Favorité v Římě: Djokovič prolétl do 2. kola, Nadal měl namále s Lorenzim

11. 5. 2011, 16:26
Aktuality 18
Dva rozdílné starty do turnaje v Římě zažili jeho největší favorité. Letos neporažený Novak Djokovič podle očekávání hladce přehrál Poláka Kubota a vylepšil si bilanci v této sezoně na 33-0. Nejlepší hráč světa Rafael Nadal ale nebyl daleko od šokující porážky z rakety 148. hráče světa Lorenziho, kterého udolal až po dvou a půl hodinách.
Rafael Nadal

Italský tenista Paolo Lorenzi už v předešlém utkání s Brazilcem Belluccim ukázal, že domácí prostředí v jeho rodném Římě mu svědčí. Dalšího favorita už tentokrát porazit nedokázal, v souboji s Rafaelem Nadalem byl ale blízko nejsenzačnějšímu vítězství na okruhu ATP v této sezoně.

Jejich dnešní souboj desítky minut ničím nepřipomínal duel antukového suveréna posledních let s až 148. hráčem světa. Lorenzi se stejně jako v minulém zápase pustil do svého slavného soupeře neohroženě a k velké spokojenosti domácích fanoušků dokázal držet se světovou jedničkou krok. Itala, který si pro vítězné body často chodil na síť, nerozhodila ani ztráta podání, po níž prohrával 2-4. Za nadšeného povzbuzování zaplněného hlediště si dokonce čistou hrou okamžitě vzal podání zpět a v úvodním setu už při svém servisu nezaváhal. Nečekaně často chybující Nadal se tak o osud prvního setu musel poprat v tie-breaku, který ztratil poměrem 5-7.

Španěl, jenž si v úvodním dějství připsal 12 vítězných míčů a 21 nevynucených chyb, se na začátku dalšího setu dokázal zkoncentrovat, rychle sebral soupeři servis a zdálo se, že další komplikace už nepřipustí. Lorenzi ale dokázal znovu zabojovat, když podruhé v zápase sebral Nadalovi podání a srovnal na 3-3. O dva gamy později diváci v Římě s napětím sledovali, jestli se domácímu hráči podrží udržet servis, který by mu zajistil vedení 5-4 a možnost urvat v další hře nejdůležitější vítězství v jeho kariéře. Nadal ale klíčové okamžiky utkání zvládl: znovu sebral Lorenzimu podání, následně odvrátil brejkbol a srovnal na 1:1 na sety.

Až v rozhodujícím dějství viděli diváci na římském centrálním kurtu tenis, v němž Nadal svého soupeře jasně přehrával. Lorenzi v sobě po prohrané sadě nenašel dost sil, aby Nadalovi vzdoroval, a set prohrál za 33 minut jasně 0-6.

"Hrál jsem moc špatně," přiznal po utkání Nadal. "Bál jsem se, cítil jsem se pomalý a celou dobu hrál krátké míče. Kazil jsem snadné údery. Zápas jsem ukončil líp a v poslední hře jsem hrál dobře. Mezi Římem a Madridem je velký rozdíl. Tam člověk hraje ve velké nadmořské výšce a míče jsou rychlejší. Taky je těžší hrát po prohraném finále, protože to na člověka dolehne. Tohle všechno mi to dneska zkomplikovalo," dodal první hráč světového žebříčku.

Mnohem jednoduššeji si dnes zajistil postup do osmifinále druhý hráč v pavouku Novak Djokovič. Srbský tenista porazil Poláka Lukasze Kubota hladce 6-0 6-3 a protáhl si svou letošní vítěznou sérii na okruhu ATP už na 33 zápasů.

V prvním setu se dnes Djokovič téměř nezpotil, Kubota nechal uhrát pouhých devět míčů a soupeři nadělil 'kanára'. Polskému tenistovi hrozila za stavu 0-6 0-3 hned dvojitá ostuda, té ale zabránil. V desátém gamu se dočkal a získal první hru, na vývoji zápasu to však nic nezměnilo. Djokovič postoupil za pouhých 67 minut a znovu se přiblížil rekordu Johna McEnroea, který v roce 1984 zahájil sezonu 42 výhrami v řadě.

"Je to skvělý začátek, protože jsem na to nevyložil tolik energie," neskrýval spokojenostSrb, kterého v dalším kole čeká Švýcar Stanislas Wawrinka. Pro oba je to opakování finále z roku 2008, kdy se ve třech setech radoval Djokovič.

Příliš práce se svým soupeřem neměl ani Roger Federer, kterého Jo-Wilfried Tsonga na antuce příliš neprověřil. Už ve třetí hře mu Federer sebral podání, v dalším setu se to třetímu hráči světa povedlo ještě dvakrát, a za 83 zvítězil 6-4 a 6-2.

"Bylo to lehčí, než jsem čekal. Odehrál jsem čistý zápas a hraju teď agresivněji, což funguje," uvedl Federer, kterého v dalším kole čeká Richard Gasquet z Francie. "Už jsme spolu odehráli několik skvělých zápasů, hlavně nedávno v Dubaji. Zítra očekávám těžký boj," řekl Federer.

Do bojů v Římě vůbec nezasáhl šestý nasazený David Ferrer, který kvůli nemoci odstoupil před zápasem s Marinem Čiličem.

Výsledky - Řím - muži (antuka, dotace 2,75 milionu dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Nadal (1-Šp.) - Lorenzi (It.) 6:7 (5:7), 6:4, 6:0, Djokovič (2-Srb.) - Kubot (Pol.) 6:0, 6:3, Federer (3-Švýc.) - Tsonga (Fr.) 6:4, 6:2, Almagro (9-Šp.) - Querrey (USA) 6:3, 7:6 (7:4), Fish (11-USA) - Ljubičič (Chorv.) 7:6 (7:2), 5:7, 6:2, Wawrinka (14-Švýc.) - Volandri (It.) 6:1, 3:6, 6:2, Chela (Arg.) - Simon (Fr.) 6:4, 6:2, Starace (It.) - Troicki (Srb.) 6:4, 6:4, López (Šp.) - Kohlschreiber (Něm.) 6:4, 3:6, 6:3, Čilič (Chorv.) - Berloq (Arg.) 6:4, 6:3. 

Čtyřhra - 1. kolo:
Roddick, Fish (USA) - Berdych, Dlouhý (ČR) 6:3, 2:6, 19:17.

 

Komentáře

18
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal má nejaké zdravotné problémy, napriek tomu nastúpi. Ráno netrénoval, absolvoval len predzápasové rozohriatie. Neprajem mu nič zlé, ale toto som presne očakával.
Od zranenia v Austrálii mal prestávku a po nej :
Indian Wells - 6 zápasov, plná porcia, hneď na to
Miami - 6 zápasov, plná porcia, týždeň na to :
Monte Carlo - 5 zápasov, plná porcia, hneď na to :
Barcelona - 5 zápasov, plná porcia, týždeň pauzy :
Madrid - 5 zápasov, plná porcia a hneď na to teraz Rím.

Takto našlapaný program mal naposledy v roku 2009 a skončilo to skorým vypadnutím na RG, a neúčasťou vo Wimbledone.
Reagovat
Teo
Je to magor a jeho strýček Toni ještě větší, s prominutím. Velmi dobře si pamatuji a pořád to opakuji, že jak se vrátil po zranění kolen, prohlásil jeho strýček, že zápasová zátěž z roku 2009 se vzhledem jeho zdravotním problémům opakovat nebude a že teď je pro ně prioritou spíš kvalita, než kvantita. Nechápu to.
Reagovat
smazaný uživatel
Zatiaľ to síce s Nadalom vyzerá v zápase dobre, no určite za to môže aj fakt, že Lopéz je oproti Nadalovmu štýlu hry na antuke úplne márny.
Reagovat
Teo
Zatím má spíš nakročeno k tomu druhou půli sezony kvůli vyčerpání nevyhrát jedinej trunaj...
Reagovat
steve79
Souhlasím s Vámi. Nadal se měl vykašlat budto na Monte Carlo nebo na Barcelonu. Jeho pohyb je značně omezen.
Reagovat
smazaný uživatel
Na tenhle zápas se osobně moc těším, protože pro mě je tenhle duel jedním z nejhezčích, které se dají vidět. Souboj dvou nejkrásnějších jednoručných backhandů na okruhu, to si nikdy nenechám ujít. :-)
Reagovat
taffer
Tak jsem včera viděl 90% zápasu s Tsongou a musím říci, že mě Roger mile překvapil svojí hrou. Málo UE oproti množství, na které jsme byli poslední dobou zvyklí a i celkově nedal Tsongovi moc šancí, takže snad se blýská na lepší časy.
Reagovat
a.magerova
Jj, taky je vyhlížím.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak taky je třeba dodat, že Tsonga hrál velké kulové. Přesto Rogerův výkon potěšil. :-)
Reagovat
VlS
Ferrer asi odstoupil, s Čiličem hraje Bercloq. Nevíte někdo, co se stalo? Na ATP ani na turnajovém webu není nic.
Reagovat
VlS
Tak jsem našel, že je David nemocný
Reagovat
smazaný uživatel
Údajně silná chřipka.
Reagovat
smazaný uživatel
Trochu som videl z toho zapasu a myslim si ze Rafa nemal problemy adaptovat sa na podmienky tejto antuky ,problem je podla mna v nalomenom sebavedomi ktore je pre kazdeho hraca velmi dolezite cize v podstate psychika.gl
Reagovat
smazaný uživatel
Dnes. Najprv som si myslel, ked prehral 1.set, ze to dako planuje prehrat zapas aby si oddychol na RG, potom ked vyhral 2. set tak som nechapal, ze ak to chce vyhrat tento match tak ako mohol prehrat set s Lorenzim- uznavam ze hral dobre.1set Lorenzi ale tie chyba Nadala mi fakt prisli umele- ze snad tolko UE ani nemoze spravit, este ze nehral s Nolem v tom 1. sete lebo by dostal kanara za 20.minut.
Reagovat
smazaný uživatel
neuveritelne chyby hlavne z forhandu, jedine cim si to vysvetluju je prechod na mnohem pomalejsi antuku..
Reagovat
smazaný uživatel
Třeba to byly následky šoku z jednoznačné prohry s Djokovičem? :-)
Reagovat
misoSK
aj Nadal je len clovek a dnes zjavne nebol vo svojej kozi, ved pokazil asi 4 smece v rade od tiebreaku az po druhy set...aj take zapasy niekedy su, ze sa proste nedari, ine podmienky ako v Madride, Lorenzi hral velmi solidne a Nadal sa nemohol dostat do tempa, zaujimave bude dalsie kolo proti Felicianovi a hlavne potom duel s Ferrerom
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist