Dnešní tenis? Je rychlejší a dynamičtější, říká Lendl

4. 6. 2014, 16:33
Aktuality 14
S kariérou profesionálního hráče skončil v roce 1994 a od té doby udělal tenis velký pokrok. Podle čtyřiapadesátiletého Ivana Lendla je bílý sport nyní rychlejší a silovější, jeho hernímu stylu by prý ale nynější hra s častějšími výměnami od základní části více seděla. Před třiceti lety byla u tenistů důležitá rychlost a vytrvalost. Nyní se podle Lendlova pohledu rychlost pojí hlavně se silou.
Profily hráčů
Ivan Lendl

"To je ale ve všech sportech. Například v hokeji nebo basketbalu. Všechno pokročilo, počínaje přípravou a konče stravováním. Ve srovnání se současností bych dopadl asi podobně, jako by bývalý plavec v dnešní době plaval nebo běžec běhal," uvedl Lendl na dnešním setkání s novináři v Prostějově. Během pobytu na Hané si zahrál ve Slavkově golf, absolvoval tenisovou školu s dětmi a pozorně sledoval i výkony českých hráčů na challengeru Czech Open. Pochvaloval si, že se v Prostějově cítí jako doma.

Po úspěšné trenérské spolupráci s Andym Murraym dostal Lendl nabídky na další trénování, ale chce se věnovat hlavně svému tenisu a golfu. "Potřebuji trénovat a hrát," nastínil svoje představy Lendl, který by zvažoval případnou roli konzultanta. Záleželo by podle jeho slov na tom, o koho by se jednalo a jaký časový prostor by této práci musel věnovat. "Nerad něco dělám napůl. Musel bych tomu věnovat více času. Nikdy jsem ale nikoho neodmítl," řekl Lendl.

K případné spolupráci s českou jedničkou Tomášem Berdychem jen dodal, že se naposledy osobně oba potkali na turnaji v Austrálii. "Tomáš má kolem sebe velice dobrý tým, všichni dělají svou práci velmi dobře. Bylo by fajn, kdyby vyhrál nějaký Grand Slam," uvedl Lendl.

Osminásobný grandslamový vítěz odhaduje, že by Berdych mohl mít před sebou vzhledem k jeho věku ještě minimálně dva až tři roky špičkové kariéry. "Je těžké předvídat, jak dlouho může tenista ve věku okolo třicítky hrát na vrcholové úrovni. Tomášovo tělo je na tom po sportovní stránce dobře, nepotkala jej zranění. Další potenciál tam je," poznamenal Lendl.

Čeští tenisté budou hrát v září semifinále Davis Cupu s Francií na Roland Garros a Lendl podle vlastní zkušenosti odhadl, že je tam čeká divoké prostředí. "Potkali jsme se s ním i v naší době. Jednou jsme ve Francii vyhráli a jednou prohráli," ohlédnul se do minulosti Lendl, vítěz Davis Cupu z roku 1980.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

14
Přidat komentář
smazaný uživatel
Asi mě ten tenis nějak přestává bavit. Jak z doby Schumachera. Vyhraje ten, o kom by to zase nikdo nečekal : ) Jako Kája Gott :)
Opět se bude opakovat "překvapivý" scénář kousajícího Nadala do trofeje a to jen proto, že jeho silikonové klouby, šlachy, játra ,ledviny vydržely.
Navíc všichni ostatní se tak trochu pokakali z toho, že kdo by vlastně jiný měl vyhrát FO než náš šlechetný vůdce ...
Reagovat
Roger_Federer
Ono je to tezky, konkurence na antuce je poslednich 8 let bidna, Nadal je na ni proste dominantni.
Reagovat
gigin
http://isport.blesk.cz/clanek/tenis/205722/gulbisuv-cesky-fyzioterapeut-novotny-ernests-berdycha-porazi.html

Trošku jsem nervozní z toho, co mu tam dělá v tom bazénu..
Reagovat
Roger_Federer
No.rozhovor gut, ale ten bazen..nevim nevim, mozna Rsfaeoli by ti poradil co tam delaj..;)
Reagovat
smazaný uživatel
ano Berdychovo tělo je na tom možná dobře, o to hůř hlava. Nemá instinkt zabijáka ani myšlení vítěze. Do každýho zápasu jde s tím "uvidíme, budeme se snažit, budu hrát svoji hru a taky nějaký to štěstíčko...." atd. Takže pokud by uznal, že ve svém týmu mu chybí právě ten mentální kouč, snad by do třicítky ještě něco mohl vyhrát. Myslím GS. Do tý doby to bude permanentní pokustón... "uvidíme, zkusíme, třeba to vyjde.."
Reagovat
carolyn
Kdo ještě nečetl, tady docela pěkný rozhovor

http://sport.aktualne.cz/lendl-andy-na-me-byl-milejsi-nez-deti-pry-tenisu-nerozumim/r~1e474e42e6c511e3b2c6002590604f2e/
Reagovat
carolyn
a ještě jeden :-)

http://sport.aktualne.cz/lendl-kdyz-mi-nefandili-vyhral-jsem-abych-nastval-divaky/r~5b730814e68011e3a2e0002590604f2e/
Reagovat
J.M.
"Ve vyspělých zemích mají malé děti tolik zájmů a možností, hrají si hry na computerech a není pro ně ten sport takovou nutností, jakou byl pro nás. V Americe, ale i všech dalších zemích na Západě, jde vidět, jak ta kultura sportovat strašně změkla. Ale i u nás ve východních zemích, kde se vždycky tvrdě pracovalo, se to bohužel taky začíná měnit."

Bohužel to asi z velké části vysvětluje úpadek, který se aktuálně odehrává v řadě sportů včetně tenisu. Řeči o tom, že tenisté dnes dozrávají později, protože je tenis fyzicky náročnější, a tudíž "mladé pušky" ještě mají čas, byly dobré pár let, dokud jim lidé věřili, ale dnes už je zřejmé, že prostě sportovce kalibru Lendla, Federera, Nadala nebo Djokoviče už jen tak neuvidíme. Mladá generace je prostě slabá a špatná, budoucnost tenisu nevypadá dobře. Snad jen Thiem vykazuje známky buldočí povahy, soustředěnosti a pracovitosti, o které tam byla řeč.
Reagovat
slacker
No vona na mladsi generace neni leva jen v tenisu :-))
Reagovat
darek.vrana
Ale zase jsou děcka dobrý v počítačovejch hrách
Reagovat
rosm
jezisi nechte tech blabolu porad dokola, tohle rika kazda generace, jste jak vykopavky, decka sportuji a delaji mnohem vic veci jak vy v jejich veku, maji vic moznosti vybiti, vic druhu sportu apod. je to blabol
Reagovat
smazaný uživatel
Moje děti mají možnost sportovat v kulturnějším prostředí než já v jejich věku. Ale trávil jsem venku asi tak desetkrát tolik času co oni a o prázdninách (pokud bylo počasí)jsem chodil hrát tenis třeba na deset hodin denně (v devět ráno jsem vypadl z domu a pinkali jsme (pravda, jenom přes špagát nebo v lepším případě přes volejbalovou síť) s kámoši cca do těch osmi-devíti večer. Asfaltové školní hřiště s lajnami na tenis a vzadu s kontrukcemi basketových košů... Rumunská dřevěná raketa za dvě stovky (na hliníkovou Stomilku za přes 500 jsem nenašetřil, zatímco dřevěná Artiska tuším za 70 Kčs se moc sehnat nedala, snad kdybych hrál za nějaký klub).
Děti od notebooku dostanu jenom zřídka. To není nic namířeného proti nim, mít v jejich věku notebook s internetem, kdo ví, co bych dělal...
Reagovat
J.M.
Myslím, že jsi nepochopil myšlenku. Ta nebyla o pestrosti nabídky možností vybití a dělání víc věcí.
Reagovat
J.M.
Tak v DC budou na RG za naše chlapce zaskakovat české tenistky... No, tady je možné všechno.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist