Favorité v problémech: Verdasco zametal mečboly, Almagro ztratil set, Simon vypadl

17. 2. 2012, 08:43
Aktuality 5
ATP SAO PAULO - Vůbec snadné to ve svých prvních letošních zápasech na antuce neměli největší favorité turnaje v Sao Paulu. Fernando Verdasco musel odvrátit čtyři mečboly proti Martímu, nejvýše nasazený obhájce titulu Nicolás Almagro vyhrál až ve třech setech a Francouz Simon se už s turnajem rozloučil.
Fernando Verdasco

Fernando Verdasco se na Brasil Open vrátil po osmi letech a v prvním zápase od vyřazení z 1. kola na Australian Open (prohrál 2-3 s Tomicem) ho v premiérovém letošním vystoupení na antuce čekal dvacetiletý krajan Javier Martí. A favorizovaný o osm let starší Španěl měl problémy.

V souboji levorukých Španělů dělala bývalá světová sedmička velké množství chyb a vzrůstem drobný Martí hrající bekhend jednoruč byl blízko senzačnímu postupu do premiérového čtvrtfinále. Verdasco se však na poslední chvíli vzpamatoval. V rozhodujícím setu při svém podání za stavu 2-5 prohrával už 0-40, celkem čtyři soupeřovi mečboly však odvrátil a španělský mladík s minimem zkušeností se dostal do křeče a postup mu doslova protekl mezi prsty. Třetí nasazený Verdasco nedůrazně hrajícího soka začal drtit vítěznými údery a pěti získanými gamy zápas ukončil.

Ve čtvrtfinále se Verdasco střetne znovu v prvním vzájemném souboji s dalším levorukým krajanem - osmým nasazeným Albertem Ramosem, který zdolal Rusa Igora Andrejeva.

Drobným problémům se nevyhnul ani nejvýše nasazený Španěl Nicolás Almagro. Obhájce titulu narozdíl od Verdaska hrál ještě o víkendu Davis Cupu ve Španělsku, kde se sice rozehrál na antuce, měl však méně času na aklimatizaci v Jižní Americe. Do soutěže se navíc přihlásil až na poslední chvíli, poadatelé mu však drželi divokou kartu. 

Šestadvacetiletý Almagro sice v zápase s Victorem Haneskem nasázel 12 es, udělal jedinou chybu a nečelil brejbolu, i on však musel o postup bojovat ve třech setech. Rumuna nakonec porazil 6-3 6-7 6-3 a vyhrál i pátý vzájemný zápas.

"Hrál jsem dobře, ale vím, že mám co zlepšovat. Své hře však věřím," řekl dvojnásobný vítěz turnaje. "Victor ve druhém setu proměnil své šance, ale celkově to byl pozitivní zápas, protože proti mě neměl jediný brejkbol," dodal.

Jedenáctý hráč světa Almagro se ve čtvrtfináled utká s Carlosem Berlocqem, jehož už loni (na antuce v Nice) jednou porazil. Devětadvacetiletý Argentinec má však v úvodu sezony životní formu, neboť si před 14 dny ve Viňa del Mar zahrál poprvé ve finále turnaje ATP a v Brazílii našel recept na neoblíbeného Potita Staraceho. S Italem sice prohrál úvodní sadu, nakonec však uspěl po setech 3-6 6-2 6-3 a snížil bilanci všech vzájemných zápasů na 1-8.

Už po úvodním vystoupení se se Sao Paulem rozloučil druhý nasazený Gilles Simon. Francouz však neměl štěstí na los, hned v prvním zápas na antuce od loňského triumfu v Hamburku čelil Davidu Nalbandianovi, proti kterému nevyužil žádný z pěti brejkbolů a podlehl hladce 3-6 2-6.

"Od začátku zápasu jsem se soustředil. To bylo klíčové, všechno vám to zjednodušší," komentoval svou výhru Argentinec, který v 1. kole ztratil s jiným Francouzem Pairem vedení 5-1 v prvním setu a ve druhém prohrával 1-3, aby nakonec v divokém duelu zvítězil 7-6 6-3. Ve čtvrtfinále na třicetiletého Nalbandiana čeká Ital Volandri.

Brasil Open je tradiční druhou zastávkou čtyřdílné série Golden Swing - turnajů na jihoamerických antukách. Soutěž se letos po 11 letech přesunula z Costa do Sauipe do největšího města Jižní Ameriky Sao Paula, kde však v této roční době panuje období dešťů a zápasy se tak hrají v hale (v kalendáři ATP oficiálně žádný jiný halový turnaj na antuce není).

- ATP 250 SAO PAULO -
(Brazílie, antuka / hala, 475.300 dolarů)
čtvrteční výsledky (16. 02. 2012)

Dvouhra - 2. kolo:
Almagro (1-Šp.) - Hanescu (Rum.) 6-3 6-7(4) 6-3
Nalbandian (Arg.) - Simon (2-Fr.) 6-3 6-2
Verdasco (3-Šp.) - Martí (Šp.) 6-4 6-7(2) 7-5
Berlocq (5-Arg.) - Starace (It.) 3-6 6-2 6-3
Ramos (8-Šp.) - Andrejev (Rus.) 7-6(4) 7-6(4)
Mayer (Arg.) - Chardy (Fr.) 4-6 7-5 6-2
Volandri (It.) - Ramírez-Hidalgo (Šp.) 6-4 1-6 6-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

5
Přidat komentář
smazaný uživatel
čtvrtfináled?

spíš čtvrtfinále
Reagovat
smazaný uživatel
To byly nervy... ještě že to Nando zvládl. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
gratuluji nalbovi,doufám že se vrací zpět
Reagovat
horska.kraslice
Také mu držím palce.
Reagovat
smazaný uživatel
Gratuluješ jako k čemu? Že skoro prohrál s hráčem z konce druhý světový stovky? Doufám, že už ten frajer bude jenom padat žebříčkem...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist