Famózní premiéra! 19letá Nohaová Akugueová si v Hamburku zahraje o titul, poprvé je ve finále i Rusová

28. 7. 2023, 16:20
Aktuality 10
Noma Nohaová Akugueová (19) pokračuje v Hamburku ve snovém debutu v hlavních soutěžích na nejvyšším okruhu. Němka, která už ve druhém kole likvidovala dva mečboly a ve čtvrtfinále returnovala na setrvání v zápase, přehrála v semifinále náctiletých talentů 6:3, 6:3 svou vrstevnici Dianu Šnajderovou (19). O titul si zahraje s Arantxou Rusovou (32), jež je ve finále na této úrovni rovněž poprvé.
Noma Nohaová Akugueová (© AFP)

Noma Nohaová Akugueová není příliš známé jméno. Někteří čeští fanoušci ale mohli německou reprezentantku s nigerijskými kořeny zaregistrovat hlavně zhruba před rokem, když jasně prohrála finále na podniku ITF s Brendou Fruhvirtovou.

Do světa profesionálního tenisu vstoupila v srpnu 2020, ale naplno se začala na dospělých turnajích pohybovat až loni. Prozatím jí patří 207. místo a jejím maximem je 197. příčka. To se však velmi brzy změní.

Statistiky zápasu Nohaová Akugueová - Šnajderová

Talentovaná teenagerka totiž v Hamburku díky divoké kartě od pořadatelů poprvé startuje v hlavních soutěžích na nejvyšším okruhu a k tomu, aby to byla dokonalá premiéra, zbývá jediný krok.

V německé metropoli ukazuje na pouhých 19 let neskutečnou psychickou odolnost. V úvodním kole přetlačila ve dvou těsných setech zkušenou Lauru Pigossiovou, v osmifinále odvrátila dva mečboly na returnu proti deblové světové pětce Storm Hunterové a ve čtvrtfinále nedovolila dopodávat zápas bývalé semifinalistce French Open Martině Trevisanové. Nejsnazší pro ni byl semifinálový souboj náctiletých talentů s Dianou Šnajderovou.

Dotlačit už teď fenomenální debut na nejvyšší úrovni k titulu nebude pro Nohaovou Akugueovou snadné. Za sebou má totiž osm profesionálních finále napříč podniky W15 až W60 a uspěla pouze v tom druhém loni v květnu na antukové akci s dotací 15 tisíc dolarů v egyptské Káhiře. V pátek se stala první německou teenagerkou ve finále na hlavním okruhu od Anke Huberovou ve Filderstadtu 1994.

Ve finále bude čelit o 13 let starší Arantxe Rusové, která posbírala na nižších úrovních 34 trofejí, a v sezoně 2019 dokonce rozšířila sbírku rovnou o 10 kousků. Nizozemka si ale v pátek zahrála své teprve druhé semifinále na turnajích WTA a v sobotu bude ve stejné situaci jako Němka, co se finálových účastí na nejvyšší tour týče. Starší z finalistek po obratu porazila bývalou světovou dvacítku Darju Savilleovou, jež se vrací po další dlouhé zdravotní pauze.

• WTA 250 HAMBURK •
Německo, antuka, 259.303 dolarů
páteční výsledky (28. 7. 2023)
• Dvouhra - semifinále •
Rusová (7-Niz.) - Savilleová (Austr.) 2:6, 6:3, 6:1
Nohaová Akugueová (Něm.) - Šnajderová (-) 6:3, 6:3
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

10
Přidat komentář
Drzymalski
Už jim není pomoci. Zaplněný areál v Hamburku aplaudoval Afričance s německým pasem když porazila zrzavou blondýnu Shnaider s evidentně německými předky a ruským pasem. Vymknuta ze svých kloubů doba šílí...
Reagovat
Kandinsky1
Já vám pořád říkal: nepřechylujte, nepřechylujte, nepřechylujte nebo se z toho zblázníte. Ale je to marný, je to marný, je to marný.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Noahová sice moc dobře nezní, ale Nohaová, to už je doopravdy jazyková perla.smilesmilesmile Já stále pevně věřím, že do Ústavu pro jazyk český nastoupí osoba osvícená, která nás těchto zrůdností provždy zbaví.
Reagovat
Kandinsky1
Viď, přitom Noma Noha je tak krásné jméno.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
přesněsmile Ale ještěže to není Nema Noha.
Reagovat
frenkie57
smilesmile
Reagovat
Drzymalski
Šmatlavá Noha... při pohledu na její chůzí a běh smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
vkročila do finále!smilesmilesmile
Jen škoda, že se tam nepotká se skřítkem, ale s Arantxou.
Reagovat
tommr
skřítkem myslíš Saville?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Darju, samozřejmě.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist