Federer i Nadal v Monaku pohodlně do čtvrtfinále

14. 4. 2011, 16:36
Aktuality 4
ATP MONTE CARLO - Na antuce u pobřeží Středozemního moře v monackém knížectví se oběma hlavním favoritům daří. Roger Federer si dnes bez potíží poradil s Chorvatem Čiličem a postoupil do čtvrtfinále. V něm je i šestinásobný šampion Rafael Nadal, který nezaváhal s Gasquetem a na oranžové drti vyhrál už 34. zápas v řadě.
Roger Federer

Roger Federer byl v Monte Carlu v letech 2006 až 2008 ve finále, tehdy pokaždé nestačil na Nadala. Předloni prohrál už ve třetím kole s krajanem Wawrinkou, loni odpočíval.

Letošní část sezony na evropských antukách v Monaku zahájil hladkým vítězstvím nad Kohlschreiberem problémy neměl ani ve třetím kole s Marinem Čiličem. Devětadvacetiletý Švýcar se v duelu s o sedm let mladším Chorvatem opíral o jistotu na servisu a poprvé udeřil v desáté hře, ve které proměnil druhý brejkbol a ujal se vedení 1-0 na sety.

Čtvrtek v Monte Carlu:

Berdych v Monte Carlu končí, nestačil na Ljubičiče

O osudu druhé sady téměř bezchybný Federer rozhodl dříve. Jedinou hrozbu ztráty podání odvrátil, za stavu 3-2 si druhým brejkem vypracoval rozhodující náskok a nakonec za 71 minut zvítězil 6-4 6-3.

"Skvěle jsem mixoval podání, s výkonem jsem spokojený. Ale abych se na antuce cítil opravdu pohodlně, tak potřebuju ještě tak dva až tři týdny. Nicméně zápasy jako ten dnešní celý proces urychlí," popisuje své pocity v úvodu antukové sezony Federer, který se dnes dopustil pouhých 10 nevynucených chyb. Naopak Čilič jich spáchal 27 a do každé druhé výměny po svém servisu musel z druhého podání. 

Ve čtvrtfinále se Federer utká s loňským semifinalistou French Open Jürgenem Melzerem. Rakušan dnes využil únavy Nicolase Almagra, který měl v nohách včerejší tříhodinovu bitvu s Maximem Gonzalezem, a zvítězil 6-1 6-4. Zápas v závěru druhé sady na pár minut přerušil déšť, Španěl ale už po nrávratu na kurty neuhrál ze třech servisů jediný fiftýn.

Po odhlášení Djokoviče se v Monte Carlu s napětím očekává již čtvrtý finálový souboj Federera s Rafaelem Nadalem a zatím nikdo vrcholu turnaje nezabránil. Španělský tenista na pobřeží francouzské riviéry triumfuje pravidelně už od roku 2005 a ani letos zatím nepřipustil sebemenší problémy. Po Nieminenovi dnes nedal šanci ani Richardu Gasquetovi, kterého porazil i v osmém vzájemném střetnutí.

Nadal do utkání vlétl brejkem a první set jednoznačně ovládl. Ve druhém se Gasquet držel déle, dokonce světové jedničce sebral podání, na více než hodinu a půl dlouhý odpor se ale nezmohl a prohrál 2-6 4-6.

"Myslím, že jsem dnes hrál lépe než včera. Obecně vzato, vítězství nad takto obtížným soupeřem je pro mě velmi pozitivní. Mám dobrý pocit z mého forhendu, který je mým důležitým úderem. Můžu pak kontrolovat většinu výměn," komentoval Nadal.

Španěl, který dnes předvedl 33 vítzných úderů proti čtrnácti chybným, svou sérii úspěchů na antukovém povrchu natáhl již na 34 zápasů. Naposledy podlehl v roce 2009 při Roland Garros Švédovi Robinu Söderlingovi. Čtyřiadvacetiletý rodák z Mallorky v Monte Carlu útočí již na svůj sedmý triumf v řadě, což se žádnému tenistovi v historii na jediném turnaji nepovedlo.

Nadal se ve čtvrtfinále utká s Chorvatem Ivanem Ljubičičem, který po Tsongovi porazil i Tomáše Berdycha.

- ATP MASTERS 1000 MONTE CARLO (Monaco, antuka, 2,227,500 eur) -
čtvrteční výsledky (14. 04. 2011)

Dvouhra - 3. kolo:
Ljubičič (Chorv.) - Berdych (5-ČR) 6-4 6-2
Nadal (1-Šp.) - Gasquet (13-Fr.) 6-2 6-4
Federer (2-Švýc.) - Čilič (15-Chorv.) 6-4 6-3
A. Murray (3-Brit.) - Simon (16-Fr.) 6-3 6-3
Ferrer (4-Šp.) - Raonic (Kan.) 6-1 6-3
Melzer (7-Rak.) - Almagro (9-Šp.) 6-1 6-4
Gil (Portug.) - Monfils (8-Fr.) 7-6(6) 6-2
Troicki (11-Srb.) - Robredo (Šp.) 3-6 2-1 skreč R.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

4
Přidat komentář
steve79
Fedex hraje na antuce dost dobře. Hraje hodně agresivně a nekazí. Nadala toho nemá cenu komentovat.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak fakt je, že Roger pořádného antukáře ještě nepotkal. Moc jsem zvědavý na SF s Ferrerem.
Reagovat
VlS
Jo, to může být moc pěkná podívaná, pokud se tam oba dostanou, což by asi měli.
Reagovat
Pe3k
Roger sice vyhrál ve dvou setech, ale výkon Čiliče byl lepší než z výsledku můžeme soudit. Podával dobře a hodně mě překvapil jeho forhand. Zahrál několik špičkových úderů a celkově musím podotknout, že Fedex může být rád za to jak to dopadlo.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist