Djokoviče neporazil ani Nadal. Srb vyhrál Masters v Indian Wells

21. 3. 2011, 00:23
Aktuality 50
ATP INDIAN WELLS - Novak Djokovič zůstává v této sezoně neporažen. Srbský tenista si ve finále turnaje v Indian Wells připsal už i skalp světové jedničky Rafaela Nadala a získal třetí letošní titul. V žebříčku se posune na druhé místo a umaže část z obrovského náskoku vedoucího Španěla.
Profily hráčů
Novak Djokovič

Novak Djokovič ve včerejším semifinále zdolal už potřetí v této sezoně Rogera Federera a v novém vydání žebříčku se posune na druhé místo právě před Švýcara.

V dnešním finále se srbský tenista střetl se světovou jedničkou Rafaelem Nadalem a vítězstvím 4-6 6-3 6-2 udělal první minikrůček k tomu, aby se v budoucnu stal nejlepším tenistou světa právě on.

Mezi ním a vedoucím Nadalem sice bude stále propastný rozdíl, současné manko 4.590 bodů však díky triumfu z Indian Wells alespoň o 670 bodů stáhne.

Třiadvacetiletý rodák z Bělehradu navíc hraje v životní formě a skutečně může myslet na metu nejvyšší. Letos totiž odehrál už 21 zápasů a z žádného ještě jeho soupeř neodešel jako vítěz. Djokovič včetně loňského triumfu v Davis Cupu vyhrál už 23 duelů v řadě. Letos kromě podniku Masters 1000 v Indian Wells ovládl také Dubaj a podruhé v kariéře Australian Open.

Svižná hra a lepšící se Djokovič
Dnešní finálový zápas nabídl spoustu fyzicky náročných výměn: spršky agresivních přímých úderů, řadu povedených technických kraťasů i lobů, ale na druhou stranu také celkem osm ztracených servisů a chyb, které pramenily hlavně ze svižné hry obou hráčů. Djokovič zaznamenal 35 nevynucených chyb, tedy o jednu více, ale předvedl také 25 'winnerů' (Nadal 17).

V prvním setu byl o malinko lepší čtyřiadvacetiletý rodák z Mallorky, který se také ujal vedení. Ve druhé sadě se ale Nadalovi přestalo dařit na podání, když pouze čtvrtina výměn šla po jeho prvním servisu. Djokovič začal těžit ze soupeřových laciných chyb, tlačil se do jeho bekhendu, postupně nabíral na obrátkách a když napodruhé potvrdil brejk, vyrovnal. 

Ve třetím setu už Srb potvrdil, proč je letos nejlepším tenistou světa. Po podání prohrál jediný fiftýn a nakonec za 2 hodiny a 25 minut slavil 8. výhru v 24. vzájemném utkání. Všechny skalpy španělského hráče si připsal na rychlém povrchu, na kterém odehráli přesně polovinu střetnutí.

Djokovič se tak stal teprve třetím tenistou, který dokázal dvakrát na jediném turnaji porazit fenomény posledních let Federera i Nadala. Vyrovnal tak úspěchy Nalbandiana (Madrid a Paříž 2007) a Davyděnka (Turnaj mistrů 2009 a Dauhá 2010).  

Djokovič, který se kvůli úspěchu v Kalifornii začátkem března vzdal 1. kola Davis Cupu, v Indian Wells navázal na vítězství z roku 2008 a vyrovnal se Nadalovi. Ten triumfoval v letech 2007 a 2009.

Kdy Djokovič zaútočí na vedoucího Nadala?
Už ve středu začíná další podnik série Masters 1000 v Miami a rozjetý Srb bude mít další možnost přiblížit se postu světové jedničky. Loni na Floridě prohrál už v úvodním kole, Španěl až v semifinále.

Zajímavá bude část sezony na evropské antuce. Nadal za loňský rok ztratí 5.000 bodů, Djokovič jen 945. To znamená, že pokud bude Srb během antukových turnajů (především na Masters v Monte Carlu, Madridu, Římě a na French Open) dosahovat přibližně stejných výsledků jako devítinásobný grandslamový šampion, bude po Roland Garros světovou jedničkou.

"Začal si sezonu fantasticky a to je pro zbytek roku to nejlepší," vzkázal ještě na kurtu Nadal Djokovičovi. "Dnes jsem prohrál, ale prohrál jsem s jedním z nejlepších tenistů," dodal.

- ATP MASTERS 1000 INDIAN WELLS -
(Kalifornie, tv. povrch, 4.500.000 dolarů)
nedělní výsledky (20. 03. 2011)

Dvouhra - finále:
Djokovič (3-Srb.) - Nadal (1-Šp.) 4-6 6-3 6-2

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

50
Přidat komentář
smazaný uživatel
Djokerovu spanilou jízdu zastaví ve 30. zápase bez porážky Jan Hájek.
Reagovat
Vojtiik
:D:D:D * 10^15
Reagovat
smazaný uživatel
tak si tady vsichni napisem pred jmeno titul a budem si nad tim honit ptaky?trosku se uklidni, nevytahuj ten pseudotitul a diskutuj o tenise....omlouvam se za uroven prispevku ale trosku me Olfess vytocil.....
Reagovat
smazaný uživatel
To tvoje pokrytecký chování je naprosto úchvatný. Ty příjdeš s tím, že je tady mizerná úroveň jako vždycky, nebo je to dokonce horší. A pak se pokusíš nějakým způsobem konstruktivně vylepšit diskuzi, přidat kvalitní názor, nebo aspoň uklidnit obě strany? Ne, hodíš sem další nesmyslnou provokaci, u který víš, že donutíš x lidí, aby reagovali. Osobně bych ti přál, kdybys byl ještě puberťák.
Reagovat
Rogers
Velký pozdrav a blahopřání Djoko-Mitičovi, hrál jak hbitý panter. Konečně už někdo narušil hegemonii Federer-Nadal. Vyspěl do nejlepších tenisových let a tenis bude opět zajimavější. Djoko-Mitič dnes dokáže všechno vrátit a tím deprimuje celou tenisovou špičku - zatím nevědí, co na něho mají hrát a to je psychicky deptá.
Reagovat
tito
Gratuluji. Sice mne to mrzí ale vítězství Novaka bylo zasloužené.:)
Reagovat
smazaný uživatel
diky.zapas se mi moc nelibil a prubeh prekvapil...v prubehu jsem byl presvedcen, ze na Rafu mit nebude.
Reagovat
tito
Taky jsem si myslel, že po prvním setu je vše hotovo. Ale takový je tenis....
Reagovat
a.magerova
Zápasy proti Rogerovi i Rafovi jsem viděla, takže mi nezbývá než konstatovat - Vítězství zasloužené!

A k těm všem příspěvkům ať už puberťáků, žáků 9. tříd (jo a povšimněte si, že jsem nepoužila tady v poslední době hodně pranýřovaný nešvar 9-tých tříd, a za čárkami i tečkami dělám mezeru) či fundovaných tenisových nadšenců, lékařů či doktorů, přidám ještě názor již dávno odrostlé, přesto pubertální fanynky krásných tenistů: Novakovi to na té fotce moc sluší a ostatně i Rafa byl včera při přebírání trofeje pro nevítěze k nakousnutí !!! :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Milí čtenáři, zde se nám v osobě pana doktora zhmotnil stav české psychiatrie a psychologie, která od dob filmového doktora Chocholouška, stále nemůže nasadit spadlý řetěz. Váš příspěvek i s Vaší IP adresou, by měl pan Zapletal zaslat na Lékařskou komoru k posouzení, zda-li jste nepřešel během své praxe, na druhou stranu barikády. Myšleno z ordinace, do čekárny. Přeji Vám hodně štěstí v osobním i profesním životě a neotálejte s návštěvou nějakého fundovaného kolegy. Tenisovým legendám, ať už současným, nebo minulým, hodně síly do dalších zápasů a nám mnoho dalších bitev, přestřelek a nezapomenutelných soubojů všech tenistek i tenistů.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak jsem se rozhodl, že se přijdu po delší době podívat na tyto webové stránky, neboť jsem se domníval, že zde došlo k lepším změnám, ale jak tak koukám, vše je jako předtím, ba spíše došlo k horšímu.

I nadále zde píší nesmyslné příspěvky fanoušci Federera o jeho dokonalosti, ačkoliv je z jeho posledních výsledků velmi patrné, že je už dávno za zenitem. Ano, chápu, že se vám nelíbí Barneyho pravdivé příspěvky, ale v jistém ohledu má stoprocentní pravdu.

Podle mého názoru by měl Rožér letos ukončit kariéru, aby se dále neztrapňoval.
Reagovat
steve79
Olfess: Nestrapnoval? Ty jsi úplný debi...... Sám Federer říkal, že bude hrát tenis i po Olympiádě, protože ho to stále baví a navíc jeho výsledky nejsou vůbec špatné. Letos vyhrál Doha, semifinále AO atd. Nemůžeme od něj očekávat že bude soupeře kosit jako dříve, když mu bude třicet a má v nohách téměř tisíc zápasů. To ty vůbec nemůžeš pochopit, prootože uvažuji jestli ty jsi vůbec na tenisovém kurtu někdy stál a nejsi jen fanoušek, který sedí u televizi a radí. Tvůj věk bych podle tohoto příspěvku posuzoval tak na 15 let. Beryney má možná pravdu v tom, že Rafa je momentálně lepší než Roger.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak teď jsi tomu dal korunu, člověče.

Ty hodláš doktora psychologie řadit do věkové kategorie puberťáků chodících do 9. třídy základní školy. Jestliže mě teď budeš chtít oslovit, tak leda buď Phdr. Olfessi, nebo doktore Olfessi. Rozhodně mě neoslovuj puberťákem, který v životě nedržel tenisovou raketu v ruce, neboť já jsem s tebou slony nepásl.
Reagovat
smazaný uživatel
Ty hodláš doktora psychologie řadit do věkové kategorie puberťáků chodících do 9. třídy základní školy. Jestliže mě teď budeš chtít oslovit, tak leda buď PhDr. Olfessi, nebo doktore Olfessi. Rozhodně mě neoslovuj puberťákem, který v životě nedržel tenisovou raketu v ruce, neboť já jsem s tebou slony nepásl.
Reagovat
Pe3k
Další zakomplexovaný virtual hero. O Federerovi tady nikdo nemluví takže celý tvůj odstavec je mimo mísu, stejně jako ty sám. A pokud chceš argumentovat proti nejlepšímu hráči všech dob a la Bárny tak se ti to povedlo. Tvůj přízpěvek má stejnou hodnotu jako od retardovaného člena Nadalova cechu.

Asi sis nevšiml, ale závěr sezony 2010 byl zcela v režii Federera. O turnaji mistrů kde převálcoval celou světovou špičku se nemusím ani zmiňovat. Začátek sezony 2011 má hned za Djokovičem druhé nejlepší výsledky a jeho nejhorší výsledek bylo semifinále. Federer bude hrát ještě minimálně 3 roky, reálně to vidím ještě na 5 let. Takže se v klidu posaď na prdel a vychutnej si zbytek kariéry tého legendy, pro kterou nejsi hoden ani čistit boty.
Reagovat
Teo
Krásně napsáno:o)
Reagovat
smazaný uživatel
Milí čtenáři, zde se nám v osobě pana doktora zhmotnil stav české psychiatrie a psychologie, která od dob filmového doktora Chocholouška, stále nemůže nasadit spadlý řetěz. Váš příspěvek i s Vaší IP adresou, by měl pan Zapletal zaslat na Lékařskou komoru k posouzení, zda-li jste nepřešel během své praxe, na druhou stranu barikády. Myšleno z ordinace, do čekárny. Přeji Vám hodně štěstí v osobním i profesním životě a neotálejte s návštěvou nějakého fundovaného kolegy. Tenisovým legendám, ať už současným, nebo minulým, hodně síly do dalších zápasů a nám mnoho dalších bitev, přestřelek a nezapomenutelných soubojů všech tenistek i tenistů.
Reagovat
steve79
Tohle se mi nelíbí. Porazi Federera a Nadala na jednom turnaji. Je na čase už aby Djokovicovi už někdo přistřihl křidélka a porazil ho. Třeba už v Miami.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak mi řekni jednu příčinu, co ti vadí na jeho úspěších.

To bude asi tím, že v semifinále již poněkolikáté zdolal toho tvého arogantního ,,hrdinu'' Rožéra. Neboj, kámo, mně nevadí, že porazil Nadala, poněvadž i tento srbský tenista mi přijde mnohem sympatičtější než Federer. :DDDD
Reagovat
smazaný uživatel
ano, velice "sympatický" byl hlavně proti nám v David Cupu :-)
Reagovat
Labi
tk to bych ani náhodou neřekl že je sympatičtější, psychicky hodně labilní. Když mu Nadal dal míč na čáru tak tam řval jak hyena. Neumí se chovat. Nepochybuju o jeho tenisových schopnostech ale o jeho IQ, na koleno si napíše "support to Japan" a nedivil bych se kdyby ani nevěděl kde to je
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, ale to řval ne kvůli tomu, že mu Nadal dal míč na čáru, ale proto, že nebyl spokojenej se svým úderem, který byl příliš krátký a na střed.
Reagovat
smazaný uživatel
myslim ze ostatni uz z nej zacinaji mit komplex a do utkani pujdou s tim ze uz prohravaji
Reagovat
smazaný uživatel
To víš,každý nemůže být hvězda jako ty,dík Mateji za info.Přimlouvám se aby na tomto portále šlo o tenis a ne o při blblé komentáře,viz:Brož
Reagovat
smazaný uživatel
prosim te, uz jsi zas trapnej stale s tim pripominanim Potra-my to vsichni vime, ze tenkrat na US a tak....hlasis se k nemu jen proto, ze na Spanela v celku plati.O takove zbabelce jako jses ty, by kazdopadne nestal.Zalez, tak jaks zalezl po AO-samozrejme do kanalu
Reagovat
Labi
Djokovic v tehle sezoně nemá konkurenci. Důvody jsou dva první je ten že hraje v životní formě a druhý, že protihráči nehrajou ve formě z předešlých let. Ačkoli Novaka nemám ani trochu rád a fandím všem hráčům kromě něho tak musím říct, že si to zasloužil.
Reagovat
smazaný uživatel
A hlavní je hlava. Jak říkal, dříve si na top hráče oc nevěřil, teď ví, že je dokáže porážet.
Reagovat
smazaný uživatel
Paráda,gratuluju Novakovi,momentálně nejlepšímu tenistu světa,.....mimochodem Mateji,kam poskočí Lucka Hradecká?Jsi tenisový fanatik a určitě to máš dobře spočítané.
Reagovat
smazaný uživatel
Hradecká bude podle všeho 68. (místo 86.), tedy aspoň podle informací zde: http://www.tennisforum.com/showthread.php?t=289858

Já to teda sám počítat odmítám, zas takový fanatik nejsem. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Nejsi poněkud natvrdlý? Napíšu ti, že za tečkou, čárkou, otazníkem a vykřičníkem se musí dělat mezera a co s tou informací ignorant romca udělá? Vyrábí další nečitelný slitky!
Reagovat
smazaný uživatel
ty ses taky otrava...
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím, že rozebírat tenhle zápas nijak není třeba. Každý ho viděl, ví, kdo jak hrál, kdo a kdy chyboval, komu se dařil servis atd..Já bych si ale dovolil poznamenat jistý fakt a možná pro někoho perličku. Tím je způsob, jak Djokovič na Nadala vyzrál.

Když Djoker porážel Rafu v předešlých letech na hardu, většinou to bylo agresivní hrou na hranici rizika, především razantními forehandy do forehandu Nadala. První set mu ale nevyšel, a tak přešel na plán B. Plán, který bych nazval Murrayovskou taktikou proti Nadalovi, což jsou agresivní, top spinové forehandy do backhandu Rafy, jemiž so otvírá. Jasně to ukázala statistika 2. setu, kdy hrál skoro 75% míčů do Nadalova backhandu.

Třetí set se byl již formalitou, Nadal nebývale chyboval na to, jak byl pasivní a Djokovič si v pohodě dokráčel k výhře. Takže gratulace oběma hráčům, za pěkný zápas a těšme se na Miami, kde je povrch o poznání rychlejší a bude tak svědčit i hráčům, kterým třeba tenhle povrch nesvědčil.
Reagovat
smazaný uživatel
Akorát bych teda ty Murrayovské topspinové forhendy křížem nenazýval "agresivními forhendy"; vždyť zpravidla dopadají někam k servis lajně, mám dojem. Ve třetím setu Djokovič začal Nadal ničit i křižným bekhendem a bekhendem po lajně.
Reagovat
smazaný uživatel
Jasně, v třetí sadě si začal neuvěřitelně věřit. Ani ne, Murray je proti Nadalovi agresivní jako proti nikomu jinému, hlavně umí forehand směrem doleva, takže tam, kde mají leváci backhand, forehand in side out mu jde hůř. T5eba v Torontu nebo v O2 areně byl Murray nebývale agresivní. Ale jinak jsou často příliš krátké.
Reagovat
smazaný uživatel
V tom textu nevidím žádné nadšení. Takhle píše obrovský Djokérův fanda? Nebylo by rozumné opět změnit koně? Nebo snad zůstáváš u skoťáka?
Reagovat
smazaný uživatel
Tak nadšení, bylo jasné, že jsem to přál Djokerovi, ale už nejsem tak fanatický, abych se z toho nějak extra radoval, tak nějak to vyprchalo. Ale jsem za to rád. Navíc jsem nechtěl psát radostné komentáře, ale jen drobnosti ohledně hry.
Reagovat
smazaný uživatel
Hňupe
Reagovat
smazaný uživatel
V tom třetím setu Djokovič až neuvěřitelně snadno přehrával nadala od základní čáry, bylo tam podle mě i vidět, že nadal vůbec neměl šajna, co na něj hrát -- skvělá obrana, skvělý útok, sem tam dropshot a lob apod.

První dva sety to ale vypadalo, že má Djoker proti Nadalovi ve finále významného turnaje trochu psychický blok, páč třeba kolik chyb udělal z bekhendu -- a to z pozic, které by normálně trefil snad i poslepu!

jsem zvědav, zda Nole vyhraje i v Miami a pak taky na antukovou sezonu -- myslím si, že Novak má na to, aby Nadala potrápil i na natuce, i když asi ne přímo na Roland Garros.
Reagovat
smazaný uživatel
A Nadal za celý zápas jen 42 % úspěšnost prvního podání (v druhém setu 25 %, ve třetím 45 % -- ale při těch dvou breacích měl také 25 %).
Reagovat
Teo
A proč by ne i na Roland Garros?! Přijde mi trochu smutné, že na světovou jedničku všichni spoléhají jen na antuce. Ale jak se zdá, nic jiného mu ani nezbývá...
Reagovat
smazaný uživatel
Protože se tam hraje na tři vítězné sety a Nadal má ze všech hráčů nejlepší fyzickou kondici. Ale uvidíme, jak budou vypadat antukové turnaje, popř. první setkání Nadala a Djokoviče na antuce v tomto roce.
Reagovat
Teo
Nejlepší fyzickou kondici? Bejvávalo. Přijde mi, že od začátku sezony na kurtech spíš chodí než běhá. Viz AO s Ferrerem...
Reagovat
smazaný uživatel
No tak tam byl přece zraněnej. Teď taky dost běhal, ale dá se říci, že mu to bylo prd platný.
Reagovat
Pe3k
Je to tak jak píšeš. Nadal krom antuky nevyhrává a bude prohrávat čím dál více. Až se dostane Del Potro do formy tak je proti němu Rafael na hardu bez šance (nemluvě o vycházejích hvězdách Raonic, Harrison). A to nezmiňuju fakt, že mohl prohrát už s Karlovičem. V minulé sezoně měl velice snadné losy na GS turnajích a je to mu dalo současný náskok, který bledne v kontrastu současné Djokovičové dominance a toho, že Nadal za poslení půl rok nevyhrál nic...
Reagovat
smazaný uživatel
Ve Wimbledonu zase až tak snadný los neměl, Petzschner i Haase jsou na trávě nebezpeční soupeři, v SF Murray je asi na trávě nepříjemnější soupeř než Djokoivč model 2010 atd.
Reagovat
Pe3k
Finálový zápas byl velice kvalitní. Hlavně v prním setu hráli oba špičkový tenis. Djokovičovi se klaním za to co letos předvádí. Neporažen nikým a předvádí fantastický tenis. Snad mu to vydrží co nejdéle. Nadal hrál ve finále kvalitní tenis, hlavně v prním setu, pak už jeho výkon upadal. Každopádně za půl roku nevyhrál žáden turnaj a to je pro světovou jedničku ostudná bilance. Není pochyb o tom, že současný nejlepší hráč světa je Novak Djokovič.
Reagovat
Teo
Až příště vypadne Roger s Djokovicem, tak psst.... Rafa number one, jak by řekl Bareny!;o)
Reagovat
smazaný uživatel
Naprosto zasloužene vyhrál Djokovic. Na celém turnaji předvádel nejlepší tenis.
Reagovat
Stan_Borowitz
Tak kdo měl pravdu, fanatiku?
Reagovat
smazaný uživatel
gratuluju!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist