Federer popáté vyhrál turnaj v Dubaji, ve finále porazil Murrayho

3. 3. 2012, 18:28
Aktuality 72
ATP DUBAJ - Po třech titulech Novaka Djokoviče se v Dubaji z triumfu - již pátého - raduje Roger Federer. Švýcarský tenista si v dnešním finále poradil právě s přemožitelem Djokoviče Andym Murraym a bez ztráty setu si dokráčel za druhým turnajovým vítězstvím v řadě.
Profily hráčů
Roger Federer

Třetí hráč světového žebříčku Roger Federer porazil ve finále Brita Andyho Murrayho, přemožitele Tomáše Berdycha i srbské jedničky Novaka Djokoviče, ve dvou setech 7-5 6-4 a vzájemnou bilanci se světovou čtyřkou snížil na 7-8.

Murray čelil bývalému králi světového tenisu hodinu a 37 minut. Za Federerem však zaostal především úspěšností servisu, který třikrát neudržel. Třicetiletý švýcarský fenomén dnes neměl slabinu a připsal si už 72. titul. Ty předchozí na tvrdém povrchu v Dubaji posbíral v letech 2003, 2004, 2005 a 2007. Letos během celého turnaje neztratil jediný set.

Federer získal letos druhý titul po turnaji v Rotterdamu, kde triumfoval před 14 dny. Ze štědré dubajské dotace 1,7 milionu dolarů ukrojil pro sebe částku přes 409 tisíc.

"Je to nádherné vítězství. Je to obtížný turnaj  s mnoha elitními hráči a Andy se navíc do finále dostal po velkém vítězství, řekl Federer ke svému triumfu.

"Myslím, že jsme dnes hráli oba dobře. Já měl i trochu štěstí, ale v důležitých výměnách jsem hrál opravdu skvěle," komentoval šestnáctinásobný grandslamový šampion. "Zápas byl v obou setech hodně vyrovnaný. Já si vytvořil více šancí, byl v klidu a přesně věděl, co chci hrát. Na rozdíl od loňského finále (prohraného s Djokovičem) jsem dokázal využít povrch ve svoji výhodu," dodal.

"V druhém setu hrál líp než já, hlavně agresivněji. Celkově to byl ale dobrý týden a perfektní příprava na turnaje v Americe," uvedl Lendlův svěřenec, jehož kouč však v Dubaji nebyl.

- ATP 500 DUBAJ -
(Spojené arabské emiráty, tv. povrch, 1.700.475 dolarů)
sobotní výsledky (03. 03. 2012)

Dvouhra - finále:
Federer (2-Švýc.) - Murray (3-Brit.) 7-5 6-4

Čtyřhra - finále:
Bhúpathí/Bopanna (4-Indie) - Fyrstenberg/Matkowski (3-Pol.) 6-4 3-6 10-5

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

72
Přidat komentář
steve79
Jo tak Fedex soupeřem Nadala určitě nebude. Bude to prý jeden z trojice Ferrer, Murray, Djokoviič
Reagovat
steve79
Fedex hraje opravdu skvěle. Hlavně z forhandu. Ten je hodně přesný. Porážkou v semifinále na AO a triumfy v Rotterdamu a v Dubaji, tak začal sezonu v roce 2005. Tak třeba nás čeká podobný rok:D
Reagovat
a.magerova
Reagovat
steve79
To máš pravdu. Uvidíme co předvede ted v Indiana Wells a Miami. To jsou dva hodně doležité turnaje, kde může získat. Hodně bude záležet taky na rozlosování. Bylo by dobrý, kdyby dostal do semifinále radši Djokoviče než Nadala.
Reagovat
Padme
Mě na tom přijde nejlepší, že ho tenis zase moc baví:) Opět běhá a je vidět, že je pořád rychlý a přitom při každém úderu přemýšlí. Čím déle bude schopný porážet ty nejlepší, tím déle se na něj budeme moci ještě dívat:) Hodně štěstí Rogerku:)
Reagovat
smazaný uživatel
IW a Miami sú možno dôležité turnaje, ale o poste svetovej jednotky a frajerovi celej sezóny sa bude rozhodovať na turnajoch od Madridu až po NY, kedy sa bude hrať bez väčších prestávok.
Reagovat
smazaný uživatel
Hm 2005
,to bylo tehdy to neuveřitelne semifinale se Safinem pokud se nepletu..
Reagovat
smazaný uživatel
No teda, to byla šňůra, neuvěřitelné.
Reagovat
smazaný uživatel
Také se připojuji good luck Rogi. A máš svatou pravdu, až jednou skončí, tak mi bude na kurtech sakra chybět. Je pořád se na co dívat, prostě to bude tristní čas.
Reagovat
pepin
Ted jsem se dozvěděl, že se zatím slovně utkávají Agn. s ruskou sirénou ohledně hekání. Víte někdo něco bližšího?
Reagovat
smazaný uživatel
Ty dvě uječený sirény hekají nebo řvou, co myslíš?
Reagovat
smazaný uživatel
A není to jedno?Poslouchat se to proste neda.Veřmi sedel jsem na kurte, když to jednou Maria rozbalila a bylo to misticke.
Reagovat
gigin
vyslanec tábora fans Novaka Djokoviče gratuluji vítězi a všem jeho fanouškům :-) Vzkaz od Noleho - když Vy Dubaj, tak my - uvidíte !!! :-))
Reagovat
Pe3k
Roland Garros!
Reagovat
pepin
No konečně to někdo tady odlehčil. Je vidět,že i mezi zarytými a nesmiřitelnými fandy je možno se i usmát. Super.
Reagovat
gigin
Pe3k: RG - tož to by byla paráda !! :-)
pepin: mi bylo sice včera spíš do pláče, ale tak jedem dál, ne? Jak mi řekl tito - Už sis užil dost !! :-)
Reagovat
Stan_Borowitz
jak by řekl Mourek-srbsky-macak (nebo jak si říká): ???? ?? ???????, ???? ?? ?? - ????????!!!
Reagovat
Stan_Borowitz
tak ještě jednou v latince: kada Vi Dubaiju , tako da mi - videc?ete !
Reagovat
pepin
Víš jak to v životě chodí, jednou jsi dole a jednou nahoře. No a ted jsi zrovna v přízemí. V 5 patře jsi byl celý minulý rok. Tak uvidíš dál, ale pozor je ještě podzemí.
Reagovat
gigin
tak vymazlené to ještě nemám, no :-O
Reagovat
gigin
Já su v klidu. Tito tu kdysi napsal krásný příspěvek, co se týče fans, proher a výher. Já to nosím pořád v srdíčku. Jsem blázen, ale trošku rozumu mi snad zbylo :-)
Reagovat
gigin
Já su v klidu. Tito tu kdysi napsal krásný příspěvek, co se týče fans, proher a výher. Já to nosím pořád v srdíčku. Jsem blázen, ale trošku rozumu mi snad zbylo :-)
Reagovat
pepin
Tak to je dobře, převládat by měl rozum, ale těm mladším se to těžko vysvětluje, ale jestli to dobře chápu podle začátku psaní jsi asi z Moravy a pokud ano, tak nemám obavy. Počkej na IW tam to bude třeba úplně jinak.
Reagovat
gigin
Ano jsem. A jak říkáš, uvidíme. Super je, že jen velmi těžko je odhadnutelné, jak to dopadne :-) Ale tak už nerušme zdejší oslavu Rogera. Zaslouží si to !!
Reagovat
smazaný uživatel
Přidávám velkou gratulaci Rogerovi k zaslouženému vítězství.
Jeho hra je nádherná, skutečná tenisová báseň ...
Jen tak dál!
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulujem Federerovi, priznám sa, že pred turnajom som nečakal, že by ho mohol aj vyhrať..Nevidel som z neho ani fiftín, ale predpokladám, že víťazstvo môže vliať Federerovi optimizmus do žíl. Nepokazí ho ani pachuť absencie skalpu Nadala s Djokovičom.

Nasledujú veľmi dôležité dva mesiace, kedy sa Roger reálne môže dostať v rebríčku pred Nadala. Nemá toho na rozdiel od Rafu toľko obhajovať. .Nadala naopak čaká pre neho najdôležitejšia časť sezóny. Pre jeho sebavedomie je nesmierne nutné triumfovať v Paríži a obstáť čo najlepšie v antukovej sezóne. Ako jeho fanúšik mu samozrejme dôverujem, prichádza jeho obávaný povrch, kedy už tak "vysoké" skáče ešte vyššie..Rovnako dúfam, že sa pred vrcholom sezóny ešte párkrát stretne s Nolem, každý zápas navyše je vítaný..
Reagovat
taffer
No, to plivnutí jsi si mohl odpustit ("Nepokazí ho ani pachuť absencie skalpu Nadala s Djokovičom."), nebo to znamená, že Rafovo vítězstí na RG je taky např. méněcenné, když nehrál proti Nolemu?
Reagovat
smazaný uživatel
Ak si to chapal ako plivnuti,tak prepac..Dubai je urcite vyznamny turnaj,ktory bol skvele obsadeny..No pre mna by v sucasnosti triumfy Nadala po skalpe Djokovica mali tiez dvakrat vacsiu vahu..Uz len preto,ze s nim vyse roka nevyhral..predpokladal som,ze to je tak u vsetkych..Hoci na druhu stranu uz len hladke vyhry nad Murraym a DelPotrom vela naznacuju..
Reagovat
Stan_Borowitz
I já jako fanoušek RF jsem to viděl tak 50:50, takže jsem rád, že to vyšlo. Porážka na AO mi dost nalomila víru v to, že se RF ještě vrátí na první místo v žebříčku. Po jeho posledních výkonech bych ale pozměnil Federerovu větu, kterou právě po porážce na AO řekl na adresu Nadala: "Mám pocit, že proti mně hraje vždy o něco líp než proti ostatním" na mou vlastní verzi: "Mám pocit, že Federer hraje proti Nadalovi vždy o něco hůř než proti ostatním." :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Rafa sam rikal, ze proti Rogerovi musi vzdycky hrat na hranici svych moznosti.
Reagovat
smazaný uživatel
Velika gratulace Rogerovi, paradni vykon, zaslouzena vyhra
Reagovat
Padme
Byl to krásný zápas. Roger měl spoustu krásných winnerů a moc nekazil. Andy se parádně bránil a jeho prohozy taky stály za to. První podání se nedařilo ani jednomu, ale o to víc hezkých výměn jsme viděli. No a s výsledkem jsem nadmíru spokojena:)
Reagovat
l00bor
Zdravím všechny fanoušky Rodgera.Mám velkou radost z celého hvězdami obsezeného turnaje a hlavně z vítěství Federera.Krásné udery a oko lahodící hra i v obraně se nám polepšil.Myslím že letos muže být NO.1
Reagovat
anajka
Parádny Rogerov výkon, 72. turnajové víťazstvo. Hor sa do Ameriky po ďalšie víťazstvá.
Reagovat
smazaný uživatel
Velká gratulace k zaslouženému vítězství. Minimálně chyb, jen tak dále Rogi.Poprvé jsem si také všimla, že se Roger lehce zapotil, u něj neobvyklé.
Reagovat
smazaný uživatel
Minimálně chyb? Těch hcyb bylo na obou stranách požehnaně.
Reagovat
smazaný uživatel
To je nesmysl. Vždyť to bylo právě kvantum Federerových chyb co Murrayho drželo nad vodou. Sám nevymyslel v podstatě nic.
Reagovat
a.magerova
Taky si myslím, že chyb bylo dost a asi i vlhkost vzduchu větší, protože Roger se utíral více ručníkem během celého turnaje.
Reagovat
smazaný uživatel
Pro mě to bylo minimálně chyb od Fedexe a hlavně se šťastným koncem. Jen málo tenistů nechybuje vůbec,takové neznám, občas Nadal, to je stroj.
Reagovat
smazaný uživatel
To je můj subjektivní názor, objektivně to musí posoudit pouze odborník a za toho já se nepovažuji, ale tenis je můj nejoblíbenější sport a to mi stačí.
Reagovat
freeteepek
Kdo nedělá chyby, neriskuje a na této úrovni nemůže vyhrát. Zápas jsem neviděl, ale jak znám Rogerovu hru, on jse schopný prohrávat 15:40, aby následně 4 esy v řadě získal game pro sebe. V tom je jeho síla a pro diváka větší atraktivita, než kdyby hrál třeba se mnou a bez chyb by mě porazil 6:0 6:0! Na to by se nedalo koukat:-)
Reagovat
Stan_Borowitz
nebo kdyby hrál se mnou a bez chyb mne porazil 7:6 6:7 7:6.
Reagovat
smazaný uživatel
Roger vyhrál zaslouženě. Murray je pořád hrozně pasivní ikdyž se to možná trochu zlepšuje. Dneska mu moc nefungoval servis narozdíl od včerejška. To hrál na jeho poměry fakt dobře, ale dneska to byl jinej zápas, Murray byl daleko pod většim tlakem.
Reagovat
a.magerova
Letošní první přemožitel Novaka nastoupil proti loňskému prvnímu přemožiteli Novaka.... no a vyhrál ten, který porazil Novaka na více vítězných setů :-)))
Gratulace veliká mému/našemu Rogerovi !!! :-))
Reagovat
Heather_Fedex
slova opravdu nedokazou popsat mou radost- fedex opet chytnul svoji vlnu. a ted rychle na americke betony!!
tak a tady to mate, rogerovi nepriznivci (vsak oni vedi, koho myslim) a fandum andyho se vubec neposmivam
Reagovat
majjkaa
slova opravdu nedokazou popsat mou radost - toto su tie správne slová :)
Reagovat
smazaný uživatel
soustredeny vykon Fedexe, dnes naprosto v klidu, pritom Andyho bylo nutne az do stavu 5:5 brat docela vazne, celkem jsem cekala, ze se vzepne jeste i po rebreaku na 3:3, ale ztraci koncentraci... Neprestavam obdivovat zrychleni Rogerovy ruky, hybe se uplne stejne, tim svihem vsak vymeny dostavaji cim dal vetsi grady, to je proste tenisovej sen. :-)
Reagovat
VlS
Musím s tebou souhlasit, i když můj kůň nevyhrál. Třeba přijde revanš brzo (pokud Roger nebude v Rafově půlce pavouka).
Reagovat
smazaný uživatel
Občas při běžné výměně jsem si po úderu Murryho počítal než míč dopadne jednadvacetdvaadvacet a po Federerově úderu jednadvacet až jednadvacetdva, víc většinou ne on prostě hrál o 50% rychleji. Ale to je o stylu hry. Taky jsem si ale všiml několika výměn které Federer vypustil. Proč by běžel - určitě by to doběhl a i vrátil a nenahrál, ale proč, když asi ví, že vyhraje příští míč a to na gem bude stačit.
Reagovat
smazaný uživatel
Fedex ani ve svych nejlepsich dobach nejel nikdy na doraz. Nekdy jsem nechapala jeho zbytecne vysledky 6:3, 6:2; 6:4, 6:3, kdyz sly uhrat s nulou... Djokovic ty kanary rozdava, on si to musi dokazat na kazdem. :-) Roger nikdy, pritlacil treba, az kdyz se zacal lamat chleba v setu. Kolikrat jsem se vsimla, ze si jen hlidal, aby sel v dalsim setu podavat prvni.... "Nesnesitelna lehkost byti".... :-))
Reagovat
gigin
Takže vlastně Novak, když někomu dá kanára, tak není tak dobrý, ale je to pobuch, který si musí něco dokazovat. A Federer, když kanára někomu nedá, tak je to "lehkost bytí". Ach jo... :-)
Reagovat
smazaný uživatel
promin, ale TOHLE je o vciteni se.... :-))) Ke vsemu mam pravdu, tak co ji nerict. "Kdykoliv jsem odolal pokuseni, bylo to krasne. Kdykoliv jsem pokuseni podlehl....... bylo to stokrat krasnejsi." ;-)
Reagovat
gigin
myslím brzo podlehnu. Ale následkům IM (který ty mi přivodíš) !! Ty pravdo !! :-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Vůbec nesouhlasím z tomasinho,podle mě by si to spíše murray zasloužil,včera hrál skvěle a dokázal něco co podle mě dokáže jenom on-porazit djokoviče!Podle mě to bylo hlavně kvůli únavě z včerejšího zápasu!
Reagovat
smazaný uživatel
A kdo porazil Djokera na Fresh Open r.2011? Fedex! Tak Murray není jediným hráčem, kdo ho umí porazit.Jinak velká gratulace, mám velkou radost z titulu!!
Reagovat
smazaný uživatel
Ježiš, othle mi necpi, já jsem jeho fanoušek a přál jsem to, za ten dnešní výkno by si nezasloužil ani postup z 1. kola.
Reagovat
smazaný uživatel
Jen škoda pro Rogera, že tenhle rychlý povrch není na AO a USO, možná by měl více než 16 GS.
Jinak super výkon, ty jeho forhendy musí každý fanda tenisu milovat.
Reagovat
smazaný uživatel
Já miluji i jeho beckendy, prostě všechny jeho údery, které tenis obsahuje.
Reagovat
smazaný uživatel
Dočkáme se opět známých pohádek o zpomalování hardu v posledních letech?
V Dubaji i na USO je Decoturf 2, stejně jako v Šanghaji, Cincinnati, Montrealu, Torontu a dalších amerických turnajích, které se hrajou v létě.
Nebo si myslíš, že arabům to umíchali nějak jinak? Co takhle radši přemýšlet o dalších vlivech, o změnách míčů a o různých teplotách a vlhkosti?
Reagovat
smazaný uživatel
Co se týče úrovně, tak hodně chabé finále, do brejku v 1. setu byl Murray přesnějším hráčem, druhý set naprosto zahodil svými chybami, chybovali dost oba dva, Murray navíc byl pasivní, ne tak jako včera s Djokovičem. Takhle hrát nemůže, zaslouženě prohrál.
Reagovat
hatatytla
no žádný el clasico to nebylo, ale i tak si myslim nejlepší zápas turnaje. Určitě lepší než Djokovic-Murray, na to se nedalo dívat a Federer-Del Potro jsem neviděl.
Reagovat
smazaný uživatel
No, zrovna Del Potro-Federer byl daleko lepší tenis.
Reagovat
l00bor
To by mě zajímalo jaké finále bys chtěl.Jestli se ti tohle nelíbilo tak se dej na nějaký jiný sport.Možná kdyby Rodger prohrál tak bys to přehodnotil co?
Reagovat
smazaný uživatel
Rodgera fakt neznám. A tohle se tobě jako líbilo? Tak to nejsi teda moc náročný. Výždyť ani jeden nehrál absolutně své maximum, kvantum jednoduchých chyb z obou stran, Roger byl ale přesnější a agresivnější, což rozhodlo. Tenisová kvalita ale valná nebyla.
Reagovat
smazaný uživatel
Chyby byly z mého pohledu celkem v rovnováze s pěknými momenty. Jako "velmi chabé" bych tohle finále neoznačil, to je mooc. Ale kolik lidí, tolik chutí.. Osobně se radši podívám na rychlejší hru s riskem, než šestihodinový maratón.
Reagovat
smazaný uživatel
jak jsme nenarocny, je potreba videt, ze ani jeden si to maximum druhyho proste nevynutil, poklidny tempo stacilo, Fedex soustredenejsi, velmi slusny zapas, na tom trvam, s "peknymi momenty", receno se psem.. :-)
Reagovat
VlS
řekl bych, že chvilkama s moc hezkými momenty a těch chyb nebylo nijak katastrofálně - slušnej zápas.
Reagovat
pepin
Na finále se pochopitelně nechalo dívat, ale souhlasím s tomasinho, že zápas Rogera s DP bylo něco trochu jiného a víc.
Reagovat
pepin
Určitě souhlasím, bylo mnoho pěkných momentů a opět se potvrdilo jak je Roger strašně mentálně silný, Jeho neuvěřitelná schopnost obrovské koncentrace a soustředění i v těch nejvypjatějších chvílích je neskutečná a v současném obsazení konkurence neschopná.A to nemluvím o eleganci a lehkosti.
Reagovat
Pe3k
Reagovat
Pe3k
Smekám kšiltofku. Takhle silně obsazený turnaj vyhrál bez stráty setu. Gratulace a respekt. Just number one forever :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist