Djokovič si v Dubaji zahraje o finále, Murray odstoupil

26. 2. 2009, 14:32
Aktuality 7
ATP DUBAJ - Nejvýše nasazený tenista turnaje v Dubaji Novak Djokovič postoupil přes Chorvata Ciliče do semifinále. V něm ho čeká Francouz Simon. O třetí letošní titul už nebude dál bojovat Brit Andy Murray, který odstupil kvůli nemoci.
Novak Djokovič

Novak Djokovič letos na první triumf stále čeká a ani v Dubaji v úvodních kolech nepředváděl tenis hodný světové trojce. Dnes si však poradil s nepříjemným Chorvatem Marinem Ciličem a bude usilovat o své první letošní finále.

Úvodní sadu srbsko-chorvatského klání rozhodl jediný brejk, o který se ve čtvrtém gamu postaral Djokovič. Podobný průběh měl i druhý set, a když jednadvacetiletý Srb odvrátil všech šest hrozeb ztráty servisu, porazil vítěze už dvou letošních turnajů i ve třetím vzájemném zápase.

Rodák z Bělehradu měl mít v utkání problémy na returnu, ovšem nakonec servíroval lépe než téměř dvoumetrový Chorvat. Šampion z loňského Australian Open si v semifinále zahraje se Simonem, na kterého před rokem nestačil, ale na Turnaji mistrů mu porážku oplatil.

Šestatřicetiletý "lišák" Fabrice Santoro, který v Dubaji před sedmi lety získal jeden ze svých šesti titulů, si v nové sezoně poprvé zahrál čtvrtfinále. Čekal ho o 12 let mladší krajan Gilles Simon, jenž se v loňském roce vyšplhal až do první světové desítky. Letos si zahrál také poprvé v grandslamovém čtvrtfinále.

Outsider Santoro začal dnešní zápas francouzských obranářů lépe, ale brejk dlouho neudržel. Pak už na kurtu úřadovaly hlavně sekané údery a časté chyby. Když osmý hráč světa Simon vyhrál zkrácenou hru, odpor zkušeného mazáka zlomil a ve druhé sadě už horkem znavenému Santorovi povolil uhrát jediný game.

"Ano, začal jsem špatně. Ale není to jednoduché, mám teď problémy na servisu," kál se Simon.

Nemocný Murray odstoupil
O třetí letošní titul už nebude dál bojovat největší favorit Andy Murray. Jednadvacetiletý Brit, který letos vyhrál 15 ze šestnácti duelů, pár hodin před svým čtvrtfinálovým zápasem oznámil, že kvůli nemoci proti Richardu Gasquetovi z Francie nenastoupí.

Murray v posledních dnech bojoval s chřipkou, ale ve Spojených arabských emirátech dokázal vyřadit Stachovského i Clementa. Na další zápas se už bohužel necítil.

"V noci jsem se vzbudil a byl jsem zpocený. Po včerejším zápase mi doktor dal antibiotika, ale asi moc nepomohly," zdůvodňoval Murray. "Po snídani jsem si na tři hodiny ještě lehnul, ale pořád mi nebylo dobře. Zvýšila se mi teplota, škrábe mě v krku, bolí mě hlava i celé tělo... Potřebuji tak na pár dní vypnout," dodal Brit, který by měl příští týden bojovat v Davis Cupu proti Ukrajině. "Snad zaberou léky a já se stihnu připravit. Doktor řekl, že potřebuji týden až deset dní, než budu zase stoprocentně fit, ale víte, uvidím. Někdy to jde rychleji," nechce Murray přijít o duel proti Ukrajině.

Gasquet se o první účast ve finále od loňského července utká se šestadvacetiletým Španělem Davidem Ferrerem, který hrál o titul naposledy dokonce ještě před Wimbledonem. Po dnešní výhře nad Rusem Igorem Andrejevem si však letos zahraje stejně jako Gasquet už třetí semifinále.

Andrejev dokázal v první sadě dvakrát napravit ztrátu podání rebrejkem, ovšem na třetí soupeřův únik z 11. gamu už zareagovat nedokázal. Druhý set už byl zcela v režii Ferrera, který Rusovi třikrát sebral podání.

Vítěze Barclays Dubai Tennis Championships čeká odměna 383.000 dolarů a do žebříčku si připíše 500 bodů. Už před zahájením prestižního turnaje se odhlásila pětice favoritů včetně Nadala, Federera nebo obhájce titulu Roddicka.

- ATP 500 DUBAJ (Spojené arabské emiráty, tv. povrch, 2.223.000 dolarů) -
čtvrteční výsledky

Dvouhra - čtvrtfinále:
Djokovič (1-Srb.) - Cilič (5-Chorv.) 6-3 6-4
Gasquet (Fr.) - A. Murray (2-Brit.) bez boje
Simon (3-Fr.) - Santoro (Fr.) 7-6 6-1
Ferrer (4-Šp.) - Andrejev (6-Rus.) 7-5 6-1

Semifinálové dvojice: Simon - Djokovič, Ferrer - Gasquet.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

7
Přidat komentář
smazaný uživatel
chybicka: semifinalova dvojica : Adrejev-Gasquet :) igor prehral dnes ...
Reagovat
smazaný uživatel
Teď už si to David vzít nenechá.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Máry odstoupil kvůli nachlazení, hmm:))
Reagovat
smazaný uživatel
Ucpaný nos dokáže člověka úplně odepsat ;)
Reagovat
smazaný uživatel
To jo, no...v jedné kapsa musí mít pořád kapesník a v té druhé míček, to člověka musí otravovat, to je lepší k zápasu ani nenastoupit...:))
Reagovat
smazaný uživatel
asi nezna olynth
Reagovat
smazaný uživatel
však ono na vás taky dojde posměváčci.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist