Federer prolétl do 30. čtvrtfinále v řadě a těší se na letos neoblíbeného Tsongu

6. 9. 2011, 09:40
Aktuality 40
US OPEN muži - Roger Federer předvedl ve 4. kole US Open parádní výkon. Za 82 minut hry zahrál 42 vítězných úderů, Juana Mónaka deklasoval 6-1 6-2 6-0 a na 30. grandslamovém turnaji v řadě postoupil minimálně do čtvrtfinále. V něm ho čeká Francouz Tsonga, s nímž prohrál oba letošní souboje.
Roger Federer

Včerejší program na centrálním kurtu se pořádně protáhl a Roger Federer s Juanem Mónakem se na kurt dostali až o půlnoci místního času. Jakoby se švýcarský favorit chtěl dostat co nejdříve do postele, a tak se rozhodl zápas ukončit co možná nejrychleji.

V prvním setu ztratil po svém podání jen dva fiftýny a za 18 minut zvítězil 6-1. Ani v dalším průběhu hry, během kterého se pokusil - byť neúspěšně - i o 'tweener', nedával třicetiletý Švýcar svému o tři roky mladšímu soupeři šanci a nakonec za hodinu a 22 minut zvítězil drtivým rozdílem 6-1 6-2 6-0. 

Federerův neúspěšný pokus o 'tweener'"Stává se mi to dost často, že musím na svůj zápas čekat takhle dlouho. Čekal jsem asi o dvě hodiny déle, než je obvyklé. Někdy je to šílené, jak se program mění. Pro tenisty je to velmi složité," řekl Federer, který v rychlém zápase nastřílel 42 vítězných úderů a udělal jen 23 nevynucených chyb.

"S mou hrou jsem velmi spokojený. Hrál jsem opravdu dobře a cítím se fantasticky. Při výměnách od základní čáry jsem si věřil a nakonec z toho byl takhle jasný výsledek," dodal rodák z Basileji, jenž postoupil do 30. grandslamového čtvrtfinále v řadě.

Na cestě za 17. grandslamovým titulem mu nyní stojí Jo-Wilfried Tsonga. Francouz, se kterým prohrál letos ve čtvrtfinále Wimbledonu i před měsícem na betonu v Montrealu.

"Abych řekl pravdu, tak jsem nadšený, že proti němu budu zase hrát. Je příjemné nastoupit proti někomu herně zajímavému, jako je Tsonga. Myslím, že jsme ve Wimbledonu předvedli skvělý zápas, který jsem bohužel prohrál. On pak v Montrealu potvrdil, jak kvalitní to je hráč. Má skvělou formu a tak doufám, že ho můžu zastavit právě já," věří Federer.

"Že se mají diváci na co těšit, potvrzují i slova Tsongy. "Je dobré mít proti němu nějaké vítězství, protože už vím, že jsem schopný ho porazit. Ale každý den je jiný, a i když jsem ho teď dvakrát porazil, tak vím, že potřetí to bude ještě těžší. Roger udělá vše proto, aby znovu neprohrál."

Šestadvacetiletý Tsonga po třísetových výhrách nad Luem, Bubkou a Verdaskem svedl pětisetovou bitvu s domácím favoritek Mardym Fishem. Francouzský tenista zvítězil po téměř čtyřech hodinách 6-4 6-7 3-6 6-4 6-2.

Fishovi se v New Yorku hodně věřilo, neboť zažívá životní sezonu. V žebříčku se poprvé dostal do Top 10 a během přípravy na amerických betonech získal titul, přidal další dvě finále a jedno semifinále. "Mrzí mě to, že se s turnajem loučím, ale takový je tenis. Do konce roku nás ještě nějaké turnaje čekají a já se pokusím kvalifikovat na Turnaj mistrů," uvedl Fish.

Světovou jedničku Novaka Djokoviče trápil v osmifinále v prvním setu Alexandr Dolgopolov. Talentovaný Ukrajinec svým ortodoxním stylem hry dostával favorizovaného Srba pod tlak, a když v závěru úvodní sady získal 8 fiftýnů v řadě, ujal se v tie-breaku vedení 4-0. Náskok neudržel, přesto měl celkem 4 setboly. Jenže žádný nevyužil vítěz letošního Australian Open a Wimbledonu Djokovič nakonec zvítězil 7-6 6-4 6-2.

Zajímavý první set duelu Djokovič - Dolgopolov:




Čtyřiadvacetiletý Djokovič si tak vylepšil bilanci v této sezoně na 61 výher a dvě porážky a stále se může stát šestým hráčem v historii, který během jedné sezony vyhraje tři grandslamové turnaje.

Příštím soupeřem Djokoviče bude krajan Janko Tipsarevič, který porazil Španěla Juana Carlose Ferrera 7-5 6-7 7-5 6-2. První tři sety trvaly více než tři hodiny, bývalé světové jedničce Ferrerovi ale docházely síly a sedmadvacetiletý Tipsarevič si došel pro první grandslamové čtvrtfinále.

- GRANDSLAM US OPEN MUŽI -
(USA / New York, tv. povrch, 23.700.000 dolarů)
pondělní výsledky (05. 09. 2011)

Dvouhra - osmifinále:
Djokovič (1-Srb.) - Dolgopolov (22-Ukr.) 7-6(14) 6-4 6-2
Federer (3-Švýc.) - Mónaco (Arg.) 6-1 6-2 6-0
Tsonga (11-Fr.) - Fish (8-USA) 6-4 6-7(5) 3-6 6-4 6-2
Tipsarevič (20-Srb.) - Ferrero (Šp.) 7-5 6-7(3) 7-5 6-2

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

40
Přidat komentář
smazaný uživatel
http://a323.yahoofs.com/ymg/tramlines__2/tramlines-520562616-1315289389.jpg?ymt00mFDUNVxLpQc

To nemá chybu :D
Reagovat
Pe3k
Nic extra.
Reagovat
Pe3k
Ví někdo v kolik se začne hrát? Třeba Brož_, ten předpovídá budoucnost.
Reagovat
smazaný uživatel
Právě naopak 30 GS čtvrtfinále v řadě je hodně významný a naprosto neskutečný. Do toho je taky 23 semifinále v řadě a ještě rekord i v počtu finále v řadě. Tohle svědčí o neuvěřitelný vyrovnanosti výkonnosti po hrozně dlouhou dobu. 30 GS = 7 a půl let a to ještě může pořád to číslo navyšovat. To neni těžko překonatelný, ale nepřekonatelný. Do toho se přidá 16 GS titulů a účast minimálně 5x ve finále každého GS.
Reagovat
Jiri
Dobry prispevek. K tomu neni co dodat. Jen slova jako fantasticke, neprekonatelne, neuveritelne atd...
Reagovat
smazaný uživatel
Naprostý souhlas. Federer zůstane jedním z nejlepších tenistů světa ať se stane cokoliv. Není to žádná hvězdička, která zazářila a hned zhasla. S Tsongou to nebude mít vůbec jednoduché, o to mu více držím palce. Hlavně si musí věřit a nesmí ztratit nervy.
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlas, tyto Federerovy rekordy jsou naprosto neuvěřitelný a je opravdu prakticky vyloučený, že by je někdy někdo překonal. Ať už byla konkurence jakákoliv, vždycky dosáhl vysokého standardu.
Reagovat
skott
Nerad pisu nekolikaty souhlas, ale musim take rict velice dobry prispevek.Toto vlastne ani neni o nejakem statistickem rekordu, ale temer vyslovene popirani samotne statistiky a pravdepodobnosti, aby nekdo v tak narocnem individualnim sportu, takto dlouho drzel podobnou vykonost.Bez zraneni, bez vykyvu, ne standart ale nadstandart, na tech nejtezsich turnajich, na ktere se mnozi vyslovene soustredi a presto nedokazi ani zlomek.
Podle me take v budoucnu mnohem vic neprekonatelny rekord nez samotny pocet Federerovych GS titulu a zaroven ukazujici jeho tenisovou velikost.Pokud nekdo rekne ¨bezvyznamna statistika¨, tak skutecne se jedna o jeden z nejhloupejsich prispevku, co jsem tu kdy cetl, jestli je to mysleno vazne.
Reagovat
smazaný uživatel
Neviem, či sme sa dobre rozumeli..30 QF v rade ukazuje neuveriteľnú vyrovnanosť Federerových výkonov..No stabilita výkonosti nie je jediným ukazovateľom, ktorý rozhoduje o výnimočnosti daného tenisu..Tam sú vždy viac v popredí triumfy..To je celé, čo som tým chcel povedať..
Reagovat
smazaný uživatel
Nemyslím si, že by Federer dokázal trikrát v rade prehrať s Tsongou..Ak áno, je treba biť na poplach..Rozhodujúce bude, či sa Roger poučil a nebude sa tvrdohlavo pretláčať vo forehandových výmenách, ale začne hrať viac takticky...Každopádne očakávam skvelý tenis, plný agresivných výmen s minimálne jedným TB.
Reagovat
steve79
Třeba Federer ted není momentálně nejlepší tenista světa, ale pořád patří určitě do světové špičky. To musí unaz každý. Už 8 let se drží mezi nejlepšími, to musí uznat i velcí fanoušci Nadala.
Reagovat
steve79
O jeho bilnaci 30 čtvrfinálových zápasů, je zbytečné mluvit.
Reagovat
Pe3k
To ano. Zcela jasně nejlepší v historii. Nikdo se ani nepřibližuje.
Reagovat
smazaný uživatel
Dostať sa 30krát do najlepšej osmičky je veľmi pekný úspech..Ťažko opakovateľný...NO vždy to bude len najlepšia osmička, čo je v prípade šampionov dosť bezvýznamná štatistika...
Reagovat
taffer
Nesouhlasím. To přece svědčí o naprosté vyrovnanosti výkonů a to mj. přece dělá z tenisty šampiona. Šampionem není ten, který 1 rok vyletí, má 4 finále a další rok nic, ne?
Reagovat
spaniel
Klasika, další perla.
Reagovat
smazaný uživatel
Ty musíš mať zo mňa strašný mindrák :)
Reagovat
steve79
Fedex hrál dneska dobře.Sice Monaco moc dobře neservíroval,ale to je jedno. Čtvrtfinále bude s Tsongou bude hodně prestižní, ale věřím v postup Fedexe.Jinak to čekání na zápase je opravdu hrozný. Hrát svůj zápase přesně v půlnoci není dobrý.
Reagovat
baggik
Jedinej kdo může na tomto turnaji porazit Novaka je Federer, přece jen Roger na grandslamu je stále obrovským strašákem a hraje fantasticky, ovšem uvidíme jestli si poradí s neoblíbeným Tsongou. Každopádně doufám že to Djokovič zvládne a US open vyhraje.
Reagovat
smazaný uživatel
Za grandslamového ,,strašáka'' může nazvat leda tak Djokoviče nebo Nadala. Švýcar jim se svojí formou už dávno nestačí, a tudíž dělá na všech 4 GS pouze maskota a atrakci pro diváky. Místy mi Roger připomíná Karla Schwarzenberga v české politice, který je pouze ,,figurínou'' strany TOP 09. :DDDD
Reagovat
a.magerova
já těm pražským S nefandím.
Reagovat
dorons
Ty si proste vypatlany slavista. Tak uvidis ako ten "maskot" zametie s tvojim Djokovicom v sf a ako ziska 17.titul,ku ktoremu sa Srb nepriblizi ani nahodou. A Schwarzenberg je najlepsi cesky politik,btw.
Reagovat
baggik
Nemá cenu tvé směšné názory vyvracet, už tvůj nick mluví za vše.
Reagovat
smazaný uživatel
Kéž by vyhrál Roger, formu na to má, ale záleží co mu udělá psychika...
Reagovat
smazaný uživatel
Na zápas Federera s Tsongou se ani nemusíte dívat, neboť výsledek je již předem jasný- 3:0 pro Tsongu. Roger se už určitě klepe jako ratlík, když vidí na listině Tsonogovo jméno. :DDDDD
Reagovat
W.G.M.
Tak to asi tezko, podivejte se laskave na statistiku. To, ze ted Roger dvakrat prohral s Tsongou, neznamena, ze z nej ma mit bobky... Roger je podstatne jiny kadr nez Tsonga a i kdyz se mu ted nedari jako driv, neni potreba ho zesmesnovat a odepisovat ho.
Reagovat
VlS
To co včera Fedex předvedl byl úžasnej tenis a člověk by z toho měl dojem, že je jasným favoritem, ale je potřeba taky počkat, jesli to s JWT předvede taky a myslím si že to nebude tak lehké. Tsonga včera předvedl taky parádní tenis a určitě je na hardu úplně jiná třída než Monaco. Myslím si, že Fedex z Tsongy trochu bobky má (a Tsonga je má z Fedexe určitě taky). Uvidíme, může to být jeden z nejhezčích zápasů, oba hrají hodně na síti a mají skvělou techniku volejů.
Federer je asi přece jen trochu lepší tenista, Tsonga může být klidnější a není pod takovým tlakem. Federer už za poslední půlrok tolikrát prohlásil, jak se vrátí, že by to už měl udělat, aby nevypadal blbě a z toho si na sebe může vyrobit hodně nepříjemnej tlak, protože když prohraje, dostane zase nůši nepříjemnejch otázek od novinářů. Proto si myslím , že je to blízko k 50/50 a vyhraje ten, kdo udrží dýl nervy na uzdě.
Reagovat
Stan_Borowitz
Kousek zápasu FED/TSO jsem teď viděl ze záznamu a s potěšením kvituju, že Federer konečně přestal returnovat z bekhendu téměř výhradně čopem. Snad pochopil, že to už dnes nestačí.
Reagovat
Pe3k
Tak to RESPEKT. Viděl jsi zápas, který ještě neproběhl.
Reagovat
Stan_Borowitz
Jj, to se hodí, zejména při sázení.
Reagovat
Pe3k
Alexandr v prvním setu ukázal, co je schopen hrát a Novak může být rád, že ten tiebreak vůbec vyhrál. Ukrajinec půjde nahoru. Časem nejspíše i do top 10. Jeho variabilita hry a s tím spojený talent jsou obrovské. Zatím chybí stabilita, ale potenciál má velký. Zápas byl mnohem zajímavější než se předpokládalo a než ukazuje výsledek.
Reagovat
Stan_Borowitz
Možná by stačilo, kdyby zlepšil úspěšnost prvního podání. Úplně nejlepší by ale bylo, kdyby si oblíkl místo šortek sukni a nastupoval v ženské soutěži. Vzhledově by celkem zapadl a mohl by dominovat ženskému tenisu minimálně následujících 10 let.
Reagovat
Pe3k
Highlights z prvního setu tohoto zápasu včetně epického tiebreaku.
Dobrá kvalita.

http://www.youtube.com/watch?v=WJulV0fFVlI
Reagovat
smazaný uživatel
Tušil som, že Dolgo môže robiť Djokerovi problémy, no mal som o ňom vyššiu mienku...Ten TB bol z jeho strany tragický a Djoker hral tiež hlboko pod svoje možnosti..Jediné, čo sa dá vyzdvihnúť je dramatičnosť, lebo kvalita hodne zaostávala za TB Stosur/Kirilenka...Dolgopolov snáď od stavu 4:0 netrafil jeden prvý servis, predviedol absolútnu pasivitu a s takýmto herným prejavom si nezaslúži vyhrať ani fiftín, nie to ešte celý zápas..
Reagovat
hatatytla
já myslim, že rogerovi budou v zápase s Tsongou paradoxně vyhovovat pomalejší podmínky. Už se nestane, že nedostane prakticky žádnou šanci na returnu jako 4 sety ve Wimbledonu. Tsonga nevydrží hrát konsistentně 3, 4 sety. Téměř vždycky má úseky hry bez koncentrace a to ho bude stát zápas s Federerem.
Reagovat
Pe3k
Pěkný výsledek zápasu. Dívat jsem se opravdu nemohl, taktak jsem vydržel na zápas Tsonga Fish. Snad Rogerovi vydrží ten optimismus i po zápase s Tsongou. Ač jsem jeho sklaní fanda, tipiji, že Roger s Tsongou o5 prohraje a to poměrem 3:1, protože bude zase chybět agresivita a razance v jeho úderech a Francouz bude diktovat tempo hry.
Reagovat
taffer
Tak já to tentokrát vidím 50:50 a o to víc se na zápas těším. Tsongovi přece ty bomby do růžků nemůžou vycházet pořád ...
Reagovat
smazaný uživatel
Já pevně věřím, že na potřetí po sobě už Tsonga Rogera neporazí! Bude to moc pěkný zápas, doufám s dobrým koncem pro Fedeho!
Reagovat
taffer
Jenom doufám, že budou hrát buď dřív a nebo zápasy před nimi se nebudou protahovat jako dnes v noci. Ono vstávat třikrát za noc a vždycky zjistit, že pořád hraje někdo jinej, to člověku nepřidá :-))
Reagovat
a.magerova
já vstala právě jen 2x a potřetí jsem TO zaspala :-((
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist