznameknal třeba v Miami ve finále,naopak...
Reagovat
babolat.cz
já prostě žádný progres u Noleho nevidím od příchodu Beckera. Nějaká hra nad hlavou (to by se měl učit od Rogera) či hru u sítě? Pokud jste viděli Miami, vyhrával svými obvyklými zbraněmi,nikoliv německými. Becker, pořád Becker...
Reagovat
smazaný uživatel
Zda se mi prehnany, mluvit o tomhle rekordu uz ted, kdyz mu chybi, jeste neco pres 3 roky...
Reagovat
lars
Povedlo se mu to v éře Federera a Nadala, nejlepších hráčů v historii, kteri uz byli za zenitem :)
Reagovat
Stan_Borowitz
Slabá éra?
Reagovat
smazaný uživatel
Musíš počkat. Jestli Nadal vyhraje Monte Carlo, je to teď silná éra, jestli nevyhraje, bude to slabá éra. ;) Nedejbože pokud by to vyhrál Federer, to už by byla asi ultra slabá éra. :)
Reagovat
Roger_Federer
00-03 doba temna
04-07 slaba era
08 silna era
09 1/2 silna(do semifinale RG) 2/2 slaba era
10 ultra silna era
11 tady si nevim rady
12 slaba era
13 nejsilnejsi era techto 15 let
14 prumerna era
15 doba temna...
Reagovat
smazaný uživatel
:D :D
Reagovat
Kozoroh
11 éra mimozemšťana :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Máš v tom hokej..Napriek tomu, že to som to opakoval 100x a nie je tazké si to zapamatat..

01-07 - Slabá éra, síce kopec dobrých tenistov, ale len jeden skutočný fenomén, ktorému chýbal vrstovník a konkurent rovnakej úrovne.

08-2013 - Zrejme najsilnešia éra v histórii tenisu, špičku tvorili traja fenoméni, za nimi Murray a za ním veľmi kvalitná druhá vlna v podobe Tsongu, Del Potra, Berdycha a ostatných..

2014- súčasnost - zatial prilis kratke obdobie na vacsie súdy, no oproti minulým rokom zrejme bude zaostávať..
Reagovat
slacker
jste uplne vymasteni - silna era je jedine Borg Lendl Connors McEnroe. S tema napomadovyma slecinkamam co hrajou dnes se jdete laskave vycpat. Stejne napomadovane slecinky jsou ve fotbale, tss nejaky Ronaldo s Messim to se jim to hraje kdyz nehrajou v ere Honzy Bergera.
Reagovat
smazaný uživatel
Zajímavé, ze na žádných jiných stránkách jsem takové rozčlenění nečetl. Jsi odvážný, když si tady konstruuje s vlastni teorie. Líbí se mi, jak SIS do toho ještě pěkně vložil rok 2013, i když kromě Nadala nikdo z BIG4 nedosahoval výkonnosti 2012 a předtím.
Reagovat
smazaný uživatel
Skús stránky ATP, tam bolo v tom čase xy článkov o golden age v mužskom tenise ;)

2013 bol rok Rafaela Nadala a Novaka Djokovica..Samozrejme vyhrávať mohol len jeden, ale Nole nehral o nič horšie ako v súčasnosti..
Reagovat
Stan_Borowitz
No a na antuce trvala slabá éra ještě o čtyři roky déle...
Reagovat
darek.vrana
Začátek hodně špatný, ale ve 2. setu už docela slušný výkon, na konci to mělo od obou docela grády.
Reagovat
smazaný uživatel
Lucka byla začátkem roku 154 na žebříčku, neuvěřitelný skok. Nevím, ale moc bych jí přál další posun. Snad do TOP 20, vždyť poráží hráčky, které tam jsou. Je to reálné? Nejsem až takový tenisový expert.
Reagovat
EllNino
no ...top 20 je utopie, top 30 nejspíš taky, ale tu padesátku by dát mohla :) uvidíme, jestli to nebude jenom nějakej výkřik, aleuž od začátku roku má slušný skalpy Kuznetsovy, Ivanovic, Hercog, Errani, Garcii, Diyas,.... necháme se překvapit :)
Reagovat
PH94
Top20 bohužel reálné není. Ona je jedna věc hráče, které jsou v Top20 porážet a druhá věc je se tam dostat :D Ale třeba kolem toho 40.-60. místa by se pohybovat mohla :) Na ní je právě skvělé to, že pokud jí to sedne, tak může potrápit opravdu téměř kohokoliv :)
Reagovat
PH94
?Jsem prostý člověk, který vyrostl na farmě s rodičemi, kteří pracovali na sociální péči, kde se starali o zdravotně postižené osoby. Poznat určité skutečnosti pochopíš, které věci jsou důležité v životě, a to mi pomohlo být vždy vyrovnaným. Naučil jsem se mít úctu ke všem, a hlavně jsem si uvědomil, jaké jsem měl štěstí.? -Stan Wawrinka
Reagovat
PH94
Grrr...místo otazníku mají být uvozovky
Reagovat
George_Renel
Ovšem kdo má úctu ke všem, nedělá gesta, že je nejchytřejší....
Reagovat
smazaný uživatel
To neudělal.
Reagovat
smazaný uživatel
On nejspíš myslel tohle.
http://ste.india.com/sites/default/files/inline/stanex640_0.jpg
Reagovat
smazaný uživatel
Aha, to si překládám jako ´musím hrát hlavou´ :))
Reagovat
smazaný uživatel
Já taky, ale některým lidem to tu dost vadí. :)
Reagovat
PH94
Tohle někomu vadí? Tak to teda nevím už...:D
Reagovat
George_Renel
Já nepíšu, že mi to vadí. Píši, že se to gesto dá také vyložit, a v určitých časových souvislostech tomu rozumět, jako přezíravost a povyšování. Zvláště, když je to v reakci na to, jak je to vlastně empatický člověk.
Reagovat
George_Renel
A ještě dodám: Když je to doprovozeno významným pohledem na soupeře za sítí....
Reagovat
Fandina
Podle mě se to gesto, jako takové, na kurt nehodí. Nikdo neví, jestli hrál předtím hlavou nebo nehrál, takže v konečeném efektu to vypadá divně.
Reagovat
smazaný uživatel
Téměř každý má svoje gesto nebo něco čím se povzbudí. Žádná věda.
Reagovat
George_Renel
V pořádku, ale pak z něj není třeba dělat matku Terezu...
Reagovat
smazaný uživatel
Není třeba být hnidopich.
Reagovat
PH94
Tohle budou ještě velmi zajímavé dostihy :D
Reagovat
marta
Na kterých kurtech v Monte Carlo jsou kamery?Děkuji
Reagovat
Mayo
centrálny
Reagovat
marta
Zítra hraje Veselka tak asi nikde nechytnu že?
Reagovat
PH94
Nekoukal jsem na rozmístění na dvorce, ale vzhledem k zápasům, které začínají ve stejný čas se Veselka na kurt s kamerou jen těžko dostane :D
Reagovat
Mayo
Podľa mňa tých 288 týždňov môže dať.
Reagovat
smazaný uživatel
já si myslím, že i těch 301 je reálných :D
Reagovat
Pe3k
Reagovat
Kozoroh
Od letošního AO to byla hotová věc, že No1e Rafu v počtu týdnů na 1. místě předčí.
Doufám, že se mu letos podaří předstihnout i Bigmaca :-)
Reagovat
smazaný uživatel
A Fedex má na svým kontě víc týdnů na prvním místě než Nadal a Djok dohromady... Neuvěřitelné.
Reagovat
Kozoroh
I Sampras má víc týdnů na 1. místě než Nadal a Djoker dohromady, ale to už za několik týdnů platit nebude.
Reagovat
spaniel
Zaslouženě před nejlepší dvojku všech dob :)
Ale Jankela strašně kecá.
Reagovat
Roger_Federer
zatim dvojku..Djokovicho jeste posle o stupinek nize si myslim.
Reagovat
smazaný uživatel
Esteze sa mozete utesovat tým rebríckom :-)
Reagovat
spaniel
Neboj, máme toho spousty. Čím se utesujes ty? :D
Reagovat
smazaný uživatel
Ja sa utešujem tým, že moj favorit nebol jednookým medzi slepými, nekraloval 270 tyzdnov z 302 rebricku Roddicka, Hewitta, či Nadala s Djokovicom v juniorskom veku a po ich nástupe bol už len do počtu :)
Reagovat
Stan_Borowitz
Ne, ten kraloval ve věku poklesu výkonnosti Federera a před vzestupem výkonnosti Djokoviče. K jeho smůle to byla poměrně krátká doba.
Reagovat
smazaný uživatel
Pokles výkonnosti v 26rokoch?..

Zaujímavé.
Reagovat
Roger_Federer
Rafuv pokles vykonosti zacal v kolika letech??
pockej.. ze by 26,5 :).. zaujimave.
Reagovat
Stan_Borowitz
To víš, když někdo prakticky pořád vyhrává takovým způsobem, že z celé jedné generace hráčů udělá svými výkony "slabou generaci", tak se holt unaví dřív.

Přesto i ten starý, unavený a pomalejší Federer svádí se současnou světovou jedničkou vyrovnané souboje a s ostatními dnešními hráči "silné éry" si vesměs hravě poradí. To je vizitka velkého hráče...
Reagovat
smazaný uživatel
Ještě přes 3 roky na Federera :)))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist