Djokovič zvládl odvetu proti Medveděvovi a má rekordní 37. titul z Masters. Halu Bercy dobyl už pošesté

7. 11. 2021, 17:31
Aktuality 75
ATP PAŘÍŽ - Novak Djokovič na halovém Masters 1000 v Paříži zdolal 4-6 6-3 6-3 ruského obhájce titulu Daniila Medveděva, oplatil mu porážku z finále US Open a stal se již šestinásobným šampionem. Ziskem 37. titulu z turnajů Masters 1000 se čtyřiatřicetiletý Srb osamostatnil v čele historické tabulky.
Profily hráčů
Novak Djokovič (© AFP)

Novak Djokovič 12. září prohrál finále US Open s Daniilem Medveděvem a v posledním zápase tak přišel o zkompletování kalendářního Grandslamu a zároveň zisk rekordní 21. grandslamového titul.

Měsíc a půl po psychicky bolestné porážce se na kurty vrátil tento týden na halovém Masters 1000 v Paříži a okamžitě se dočkal odvety. A tentokrát v souboji dvou nejvýše postavených hráčů v žebříčku ATP, kteří hráli finále v Paříži poprvé od roku 1990, uspěl.

Statistiky zápasu
Djokovič - Medveděv
6 esa 7
2 dvojchyby 3
66 %
1. podání 'in' 58 %
79 %
úsp. 1. podání 59 %
31 %
úsp. 2. podání 49 %
38 winnery 26
32 nevyn. chyby 25
27/36 hra na síti 9/13
5/6 brejkboly 3/10
94 celkem bodů 80
čas: 2:15

Djokovič do zápasu vstoupil ztrátou podání a za 42 minut úvodní set prohrál. Trpělivou hrou ale dokázal vyrovnat a ve třetím setu si od stavu 2-2 vypracoval rozhodující náskok. Soupeře dostal pod tlak a dvěma úspěšnými brejkboly se ujal vedení 5-2.

První šanci zápas dopodávat ale ještě nevyužil. Uspěl až v dalším gamu při podání Medveděva. Rus potřetí za sebou neudržel servis a za dvě hodiny a 15 minut přišel o šanci na pátý letošní titul.

"Je to mezi námi velká rivalita. Dnes mě opět přinutil hrát nejlepší," řekl po třetím letošním střetnutí Djokovič, který vyhrál šestý z deseti vzájemných duelů. Se všemi třiceti tenisty, s nimiž se utkal alespoň desetkrát, má tak pozitivní bilanci. S hráči Top 2 má bilanci 15-8.

Nejvíce titulů na okruhu ATP:
Roger Federer 103
Rafael Nadal 88
Novak Djokovič 86
Pete Sampras 64
Andre Agassi 52
Andy Murray 46
Thomas Muster 39
Andy Roddick 32
Michael Chang 31
Lleyton Hewitt 30

Djokovič v roce 2021 odehrál 10. turnaj, posedmé ho zakončil finálovým zápasem a popáté ho opouští jako šampion. Celkově získal 86. titul. 

V pařížské hale Bercy rodák z Bělehradu navázal na triumfy z let 2009, 2013, 2014, 2015 a 2019 a ziskem 37. titulu z turnajů Masters 1000 vytvořil nové maximum. Druhý Rafael Nadal má o jednu trofej méně. 

Vyhrát v Paříži oba velké turnaje během jedné sezony Djokovič dokázal jako teprve třetí tenista v historii. Na Roland Garros a v hale Bercy v minulosti zvítězily během jednoho roku jen Ilie Nastase (1973) a André Agassi (1999).

 


Djokovič si už postupem do finále zajistil rekordní sedmé přezimování na pozici světové jedničky. V 34 letech je navíc nejstarším mužem, kterému se to podařilo.

Dnes ho poprvé v soutěžním zápase sledovaly z publika obě jeho děti. "Dnes to pro mě byl výjimečný den, protože tu je se mnou poprvé celá moje rodina. Stefan, Tara a samozřejmě manželka. Je to nádherný pocit," mluvil Djokovič ve francouzštině do hlediště směrem ke své rodině.


Letošní série turnajů Masters 1000, kterých se kvůli zrušení Šanghaje konalo jen osm, má neobvykle pestrou paletu vítězů. Dva tituly získal pouze Němec Alexander Zverev (Madrid a Cincinnati), dalších šest trofejí si rozdělilo šest různých tenistů - Hubert Hurkacz, Stefanos Tsitsipas, Rafael Nadal, Daniil Medveděv, Cameron Norrie a nakonec i Djokovič.

Srbský tenista je už tři roky jediným hráčem, který dokázal vyhrát všech devět turnajů Masters 1000. Loni dokonce zkompletoval už druhý Golden Masters.

 


Další rekord může Djokovič vyrovnat na blížícím se Turnaji mistrů v Turíně. Pokud by ho dokázal pošesté vyhrát, napodobil by Rogera Federera.

25letý Medveděv si dnes zahrál šesté letošní finále, poprvé v kariéře vyhrát pět turnajů během jedné sezony ale vyhrát nedokázal. Šanci získat 5. letošní a celkově 14. titul bude mít ještě na Turnaji mistrů.

Čtyřhru na Masters vyhráli poprvé Pütz s Venusem
Tom Pütz i Michael Venus na halovém Masters 1000 v Paříží získali premiérový titul z turnaje Masters 1000. Ve finále německo-novozélandská dvojice zdolala 6-3 6-7 11-9 domácí favority Pierrea-Huguese Herberta s Nicolasem Mahutem.

34letý Venus, vítěz Roland Garros 2017, zaznamenal celkově 16. deblový titul. O rok mladší Pütz vyhrál i své šesté deblové finále na okruhu ATP a získal svou nejcennější trofej.

• ATP MASTERS 1000 PAŘÍŽ •
Francie, tv. povrch / hala, 3.084.450 eur
nedělní výsledky (07. 11. 2021)
• Dvouhra - finále •
Djokovič (1-Srb.) - Medveděv (2-Rus.) 4-6 6-3 6-3
• Čtyřhra - finále •
Venus/Pütz (N. Zél./Něm.) - Mahut/Herbert (3-Fr.) 6-3 6-7(4) 11-9
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

75
Přidat komentář
smazaný uživatel
Roger Federer 103
Rafael Nadal 88
Novak Djokovič 86
Pete Sampras 64
Andre Agassi 52
Andy Murray 46
Thomas Muster 39
Andy Roddick 32
Michael Chang 31
Lleyton Hewitt 30
chapem, ze je v sucastnosti v mode alternativny vyklad historie, ale taketo chybi by sa specializovanemu webu nemali stavat
Reagovat
smazaný uživatel
môzte mi oponovat, ze pred rokom 1990 sa cely cirkus volal inak, ale takuto tabulku vidim prvykrat, urcite nie je korektna, progresivna mozno, ale korektna nie:)
Reagovat
Nola
smile, statistiky sa daju ohnut ako sa komu hodi, dnes sa pani porovnavaju s damami, co sa poctu tyzdnov na rankintu tyka, tiez sa riesi Laver ako naj tenista vsetkych cias, kazdy si vyzobava to svoje, ale ved vy tam v klube mate FH, ktory ma ohnute statistiky v malicku
Reagovat
turista
Zapomnělo se na řadu hráčů.
Reagovat
smazaný uživatel
tabulka je spravne, upravili sa len vstupne udaje, ak by v tejto chvili, atp zmenilo nazov asi by sa slo zase od nuly, nie je to nemozne
Reagovat
Marduch
Počítám, že současné počítání už moc dlouho nevydrží, bo u dvou a více hodinových zápasů mainstreamový divák nevydrží sedět. A pak se zase od nuly pojede. Big3 aktuálně z posledních sil vylepšují své unikátní historické rekordy, my se tady z toho můžeme občas pos*at:), aby to ATP stejně za pár let celé odstavila do archivu ://
Reagovat
smazaný uživatel
snazia sa uchranit svoje zisky, pokial neuznaju, ze konkurencia v sporte, je niekde inde ako pred rokmi, budu neustale robit nespravne rozhodnutia, vid DC alebo FC, predtym ma F alebo SF zaujimalo, teraz ani neviem kto je aktualnym vitazom, v novom formate som nevidel ani lopticku, nezaujima ma to, ale ktovie, mozno sa trafia do vkusu nastupujucej generacie, tam by som odporucil hrat na styri vitazne gemy nie sety+sexi mazoretky v prestavkach medzi hrami:)
Reagovat
Pavol
Je medzi nami obrovská rivalita.
Donútil ma hrať môj najlepčí tenis.

A Medveď je pri pdávaní rúk vysmiaty ako na etikete leča alebo tie emotikony nižšie.
smilesmilesmile

Ale Ja mám Djoka v podstate rád, robí čo môže ešte chvíľu. Ani pred Austráliou sa nepototo.
Reagovat
Mayo
Novak Djokovic bude vítaziť ešte veľa rokov.
Reagovat
Pavol
Dostal to ako darček od silnejšieho hráča a teraz je mu v hlave zaviazaný. smile
Reagovat
smazaný uživatel
???
Reagovat
Pavol
Prejaví sa to už na turnaji majstrov. smile
Reagovat
steve79
Djokovič je jasně nejlepším hráčem historie. O tom už vůbec nemůžeme být řeč.
Reagovat
sojka1
pokud bys mel trosicku cti v tele, alespon oddelis Open eru, minimalne...

Jinak gratulka Djokolandu k dalsimu dilcimu ;-) uspechu, vy jste mi sympaticti.. :-)) Ale jestli Kozoroh jeste jednou napise infantilne Serbinator, tak vas uz neznam... :-)))
Reagovat
Pe3k
smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Serbinazinátor spíš.
Dvě tváře Jokera - na kurtu sportovně tleská soupeři, zatímco je Medvěd za kok*ta, po zápase objímá děti a ve volném čase posedává s náckamasmile
Reagovat
ttopi
Jo. Čekalo se jestli vyhraje turnaj v Paříži a tím je to definitivně potvrzeno :D
Reagovat
smazaný uživatel
Nemoze nim byt, ked ma uz 35 pomaly a stále nedobehol Nadala, ktory dva roky nehrá.
Reagovat
turista
V přepočtu podle věku už Nadala dolepil.
Reagovat
Patik
ako môže vôbec niekto ešte porovnávať Nadala s Djokovičom..smile
Reagovat
steve79
Djokovič včera skvělý výkon. Ve třetím setu výborný pohyb od základní čáry.
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
Pe3k
Pro mě osobně fakt, že uhrál 19 z 22 servis síť pokusů proti hráči jako je Medvěděv hovoří za vše. My se mu tady roky smějeme jak je tragický na síti a on v tak těžkém zápase proti světové 2 změní taktiku, která je prakticky opak toho co běžně hraje a s ní otočí zápas smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ano, za to klobouk dolů. Možná se opravdu v trénincích soustředil na hru na síti a a strategii S-V.
Jó, Roger ukázal starším pánům cestusmile
Jen myslím, že jeho zrychlení halfvoleji se jim už bude napodobovat hůř.smile
Reagovat
smazaný uživatel
To bolo rečí, ako Rogerovi zostane aspon rekord v jednotke.

A nakoniec má Djokovic 7 a Federer skoncil s piatimi ako zraneniami dokaličený Nadal :)

A táto prihoda len ilustruje celú jeho kariéru :)
Reagovat
Franky
Nedokazem si spomenut na nejaky velky rekord ktory by drzal Rafuentes okrem tych jednoturnajovych... je to taka smutna vecna dvojka v tieni inych velikanov
Reagovat
dappe
Jak mu mohl zůstat rekord, který nikdy ani nedržel?

Je pravda, že ta důležitější věc, tedy počet týdnů, tam se obecně asi neočekávalo překonání. Bohužel byl Djokovič lepší. Jen nevím, proč při tomto tématu píšeš o Nadalovi.
Reagovat
Pe3k
Já zas nechápu proč vy ty jeho ubohé provokační žvásty pořád čtete...ignore him.
Reagovat
spaniel
Zas Federer smile
Latentny Fedfan
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jaká?smile Že odehraje antuku a je zraněný?smile
Reagovat
smazaný uživatel
Trafil som 3 z piatich reagujúcich :)
Reagovat
turista
Pro Federer fans a Nadal fans Novak nikdy nebude GOAT. Statistický GOAT ale bude.
Reagovat
Pe3k
Za druhé raději nemluv.
Reagovat
vojta91
Neřešme Djokoviče ale po víkendu opravdu důležitá témata jako konec Pály a hlavně těch šašků s trubkami a bubnysmilesmilesmile
Reagovat
sysel
naprosty souhlas, na tenis trubky a bubny fakt nemusim
Reagovat
spaniel
Skoda.
Reagovat
Marduch
Za mě rozhodně VW.
Reagovat
spaniel
Volkswagen?
Reagovat
annah
Dva pro mě nejvíc nesympatičtí hráči na okruhu. Těžko se rozhodnout, komu přát prohru víc. Dopadlo to klasicky. První set soupeři a pak už tradiční dominance...
Blahopřání Djokolandu! :-)
Reagovat
aape
ale hráli dobře
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
turista
Děkujeme. Králem Masters 1000 je Djokovič a ne Nadal.
Reagovat
NoletheBest
Po včerejšku, kdy Medvěd si moc nezahrál se Zverevem a Novak si máknul s Hurkaczem, tak klobouk dolů před dnešním výkonem. I když nevypadal fresh na nohách a servis nešlapal, tak od brejku ve druhém setu, hrál Novak výborně. Ve výměnách je Medvěd víc v kurtu, hraje s rychlejším nápřahem a dokáže nepříjemně měnit směr míče. Novak zase více tvoří hru, je víc na síti, víc dropshotů. Mají oba k sobě respekt a jsou velcí soupeři a zároveň kamoši, což je fajn vidět na final ceremony. Myslím, že si ještě spolu letos zahrají smile
Reagovat
turista
Je to tam. Hurá!
Reagovat
smazaný uživatel
Bylo to pěknýsmile
Reagovat
Pe3k
trofej ovšem hnusná
Reagovat
turista
Strom nebo keř není hnusná trofej.
Reagovat
smazaný uživatel
smile no právě. Mě se líbí i ta trofej.
Reagovat
annah
Furt lepší než obří polévkové mísy.
Reagovat
sojka1
ale jsou zase lepsi na udrzbu, zapraseny strom bude fuška... :-))
Reagovat
Kozoroh
1. Connors 109
2. Federer 103
3. Lendl 94
4. Nadal 88
5. Djokovič 86
Reagovat
turista
V přepočtu na věk Novak neztrácí na Rafu nic. Nadaluv náskok 2 titulů bez přepočtu na věk Djokovič časem smaže na nulu.
Reagovat
Franky
Nadal je fackovaci panak Djokera momentalne a trha jeden rekord za druhym...Nadala si kazdy bude pamatat ako vecnu 2 a velmi 1stranneho hraca
Reagovat
Kozoroh
- Djoker jako 3. tenista v historii dosáhl na Paris Double, což je triumf na RG a v hale Bercy v jednom roce. Krom něj se tento zářez povedl Nastasemu v roce 1973 a Agassimu v sezóně 1999.

- 6. titulem v Paříži-Bercy Djoker posílil svůj tamní rekord a zároveň vyrovnal své maximum v rámci podniků Masters, 6 titulů získal rovněž v Miami, kde se o prvenství dělí s Agassim.

- Ziskem 37. triumfu Masters Serbinátor překonal Nadala.

- Paříž-Bercy 2021 je pro No1eho 5. získanou trofejí v letošní sezóně, 14. halovým titulem, 62. triumfem na tvrdém povrchu a 86. turnajovým vavřínem na okruhu ATP.

Po trpkém zklamání ve finále USO se Djokoland může opět vrchovatě radovat, protože krom výše uvedeného si včera Serbinátor zajistil trofej pro jedničku na konci roku. smilesmilesmile
Reagovat
turista
Cestitam Novak!
Reagovat
turista
Měl by ještě vydržet. Někdo by měl sesadit z první pozice toho Connorse. Federer promrhal tuhle možnost.
Reagovat
Pe3k
Matchball se povedl. Gratz Djokoland, další zasloužený rekord pro Djokowitche. Myslel jsem, že vyhrá Rus, bo Novak byl bezradný tak že chodil na síť, ale i přesto vyhrál. Díváci byli hrozní, Paříž prostě. Na 37 se Novak rozhodně nezastaví, stejně tak jako na 20.
Reagovat
Nola
ja myslim, ze si nastudoval vyhry Fedexa vs Medved /ja som si ich pozrela/, a nejakym sposobom sa mu podarilo aplikovat jeho strategiu, dnes bol fakt v v hre na sieti velmi slusny, utocnejsi ako v predchadzujich zapasoch... pretlacit Medveda cez umorne dlhe vymery je vec pre samovraha
Reagovat
Tomas_Smid_fan
komentátor: Medvedev is Djokovic today and Djokovic Federer. smile
Prý si uvědomil, že dnes už jeho styl na Medvěda nestačí, čili Joker neporazí Joker MkII. Bylo to vidět i na statistikách z prvního setu, kdy Medvěd jednoznačně vyhrával výměny nad 9úderů.
Btw Medvěd se dnešním chováním na kurtu opět vrátil zpět na můj seznam neoblíbených hráčů.
Reagovat
Patik
Ale tak to je..pretlacanie sa od základnej čiary rusovi vyhovuje..variabilná hra mu nesedí..nesmies mu dat rytmus.. Federer to dobre vedel..a Novák starne.. Pred desiatimi rokmi by ho ešte upinkal.. Teraz už nie
Reagovat
turista
No asi pomohl Goran Ivanisevic s tréninkem smečí.
Reagovat
turista
Tak s tak dobrou hrou odzadu musí Medvěd v budoucnu dělat dobré výsledky i na té jeho neoblíbené antuce.
Reagovat
Nike
Djokovic 2 měsíce nehraje, kdoví, jestli vůbec trénoval, a pak dorazí do Paříže a vyhraje tisicovku. V tom ATP hraji sami amatéři. Ti by neporazili Djokovice, ani kdyby mel 70 let a tri bajpasy.
Reagovat
smazaný uživatel
smile a vyhrál zaslouženě.
Reagovat
kolapse
Joooooooooooooooooo je to tam, krásnej match, odplata dokonána. Celkem dojat jak tam měl ty dětska. NO1E FOREVERsmilesmilesmile
Reagovat
turista
smile
Reagovat
smazaný uživatel
smile bylo to pěkný.smile
Reagovat
svetova.dvojka
Kdo by to byl řekl, Djokovič si vyšlápl na Medveděva...smile
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
Mayo
Som rad, že Novak Djokovic neni úplný fackovací panák Medvedeva. Neskutočný obrat a rekordný 37. titul smile
Reagovat
Mantra
že se složil, až přestane hrát Srb, tak to bude sakra vyrovnané, protože on tam není nikdo, kdo by vydržel hrát stejně dobře déle než půl roku... jak wta
Reagovat
Nola
kedy sa vo WTA stretli 2 hraci spicky?
Reagovat
Mantra
já píši o tom, že to může vyhrát ve wta kterákoliv, a až přestna ehrát Srb, tak to bude stejné v ATP, nic o špičkách jsem nepsal, hvězdo z východního nebe smile
Reagovat
Nola
OK, nepochopila som, klidek
Reagovat
aligo
Třeba na US OPEN.... nepamatujete?! smilesmilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist