Exodus favoritek: V Londýně končí obě sestry Williamsovy i Wozniacká!

27. 6. 2011, 17:55
Aktuality 20
WIMBLEDON ŽENY - Petře Kvitové se po zdemolování Wickmayerové nečekaně otevřela cesta za prvním grandslamovým titulem. Má k němu sice ještě daleko, nicméně dnešní vyřazení sester Williamsových a světové jedničky Caroline Wozniacké dává šancím české tenistky na triumf nové rozměry.
Serena Williamsová

Kvůli zranění do Wimbledonu vůbec nezasáhla světová dvojka Kim Clijstersová, v úvodních kolech se se slavným turnajem rozloučily loňská finalistka Věra Zvonarevová či čerstvá vítězka French Open a čtvrtá hráčka světa Na Li z Číny. A dnes v osmifinále zaváhaly pětinásobná wimbledonská šampionka Venus Williamsová, loňská šampionka a vítězka čtyř ročníků Serena Williamsová i současná světová jednička Caroline Wozniacká. 

Okruh papírových favoritek na vítězství se tak už před čtvrtfinálovými boji pořádně ztenčil: největší šanci stát se šampionkou Wimbledonu 2011 mají nyní podle formy a papírových prognóz Maria Šarapovová, Victoria Azarenková a hlavně Petra Kvitová! Česká tenistka totiž soutěží proplouvá jako nůž máslem a zdá se být silná nejen na kurtu, ale i psychicky.

Čtvrtfinálové dvojice:
Šarapovová (5-Rus.) - Cibulková (SR)
Bartoliová (9-Fr.) - Lisická (Něm.)
Azarenková (4-Běl.) - Paszeková (Rak.)
Kvitová (8-ČR)- Pironkovová (32-Bulh.)

Serenu vyřadila Bartoliová
Bývalá světová jednička Serena Williamsová, jež po loňském triumfu ve Wimbledonu kvůli pořezané noze a následné plicní embolii 11 měsíců nehrála, se na kurty vrátila pouhý týden před třetím grandslamem sezony. A právě s nerozehraností se devětadvacetiletá Američanka potýkala od úvodního kola. Bojovností se prodrala do 4. kola, v něm už ale další postup nevydřela.

Marion BartoliováWilliamsová se v minulosti s Marion Bartoliovou utkala dvakrát a neztratila ani set, dnes ovšem Francouzka - čerstvá vítězka z Eastbourne a letošní semifinalista Roland Garros - potvrdila formu a většinu zápasu americkou tenistku přehrávala.

Čtyřnásobná vítězka Wimbledonu Williamsová se snažila bojovat a ve druhé sadě odvrátila za stavu 5-6 při podání soupeřky tři mečboly. Bartoliová ale zápas ukončila ve zkrácené hře při celkově pátém mečbolu výborným servisem, který nedokázala soupeřka vrátit, a za necelé dvě hodiny vyhrála 6-3 7-6.

"Nepřijela jsem sem prohrát, ale přes vyřazení jsem ráda, že jsem tady vyhrála pár zápasů a vím, že se můžu zlepšovat. Nejde o žádnou katastrofu," uvedla Serena Williamsová na tiskové konferenci a pochválila Francouzku: "Hrála výborně."

"Porazit Serenu je neskutečné, je to jedna z nejlepších hráček novodobé open éry," řekla Bartoliová cestou z kurtu. "Nebyl to jednoduchý zápas psychicky, ale dala jsem do toho všechno. Soustředila se na sebe a vyšlo to," doplnila wimbledonská finalistka z roku 2007.

Ve čtvrtfinále se Bartoliová utká s jednadvacetiletou Němkou Sabine Lisickou, jež před Wimbledonem pro změnu ovládla turnaj v Birminghamu a dnes si poradila s Petrou Cetkovskou.

Svetana PironkovováVenus po roce opět padla s Pironkovovou
Necelé dvě hodiny po své sestře se s nejslavnějším tenisovým turnajem rozloučila i jeho pětinásobná vítězka Venus Williamsová. Třicetiletá Američanka stejně jako v loňském čtvrtfinále nestačila na Cvetanu Pironkovovou z Bulharska, které podlehla na chlup stejným výsledkem jako loni - 2-6 3-6, navíc ve třetím vzájemném souboji v řadě. Před pěti lety totiž na o sedm let mladší Evropanku nestačila na Australian Open. 

Venus od letošního Australian Open laborovala se zraněním břišních svalů a na kurty se vrátila a stejném klání jako Serena, tedy týden před Wimbledonem v Eastbourne. 

"Rozhodně to nebyl náš den. Myslím, že obě jsme si dnešek představovaly trochu jinak," řekla i za svou sestru Venus. "Samozřejmě jsme to neplánovaly. Nestává se často, že bysme obě prohrály ve stejný den."

Třiadvacetiletá Pironkovová od začátku sezony vyhrála na okruhu WTA pouhé čtyři zápasy, na trávě v All Angland Clubu ale potvrdila, že se jí daří. Po úspěšné odvetě za loňské semifinále proti Zvonarevové a skalpu Williamsové už konto letošních výher zdvojnásobila.

"Porazila jsem Venus druhý rok po sobě, je to úžasné být vítězkou na tomto legendárním kurtu," radovala se Pironkovová na centrálním dvorci. "Když vstoupím na kurt, cítím se tu velmi uvolněně. Moc se mi líbí zdejší atmosféra." 

Ve čtvrtfinále se bulharská tenistka utká duelu dvou loňských poražených semifinalistek s Petrou Kvitovou. Česká tenistka dnes nedala šanci Wickmayerové.

Dominika CibulkováWozniackou zastavila Cibulková
Se soutěží se rozloučila i současná světová jednička Caroline Wozniacká. Dánka, v jejíž sbírce zatím chybí grandslamový titul, se ani letos ve Wimbledonu nedostala za brány 4. kola. Zatímco loni ve stejné fázi turnaje nestačila na Češku Kvitovou, dnes ztratila dobře rozehraný zápas se Slovenkou Dominikou Cibulkovou a nakonec prohrála 6-1 6-7 5-7.

Wozniacká má ve 20 letech na kontě 17 titulů a je světovou jedničkou, na grandslamech, kde během zápasů nemůže využít rad otce a trenéra v jedné osobě, je však jejím maximem finále z US Open 2009.

"Je mi opravdu jedno, ci lidé říkají, nebo co si myslí," reagovala Wozniacká na otázku, zda je poprávu světovou jedničkou, když ještě nevyhrála grandslam. "Teď nemůžu nic dělat. Dělala jsem vše naplno, ale nestačilo to," řekla rodačka z Odense.

Dvaadvacetiletá Cibulková, jejímž grandslamovým maximem je semifinále z Roland Garros 2009, proti Wozniacké vyhrála třetí z devíti vzájemných soubojů. Na grandslamech však s Dánkou uspěla poprvé, v minulosti totiž prohrála ve čtvrtfinále loňského US Open i letos ve 3. kole v Melbourne. 

Ve čtvrtfinále se střetne s wimbledonskou vítězkou z roku 2004 Marií Šarapovovou. Ruská tenistka dnes potvrdila roli favoritky proti Číňance Shuai Peng, kterou porazila hladce 6-4 6-1 a dosud ještě neztratila ani set.

"Před rokem jsem vypadla ve 4. kole se Serenou. Letos jsem už ve čtvrtfinále a mám možnost jít dál, takže jsem docela spokojená," komentovala Šarapovová, jež v zápase zaznamenala 27 vítězných úderů a jen 10 nevynucených chyb. 

Azarenkovou čeká Paszeková
Bez problémů zvládla osmifinálový zápas také čtvrtá nasazená Victoria Azarenková. Jednadvacetiletá Běloruska smetla dvakrát 6-2 Naďu Petrovovou z Ruska a ve Wibledonu po dvou letech postoupila do čtvrtfinále. Na granddlamech se takto daleko dostala popáté, dál ale ještě nebyla.

Azarenková se v dalším zápase utká s nejpřekvapivější čtvrtfinalistkou Tamirou Paszekovou. Dvacetiletá Rakušanka dnes ve třech setech porazila další mladou tenistku Ksenii Pervakovou z Ruska a poprvé si na grandslamu zahraje ve čtvrtfinále. 

Paszeková byla už v sezoně 2007 - v pouhých 16 letech - ve 4. kole Wimbledonu i US Open, od té doby ale na grandslamech vyhrála pouze dva zápasy. Kariéru rakouské tenistky přibrzdila zranění zad, kvůli kterým byla vyšetřována i antidopingovou agenturou. Během léčby totiž dostala krevní transfúzi.

- WIMBLEDON muži (Velká Británie, tráva, 6.631,000 liber) -
pondělní výsledky (27. 06. 2011)

Dvouhra - osmifinále:
Kvitová (8-ČR) - Wickmayerová (19-Belg.) 6-0 6-2
Lisická (Něm.) - Cetkovská (ČR) 7-6(3) 6-1
Cibulková (24-SR) - Wozniacká (1-Dán.) 1-6 7-6(5) 7-5
Azarenková (4-Běl.) - Petrovová (Rus.) 6-2 6-2
Šarapovová (5-Rus.) - Pcheng Šuaj (20-Čína) 6-4 6-2
Bartoliová (9-Fr.) - S. Williamsová (7-USA) 6-3 7-6(6)
Pironkovová (32-Bul.) - V. Williamsová (23-USA) 6-2 6-3
Paszeková (Rak.) - Pěrvaková (Rus.) 6-2 2-6 6-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

20
Přidat komentář
Teo
Matky samoživitelky se probouzí:o)
Reagovat
smazaný uživatel
Zase ma stanica novasport sklamala. Neviem ci len pre mna, ale zapas Nadal - DelPotro je o mnoho zaujimavejsi ako Fedex - Youzny .. Neviem kto tam vybera zapasy, ale vymenil by som ho!
Reagovat
tito
Sakra co se děje? Rafa má pravděpodobně nějak bloklé drobné kůstky chodidla, sice vede ale nevím jestli dohraje, Roger a David prohráli první set a s Tomem to vypadá neslavně...
Reagovat
smazaný uživatel
Spíš si zvrtl kotník při tom forhendu po lajně, sám to říkal tomu fyzioterapeutovi. U toho bekhendu za stavu 6-5 30-30, po kterém si vypracoval setbol. Ale rozchodil to, bylo by mi líto, kdyby musel skrečovat, chci, ať ho Del Potro porzí normálně. DelPo ale hraje na své trabařské dispozice zatím velmi dobrý zápas, škoda dvojchyby při setbolu Nadala.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Tomáše je mi dneska líto, držel se statečně a hlavně ve výměnách byl většinou lepší, alespoň v prvních dvou setech. Bohužel proti podáním co předvádí Fish se nedá hrát...dneska mu to tam padá neskutečně. Nicméně rozhodně Tomáš hrál dobře a myslím, že našel zpátky svoji ztracenou formu.
Reagovat
smazaný uživatel
Berdych prohrál přesně jak sem říkal. zatímco vy čumíte jak puk tak já to čekal. Berdych nemá na hráče z elitní 20tky.
Reagovat
smazaný uživatel
Seš chudák!
Reagovat
smazaný uživatel
co ten valuebet na Litvu?
Reagovat
smazaný uživatel
Začínám být přesvědčený, že jsi robot, který má v sobě nahrané tři věty a pořád dokola je opakuje. A nikdo na ně není zvědavý.
Reagovat
rib
Milý lopatičko a jim podobní,
dnes musím říct, že mě Tomáš moc překvapil. Hrál opravdu velmi dobře, bojoval, bylo to o pár míčů. Zahraniční komentátoři obdivovali oba hráče a také konstatovali, že Fishův servis je nehratelný... Myslím, že když bude Berďa takto bojovat vždycky, budu se na něj moc ráda dívat a fandit.
Reagovat
smazaný uživatel
Po druhom kole som spomínal, že Dominika má relatívne prijateľný žreb a QF by nemuselo byť nedosiahnuteľné, no nečakal som, že sa to až takto do bodky naplní..Škoda, že v QF čaká nadržaná Maruša, ktorá rúca všetko, čo sa jej postaví do cesty..Čo sa týka Venus, je neuveriteľné, akú paródiu na tenis dnes predviedla..
Reagovat
smazaný uživatel
J8 jsem byl zase pozitivně překvapený Cibulkovou, v životě jsem jí neviděl hrát takhle agreisvně, hodně zagresivnějal hru, pamatuju si, jak jsem během RG 2009 tady nadával jak je pasivní :D
Reagovat
smazaný uživatel
Má to na svedomí jej nový tréner Ž. Krajan, ktorý kedysi dostal Safina na post svetovej jednotky.(po ich rozchode, Safina padla do druhej stovky). Ten ju doslova núti hrať agresívne a využívať vraj jej najväčšiu zbraň, forehand..Željko je pôvodom Chorvát, ale po slovensky hovorí lepšie ako polovica Slovákov žijúca na východnom Slovensku..Cibuľková zmenila svoj herný štýl začiatkom roka.
Reagovat
smazaný uživatel
Já bych řeklnejvětší favoritky jsou Maria, Petra nebo Sabine.
Reagovat
baggik
Dnešek je den W! Není sice středa, neboli Wednesday, ale Wimbledon nám dnes připravil Wodnes-day. Domů se pakovaly všechny hráčky s W na začátku Wiliams sisters, Wozniacki i Wickmayerová. Velké poděkování si zaslouží především Marion Bartoli, která dnes hrála neuvěřitelně soustředěně a přes několik neproměněných mečbolů se nenechala zlomit i přes poměrně dobrý výkon Sereny ve druhém setu. Konečně uvidíme v All England Clubu ženský tenis s jeho přednostmi i slabinami a ne přehlídku dominance fyzicky silných nadžen typu sester Wiliamsových nebo Mauresmové. Po tom co jsem dnes viděl si troufám říct, že wimbledon má 3 favoritky - Marii Š, Victorii a Petru Kvitovou.
Reagovat
smazaný uživatel
plus bych přidal Bartoli.... nevim no, podle mě se může stát cokoliv a do finále může postoupit kdokoliv, u ženských člověk nikdy neví...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak zrovna Mauresmo dokázala zahrát i technicky skvělé čopované bekhendy, tu bych s Williamskama nesrovnával. Já bych nepodceňoval ani Bartoli, podle mě dojde do semifinále s Marií a může jí klidně vyřadit. Ale kéž by se vytáhla Sabine.
Reagovat
smazaný uživatel
Já bych se nedivil kdyby to ještě vyhrála Pironková.
Reagovat
lofas
Exodus máš v trenká ty vole od Williamsových se toho moc nečekalo když skoro rok nehráli a od Carolin taky moc ne ta v ¨životě na Grand Slam mít nebude .......................
Reagovat
smazaný uživatel
Podla mna na gradslam dosiahne, je este mlada a stale ma vela toho pred sebou.. Zalezi aj od toho ako dopadne los a koho stretne na ceste za GS titulom... Ale rozhodne by som ju neodpisoval.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist