Federer postoupil v Halle už podeváté do finále. Vyzve ho Falla

14. 6. 2014, 17:11
Aktuality 29
ATP HALLE - Pouhé dvě výhry letos stačily Rogeru Federerovi k postupu do finále na trávě v Halle, kde bude hrát o titul už podeváté. Šestinásobný šampion si dnes poradil s Japoncem Keiem Nišikorim a popáté v sezoně se dostal do finále. V něm ho zítra vyzve Kolumbijec Alejandro Falla, jenž bude usilovat o svůj premiérový titul.
Roger Federer

Roger Federer měl jako druhý nasazený hráč v prvním kole turnaje v Halle volný los. Ve svém úvodním letošním zápase na trávě pak otočil nepříznivý vývoj proti Portugalci Sousovi, ze čtvrtfinále postoupil bez boje a jediná výhra mu tak stačila k postupu do dnešního semifinále.

V něm si Federer poradil s Japoncem Keiem Nišikorim, kterého porazil 6-3 7-6 a oplatil mu tak porážky z loňského Madridu a letošního Miami. V první sadě dvaatřicetiletému Švýcarovi stačilo využít jediný brejkbol, ke kterému se dostal v sedmé hře. V druhém setu však brejk na 1-0 nepotvrdil a o své výhře tak musel rozhodnout až v tie-breaku. V něm sice prohrával 2-4, pak ale získal pět fiftýnů v řadě a utkání ukončil.

To sám ale ještě pár vteřin po proměnění hned prvního mečbolu netušil a šel se připravovat na další výměnu. Kuriózní tečka za zápasem pobavila nejen publikum a samotného vítěze, ale i poraženého Japonce.



"Tohle se mi stalo poprvé v kariéře, v níž jsem odehrál přes tisíc zápasů," řekl s úsměvem Federerem, který dnes odehrál 1.178 utkání.

"Jsem rád, že se to tu pro mě vyvíjí správným směrem. Odehrál jsem jen dva zápasy a už jsem ve finále. Ale nebyl jsem si jistý, zda pro mě bylo dobré postoupit ze čtvrtfinále bez boje, protože zápasy na trávě mi opravdu chybí. Hrát proti Nišikorimu byl pro mě velký test," uvedl Federer.

"S tím, jak jsem dnes hrál, jsem extrémně spokojený. Hrál jsem agresivně, dobře jsem servíroval a když jsem potřeboval dokázal jsem Keie udržet pod tlakem. Odehrál jsem dobrý tie-break a myslím, že jsem si vyhrát zasloužil," pochvaloval si Švýcar svůj dnešní výkon.



Před lety se Federer pořadatelům turnaje v Halle upsal do konce své kariéry a Švýcar se německým majitelům turnaj odvděčuje kvalitními výsledky. Od roku 2003 vynechal z 12 ročníků jen tři, jinak všech svých posledních devět startů proměnil vždy ve finále. Na kontě má už šest titulů a letos bude usilovat už o sedmou. "Tenhle turnaj miluju. Už jsem tu šestkrát vyhrál, tak doufám, že to dokážu i posedmé.

O svou již 14. trofej z trávy (sedmkrát vyhrál Wimbledon) a celkově 79. titul bude Federer bojovat proti kolumbijskému outsiderovi Alejandru Fallovi. S tím se dosud utkal šestkrát a z toho už čtyřikrát na trávě a zatím pokaždé potvrdil roli favorita. Před čtyřmi lety v 1. kole Wimbledonu ale Federer musel otáčet z 0-2 na sety a předloni na olympiádě rovněž v All England Clubu zvítězil 2-1 na sety.

Falla dnes vyřadil po třísetovém boji domácího šampiona z roku 2011 Philippa Kohlschreibera, kterého zdolal 5-7 7-6 6-4 i přesto, že v rozhodujícím setu prohrával už 1-3.

Třicetiletý Falla postoupil do finále teprve podruhé v kariéře. Loni na domácí půdě v Bogotě neuspěl proti Karlovičovi, zítra má tak možnost vybojovat první titul z turnaje ATP k 11 trofejím z challengerů. V 22leté historii turnaje v Halle je Falla prvním jihoamerickým finalistou.

"Je to úžasný pocit. Jsme velmi šťastný, že si zahraju ve svém druhém finále. To byl cíl, který jsem si dal. Mám za sebou skvělý týden. V každém utkání jsem bojoval, mnohkrát jsem byl dole. Jediné, co mi dnes zbývalo, byla bojovnost, protože v prvním setu jsem nehrál dobře," řekl Falla.

Federer usiluje o třetí 'double'
Federer má v Halle navíc šanci potřetí v kariéře zsíakt 'double', který se mu povedl naposledy právě v Halle před devíti lety a poprvé v roce 2003 ve Vídni. Pokaždé uspěl po boku krajana Yvese Allegra, letos v Německu nastupuje po boku dalšího Švýcara a dlouholetého kamaráda Marka Chiudinelliho. V zítřejším finále na švýcarskou dvojici čeká duo Beggeman/Knowle.

- ATP 250 HALLE -
(Německo, tráva, 809.600 eur)
sobotní výsledky (14. 06. 2014)
• Dvouhra - semifinále •
Federer (2-Švýc.) - Nišikori (4-Jap.) 6-3 7-6(4)
Falla (Kol.) - Kohlschreiber (Něm.) 5-7 7-6(5) 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

29
Přidat komentář
Denis92
Gratulacia k titul Roger! Dnes mi to prislo zase slabsie ako vcera..
Hlavne dvakrat nepotvrdit brejk..to by sa nemalo stavat. Ale zvladol oba TB skvele!
Takisto potesil Dimitrov titulom.
Reagovat
Pe3k
Tak dneska to byl plodný den. Tituly získali mojí největší oblíbenci Xu Xin a Roger Federer. Dále uspěli už méně oblíbení Rosol a fuj fuj Lopez a pak ňam ňam Aňa ještěže porazil totál fuj záhlavkovou strécovou...Roger posunul hranici nejlepšího travaře historie zase o kousek dále, ale jak už tu někdo psal, ve W musí ještě přidat.
Reagovat
steve79
ROger dnes dobrý výkon. V první sadě si to dost zkomplikoval, ale nakonec ji urval. To samé i ve druhé, hned získal podání, ale nedokázal ho potvrdit. Jestli chce vyhrát Wimbledon, tak musí přidat. Musí hrát více útočně a zlepšit return. 79. titul to je fantazie!!! Doufám, že ještě 2-3 tituly do konce sezony získá.
Reagovat
smazaný uživatel
přesně tak, to potvrzování breajku a využívání šancí stále pokulhává, ale jinak hrál dost agresivně :) mezi ty 2-3 tituly do konce sezony bych zařadila nějakej Masters a Grandslam, ne? :D Tak Wimbledon je jasnej, kde jinde by získal tolik osmiček? 8.Wimbledon, 18.Grandslam, 80.titul celkem, kéž by to vyšlo :) A z Masters nějakej, co ještě nemá (Šanghaj) nebo znovu Cincinnati, když už jsme u těch rekordů :)
Reagovat
smazaný uživatel
Ohledně titulů, které by letos mohl Roger získat - určitě vyhraje v Basileji, kde sice dominoval,ale v posledních dvou letech jeho panování narušil del Potro. Ten je však zraněný, jeho stav se sice zlepšuje, ale návrat bude ještě nějakou dobu trvat.
V kategorii Masters 1000 má největší šanci v Cincinnati a ze zbývajících dvou grandslamů má větší příležitost uspět ve Wimbledonu, od US Open 2009 nepostoupil na americkém grandslamu do finále.
Roger určitě pokoří hranici 80 titulů, pokud však chce mít 90 titulů a víc (a předstihnout tak Lendla), bude muset víckrát startovat na 250 a 500 než je tomu teď (třeba po Wimbledonu v Hamburku a Gstaadu, v podzimní sezóně v Tokiu nebo Vídni ap.). Co se týče velkých turnajů (GS, TM, M 1000), tak tam se mu naposledy zadařilo před dvěma lety a moc titulů už tam nezíská.
Reagovat
Mayo
výborne Roger...ale ten Faja je fakt pánko na tráve kks
Reagovat
smazaný uživatel
Rogeeer první titul od narození dvojčat kluků super!
Dneska už si stačil všimnout, že proměnil mečbol :-)
A jinak jsem moc šťastný, že konečně ty tajbrejky zvládá ukočírovat, snad se blýská na lepší časy...
Reagovat
smazaný uživatel
Roger super, mám z něho radost, sice občas nedokázal využít šance, ale hlavně že zvládl oba tiebreaky a teď už si může pokecat s Fallou na lavičce, než to tam okecaj, je to prostě týpek :) Teď ještě Dimi zaber!
Reagovat
smazaný uživatel
Dcerunky :-)))
Reagovat
smazaný uživatel
jsou krásný, jak mají pořád ty omalovánky nebo co to je :D ale Mirka by se mohla víc usmívat, dneska ji to moc nevzalo :D
Reagovat
steve79
Kde vysilaj rogera? Na slovak sportu ho nedavaj
Reagovat
smazaný uživatel
na Slovak sportu 3 který nikdo nemá
Reagovat
Cico93
si zaplať a budeš mať:)
Reagovat
smazaný uživatel
budu drze rozhodne palce Fallovi;)))) Aby aspon jednou v zivote ten Kolumbijec neco proboha vyhral poradneho;) kdyz uz se na tom okruhu lopoti vic nez 10 let...;)

Ve druhem budu rozhodne pro Lopeeze;) rozhodne na trave odvaznejsi hrac nez Dimi...ale jak to bude naopak...neva;)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak dneska by mohli urvat titul v singlu Fedex i Dimi a nejlíp v co nejkratším intervalu, jako letos v Dubaji a zároveň v Acapulcu, ne? :) A nasadit korunu by tomu mohl Roger i tím deblem :)
Reagovat
Fandina
super. A moc držím palce do finále nejen v singlu. Go Rogere go go!!!
Reagovat
steve79
Dneska Roger urve double. Nemůžu se dočkat až to začne. Go Federer!
Reagovat
Mayo
Roger na tej fotke vyzerá ako hokejista oslavujúci gól na jednej nohe.
Reagovat
viitak
Dneska jsem koukal na zápas se Štěpánkem úplně náhodou a myslím, že tohle by tady na tenisportálu nemělo chybět!!!!! :-)
https://www.youtube.com/watch?v=xgiC6Afx2ug
Reagovat
smazaný uživatel
Zas bych trochu brzdil, ty reakce jsou přehnané, pěkná výměna to je, ale nejlepší míč historie ani náhodou.
Reagovat
viitak
jéééé neber to vážně to ever! :DDD To samozřejmě neee!! Ale prostě nádhera! Znám taky lepší výměny a viděl jsem jich hodně, ale tahle byla jedna z těch letošních nejlepších!
Reagovat
rod_laver
Stejně je velká škoda, že na trávě není žádný Masters turnaj a sezóna je velmi krátká. Přijde oproti ostatním povrchům "odstrkovaná".
Reagovat
Denis92
https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/t1.0-9/10455432_10203973990893087_2831420710256734257_n.jpg

Zeby Roger dal na radu fanusika? :)
Reagovat
steve79
Federer je favoritem, ale ve finalovych zapasech se mu nedari letos. Prohral v brisbane, indian wells, monte carlo. Verim, ze to otoci. Go roger!
Reagovat
Mayo
RF veľký favorit na W.
Reagovat
kada.tom
určitě :-DDD
Reagovat
Mayo
ale ozaj ja mu tam verím proste...
Reagovat
smazaný uživatel
nepodcenovat, na trave je to nejlepsi borec dekady...!!!;)
Ja rikam Andy obhaji...ale nepodcenovat;)
Reagovat
Davor1
Bol to pekný zápas, Roger hral výborne na servise a bolo vidno, že Halle je proste jeho bašta. Kei ešte nemá tak dobre zvládnuté voleje a hru na sieti, dosť tam kazil a to bol asi najväčší rozdiel dnes medzi nimi. Škoda, že Nishi pustil vedenie 4-2 v TB, tretí set mohol byť zaujímavý ;) Falla už dvakrát narobil Rogerovi na tráve veľké problémy, ale verím, že zajtra to bude jednoznačné finále...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist