Dva fiftýny od semifinále. Lehečka Australany v Davis Cupu nedorazil, rozhodla čtyřhra

22. 11. 2023, 15:45
Aktuality 59
DAVIS CUP - Čeští tenisté devět let dlouhé čekání na semifinále Davis Cupu neukončili. Ve španělské Málaze prohráli již devátý z deseti vzájemných soubojů s loňskými finalisty Australany, přestože Tomáš Macháč (23) v úvodní dvouhře porazil Jordana Thompsona (29) a Jiří Lehečka (22) byl třikrát dva míčky od skalpu světové dvanáctky Alexe de Minaura (24) a zisku postupového bodu. Lehečka s Adamem Pavláskem (29) pak v rozhodující čtyřhře nestačili na vítěze loňského Wimbledonu Matthewa Ebdena (35) a Maxe Purcella (25).
Jiří Lehečka (© Profimedia)

Česko – Austrálie 1:2

Čeští tenisté byli na Pyrenejském poloostrovu dlouho suverénní a pomalu otevírali dlouhé roky zabouchnuté dveře do semifinále. V únoru nejprve zvládli kvalifikaci v Portugalsku, v září ve španělské Valenci porazili ve skupinové fázi 3:0 Španěly, Korejce i Srby a na vítěznou vlnu naskočili i ve vyřazovací fázi ve španělské Málaze.

Svěřenci kapitána Jaroslava Navrátila se ve svém prvním čtvrtfinále od roku 2016 proti Austrálii ujali vedení zásluhou Tomáše Macháče, který si poradil s žebříčkově výše postaveným Jordanem Thompsonem a letošní skvostnou bilanci Čechů v singlech zakulatil už na 10:0.

Mohlo být ještě veseleji, jenže Jiří Lehečka poslední dva body proti Alexi de Minaurovi nezískal a jen o pár desítek vteřin později nevyužil ani šanci zápas ukončit při svém podání. Australané nakonec dokonali obrat ve čtyřhře, v níž potvrdili roli favorita.

"Je to těžká prohra, ale bylo to se ctí. Kluci předvedli výkon, který předváděli celou Valencii. Hráli jsme však s velice kvalitním soupeřem. Bylo to velmi těsné, ale nakonec jsme přeci jenom prohráli," řekl novinářům Navrátil.

S Australany se národní tým střetl podesáté a podeváté prohrál. Stále jedinou výhru zaznamenal už v roce 1975 tým kolem Jana Kodeše a Jiřího Hřebce.

Čeští šampioni z let 2012 a 2013 usilovali o první semifinále od roku 2014. I přes dnešní nezdar zaznamenali nejlepší výsledek v novém systému, který platí poslední čtyři sezony.

Macháč – Thompson 6:4, 7:5

Tomáš Macháč pomohl v září k postupu do čtvrtfinále dvěma body ve dvouhře a jedním ve čtyřhře ve skupinové fázi ve Valencii. Poté vyhrál dva challengery ve francouzském Orléans a Mouilleronu Le-Captif, připsal si dvě výhry na okruhu ATP včetně skalpu Stana Wawrinky a poprvé se posunul do první stovky světového žebříčku, v němž mu patří 78. místo.

V minulých týdnech ho sice přibrzdila nemoc a bral antibiotika, ale na poslední akci sezony se stihl uzdravit i si přenést formu z předchozích týdnů. Kapitán Navrátil ho proto poslal do úvodní dvouhry týmových dvojek proti Jordanu Thompsonovi. "Tomáš je na to zvyklý. Vždycky ty zápasy otvíral a ve většině případů dobře. Jsem rád, že je to takhle. Má přijatelnějšího soupeře než Jirka Lehečka," vysvětloval Navrátil.

A Macháč mu za důvěru poděkoval vítězstvím. O šest let staršího Australana porazil po bezmála dvouhodinovém boji 6:4, 7:5, byť ve druhé sadě za stavu 5:4 zápas na první pokus nedopodával. Soupeře přetlačil v počtu vítězných úderů 26:19.

"Nepovedlo se mi to ukončit napoprvé, ale jsem moc rád za to, jak jsem pak zabojoval a vyhecoval se k lepšímu výkonu a pohybu. Toho si moc cením. Byl to jeden z mých nejtěžších zápasů po fyzické i psychické stránce," řekl České televizi Macháč, který Thompsonovi oplatil březnovou porážku z kvalifikace v Miami.

"Naštval jsem se dost. Věděl jsem, že si nemůžu nic vyčítat. Ta koncovka mé sezony nebyla kvůli té nemoci optimální. Dnes se to trochu projevilo, že tam nebylo tolik těch sil. Ale na druhou stranu jsem si odpočinul psychicky a donutil jsem se k heroickému výkonu. Věděl jsem, že nebudu hrát úplně dobře, ale taky jsme věděl, že tam nechám všechno," přiznal rodák z Berouna.

Macháč rozhodl o zisku prvního setu hned v úvodní hře, kdy prolomil soupeřovo podání a výhodu brejku dotáhl do konce. Za stavu 4:3 odvrátil dva brejkboly a dostal se z manka 15:40. V desáté hře smazal ztrátu 0:30 a ujal se po 48 minutách hry vedení.

Ve druhém setu si oba hráči drželi podání do deváté hry. Macháč využil za stavu 4:4 pátý brejkbol a podával na vítězství. Thompson ale ještě závěr zdramatizoval. Nepustil Macháče k mečbolu a po využitém třetím brejkbolu srovnal.

Rozhodly následující dvě hry. Macháč zareagoval na ztracené podání dalším brejkem a poté už na druhý pokus utkání dotáhl do vítězného konce. Po využití prvního mečbolu padl radostí na kolena.

Nezastavila ho ani krátká zdravotní indispozice, kdy si už v průběhu čtvrtého gamu musel sednout na lavičku kvůli zvýšené tepové frekvenci a komunikovat svůj stav s lékařským týmem. Podobné potíže už v minulosti řešil, během zápasu například v červnu během prohraného finále na domácím challengeru v Prostějově.

"Trošku mi vyskočil tep. Občas se mi to stane, hlavně po nemoci, kdy nemám natrénováno a nejsme na tom fyzicky moc dobře. Pro sportovce to není příjemný na to pak navazovat. Ale věděl jsem, že to nic není, protože jsem se cítil dobře. Jenom to srdíčko mi trošku vyskočilo, ale zvládnul jsem to pak dobře," dodal Macháč, jenž vylepšil svou singlovou bilanci v Davis Cupu na 7:1.

Lehečka – De Minaur 6:4, 6:7, 5:7

Jiří Lehečka vedl v prvním vzájemném zápasu s Alexem de Minaurem 6:4, 5:3 a 30:15. Třikrát byl dva míčky od vítězství znamenající postup, ale k mečbolu se nedostal. Vzápětí přišel čistou hrou o své podání, prohrál deset míčků po sobě a v tie-breaku dobře rozehraný set a nakonec i zápas ztratil.

Dvaadvacetiletý rodák z Mladé Boleslavi vstoupil do zápasu s o dva roky starším De Minaurem dobře a v páté hře získal brejk. V dramatickém závěru se mu nedařilo set dlouho dopodávat. Čelil pěti brejkbolům, všechny ale odvrátil a zakončil sadu využitím čtvrtého setbolu.

Také ve druhém setu měl Lehečka dlouho navrch. Po brejku ve třetí hře utekl do vedení a za stavu 5:3 hrál na returnu třikrát o mečbol. Jenže závěr mu nevyšel. Na servisu nejprve neuhrál ani fiftýn a De Minaur si pak vynutil zkrácenou hru. V ní Australan zvítězil 7:2.

Ztráta setu se na Lehečkovi projevila i v úvodu rozhodujícího setu, kdy hned prohrál servis. Ve čtvrté hře sice srovnal, za stavu 3:2 a 40:0 ale nevyužil tři brejkboly a další možnost už nedostal. Za stavu 5:5 udeřil De Minaur, potřetí sebral Lehečkovi podání a po více než dvou a půl hodinách zakončil utkání čistou hrou.

"Davis Cup miluju. Mám pověst, že se nikdy nevzdávám. Je to součást mojí identity. A nevzdal jsem se ani dnes. Na konci druhého setu se to momentum na kurtu přehouplo na mou stranu. A to mi pomohlo k obratu," komentoval de Minaur, který využil až svůj devátý brejkbol.

"Leyton Hewitt mi říkal, že jsem jeden z nejlépe returnujících hráčů a nemusím si dělat těžkou hlavu. Nakonec jsem ho brejknul až na poslední možnou chvíli. Měl jsem i trochu štěstí, že jsem nakonec vyhrál," dodal čtyřiadvacetiletý Australan.

Lehečka letos prohrál v Davis Cupu poprvé po sérii pěti singlových výher i vinou 63 nevynucených chyb.

"Teď se mi to těžko hodnotí, ale jsem rád, že po té pauze, co jsem byl zraněný, jsem byl schopný s dvanáctým hráčem na světě odehrát velice slušné tři sety. Většinu času jsme měl herně navrch, ale pak tam byly dva momenty, kdy se ukázalo, že já jsem třicátý a on dvanáctý. Když jsem mohl doservírovat zápas, tak jsem hroznou chybou pokazil první míček a pak on zahrál velice slušně. A následně tři brejkboly za stavu 3:2 ve třetím setu, to byly ty momenty, kde se ukázalo, kdo je zkušenější. Jinak to byl super zápas. Oba jsem hráli slušnou úroveň, doopravdy, dobrý tenis, ale výhru nepřinesl," litoval Lehečka.

Lehečka/Pavlásek – Ebden/Purcell 4:6, 5:7

Pro rozhodující čtyřhru udělal kapitán Navrátil změnu. S Adamem Pavláskem šel do boje krátce po nezdaru ve dvouhře Lehečka místo původně nahlášeného benjamínka Jakuba Menšíka, favorizované Australany ale porazit nedokázali. S Matthewem Ebdenem a Maxem Purcellem prohráli 4:6, 5:7.

Oba Češi nastoupili vedle sebe v deblu poprvé, naopak jejich soupeři se spolu dostali do finále Australian Open 2022 a o půl roku později vyhráli Wimbledon.

Australská dvojice se mohla opřít o silnou hru na servisu. Lehečka s Pavláskem s nimi v prvním setu drželi krok do sedmé hry, kdy soupeři získali brejk a poté sadu dopodávali. Ani ve druhém setu se Češi nepropracovali k jedinému brejkbolu. V jedenácté hře za stavu 5:5 při servisu Pavláska navíc Purcell s Ebdenem získali klíčový brejk a mohli po další úspěšné hře na servisu slavit.

"V ní (čtyřhře) už byli Australané aktivnější. Výborně servírovali. Byli deblovější než kluci. Jirkovi jako singlistovi odešel return. Spíše to bylo únavou. Adam returnoval daleko lépe, ale nedostali se k žádnému brejkbolu. Australané tam vyhráli zaslouženě," dodal Navrátil.

Vítězové 28 ročníků Australané si v pátečním semifinále zahrají o zopakování loňského výsledku s Finy, kteří v úterý porazili 2:1 obhájce titulu Kanadu a zaznamenali historický úspěch.

Článek původně publikován pro Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

59
Přidat komentář
Tenistasenior
Celkově zápas super a pěkný tenisový zážitek. Moc toho klukům ve dvouhrách vyčíst nelze, škoda těch koncovek setů u Jirky. Ale víme, že jeho hlava zatím není srovnaná s tělem. U deblu mě překvapilo, jak jsou oba naši hráči slaboučcí na riternu. V mnoha gamech nás soupeři dost ostudně válcovali. Je třeba toto trénovat. Nominací Jirky do deblu jsem byl nemile překvapen. Servis dobrý, ale tu razanci z dvouhry do čtyřhry nepřenesl a je vidět, že debla nehraje. V deblu rozhoduje chytrost, tvořivost, nápaditost, ne síla. Než zestárne Adam, je třeba k němu někoho sehnat a Adam s ním musí hrát i nějaké turnaje. Vím, že má teď dobrého partnera a celkem se jim daří. Postavit sestavu do deblu na poslední chvíli, to nikdy proti silnějším soupeřům nebude ono.
Reagovat
makro99
Sehnat? Jakože naturalizovat nějakýho cizince?
Já teda žádnýho českýho deblistu, kterej by se aspoň přibližoval téhle úrovni, nevidím...
Reagovat
lvicek
Ale mam pocit, ze s Tomasem jim to docela slo? Jen on se ted necitil uplne OK?
Reagovat
makro99
Komu? Myslíš Machače s Menšíkem?
Reagovat
makro99
Nebo asi Machač-Pavlásek proti Srbsku? Ale tam už hlavně o nic nešlo, ne?
Reagovat
lvicek
Njn, ale jestli si to pamatuju dobre, tak spolu pusobili na kurtu celkem dobre. Mohli by se do budoucna trochu sehrat aspon nekde na nejakem turnaji.
Reagovat
Levinest
Absolutně nepochopitelné nasazení Lehečky do čtyřhry po psychicky zdrcující prohře téměř vyhraného zápasu.....
Reagovat
Ereinion
tak tak, zas taková hvězda to není aby ho tam musel Navrátil po tom zkratu cpát...nicméně faktem je, že jsme byli kousek od finále, Finy bysme podle mě v SF dali...třeba někdy příště
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jenže varianta B byl Menšík a ten toho v deblu moc odehráto nemá a krom servisu by asi stejně moc nezazářil. Rozhodnout se mělo v singlech, debl mají Aussie příliš dobrý.
Reagovat
lvicek
Kluci skoda, v singlu byla sance velka a uteklo to oprravdu o kousek, v deblu uz byli bez sance.
Reagovat
jurasekh
Hráli dobře, bojovali! ...K deblu: Myslím, že by stálo za to přesvědčit Zdeňka Koláře, aby udělal něco podobného jako Adam Pavlásek a začal se (ve 27) soustředit jen na čtyřhru. Mohli by se dát spolu dokupy celoročně. Myslím, že by mohli začít vyhrávat i větší turnaje, než aktuálně Zdenda na challegerech, a to by pak určitě pomohlo i při reprezentaci.
Reagovat
EllNino
Nema servis, spis Paulson, Nouza, Rikl
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Táta Patrika Rikla David byl výborný deblista. Hrával s Martinem Dammem a brácha s Petrem Pálou proti nim možná dokonce i hráli v žácích. Ale tam byl jak věkový tak i výškový rozdíl.
Nicméně, tahle dvojice se v r 2002 dostala v Acapulcu až do finále. Martin pak největších úspěchů dosáhl s Paesem.
Reagovat
makro99
Bych řek, že populárnější byl pár Rikl-Novák
Reagovat
baba
gratulace našim klukům, snaha byla, bojovnost byla ,chvíli dokonce i šance...Jirka to prostě nemá v hlavě, ale oba hráli pěkně a konečně po dlouhé době alespoň drama a naděje ....
Reagovat
vojta912
Navrátil ven..!!
Reagovat
Drzymalski
Rozhodující bylo, že v hledišti chyběl čert s čerticí, jejich vuvuzely a někteří stálí fanoušci z Tour Černošek. Trumpetista na vše sám nestačil a povídá se, že přes turnikety nepronesli několik lahví trnkovice.
Reagovat
Krisboy
Tomáš i J2rka hráli výborně. Tomášovi není vůbec co vytknout, J2rka ty koncovky mohl zahrál lépe. Ale byl to úžasnej zápas, skvělej výkon, Minotaur není už několik let těsně za top1 pro nic za nic...debl podle očekávání, urvat se to mělo v singlech.
Ještě jednou gratuluji oběma k předvedené hře, Aussies k postupu smilesmile
Reagovat
fujtajblick
Byl to opravdu krásný tenis, bylo se na co koukat a být, i přes výsledek, na co hrdý. Jo!
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
JohnB
těsně za top1 podle mě není
Reagovat
turista
Škoda. Kámen úrazu byl nezdar Jirky Lehečky. Vyhrát debl bylo málo pravděpodobné vzhledem k síle soupeřova deblu.
Reagovat
Drzymalski
Vuvuzela Cup pro nás skončil. Rozhodly maličkosti. Robocop to měl na raketě ale jak známo tenis je krásný také v tom že do posledního balónu není nic vyhráno. Australský debl podle očekávání top, naši se nemají za co stydět. Byla ovšem znát nesehranost, Robocopova nezkušenost a horší pohyblivost Pavláska. S cíchou co tahá po kurtu není divu.
Reagovat
frenkie57
myslím, že v tom deblu a potažmo v celém zápase rozhodlo to, že nemáme stabilní mužskou deblovou dvojici na vysoké úrovni. takže ano, rozhodla to ta nesehranost.
Reagovat
Drzymalski
Rozhodla kvalita páru Ebden Purcell. To jsou mistři deblového řemesla. Navroš asi moc alternativ na výběr neměl ale zřejmě s Lehečkou zvolil tu nejhorší.
Reagovat
EllNino
Berďa se Štepcem zkrátka klíčové debly měli zmáknuté, ale to byla výjimečná dvojka
Reagovat
SydneyOpen
stejně jako u holek zbytečný a hodně mrzutý konec.... velká škoda
Reagovat
Soptik
Lehečka tam nemá co dělat smile
Reagovat
arvncr
4hra bez šance.
Reagovat
fujtajblick
Lehecka nezískal bod, který měl na raketě. A tak se nanominoval, aby místo jednoho zápasu, podělal zápasy dva. Zkazí pět míčů z pěti, nahrává, místo aby zabíjel
Reagovat
hanz
Lehečkova klasika.... kolik takto rozehraných zápasů projel... nespočet .... nemá hlavu šampiona... jako Plíškovic...
Reagovat
SydneyOpen
Jirka ty koncovy zápasů prostě nedává... škoda :/
Reagovat
Tomas_Smid_fan
A proto nastoupí i do deblasmile Aussie za to Navrátilovi slíbili bumerang?smile
Reagovat
EllNino
Koho jinyho?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Však to píšu o kousek níž
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Prostě měl dotáhnout toho singla.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Pavlásek s Lehečkou? Tomáš se vyšťavil?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak Tomáš po nemoci fakt asi nemůže a Kuba se Navrátilovi nejspíš zdál jako velký risk.
Reagovat
Esgalnor
Tak debl Pavlásek a Lehečka, no... :D
Reagovat
Tomas_Smid_fan
To je takový rozhodnutí, že teda nevím...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tomáš skvělý výkon!

Jirka hrál dobře skoro až do koncovky 2.setu. Za jeho druhou polovinu udělal asi víc UE než do té doby. Přišla špatná rozhodnutí i nejistá ruka. Byli jsme 2 balony od SF? Velká škoda. Jirka s tou hlavou musí něco udělat, jinak to bude ztracený talent.
Reagovat
Esgalnor
Škoda, Jirka hrál výborně. To, co ale předváděl De Minaur v závěrech setů, byla ale neuvěřitelná defenziva - trochu mi připomněl Bouzkovou v jejích nejlepších záblescích. :D No, v deblu teď nemají co ztratit - favorité nejsou, když prohrajou, tak se asi nic nestane. Třeba jim to psychicky pomůže.
Reagovat
arvncr
Lehečka to nedal v hlavě. Radši měl hrát Veselý, ale my si ho holt šetříme až na finále na Djokoviće.
Reagovat
Soptik
Veselý ??? Dyť tam ani není, sedí ve studiu v Praze smilesmilesmile
Reagovat
Pe3k
Makáč
Šlehačka
Reagovat
frenkie57
Tak jsem se bohužel nemýlil, Jirku k výhře nepustila hlava. Ale hrál dneska výborně, soustředěně, agresivně, dobře se na to koukalo. Jen ty koncovky setů nešly. V deblu nastoupí vedle Adama asi Tomáš, podle mě. No, uvidíme. Každopádně to moc optimisticky nevidím.
Reagovat
EllNino
Nase slavne prohry
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Každá se počításmile
Reagovat
mahycek
Od stavu 5-5 je australan jako zeď, vrátí a doběhne všechno. Škoda, že to Lehečka
nedopodával. Ale, třeba na něj také padne slabá chvilka i když nevěřím....
Reagovat
GaelM
Lehečka se zase zhroutil ve chvíli kdy má dopodávat zápas smile Velká škoda, postup byl blízko. Teď už si to de Minaur utéct nenechá, budeme rádi, když třetí set nebude debakl.
Reagovat
annah
Hezké to bylo. Tak teď ještě Lehečka.
Reagovat
frenkie57
Podle mě to rozlouskne dabl, protože Jirka DeMinaura nedá. Ale rád se budu mýlit. ????
Reagovat
annah
Zatím se drží, set je náš. Ale Minotaur se začíná rozehrávat, bylo to jen tak tak.
Reagovat
farr
Jirka zvládl odvrátit 5 BB to bylo super pro jeho sebevědomí. Mohl by to dorazit ve dvou. Pojď
Reagovat
annah
Právě vzal Australanovi servis. Snad ten náskok udrží...
Reagovat
farr
Škoda toho gamu za 5:4, ale ten tlak už byl enormní a byl skoro zázrak, že Jirka odvrátil těch prvních 8 BB. Vyčůraná žlutá krysa si počkala a dočkala se. Vzor sportovního chování Minor teda určitě není to hurónské hulákání po každé soupeřově chybě se mě teda hrubě nelíbí. Fuj, ksindl jeden. Snad to Jirka dá ve třech, herně na to má určitě..
Reagovat
frenkie57
Sledujeme oboustranně výborný tenis. Australan je tedy pekelně rychlý, moc chyb nedělá. To, že je č. 12 není rozhodně náhoda. Pokud Jirka vydrží hrát takto natlakove, tak šance tu je.
Reagovat
farr
Jako tohle je velká šance na finále, upřímně Australané i Fini v případě
SF jsou více než hratelní. POME kluci!
Reagovat
Krisboy
Snad to byla u Tomáše jen chvilková slabost. Jako vždy - střídá skvělé momenty s lacinýma chybama.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist