Fed Cup následuje Davis Cup. Od příštího roku se v šestidenním finále utká 12 zemí

27. 6. 2019, 11:13
Aktuality 28
Netrvalo to dlouho a fedcupový systém následoval ten daviscupový, jenž čelil velké kritice ze strany tenisových osobností i fanoušků. Od příštího roku bude nejprestižnější ženská týmová soutěž probíhat jinak, než jsme byli zvyklí. Finále, ve kterém bude po dobu šesti dní bojovat 12 zemí, se uskuteční už v dubnu. Jako dějiště pro následující tři ročníky byla zvolena antuka v Budapešti.

V novém formátu bude o fedcupovou trofej bojovat dvacet zemí místo osmi, dvanáct nejlepších se utká v dubnovém finále. Celková dotace činí 18 milionů dolarů, 12 milionů bude rozděleno mezi hráčky, zbylých šest mezi národní asociace.

Šestnáct států si to od 7. do 8. února podle starého systému domácí/venkovní utkání rozdá o osm postupových míst. Finále, které se uskuteční od 14. do 19. dubna na antuce v Budapešti, mají jisté jakožto letošní finalisté Austrálie s Francií, dále pořadatelské Maďarsko a jedna divoká karta, jež bude teprve oznámena.

V únorové kvalifikaci se představí Česká republika, Bělorusko, Belgie, Brazílie, Kanada, Německo, Velká Británie, Japonsko, Kazachstán, Lotyšsko, Rumunsko, Rusko, Slovensko, Španělsko, Švýcarsko a USA.

Dvanáct finalistů bude rozděleno do čtyř tříčlenných skupin, z nichž nejlepší postoupí do semifinále. Hrát se budou pouze dvě dvouhry a jedna čtyřhra v jeden den. Finalisté mají jistou finálovou účast v následujícím ročníku, ostatní týmy budou muset opět do kvalifikace.

Jedním z hlavních důvodů změny je ženský kalendář, Fed Cup tak zabere místo tří týdnů pouze dva. Změna se týká jen dvou světových skupin, utkání regionálních zón budou pokračovat beze změny.

Bude existovat i tzv. baráž. Poražené týmy z kvalifikace budou o udržení se bojovat s výběry postupujícími z regionálních zón.

Nový formát Fed Cupu zřejmě bude čelit stejně jako ten daviscupový velké kritice. Na právě probíhajícím turnaji v Eastbourne vyslovila nesouhlas se změnami pravidel bývalá světová jednička a grandslamová šampionka Simona Halepová.

"Mám ráda nynější Fed Cup, nic bych neměnila. Pokud formát opravdu změní, už nebudu hrát. Hrát před domácím publikem je ten nejlepší pocit, o tenhle výjimečný zážitek jako hráčky přijdeme."

Češi patří mezi nejhlasitější kritiky změn formátu Davisova poháru a stejný postoj mají k Fed Cupu. "Jsem proti tomu, ale je to bohužel realita," řekl v nahrávce pro média kapitán českého týmu Petr Pála. "Co se týká dubnového termínu, tak je jasný, že mají jen duben a konec roku, a duben mi přijde nešťastný. Pokud chtěli mít úspěch, tak by to mělo být po všech nebo aspoň po třech grandslamech," uvedl Pála.

"Je to model, který jde proti národním federacím," řekl prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka. I proto letos v dubnu vystoupil z osmičlenné fedcupové komise a kandiduje na předsedu ITF. "S programem uklidit ITF a udělat z ní nejsilnější a nejrespektovanější jednotnou sílu světového tenisu," řekl.

V příštím roce se kvalifikace bude hrát 7. a 8. února a teprve se bude losovat. "Když budeme hrát doma, tak budu rád a bude to fajn, protože to byl hlavní důvod holek, proč hrát. Mohly se předvést před českým publikem," dodal Pála.

Pro Fed Cup není týdenní finále novinkou. Do roku 1994 se totiž soutěž ženských družstev takto hrála na neutrálním místě za účasti šestnácti týmů. Pak vznikla Světová skupina a v jednotlivých zápasech měl po vzoru Davisova poháru jeden tým výhodu domácího prostředí.

Ještě v letech 2000 a 2001 se zkoušel model společného finále, ale v Madridu o něj nebyl u fanoušků zájem, proto se vrátil systém se zápasy v dějišti jednoho z účastníků. V něm Češky šestkrát slavily titul, čtyřikrát z toho v Praze a naposledy loni.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

28
Přidat komentář
marekv
Tak je jasný, že ty grázlové to můžou pořádat jen v destinacích typu Maďarska, dát to do nëjaké "Fedcupové" země, tak je tam lidi ukamenujou...takže příště se schovaj třeba v Nigérii ?
Reagovat
smazaný uživatel
v snahe zarobit sa na fanusikov zabuda,prave tymovymi subojmi sa ziskava cast publika,teda buduci fans-konzumenti,teda aspon u mna to tak bolo,vyrastal som na DC bitkach so svedmi ci nemcami,tusim co chcu narvanim DC a Fed Cupu do jedneho tyzdna ziskat,akurat ziju pre pritomnost,buducnost ich nezaujima a to este pravdepodobne netusia,ze sa na ten novy format vacsina vykasle:)
Reagovat
FulnekUltras
velmi dobré - vlak co dvě hodiny - a ještě k tomu hodně zajímavými místy - takže by to fanoušci možná i dva tři roky mohli vydržet - než dostane svět zase trochu rozum... ;-)

https://www.youtube.com/watch?v=aN-89NvldLE
Reagovat
blixa
Hele, to máš jedno. Vy, rudí proletáři na to stejně nemáte a my, bohatí pravičáci jezdíme svými drahými auty :-P :D
Reagovat
FulnekUltras
Logiku to nakonec ale má. Finále Česko - Rumunsko pro obě strany v půli cesty by nakonec mohlo mít docela slušnou kulisu. Česko-maďarské vztahy navíc snad ještě nikdy nebyly lepší - a Rumuni mají svého prezidenta Klause už taky plné zuby... ;-)
Reagovat
Jan
Náš třetí sled by to tam mohl mezi ostatními třetími sledy vyhrát :) A hlavní cena pro vítězky budou sledi :)
Reagovat
FulnekUltras
Naštěstí v něm ještě existují oázy, kde aspoň zatím rozhodně neprojdou a maximálně tak před Mikulášem vymrznou někde na pláni.
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
FulnekUltras
Pro nenávistí zaslepené fanatiky a tupé cmrndaly to platí taky.
Reagovat
blixa
Že bys třeba do té oázy vypadl, rudá zrůdičko ?
Reagovat
FulnekUltras
já nemusím, já už ji vidím... ;-)
Reagovat
lukassb
S prominutim neskutecna p***. Proc to vubec menej? Hrozne bych jim pral, aby se na to nejlepsi heacky vykaslali a navstevnost byla tragicka. Protoze timhle znicili neco, co fungovalo perfektne a davalo to smysl.
Reagovat
blixa
To je ale hovadina :D :D :D Že to rovnou nezabalí, stejně jim tam bude hrát tak třetí garnitura :D
Reagovat
Fandina
To je hrůza. Jeden týden se sice ušetřil, ale co my fanoušci. Třikrát za rok jsme se mohli těšit, že uvidíme pěkný tenis třeba i doma a teď nic. Možná jednou za rok, když to vyjde. Ach jo.
Reagovat
Vlk-v-trave
Češi by se na to měli vykváknout...založit něco ve smyslu Hopmana...něco jako Navratilova Cup...někde po Wimbledonu, na trávě...neoficiální mistroství holek zainteresovaných států...začít skromně...za pár let, kdo ví...:)
Jak se ty nové projekty rozsypou...
Reagovat
dunphy
Budapešť je zcela bezkonkurenčně nejtragičtěji navštěvovaný turnaj WTA během celého roku a oni to dají zrovna tam. Wtf. I ten koncept je divný, někdy by se prostě věci měly nechat tak jak jsou.
Reagovat
lars
V Cine by to bylo horsi
Reagovat
dunphy
V Číně je to sice bída, ale je tam aspoň víc jak miliarda lidí. Tam by na to aspoň někdo přišel a z hlediska peněz za vstupenky by to rozhodně prodělalo míň jak Budapešť, kde tenis nikoho nezajímá.
Reagovat
lars
Cesi, Slovaci, Rumuni to maji do Madarska blizko. A ostani Evropane to maji do Madarska mnohem bliz nez do Ciny
Reagovat
tommr
kdo na to bude v Madarsku chodit když nemají konkurenceschopný hráčky a žádnou tenisovou tradici?
A kdo to bude hrát? Pokud nebude FC bodovanej jako normální turnaje tak Halepová určitě nebude jediná mezi top-hráčkama kdo se jim na to vykašle a budou tam hrát jen hráčky z druhýho nebo třetího sledu ...
Reagovat
lars
Madarsko nebude hrat kvaldu, i kdyz nema tenistku v top100
Reagovat
slacker
proc pisou ze vetsina sveta nesouhlasi? prece neni mozne kdyz mamme henten tu demokracii aby se prosadilo neco proti vuli vetsiny? Nebo ze by "demokracie" byla jen fake zasterka ze ve skutecnosti vladne nekdo jiny a jen taha za nitky nastrcenych loutek?
Reagovat
freeteepek
Máme zastupitelskou demokracii, kde k volbám chodí něco přes 50%. Jelikož konkrétní rozhodnutí činí zvolená elita, může se stát, že většina světa nesouhlasí, ale je jí to prd platný.
Reagovat
slacker
zastupitelka znamena ze zastupuji ty tahace nitek a ne volice
Reagovat
Nenela
No mne se nikdo neptal :-)
Citim se podvedena a frustrovana :-)))
Reagovat
annah
Přečetla jsem si článek dvakrát, a nikde jsem nenašla informaci, že většina světa nesouhlasí. Jen že novinka bude čelit kritice. Jako všechno nové. Taky se mi nový systém nelíbí, ale pořadatelům těch soutěží asi jo. A celosvětově se o tom nehlasuje, takže nedemokratického na tom nic není.
Reagovat
Ondřej.Jirásek
bylo to tam původně, změnil jsem to, tahle formulace s kritikou je přece jen lepší :)
Reagovat
annah
To určitě.
Většinou je to tak, že se ozvou ti, kdo s nějakou novou věcí nesouhlasí, takže jsou víc slyšet. Ti, kterým novinka vyhovuje, nemají potřebu to vytrubovat do světa.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist