Djokovič v Šanghaji nedal šanci Shapovalovovi a úspěšně vykročil za obhajobou

9. 10. 2019, 13:55
Aktuality 51
ATP MASTERS ŠANGHAJ - Novak Djokovič na Masters v Šanghaji vykročil za obhajobou loňského triumfu hladkým vítězstvím nad Denisem Shapovalovem, kterého porazil i ve třetím vzájemném souboji, a úspěšně navázal na vítěznou generálku v Tokiu. V osmifinále světovou jedničku a čtyřnásobného šampiona vyzve John Isner.
Novak Djokovič (© AFP)

Novak Djokovič po skreči v osmifinále US Open odstartoval svou asijskou pouť již v Tokiu, kde si bez ztráty setu došel do pro svůj 76. kariérní titul a zvýšil své šance na ukončení roku na postu světové jedničky.

O velkou porci bodů však může přijít na Masters v Šanghaji, pokud neobhájí loňský triumf. V úvodním zápase se ovšem největší favorit předvedl suverénně. Čtyřnásobný šampion si poradil 6-3 6-3 s Denisem Shapovalovem, kterého porazil i ve třetím vzájemném souboji.

Djokovič byl dnes na servisu takřka neprůstřelný. Zatímco v úvodním dějství povolil soupeři jediný fiftýn, ve druhé sadě musel hned na úvod likvidovat jediný brejkbol a i v dalším gamu na podání musel přes shodu. Od té doby však na kurtu opět dominoval za 70 minut slavil postup.

Djokovič v Šanghaji startuje podeváté a ještě nikdy nevypadl dříve než v semifinále. To se pokusí v zítřejším osmifinále změnit John Isner, který dnes přehrál 7-5 6-3 Lucase Pouilleho. Američan bude jasným outsiderem, s Djokovičem ve vzájemné bilanci prohrává 2-9 a na světovou jedničku nenašel recept už šestkrát v řadě.

Dalšími největšími favority jsou Roger Federer a Daniil Medveděv. Dvojnásobného vítěze Federera v osmifinále vyzve David Goffin, s nímž Švýcar prohrál jediný z deseti soubojů. Nasazenému Belgičanovi za stavu 2-6 0-3 vzdal Michajl Kukuškin. Medveděv se poprvé utká s kvalifikantem Vaskem Pospisilem.

Stefanos Tsitsipas po více než dvouhodinovém boji 7-6 7-6 o dva roky mladšího Kanaďana Felixe Augera-Aliassimeho a oplatil mu jednu ze dvou letošních porážek. Včetně soubojů mezi juniory ho porazil dokonce až na šestý pokus. V osmifinále jednadvacetiletého Řeka čeká už pošesté za posledních 12 měsíců Polák Hubert Hurkacz (H2H 4-1).

Matteo Berrettini přehrál dvakrát 6-3 Chilana Christiana Garína a dál se drží na hranici postupu na Turnaj mistrů. O vůbec první čtvrtfinále na turnajích Masters si 23letý Ital zahraje s Robertem Bautistou (H2H 2-1). Nasazený Španěl v Šanghaji, kde si před třemi lety zahrál své jediné dosavadní finále na Masters, na úvod zdolal 6-4 7-5 Reillyho Opelku.

Rovněž Karen Chačanov zvládl vstup do čínského Masters. Sedmý nasazený si poradil 6-2 6-4 s Taylorem Fritzem a poprvé si v čínské metropoli zahraje osmifinále. V něm změří síly s Fabiem Fogninim, jehož před týdnem vyřadil v Pekingu. Ital včera v tie-breaku rozhodující sady přemohl trojnásobného šampiona Andyho Murrayho.

Alexander Zverev měl ve svém úvodním zápase plné ruce práce. Německý favorit v úvodním dějství čelil třem setbolům a ve druhé sadě jeho soupeř podával na zisk setu, přesto dokázal Jérémyho Chardyho zdolat ve dvou setech 7-6(13) 7-6(3). V osmifinále světovou šestku prověří Andrej Rubljov. Ruský hráč deklasoval 6-2 6-0 finalistu generálky v Tokiu Johna Millmana a zaútočí na vyrovnání svého maxima na turnajích Masters. Se Zverevem prohrál oba předchozí souboje.

Dominic Thiem úspěšně navázal na svůj nedělní triumf na silně obsazené generálce v Pekingu. Rakouský tenista odvrátil tři setboly a porazil 7-6(3) 6-3 Pabla Carreña, s nímž upravil vzájemnou bilanci na 7-1, a na pátý pokus v čínské metropoli přešel přes druhé kolo. Jeho dalším soupeřem bude Nikoloz Basilašvili. Gruzínci může oplatit přes dva roky starou porážku ze Sofie.

• ATP MASTERS 1000 ŠANGHAJ •
Čína, tv. povrch, 8,322.885 dolarů
středeční výsledky (9. 10. 2019)
• Dvouhra - 2. kolo •
Djokovič (1-Srb.) - Shapovalov (Kan.) 6-3 6-3
Thiem (4-Rak.) - Carreño (Šp.) 7-6(3) 6-3
A. Zverev (5-Něm.) - Chardy (Fr.) 7-6(13) 7-6(3)
Tsitsipas (6-Řec.) - Auger-Aliassime (Kan.) 7-6(3) 7-6(3)
Chačanov (7-Rus.) - Fritz (USA) 6-2 6-4
Bautista (8-Šp.) - Opelka (USA) 6-4 7-5
M. Berrettini (11-It.) - Garín (Chile) 6-3 6-3
Goffin (13-Belg.) - Kukuškin (Kaz.) 6-2 3-0 / skreč
Isner (16-USA) - Pouille (Fr.) 7-5 6-3
Rubljov (Rus.) - Millman (Austr.) 6-2 6-0
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

51
Přidat komentář
Kozoroh
https://twitter.com/christophclarey/status/1181945619927195648

Bylo mu 82 let. Nejlepší roky své kariéry strávil na Kramerově profesionálním okruhu, čímž mu byla zakázána účast na GS turnajích v letech 1961-1967. Často se na tenisových kurtech střetával s Rodem Laverem nebo Kenem Rosewallem. GS titul získal na RG 1972 ve věku 34 let, čímž je doposud nejstarším vítězem RG v otevřené éře.

Hold mu vzdal i samotný Rafael Nadal:
https://mobile.twitter.com/RafaelNadal/status/1181929629596225538
Reagovat
FulnekUltras
Na RG72 dokázal ve finále utavit nechutného galského pinkálistu Proázyho, který předtím vyřadil Orantese i našeho Honzu. Čest...
Reagovat
Kozoroh
Servis na asijské šňůře šlape a ve výměnách to je stará dobrá klasika. Novak měl zápas s Denisem pevně pod kontrolou.
Reagovat
smazaný uživatel
Zápas jsem viděl a Denis to projel ze dvou důvodů.

1. First serve in 53% z toho ještě pouhých 65% vyhraných bodů po prvním servisu. S tímto nemůže pomýšlet na více, než druhé kolo na větším turnaji.

2. Nulová herní strategie, pinkání s Djokovičem od BL je cesta do záhuby - stalo se přesně tak. Náběhy na síť 0, drop shoty 0, asi 3x slice úplně k ničemu.

Denisovi predikuju max.TOP20, na více zatím nemá a mít nebude. Dneska neukázal kromě tří winnerů, prakticky nic extra a loučil se výpraskem.
Reagovat
woody
Novak celkem slusny vykon. Zitra Isner, to je pro Novaka tezky souper, uvidime.
Reagovat
turista
Big John je těžký soupeř. To nikdo nerozporuje. Ale než se Shapo naučí to co umí Izzy tak ještě hodně vody ve Vltavě proteče.
Reagovat
Kozoroh
Šmankote! Vždyť Denis hrál se světovou jedničkou! Každý ho bral jako outsidera, jen naivní snílek jako ty mohl čekat, že vyhraje nad nejlepším hráčem světa v jeho oblíbené části sezóny.
Reagovat
Patik
od toho sú na turnaji prekvapenia..aj tí najlepší hráči aj svetové jednotky aj na svojích oblúbených povrchoch pohoreli aj na horších hráčoch. :) ale Shapovalov dnes nemal nárok ani na prekvapenie..
Reagovat
smazaný uživatel
Jenom fanoušci Djokovice nemají žádnou pokoru. Snad se jim to vymstí ještě tento týden. Potřebuji trosku srazit sebevědomí.
Reagovat
Kozoroh
To vykladá bláhový sázkař. Denis narazil na světovou jedničku, prohrát s ní není žádná ostuda, jak se tady snažíš prezentovat.
Reagovat
smazaný uživatel
Nic neprezentuju ty šílence :D

Bože vy jste z toho Djokovice fakt posrani, to je brutal
Reagovat
Kozoroh
Lol, ty jsi trubka. Do Denise jsi vkládal naděje, k jejichž splnění měl daleko, to nebylo těžké předpokládat a ty ho poté tady sekýruješ. Je to směšné. A to všechno jen kvůli mindráku ze Serbinátora.
Reagovat
smazaný uživatel
Vůbec ne. Řekl jsem, ze muže vyhrát a opakoval jsem to zejména kvůli turistovi, který tady děla ze Srba skoro boha.

Přičemž je ve všech důležitých statistikách pořad třetí :)
Reagovat
woody
Slovo ?všech? čti počet GS.

Schválně bych si tipnul kdo v květnu příštího roku bude ve ?všech? důležitých stats až druhý :-)
Reagovat
Kozoroh
To by Nadal musel vyhrát AO, což snad Djoker nedopustí.
Reagovat
Mayo
Len dočasne. O chvíľu vo všetkom prekoná Elegoša.
Reagovat
smazaný uživatel
Muže být.

Chleba levnější nebude
Reagovat
Kozoroh
A ty zas do Djoka kopeš, jen co ti síly stačí. Doufám, že vsadíš zítra na Izzyho, abys zas vyhodil prachy do luftu :D

Je pěkné, že jsi zaregistroval Djokerův posun na 3. místo v počtu GS titulů a týdnů na 1. místě. Ambice Djokolandu jsou však ještě vyšší. Roger se bude muset se svými rekordy rozloučit :)
Reagovat
smazaný uživatel
Tyhle soudy jsou ještě poněkud předčasné.
Reagovat
woody
Osobně si myslím,že špička ledovce nebuder RF ale RN, podle me pokud mu zdravi vydrzi,bude pridavat par let minimalne RG.
Reagovat
smazaný uživatel
Všichni tři budou špička na dalších několik dekád. Každý z nich bude v nějaké statistice první vždycky.
Reagovat
Patik
nikto si nebude pamätať ani štatistiky ani čísla..každý si povie maximálne tak že to boli zlaté časy a všeobecne si zaspomína na ich rivalitu a na všetky tie neskutočné zápasy.. a nie nato kto bol lepší a kto toho dosiahol viac..ľudia sa budú zaujímať o aktuálny tenis a nie o to čo bolo pred 10-20 rokmi.
Reagovat
turista
Myslím že RG nebude vyhrávat donekonečna Nadal. Hlava by to dala, ale jeho tělesná schránka to do Rogerova věku nevydrží.
Reagovat
turista
Ale vždyť se mu na jaře vůbec nepovedl Sun Double a v létě US hardy taky ne tak to snad muselo uspokojit i Djokiho hatery.
Reagovat
Kozoroh
Hateři neustávají v hejtování.
Reagovat
turista
Tady se diskutéři dnes předháněli v nadšeném očekávání, že Novak s Denisem vyhučí. A když jsem tvrdil, že ne tak mně tady jeden ch.j doporučoval psychiatrické vyšetření.
Reagovat
Krisboy
Ano, a doporučím ti ho znovu, ty zabedněnče. Já jsem o zápasu Djokoviče s Shapovalovem nepsal vůbec nic. Dělal jsem si jenom prdel z tvých infantilních komentů. Fakt se dej vyšetřit, kape ti z toho Djoka na karbid. Ty už jsi totálně zblblej. Vzchop se, chlape!!!
Reagovat
turista
A já ti znova odpovím, že ho nepotřebuju, protože nejsem nebezpečný ani sobě ani okolí. Člověk už tady ani nemůže projevit radost z toho, že se Djokimu zase daří.
Reagovat
Krisboy
Ty už jsi v takovém stavu, že rozhodně nejsi schopný sám posoudit, jestli potřebuješ pomoc. Jestli je ti opravdu přes padesát a jsi lékař a přitom píšeš, tak jak píšeš, tak jsou dvě možnosti: Buď lžeš, a jsi dvanáctiletý puberťák, tomu by potom tvoje příspěvky odpovídaly, nebo jsi duševně nemocný a odbornou pomoc potřebuješ.
Zavolej mu, myslím to s tebou dobře. Kdybych to s tebou dobře nemyslel, hodím tě do ignorace k těm Nadalovsko-Federovskejm zakomplexovancům a nebudu tě řešit.
Reagovat
turista
Tak mě buď tak hodný neřeš.
Reagovat
Krisboy
Přestaň psát infantilní příspěvky a nebudu tě řešit.
Reagovat
turista
Jen narcis může stále někoho obviňovat z infantilních příspěvků. V Bibli stojí: "Nesuďte, abyste nebyli souzeni."
Reagovat
Krisboy
Tak teď jsi tomu dal korunu. Ohánět se biblí :DDD To leccos vysvětluje.

Každým svým příspěvkem dokazuješ, že s tím psychiatrem mám pravdu.
Reagovat
turista
Jsem věřící člověk a z Bible leccos znám na rozdíl od tebe, který nemá ani kousek medicínského vzdělání a má tu drzost někoho posílat na psychiatrii. Dej si mě do ignorance. Bude to tak lepší pro oba.
Reagovat
Krisboy
Našel jsi tam i odpověď na otázku, proč se mnou stále ztrácíš čas?
Reagovat
turista
Myslím, že hooligans fotbalové Sparty jsou na tom daleko hůř s fanatismem než my tady. Ti když jim ve vlaku řekneš, že nemáš rád Spartu tak jsou schopní tě umlátit a ukopat k smrti. Ti jsou nebezpeční.
Reagovat
EllNino
"zatím nemá a mít nebude" ... to si trochu protiřečí ... Denis je mladej kluk, je u 20 let, jak můžeme vědět, kam se dostane ... a pokud muže být v desítce Chačanov, tak proč ne Denis :)
Reagovat
smazaný uživatel
Denis nemá servis :)
Reagovat
Mayo
Djoki hlada súpera aj naďalej.
Reagovat
Krisboy
Byl jsi v Praze na NHL?
Reagovat
Cico93
Ja som bol...
pred telkou, dobrá akcia.
Reagovat
Krisboy
Hm, Mayo zřejmě taky ne. Ať do mě hrom bací, jestli jsem si to nemyslel.
Reagovat
Cico93
Ty si bol?
Reagovat
Krisboy
Já ne, mě hokej nezajímá. Maya jsem se ptal proto, že tady často o NHL mluví jako o nejlepší sportovní soutěži na světě, která když začne, jde všechno stranou atd...tak jsem předpokládal, že když má možnost to vidět na vlastní oči, tak se pojede podívat. To je prostě náš kašpárek Mayko :)
Reagovat
Pe3k
Vrchol Mayovych schopností je napsat jednu větu, průměrný fanda Nadala...
Reagovat
smazaný uživatel
A prečo by mal ist zrovna do Prahy?..:)
Reagovat
Mayo
Nebyl, NHL síce rad mám ale ani jeden z mancaftov ma nezaujíma.
Reagovat
Krisboy
A komu fandíš?
Reagovat
Marduch
Komu asi, voe logicky.

https://www.nhl.com/coyotes/video/mayo-on-gm-2-of-prospect-showcase/t-277437086/c-52612103
Reagovat
Krisboy
Mayko je kojot? Ale ne, já bych to tipnul na Washington nebo Picburk.
Reagovat
Mayo
Uhádol si.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist