Federer: Tenis mě baví. Hrát chci i po olympiádě

22. 2. 2011, 15:45
Aktuality 33
Na oblíbené wimbledonské trávě získá olympijské zlato, o pár dní později oslaví 31. narozeniny a rázem ukončí kariéru. Tak toho se prý fanoušci Rogera Federera obávat nemusí. Švýcarský tenista v Dubaji ujistil, že bude s tenisem pokračovat i po olympijských hrách, které se příští rok konají v Londýně.
Profily hráčů
Roger Federer

V úvodu sezony vyhrál turnaj v Dauhá, na Australian Open však v semifinále nestačil na pozdějšího šampiona Novaka Djokoviče. Titul nezískal ani Rafael Nadal, který vypadl ve čtvrtfinále a nenavázal na předchozí tři grandslamové triumfy. Média se okamžitě vrhla na fenomenálního Švýcara s otázkou, zda jejich éra nekončí.

Zeptejte se za půl roku, odpověděl tenista novinářům.

Devětadvacetiletý Federer si po návratu z Austrálie naordinoval rodinou dovolenou a nyní je již v plné síle připraven popáté vyhrát turnaj v Dubaji, kde během roku často trénuje. 

"Nechtěl jsem o zápasu s Novakem zbytečně přemýšlet. Leden jsem bral jako celek a po Australian Open jsem se vrátil v dobrém rozpoložení. Fyzickém i psychickém," pravil rodák z Basileje. 

"V Melbourne bylo příliš humbuku kolem Rafy, zda získá 'Rafa Slam'. Novak (Djokovič) i Andy (Murray) hráli výborně, ale střídání stráží v tenise nenastane během tří dnů. A to jen proto, že top hráči se nepovede jen nebo dva zápasy. Nelze dělat ukvapené závěry," pokračoval v rozhovoru před startem turnaje ve Spojených arabských emirátech. 

"Pokud bych nevyhrál v Dauhá a skončil jsem brzy na Australian Open, mohli byste takové otázky dávat. Ale měl jsem skvělý konec loňského roku a byl jedním z nejlepších hráčů. Jsem rád, na jaké úrovni se teď má hra nachází," vysvětloval.

Hrát chci i po olympiádě
Po dovolené strávil posledních sedm dní tréninkem právě v Dubaji. A nic nemění na tom, že si svůj program plánuje na osmnáct měsíců dopředu. "Nikdy jsem nepřemýšlel nad tím, že bych skončil," načal Federer nové téma.

"Na dovolené vždy mluvíme o mých plánech a pokaždé se řeší program na následující rok a půl. Už teď myslím na olympiádu v Londýně a na to, na jakých turnajích budu hrát dál," ujistil miliony svých fanoušků, že o konci kariéry rozhodně nepřemýšli.

Šestáctinásobný grandslamový vítěz sní o zlaté medaili z olympijských her. Před třemi lety v Pekingu vyhrál s krajanem Wawrinkou čtyřhru, vítězství ve dvouhře je však stále jeho velkým snem. Příští hry se konají v létě 2012 v Londýně a tenisté budou o medaile bojovat na trávě ve Wimbledonu, kde Federer získal už šest grandslamových titulů. 

Šťastný otec dvojčat, jenž 8. srpna oslaví třicáté narozeniny řekl, že nemůže uvěřit tomu, jak čas letí. "Ještě nedávnou jsem hrál mezi juniory. Hráčům ty roky ubíhají kvůli cestování a neustálému plánování extrémně rychle. Ale pokud vás tenis baví, tak s tím není problém."

"Loni jsem chtěl hlavně zůstat zdravý. Povedlo se a jsem rád, že nemusím příliš myslet na to, co musím dělat, abych vedl zdravý život. Mohu se tak soustředit na tenis, na přípravu a svůj další program. Ten je každý rok téměř stejný a jsem rád, že se znovu vracím na kurty," těší se na svůj první zápas téměř po měsíci proti Indu Devvarmanovi. 

Druhý hráč světa věří, že se navzdory slávě jako člověk nezměnil. V počátcích kraiéry jsem se cítil nesvůj. Červené koberce, společenské obleky a dávání souhlasů s rozhovory. Ale rychle jsem se focení a vystupování před spoustou lidí naučil. Přesto si myslím, že jsem navzdory své slávě a postavení zůstal stejným Rogerem."

Že by tak rivalita Rogera Federera s Rafaelem Nadalem měla před sebou ještě spoustu dílů na pokračování? Tenisu by to rozhodně neuškodilo.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

33
Přidat komentář
smazaný uživatel
Neříkal nedávno Verdasco, jak nám na antuce ukáže, jak se hraje tenis? :-))
Reagovat
smazaný uživatel
"Pokud bych nevyhrál v Dauhá a skončil jsem brzy na Australian Open, mohli byste takové otázky dávat"

Nechybělo moc k tomu, aby ho vyprovodil Simon už ve druhým kole .)

"Loni jsem chtěl hlavně zůstat zdravý. Povedlo se a jsem rád, že nemusím příliš myslet na to, co musím dělat, abych vedl zdravý život"

Jsem myslel, že ho strašně bolely záda po tom, co ho vyklepl Berdych ve Wimbledonu :DDDDD
Reagovat
Teo
Přání otcem myšlenky. Se Simonem na AO to byla sice bitva, ale do vyřezení Federera chybělo opravdu hodně, nemluvě o tom, že jsi ten zápas beztak neviděl. A že ho na Wimbledonu ZROVNA bolely záda určitě neznamená, že nebyl během celé sezony na 99 procent v pořádku. Takže co zbývá? Zalézt tam, odkud jsi přišel...
Reagovat
smazaný uživatel
chod do pici s takovyma kecama ty hovado vyjebany..je mi na bliti z toho jak tomu nerozumis a jeste Rogerovi zavidis!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Jedinej, kdo by měl z týhle diskuze potáhnout seš ty erve, když neumíš psát jako člověk...
Reagovat
smazaný uživatel
podle me nadal chodi na velkou do kyble....
Reagovat
smazaný uživatel
Nauč se reagovat jako člověk a ne jako prase, zase další internetovej drsňák ?
Reagovat
smazaný uživatel
Jéé! Já začínám mít z Michaila úplně husí kůži! To je univerzální dojebávač tiketů! :-)
Reagovat
smazaný uživatel
federer si myslim ze na olimpiádě
Reagovat
smazaný uživatel
Pro mě za mě, klidně ať Roger hraje do 60, já se zlobit vůbec nebudu. :-)
Reagovat
a.magerova
Jo jo, taky bych to unesla :-))
Reagovat
UnrealTom
Roger is the best !!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Forever !!
COME ON, RF!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Na Olympiádě se bude hrát na trávě? Tak to by Tomáš i Petra Kvitová mohla mít slušnou šanci uspět. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Kiež by :) A hlavne, od najbližších dvoch GrandSlamov očakávam ako víťazstvo Rafu (FO), tak Rogera (Wimby). To by bola najlepšia odpoveď a vôbec nie nereálna.
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím si, že Roger už není schopen porazit zdravého Rafu na trávě v zápase na tři vítězné sety.
Reagovat
smazaný uživatel
souhlasím s Matejem. Rafael pokud bude zdravý, tak RG a Wimbledon je jeho, ale US open vidím v rukou Novaka, pokud mu vydrží forma, kterou měl na AO.
Reagovat
smazaný uživatel
Já bych ostatně ani nevylučoval Novakovi šance ve Wimbledonu. Vždyť velmi zlepšil servis atd. (oproti loňsku). Nadala spíš porazí na trávě než na antuce.

Přičemž bude i zajímavé, jak si na trávě povede Raonic.
Reagovat
Vojtiik
clanek sam o sobe jsou celkem plky o nicem, ale vase nazory jsou taky docela smesne:D
Reagovat
smazaný uživatel
Djokovič Wimbledon těžko vyhraje, až příliš mnoho hráčů je na trávě lepších než on na to, aby dokázal vyhrát. Zlepšil servis, ale pohyb na trávě nemá ideální, musel by toho změnit dost.
Reagovat
smazaný uživatel
Tomasinho: myslíš jako že vůbec nemá šanci nikdy vyhrát Wimbledon?

Já neříkám, že letos vyhraje Wimbledon (chraň Bůh), jen že má větší šanci než loni a úplně bych jej neodepisoval. Lépe podává a má rozhodně větší sebevědomí.

Vždyť i ten Ivan Lendl se nakonec na té trávě hrát celkem naučil, viz jeho překrásný pětisetový zápas s Borisem Beckerem v SF Wimbledonu 1989.
Reagovat
smazaný uživatel
Prý není schopen porazit zdravého Rafu.
Rožér přece Nadala vůbec nemusí potkat. Loni Rafa málem vyletěl s Pečnerem. Stát se může cokoli, když jeho soupeř zahraje životní zápas. V semifinále W91 Edberg (obhájce titulu) neztratil na podání ani jeden gem a přesto to se Stichem projel 1:3 na sety.
Reagovat
smazaný uživatel
ano rafa skoro prehral pecnerom ale federera pre istotu bil falla ako maleho chlapca ktory keby sa nezutil tak roger jebne hnev v prvom kole
Reagovat
smazaný uživatel
Já přece netvrdím, že Nadal se nutně dostane do finále nebo že vyhraje Wimbledon. Jsem jen reagoval na suverénní predikci, že Federer bude největším favoritem ve Wimbledonu.
Reagovat
smazaný uživatel
Nie je to "suverenní predikce", proste to len očakávam. Chceš povedať, že nebude spolu s Nadalom najväčším favoritom ? :-) Pôjde len o to, kto vychytí lepšiu formu v druhom týždni, a Wimbledon považujem za Grand Slam, v ktorom ma RF najvacsie sance.
Je to mozne hlavne preto, ze na Roland Garros tu je Nadal, a na US Open davam velke sance Djokovicovi, (mozno Soderlingovi ?). Vo Wimbledone su tie percenta predsalen vyssie.
Reagovat
smazaný uživatel
K největším favoritům asi patřit bude, ale je to všechno poněkud předčasné, třeba se Djokovič fakt posunul na úplně jinej level než doposud a bude dominovat na hardech (Dubai, IW, Miami) a výtečně zahraje i na antuce.
Reagovat
smazaný uživatel
Môže byť, že svoju hru posunul na vyšší level, môže hrať skvelo na zvyšných troch turnajoch na harde, ale to mu ešte nezaručí rovnako skvelé výsledky na antuke a tráve.
Reagovat
smazaný uživatel
A treba taky ne a vitezstvi na AO zustane zase na dlouho jeho poslednim. Jen si vzpomen na rok 2008, kdy podle mnohych nastala era "SuperSrba". A ono nic moc...

Take jsem zvedav, co JMDP. Turnaj od turnaje se lepsi a ja mu preju vratit se zpet do top 5. Na GS to tento rok sice nevidim, ale nejake vetsi vitezstvi by prijit mohlo. Take je treba pocitat s Raonicem. Velke vitezstvi uz ma, dvakrat za sebou (behem par dnu) skalpoval Nanda a byl blizko turnajovemu vitezstvi i nad A-Rodem ve finale v Memphisu.

Ale nepredbihejme, protoze stat se muze cokoliv. Kdo vi, kdo tento rok zakonci jako svetova jednicka. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Jasně. Ale dneska s Llodrou hrál Djoko fantasticky.

Co se týče DelPotra, jsem zvědav, jak si budu vést dál, ale proti Roddickovi hrál "ne moc dobře" a navíc "hloupě".
Reagovat
smazaný uživatel
Si dovolím vstoupit do diskuze. Pod názor na Juan-Martina se podepisuju. Jsem z jeho návratu nadšený a i když na to úplnou topku to ještě není, ono se to ale časem poddá. Jinak s favority na Wimbledon bych to viděl asi tak že, bude-li zdravý Nadal, největším favoritem bude on, pak Roger a pak možná Djoker, i když ten jen přes moji mrtvolu. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Vsechno chce cas. I navrat Del Potra. Vazne jsem nebyl nadsen, kdyz jsem se pred rokem dozvedel, ze ma zdravotni problemy a nejakou dobu si nezahraje. Stal se jednim z mych oblibencu a jsem rad, ze je zpet. Jeho vysledky se od navratu stale lepsi a ja doufam, ze tento rok ziska nejaky cennejsi triumf, dejme tomu Masters 1000. Nejvetsi sance mu davam na tvrdem povrchu. Vyhral na nem nejdulezitejsi zapasy sve kariery. Antuce ani trave nikdy nedominoval (tim nemyslim, ze se to nemuze zmenit) a nejvice turnajovych titulu ma take z hardu. No co, alespon po odchodu Rogera (coz bude doufam za nejaky cas) budu mit stale komu fandit. :-)

Zatim je ale mym nejvetsim oblibencem stale Roger a tim, ze chce hrat i po OH 2012, tim me potesil. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Armstrongu, seš můj člověk! :-) Jj, Roger je prostě nej a pak budu fandit DelPovi. Toho bych ale vůbec nepodceňoval ani na antuce (i když letos to asi ještě nebude ono). Bych připomněl SF FO 2009, kde zle potrápil Rogera (3:2) a já měl z toho zápasu málem infarkt. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Jasne, ze JMDP nesmime podcenovat ani na antuce, ze na ni nehraje spatne. Jen jsem mel na mysli to, ze na ni nehraje tak dobre jako na hardu.

Co se tyce tebou jiz zminovaneho petisetaku s Rogerem v semifinale RG 09, tam jsem se citil asi stejne jako ty. :-))) Vazne to byl dost dramaticky zapas a nechybelo mnoho, aby DelPo Rogera porazil.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist