Dlouhý s Paesem jsou ve finále French Open!

4. 6. 2009, 17:38
Aktuality 7
FRENCH OPEN MUŽI - Český deblista Lukáš Dlouhý má šanci získat první grandslamový titul ve své kariéře. Spolu s Indem Paesem porazili nejlepší pár světa Knowles/Zimonjič 7-6 7-6 a postoupili do finále Roland Garros.
Lukáš Dlouhý a Leander Paes

Před rokem spolu hráli poprvé. Tehdy jeden z nejlepších deblistů světa, několikanásobný grandslamový vítěz Ind Leander Paes oslovil českého tenistu Lukáše Dlouhého, zda by sním nechtěl hrát čtyřhru. "Přišel za mnou v Monte Carlu a ptal se, jestli bych s ním nechtěl hrát. Tak jsem mu řekl, že jo," vzpomínal Dlouhý na konci minulé sezony po Turnaji mistrů. Dohodli se a dnes spolupráce rozhodně nelitují.

První turnaj odehráli právě v Paříži a vypadli ve třetím kole. Pak už ale na grandslamech postoupili vždy minimálně do semifinále. Na US Open dokonce bojovali o titul, ale těsně podlehli bratrům Bryanovým, stejně jako letos v semifinále Australian Open.

Dnes je čekalo čtvrté grandslamové čtvrtfinále v řadě, ale čekali je nejtěžší možní soupeři. Nejen že narazili na nejvýše nasazený pár Nestor/Zimonjič, ale kanadsko-srbské duo dosud na pět pokusů ještě nedokázali porazit.

Povedlo se to až dnes. Dlouhý s Paesem si ve druhém setu vypracovali za stavu 5-4 a následně 6-5 po dvou mečbolech, ale ani jeden při podání soupeřů nevyužili. "Když to bylo na Zimonjiče, tak jsem si říkal, že by se to dalo udělat, protože si nebyl úplně jistý v kramflecích. Bohužel dal první servisy, takže to nevyšlo a museli jsme hrát znova," řekl Dlouhý. Úspěšně ale zvládli ten šestý, když Paes zahrál na síti vítěznou smeč a mohl se s píseckým rodákem radovat z výhry 7-6 7-6.

"Porazili jsme je vůbec poprvé, to je neskutečné," radoval se Dlouhý. S Nestorem a Zimonjičem těsně prohráli letos ve finále v Rotterdamu a loni hned čtyřikrát včetně semifinále Wimbledonu. "Teď jsme využili druhé šance a zvládli to. Velká výhoda je, že už na sebe nevyvíjíme takový tlak, jako jsme mívali ve zvyku," řekl Paes.

Šestadvacetiletý Dlouhý postoupil do finále čtyřhry na French Open podruhé v kariéře. Předloni s Pavlem Víznerem prohráli s bahamsko-kanadským párem Mark Knowles, Nestor 1-2 na sety. O tři měsíce později české duo neuspělo ani ve finále US Open.

Bývalá světová deblová jednička Paes, který má na kontě rovných 40 titulů ve čtyřhře, zažíval své nejlepší roky po boku krajana Maheše Bhúpathího. Spolu vyhráli i French Open v letech 1999 a 2001. "On je velkej stratég a především skvělej na síti," říká Dlouhý o Paesovi.

Posledním českým vítězem čtyřhry na Roland Garros je Daniel Vacek, který triumfoval s Rusem Jevgenijem Kafelnikovem v letech 1996 a 1997.

Dlouhý bude mít čtvrtý pokus na zisk premiérového grandslamového titulu. S Paesem je ve finále podruhé. "Grandslam je nejtěžší turnaj a určitě se budeme snažit udělat maximum, abychom vyhráli. Když se to nepovede teď, tak se svět nezboří, ale určitě budeme bojovat dál, abychom to někdy dotáhli," konstatoval Dlouhý.

V sobotním zápase se střetnou s Jihoameričanem Wesleyem Moodiem a osmatřicetiletým Belgičanem Dickem Normanem, kteří překvapivě vyřadili bratry Boba a Mika Bryanovy.

Český tenista zažil v Paříži i zajímavou historku. V pondělí našel v šatně zapomenutý telefon. "Tak na něj koukám a na zadní straně měl RF. No tak jsem šel za Feďákem (Rogerem Federerem), jestli mu něco nechybí. No, měl radost," popsal Dlouhý na internetu. Ostatně, s Federerem se dobře zná, občas se s ním Švýcar i rozehrává.

Dlouhý s Paesem plánují, že jejich spolupráce zdaleka nekončí. Nejen, že si čtyřhru vzájemně užívají, ale pořád mají pocit, že se jako tým zlepšují. "To je nejdůležitější. Učíme se nové triky, nové věci. Tvrdě na tom pracujeme, děláme správné věci," řekl Paes.

- GRANDSLAM FRENCH OPEN (Francie, antuka) -
čtvrteční výsledky mužů (04. 06. 2009)

Čtyřhra - semifinále:
Dlouhý/Paes (3-ČR/Indie) - Nestor/Zimonjič (1-Kan./Srb.) 7-6(4) 7-6(5)
Moodie/Norman (JAR/Belg.) - B. Bryan/M. Bryan (2-USA) 0-6 7-6(5) 6-4

Junioři:
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Brydolf, Urbánek (ČR/Švéd.) - Britton/Cox (USA) 2-6 6-2 10-6

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

7
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
Výborně,jen tak dál, doufám že Dlouhý / Paes vyhrají, když tak dobře Lukáš rozehrává Rogera před zápasy :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Takze s tymi ceskymi tenistami to nie je az take zle !
Reagovat
smazaný uživatel
Nevíte, jestli lze sledovat někde to finále? Ať už v televizi nebo na internetu. Já vím, že Eurosport nikdy do svého programu nezařazuje čtyřhru, což se asi nezmění bohužel pro nás (české fanoušky).
Reagovat
dabelsobul
Finale si myslim odvysila Eurosport i v tv. Jinak Eurosport player. Na rok 40 eur.
Reagovat
smazaný uživatel
Je jen škoda, že čtyřhra nemá takový zvuk, jaký by mít měla. Každopádně obrovský úspěch a gratuluce
Reagovat
smazaný uživatel
Výborně kluci a držím palce do finale ať se to povede.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist