Djokovič získal 40. titul z Masters, už posedmé ovládl pařížskou halu Bercy

5. 11. 2023, 17:07
Aktuality 35
ATP PAŘÍŽ - Světová jednička Novak Djokovič (36) posedmé v kariéře vyhrál halový turnaj Masters 1000 v Paříži. Ve finále porazil 6:4, 6:3 oblíbeného bulharského soupeře Grigora Dimitrova (32) a sbírku trofejí z tisícovek zaokrouhlil na 40. Letos srbský tenista získal už šestý titul, což dokázal poprvé od roku 2016.
Profily hráčů
Novak Djokovič (© Profimedia)

Djokovič – Dimitrov 6:4, 6:3

Novak Djokovič po úspěšném tažení na US Open Series, během kterého ovládl Masters 1000 v Cincinnati a v New Yorku ziskem 24. grandslamového titulu vyrovnal absolutní rekord, vynechal asijskou tour a několik týdnů odpočíval.

Po měsíc a půl dlouhé pauze se vrátil na halovém Masters 1000 v Paříži a navzdory absenci zápasového rytmu nenašel v pěti duelech přemožitele. Po třech náročných třísetových bitvách během tří dnů na sobě ve finále nenechal znát žádnou únavu a poradil si s Bulharem Grigorem Dimitrovem.

Šestatřicetiletý Srb ve stominutovém souboji o titul nečelil brejkbolu. Po svém podání ztratil jen jedenáct fiftýnů, proměnil tři ze čtyř šancí na brejk a zvítězil 6:4, 6:3. Vzájemnou bilanci upravil na 12:1. Jedinou porážku utrpěl na antuce v Madridu 2013.

"Je neuvěřitelné, že jsem dokázal vyhrát po celkem náročných výzvách. Tři dny za sebou jsem byl na pokraji vyřazení. Byl jsem v těch zápasech blízko porážce a nějak jsem dokázal najít extra energii, když to bylo potřeba. Dneska to bylo zpočátku hodně vyrovnané, pak jsem ale viděl, že mu trochu docházela šťáva," zhodnotil zápas Djokovič.

Pro soupeře měl ale jen slova uznání. "Opravdu doufám, že bude i nadále hrát na tak vysoké úrovni. Tenhle víkend předváděl svůj nejlepší tenis a přeju mu jen to nejlepší. Doufám, že ještě vyhraje velké turnaje," řekl na adresu bulharského tenisty, jenž v Paříži vyřadil mimo jiné světovou trojku Daniila Medveděva, šestku Stefanose Tsitsipase či jedenáctku Huberta Hurkacze.

Statistiky utkání.Statistiky utkání. (@ Livesport)

Zkušený Srb si připsal 18. výhru v řadě, od poloviny května vyhrál 31 z 32 zápasů.  Letošní famózní bilanci na tvrdých površích včetně haly vylepšil na 31:1.

Vítěz tří letošních grandslamů získal v této sezoně už 6. titul, což dokázal naposledy v roce 2016 (7). Nejvíce trofejí posbíral v sezoně 2015, kdy vyhrál 11 turnajů. Celkově 24násobný grandslamový šampion získal 97. titul a 40. z turnajů Masters 1000, který znovu posunul vlastní rekord. Nejúspěšnější hráč v historii turnaje si finále v pařížské hale Bercy zahrál již podeváté a posedmé z něm odešel jako šampion.

Úřadující šampion Australian Open, French Open a US Open také zvýšil náskok ve světovém žebříčku před druhým Carlosem Alcarazem na 1495 bodů a má téměř jisté, že poosmé v kariéře zakončí sezonu jako světová jednička. Stačí mu vyhrát jeden zápas na Turnaji mistrů v Turíně, nebo Španělova jediná porážka.

Novak DjokovičNovak Djokovič (@ Profimedia)

Bývalá světová trojka a aktuálně 17. hráč žebříčku Dimitrov v posledních měsících podává stabilně kvalitní výkony a během podzimu porazil čtyři hráče TOP 10. V Paříži se postaral o vyřazení Daniila Medveděva, Huberta Hurkacze či Stefanose Tsitsipase a teprve podruhé od února 2018 si zahrál finále. Celkově 9. titul a první od triumfu Turnaji mistrů 2017 ale nezískal.

I když dvaatřicetiletý Bulhar nezískal druhou trofej z podniků Masters 1000, polepší si ve světovém žebříčku o tři místa na 14. pozici, což bude jeho nejlepší umístění od října 2018.

Výsledky ťurnaje ATP Masters 1000 v Paříži


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

35
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Nola
pozeram, kulim a stale nevidim fotku s rohatou trofejou, no spominam na casy, ked vyhral Fedex a este snad ani posledna lopticka nedopadla a uz bol clanok na svete, a bolo celkom jedno ci to bolo 1. kolo, alebo finale, to musi byt asi nejaka frustracia hracovi NO1 nepridat foto s trofejou
Reagovat
dorsch2
nebud paranoidna, je sice fakt, ze ak by bol na Noleho mieste Federer, tak su tu od redakcie litanie od rana do vecera a statistiky co najpodrobnejsie, ved sme to svojho casu zazili, mne vsak chladnejsi pristup neprekaza, aspon ho pokrytecky neoslavuju
Reagovat
srnecek
Veľmi pekné čísla. Potešia. Ale čo ma teší ešte viac, je stále veľmi dobrá a konzistentná hra. Nie je badať nejaký veľký úpadok v hre. U mnohých iných by už krivka výkonnosti išla citeľne dole. Je to dosť hraničný tenisový vek. Ale to, že úroveň hry Nole drží stále vysoko - čo je spôsobené vysoko prepracovanou životosprávou, pevnou vôľou, mentálnou výbavou a to všetko spojené skúsenosťami - to mi dáva nádej, že tohto tenistu ešte nejaký ten týždeň budem môcť sledovať v zaujímavých zápasoch a že bude naďalej silne konkurencieschopný aj s tými najlepšími vo forme hrajúcimi tenistami.
Nech to tak vydrží čo najdlhšie, a možno ďaľšie tituly a čísla budú len šľahačkou a čerešničkou na perfektnej tenisovej torte!
Reagovat
Liverpool22
Přesně jak píšeš. Je to taková skládačka a vše zapadá - propracovaná životospráva, silná vůle, mentální síla, výborné atletické dispozice, zodpovědnost, alternativní medicína, víra v cosi mezi nebem a zemí....to vše vytváří jakýsi pozitivní koktejl. Jak jsem psal níže ascendent má v Kozorohu + Slunce v Blížencích - tedy nečitelné dvojče což na Noleho taky sedí a vše zvýrazňuje číslo 22 což je velmi silné mystery číslo - je silně napojen na Měsíc, matku přírodu, rodinu, mateřský archetyp, děti, má jakoby zdvojenou intuici či přírodní instinkt....což plně využívá při tenise - perfektně čte hru, je silný na returnu - dokáže instinktivně předvídat kam půjde servis - díky tomu kdysi odvrátil mečboly proti Federerovi.
Toto vše z Noleho dělá jakéhosi mysteriózního čaroděje - jedna 2 symbolizuje génia a druhá 2 symbolizuje blázna či šaška - na Noleho tohle vše dost sedí - lidi mu moc nerozumí - má velké mystery charisma a lidi ho buď milují nebo nesnáší či přímo nenávidí
Reagovat
woody
Já bych to teda zase tak mysteriózně nepřeháněl.

Naprostým základem jeho hry je seběvědomí a důvěra ve vlastní síly. To je podle mě ta jeho hlavní dominanta. To, že si věří a má to sebevědomí v těch klíčových momentech je strašně důležité.

V Bercy ho zachránil servis, o tom žádná. Podával výborně a to mu troufnu si říct vyhrálo turnaj. Protože od baseline to nebylo ono, hlavně v zápase s Rublevem, který ho jasně přehrával.
Reagovat
Liverpool22
A to právě souvisí - charisma mystery čaroděje mimo jiné díky číslu 22. Takže si věří, má sebevědomí - věří ve vlastní síly, věří v karmu, v cosi mezi nebem a zemí. Jako mladý jura dlouho na GS nemohl porazit Nadala - jenže v jeden okamžik se vše otočilo a v určité fázi kariéry Nadala doslova psychicky deptal - prostě se mu dostal do hlavy. Takže to vše spolu souvisí
Reagovat
srnecek
astrológia je pre mňa oblasť neprebádaná, a predpokladám, že to tak aj ostane. Ten pozitívny koktail je mi oveľa bližší a aj mu rozumiem. A obdivujem. A závidím. V dobrom. Keby som si ja tak vedel dokázať - aspoň z polovice - namiešať taký pozitívny životný mix. Nesťažujem sa, to nie, len....len asi nemám dosť sily a energie, aby som to dokázal. A urobil v živote viacej, ako som urobil. Preto aj obdivujem takých ľudí, ako je Nole. Nechcem ho adorovať, natoľko ho zase nepoznám, ale vedieť, že sa to dá, že sú ľudia, ktorí to dokážu, aj to je - aspoň čiastočne - motivujúce...
ale späť k tenisu - teším sa na TM....
Reagovat
Liverpool22
Ano - Nole je velkou inspirací pro lidi. Našel jsem památné SF na US Open 2011, kde Nole prohrával s Rogerem 3:5 a 15:40 v 5. setu a v kritickém momentu tam vystřihnul famózní return. Někdo si řekne náhoda - každý hráč někdy uteče z mečbolu, ale Nole je na returnu dlouhodobě velmi silný - možná úplně nejlepší což souvisí s tím co jsem psal - výborná intuice, postřeh, čtení hry.......a to souvisí s magií čísla 22 a zdvojenou intuicí.....Toto vše bylo krásně vidět v zápasech Noleho s hráči typu Isnera, Karloviče, Raoniče....., kdy si vždy počkal na správný moment a tyto bombarďáky brejknul - Raoniče dával v pohodě.
Tady je ten sestřih s Rogerem 2011: https://www.youtube.com/watch?v=pl_N-QvQLXQ
Reagovat
srnecek
vďaka...pamätám si ten zápas, tak ako aj následné finále s Nadalom...ale to asi ako väčšina fandov tenisu a Big3 zvlášť ....
Reagovat
woody
zápas jsem jako fanoušek samozřejmě viděl a jako Noleho big fan musím říct,že ten return byl z velké frustrace... podobný styl returnu na MP zahrál mnoho, málokdy to vyšlo jako s RF. S Nadalem těch frustrovaých returnů na MP bylo taky spousta, vétšina v síti nebo v autu..
Reagovat
turista
Je to tam! Novak to dokázal. Má 40 titulů z Masters 1000, 70 velkých a 97 celkem. Velká gratulace! Zdolání mety 100 titulů už není daleko.
Reagovat
Liverpool22
smile smile Tu 100 Nole určitě dá smile
Reagovat
turista
Reagovat
turista
Je pravděpodobné, že na OH 2024 do Paříže už pojede jako stovkař.
Reagovat
Liverpool22
Ano - to by měl v pohodě dát - pokud půjde vše normálně
Reagovat
NoletheBest
Gratulace Nolemu k 40 Masters a nyní snad už k 400 week nr. 1 a snad též k 8. end-year nr. 1. Naprosto zaslouženě. Ve 36 letech klobouček. Jeho hra zraje jako víno
Reagovat
Kandinsky1
Stačí mu k tomu vyhrát jedinej zápas ve skupině TM, ne ?
Reagovat
wojtop
Ano, presne tak.
Reagovat
Liverpool22
smile Z astro pohledu má Nole ascendent v Kozorohu a všeobecně platí, že lidé s dominantním Kozorohem zrají jako víno, že jakoby mládnou. smile A taky má Saturn, kterému vládne právě Kozoroh v trigonu na Jupiter což také symbolizuje dlouhověkost, zodpovědnost, zrání....
A když se k tomu přičte, že Nole klade velký důraz na alternativní medicínu, zdravě se stravuje....., tak to vše mu umožňuje vyhrávat i v pozdním věku smile
Reagovat
alcaraz.dva
Znáš čas narozeni Noleho? Prý má vliv také
Reagovat
Liverpool22
Přesná data Djokoviče jsou: 22. 5. 1987 - hodina 23:25 - je to přesný a ověřený údaj - místo narození Bělehrad. To znamená, že má Slunce v Blížencích, Lunu v Beranu, a ascendent v Kozorohu což je laicky napsáno hodina narození - tedy partnerská osa Kozoroh kontra Rak. Dále Mars v Raku, Venuše v Býku.....Tvar horoskopu: houpačka. A jak jsem psal má blahodárné aspekty na Jupiter planetu blahobytu, štěstí....+ další dobré aspekty Saturn, Venuše......
Reagovat
alcaraz.dva
čas narozeni v případě Djokera spolehlivě ověřit nedá... nejspíš byt to právě on sam, kdo tento údaj internetu poskytl.
Reagovat
Liverpool22
100% není nikdy nic, ale čas Noleho je ověřen z více zdrojů nebo-li spolehlivost dat se mezi astrology řadí takto:
AA - přesný a ověřený údaj což je případ Noleho
A - ověřený údaj
B - podle biografie
C - neověřený údaj
DD - údaj je v rozporu s jiným zdrojem
XX - teoretické nebo rektifikované datum
Takže podle tohoto modelu se jede, že se vše ověřuje z více zdrojů a když to nesedí, tak je to DD, ale lze to i složitě vypočítat tzv. rektifikace
Reagovat
alcaraz.dva
ok, beru to. Ja si jen myslím ze jako milovník alternativ Djokovic může upravit určitá data, aby jednoduše nebyl čitelný. A ten čas narozeni se nabízí sam
Reagovat
Kozoroh
No1eho koláž 40 Masters trofejí

https://imgur.io/ni0Gf64?r
Reagovat
Liverpool22
pěkná koláž Nole je prostě bůžek
Reagovat
turista
Reagovat
Patik
Premna osobne dosť slabé nezaujímavé finále.. Žiadna iskra chvíle napätia nič z čoho by som strácal kyslík.. od Grigora som čakal trosku lepší tenis myslel som ze Nolemu zoberie aspoň set toľko sa hovorilo v akej je fazone a nič ich predošlý zápas tu v Paríži trápil Djokovica ďaleko viac. pre Noleho relatívne ľahká výhra..gratulujem..
Reagovat
PetaM
Nuda. Přijdou lepší.
Reagovat
Kozoroh
Dnešní zápas byl ve srovnání s včerejší urputnou bitvou proti Rublevovi pohodička. No1e dnes lépe podával a to mu dodalo zvýšené důvěry v jeho baseline hru. Taktikou častých čopů zneutralizoval Grigorovy šance na útok.

Djoker opět přepisuje rekordy. Získal jubilejní 40. titul Masters (o 4 víc než druhý Rafa), 7. trofej z Bercy (pařížská hala se tak stala jeho nejúspěšnějším Masters 1000 podnikem) a má 2. Paris Double, což je RG & Bercy v jedné sezóně! Už jen 10 bodů mu chybí k definitivnímu zisku rekordní 8. sezónní jedničky. Do Turína vyrazí v té nejlepší náladě.
Reagovat
Liverpool22
smile smile
Reagovat
turista
Už má 97 kousků. Je reálné aby se stal třetím tenisovým centurionem.
Reagovat
Nola
Novak vyhral tento turnaj ani sam nevie ako, v hroznej forme porazil Runeho, Rubleva a aj skvele hrajuceho Holandana, naopak Grisha zohral vyborne zapasy proti skvelym servismanom, vitazom turnajov a hracom T10 - Medved, Hubi a Tsitsi, asi uz nemal vela paliva v nadrzi, Grishu mi bolo luto, cely turnaj predvadzal vyborne vykony a dnes kopil chyby..... snad niekedy nabuduce sa docka, Novakovi gratulujem, ten uz jazdi snad na autopilota, 40 je pekne cislo
Reagovat
turista
No ty výhry 2:1 na sety si Novak musel pořádně odkroutit takže si tenhle titul zaslouží.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist