Federer v Monaku znovu nezvítězí, ve čtvrtfinále prohrál s Melzerem

15. 4. 2011, 12:39
Aktuality 52
ATP MONTE CARLO - Roger Federer do své sbírku triumfů trofej z Monte Carla nepřidá ani v roce 2011. Švýcarský tenista na antuce v Monaku končí nečekaně už ve čtvrtfinále, ve kterém s Jürgenem Melzerem neproměnil sedm brejkbolů a prohrál 4-6 4-6. Rakušan se o finále utká s Davidem Ferrerem.
Roger Federer

Roger Federer začal čtvrtfinále s Jürgenem Melzerem jistými údery a po svém podání se ujal vedení 1-0. Soupeř pak ale kvůli bolestem zad zmizel na 5 minut do šaten a Švýcar se neplánovoanou pauzou v chladném počasí hned v úvodu zápasu nechal rozhodit. Začal chybovat, zkazil dokonce i rutinní smeč na síti a v pátém gamu přišel poprvé na turnaji o podání. Posléze měl tři příležitosti na vyrovnání, ale ani jedné stejně jako celkově čtvrtý brejkbol v 10. hře nevyužil a prohrál 4-6.

Pro Melzera, který postupně i díky práškům proti bolesti zapomněl na problémy se zády, to byl proti Federerovi vůbec první získaný set. V minulosti se o něj marně pokoušel na trávě, na betonu i v hale. Na antuce ale překvapivý semifinalista loňského French Open šestnáctinásobného grandslamového šampiona pořádně trápil a psychiku světové trojky mohl definitivně nalomit už v úvodu druhé sady. První dva brejkboly ještě zůstaly neproměněny, v dalším gamu na returnu ale stejné šance využil a po potvrzení brejku vedl už 6-4 a 3-1. 

Švýcar, který měl v silném větru problémy s načasováním úderů, se snažil přidat na agresivitě a zkracováním hry a přechody na síť se pokoušel Rakušana vyvést z rytmu. Výsledkem byly dva brejkboly v šestém gamu, ale ty ani za stavu 3-4 celkově sedmou příležitost vzít soupeři podání neproměnil.

Útočně a přesně hrající Melzer už koncovku utkání zvládl a za hodinu a 44 minut se mohl radovat z premiérového skalpu švýcarského fenoména ve čtvrtém vzájemném souboji. Devětadvacetiletý rodák z Vídně tak díky dnešním 26 winnerům za poslední rok porazil všechny tři nejlepší tenisty současnosti; kromě Federera i Djokoviče (French Open 2010) a Nadala (Šanghaj 2010).

Federer, který dnes zaznamenal jen 17 vítězných úderů a o sedm více nevynucených chyb (Melzer chyboval dvacetkrát), se ani letos premiérového triumfu z monackého knížectví nedočká. Nejdál došel v letech 2006 až 2008, kdy pokaždé ve finále nestačil na Nadala.

"Melzer hrál dnes opravdu dobře a agresivně. Nedal mi moc šancí," citovala Federera agentura Reuters. "Nemyslím, že bych hrál špatně. Je to první týden na antuce, takže nejsem nečekal, že podám nejlepší výkon. Byl to slušný turnaj," dodal. "Foukat začalo až po prvním setu, který jsem prohrál, takže to asi nebylo ideální na dotahování skóre. Ale i tak jsem měl dost šancí dostat se zpátky do zápasu. Alespoň jeden set jsem měl uhrát," prohlásil. 

Devětadvacetiletý rodák z Basileje se poprvé od loňského Wimbledonu nedostal alespoň do semifinále, ve kterém nechyběl na 13 turnajích v řadě. Za posledních deset měsíců ho teprve podruhé porazil jiný soupeř, než Murray, Djokovič, či Nadal. Letos si připsal pátou porážku v sezoně, přičemž dosud nestačil jen na světovou jednička Nadala a třikrát na Djokoviče.

Melzer se v prvním semifinále na turnaji Masters 1000 utká s Davidem Ferrerem, který letos v Monte Carlu vyrovnal své maximum z loňska.

Devětadvacetiletý Španěl v Monaku takřka pravidelně postupuje do čtvrtfinále, které si letos zahrál pošesté z posledních sedmi startů. V dnešním zápase proti Viktoru Troickému sice třikrát ztratil podání, ale příliš ho to mrzet nemuselo, neboť se skvělým returnem prosazoval přes soupeřův slabší servis.

Ferrer nakonec za 84 minut zvítězil dvakrát 6-3 a s o čtyři roky mladší Srbem tak vyhrál i třetí vzájemné střetnutí hladce 2-0 na sety. Dnešní utkání zvládl díky 66 vyhraným fiftýnům, přičemž 37 jich bylo na returnu a jen 29 po vlastním podání.

Na pobřeží francouzské riviéry si tak po roce zopakuje semifinále, do kterého se dostal bez ztráty setu. Za posledních pět let skončil dvakrát na raketě Nadala a dvakrát nestačil na Federera. Letos má tedy při zaváhání Švýcara šanci se podruhé dostat do finále podniku Masters, který dosud nikdy nevyhrál. Ferrer se přes čtvrtfinále dostal celkem posedmé, v minulosti ho v závěrečných kolech zastavil pokaždé jeden z dua Nadal a Federer.

Ferrer s Melzerem vyhrál tři z pěti vzájemných duelů, oba loňské zápasy včetně setkání na Roland Garros ale získal Melzer. Rakouské světové devítce se však v sobotu mohou vrátit bolesti zad.

- ATP MASTERS 1000 MONTE CARLO (Monaco, antuka, 2,227,500 eur) -
páteční výsledky (15. 04. 2011)

Dvouhra - čtvrtfinále:
Melzer (7-Rak.) - Federer (2-Švýc.) 6-4 6-4
Ferrer (4-Šp.) - Troicki (11-Srb.) 6-3 6-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

52
Přidat komentář
darek.vrana
Tak proč proboha na ty příspěvky reagujete?? Když je všichni necháte bez povšimnutí, tak je to přestane za chvíli bavit!
Reagovat
misoSK
Lenze ono je to skupina ludi ktorych bavi si medzi sebou nadavat, to nie su ti dobri a ti zli :D a mna nepohorsuju ich invektivy, ale to ze tu nimi spamuju celu diskusiu
Reagovat
darek.vrana
To není pravda. Vždycky tady někdo napíše nějakej žvást, a ostatní se mu na to snaží argumentovat.
Reagovat
smazaný uživatel
federer proste nevyuzival breakpointy mal ich myslim 7 ak nie viac bez toho sa vyhrat jednoducho neda
Reagovat
misoSK
Aka skoda, ze tento portal uz davno nie je o tenise, ale o tom ze si tu ludia ventiluju svoju osobnu potrebu urazat druhych ludi...
Reagovat
l00bor
Pro Nadala a Djokoviče je dobré,že jsou momentálně oba dobrý a jsou na to dva.Federer kraloval sám pár let takovým zpusobem,že z prohry ve finále udělali novináři obrovský šok a málem skandál.Toto se přelilo i mezi jeho odpurce,tím myslím fanoušky, kteří využijí každého jeho zaváhání.Přeji Nad. a Djo. i jeho fanouškum,aby za pár let smutně nekoukali jak jiní odepisují jejich borce.Nic netrvá věčně.
Reagovat
rib
hm, pro mě je to stejně "pan Tenista", hraje čistě a má minimum zranění. Je krása a inspirace sledovat jeho hru. A navíc reklamy dělá čím dál vtipnější, nad jeho rockem na rakteu jsme se fakt dost pobavili :-)
Reagovat
smazaný uživatel
sice nevim, proc se tady nekteri dementi porad dokola hadaji, ale jiste je pomalu jedno - Federer uz zrejme svetova jednicka nebude...kez by, ale...
Reagovat
Pe3k
:D Kdopak nám to dneska prohrál? Jak málo stačí ke štěstí :)
Reagovat
smazaný uživatel
Docela slušný co?:DDD Neuvěřitelný věci tohle.
Reagovat
smazaný uživatel
Byt tebou, tak bych se neozyval. Vcera uz jsi se ztrapnil dost svym pravopisem a tim, ze jsi zde uvadel Fake VS a fake fotky sve "pritelkyne". I kdybys oscanoval svuj diplom, tak je jasne, ze to je jenom fake a podvrh.
Reagovat
Pe3k
:D Když už mě chceš oslovit tak Pe3k znamená Petřík.
Reagovat
smazaný uživatel
Na Barneyho příspěvky nereagujte.

Podle mého názoru se jedná o mentálně postiženého člověka, který se musí léčit v Bohnicích. Jestliže se nemýlím, tak právě on nedávno používal nick Olfess_. Bylo tomu tak asi před měsícem, kdy nám všem říkal, že je doktorem psychologie. Tomu bych dokonce i věřil, neboť vzhledem k tomu, že se musí celé dny trápit s blázny, úplně zapomíná na to, jak se má normální člověk chovat. Chceme-li být slušnější, musíme uznat, že i on je zralý na to, aby jej upoutali na lůžku, poněvadž se ta jeho psychická vada bude neustále stupňovat. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Pro porad utocite na Barneyho a Nadalista - mě)? Neni to tim, ze se vam nehodi pravda do kramu a musite se neustale prosazovat hrubou silou, fede aroganci a BANY? Kam az chcete klesnout?
Reagovat
smazaný uživatel
Nadalista poněkud zapomíná, že Melzer loni v Šangaji porazil jeho favorita -- Nadala. :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Komická stavba velmi dlouhých vět a některá už málo používaná slova uživatele s nickem Olfess_ mnohem víc připomínala dřívější snažení pubertálního pablba a provokatéra, kterého tady už x-krát blokli - Maped, Petr, Varpet, BjornBorg, Andrew a několik nicků odvozených ze jména Barney. Aktuální nick Saturnin.
Reagovat
smazaný uživatel
Ty ubožáku, řekni mi, co jsi dokázal ty, jestliže tě tak hrozně baví urážet Federera! Rožérovi bude letos v srpnu již třicet let, a tudíž se musí počítat, že bude za chvíli za zenitem. Také musíš pochopit, že má rodinu, a proto se nemůže soustředit na tenis jako předtím.
Reagovat
smazaný uživatel
To ze me HRUBE urazis, na to uz jsem si zvykl. Nejsi za to trestany a prochazi ti to (proc se divim, jsme v Ceske republice). Jenom mam jednu vec. Laskave me aspon neustale nenazyvej jako v jednom nedavnem clanku Milanem nebo kdo to je. Ja nejsem Milan nebo nejaky podobny diletant kteryho ani neznam. Jsi agresor, ta tva antagonisticka kampan je odporna. Dela se mi z tebe zle, jsi zaslepenec, vulgarista a maniak. Asi jsem hodne blahovy, tohle budou dalsi zbytecne vety do vetru. :(
Reagovat
smazaný uživatel
Milane, kdybys diskutoval normalne a nikoho neurazel, nikdo by potom neurazel tebe, to je logicke.

Anebo snad cekas, ze kdyz urazis hrace nebo uzivatele, ze ti daji vsichni za pravdu a odsouhlasi ti tve jednani? V tom pripade jsi jeste vetsi magor, nez jsem si myslel.
Reagovat
smazaný uživatel
Z kontextu mi vyplyva, ze Milan byl asi ANTIfedererovec. To ze jsem proti Federerovi jeste neznamena, ze jsem Milan. Ale to psychopatovi jako ty vysvetlovat nebudu.

A nevim proc porad utocite na Barneyho, v podstate ma v hodne vecech pravdu, ne ve vsem, ale pravdu dosti ma.
Reagovat
smazaný uživatel
Milane, takze ty stale nechapes, o co tady jde. Co jineho ale cekat od blba jako ses ty, vid?
Reagovat
smazaný uživatel
chytry?
Reagovat
smazaný uživatel
Takze takhle. Zde na TP jsou i lide, kteri Rogerovi nefandi, ale jako tenistu jej respektuji a nezesmesnuji ho. Proste svuj nazor na nej vyjadri v pohode bez urazek. Ty jsi pravy opak. Do Federera se navazis, urazis jej i jeho fanousky. To se potom ale nemuzes divit, ze si to jeho fanousci nenechaji libit. Anebo se snad divis????
Reagovat
smazaný uživatel
1) ja Federera nezesmesnuji, jenom v souvislosti s nim hovorim na zaklade pravdivych faktu a i informaci primo z praxe ze zapasu + na zaklade statistiky. Jestli je Federer zesmesnovan, tak je to tim, ze se zesmesnuje sam svoji hrou, svym vystupovanim, svym chovanim, podvody, agresivitou a tim co z nej vyzaruje

2) Hrubiáni jste vy, pouzivate sprosta invektiva a utocite kdykoli se vam zlibi

3) ja umim uznat kvality Rafovych souperu, snazim se byt objektivni. Umim zkritizovat i pochvalit jak Rafu tak i kohokoli jineho

4) tyto stranky ovlada korporace lidi tveho typu a udelali jste si z techto stranek zoo, kde propagujete Svycara za kazdou cenu. Ten kdo s vami nesouhlasi a slusne se postavi proti je zabanovan. Nemysli si, ze nevim, ze za mojim banem stoji lidi jako ty.

Dal uz to s tebou ted nebudu resis, nema to cenu. jdu si OSLAVIT WIN RAFAELUV! 8-)
Reagovat
smazaný uživatel
1) Neni pravda, ze Rogera nezesmesnujes. Pokazde se do nej nejak navezes. A kdyz uz jsi ukojen, pustis se do jeho fanousku.

2) Dle ceho soudis, ze jsme hrubiani? Ja tady posledni dobou vidavam pouze urazky od Nadalovcu.

3) Tak to jsem se dost zasmal. Evidentne ani nevis, co to objektivita je, jinak bys nic takoveho napsat nemohl. Jsi neuveritelne zaujaty a dle meho nazoru je pro tebe primo pozitkem, kdyz si muzes rypnout do Rogera nebo vychvalovat Nadala. Zrovna tvuj komentar z tohoto tydne, ve kterem pises, ze pro Nadala neni zadny souper tezky a ze v zapasech s Rafou bude definitivne poslapana dustojnost jeho soupere, me v tom utvrzuje. Samozrejme nesoudim jen dle jednoho prispevku, ale vsech tvych komentaru, tedy celku.

4) Pokud sis nevsiml, tak tady Rogera nikdo fanaticky nepropaguje a neobhajuje. Kdyz hraje dobre, nevidim duvod, proc by nemel byt pochvalen. Kdyz spatne, rozebereme zde, co je toho pricinou a prizname si, ze Roger nehraje uplne OK.

Milane, tve "nazory" jsou jedna velka zmet nesmyslu a hlouposti.
Reagovat
smazaný uživatel
Tohle nemá cenu prostě řešit. Docela koukám, co se to tady děje.

Barney, Frantz, Nadalisto a podobní, vy jste na tom asi hodně špatně co?:DDD
Reagovat
Frantz
Naopak kemo,prave naopak - hoodne dobre :-DD
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to je potom v pořádku
Reagovat
smazaný uživatel
Uz to tady jednou psal VIS. Je neuveritelne, jak vas tato smecka neprejicnych notorickych blbu dokaze motivovat, abyste fandili komukoli, jen ne Nadalovi.
Reagovat
smazaný uživatel
To myslíš vážně? Rafa patří mezi moje nejoblíbenější tenisty. Co na tomto faktu jako může změnit pár anonymních čecháčkovských dementů?
Reagovat
smazaný uživatel
Rogerova prohra je dost smutná, ale Melzer je kvalitní hráč a Fedexova hra byla poloviční. Jediné co mě na Rogerově prohře těší je, že to udělá radost pár místním ubožákům.
...a je samozřejmě "velmi hrozné", že Fedex letos prohrál se třemi hráči z TOP10!! Veliká ostuda v jeho věku. A řekněme si po pravdě vždyť ani nic RF pořádného nevyhrál a porazil by ho i hráč druhé stovky, že? :D:D:D
Reagovat
smazaný uživatel
Jak ubohe. Roger vypadl, Nadalovci maji radost a plivou jed. Opet me utvrdili v tom, ze mezi nimi neni na tomto webu ani jeden normalni.
Reagovat
taffer
100% souhlas. Když prohraje Nadal, nepamatuju že by se to tu kdy hemžilo takovými nechutnými výrazy jako teď (nadalisto, Frantz, Barney atd.). Ubozí, zakomplexovaní trollové ...
Reagovat
smazaný uživatel
Nadalovci? Tohle jsou jen ubožáci antielegánovci. Pokud Rožér prohraje, vylezou a blejou.
Reagovat
steve79
Prej šok: Federer končí na raketě Melzera. To se mi zdá už trochu přehnaný tento nadpis. Vypadl a co, já bych z toto takovou senzaci nedělal.
Reagovat
smazaný uživatel
Zdrceny neni ani ze ctyr porazek s Djokovicem a Nadalem.

"Nemyslim, ze by meli byt pro me prekazkou. Stale je v mych silach je porazet," rika odhodlane.

:DDDDD LOSEEER
Reagovat
smazaný uživatel
http://sport.idnes.cz/neodepisujte-me-mam-pred-sebou-jeste-hodne-tenisovych-let-rika-federer-1z4-/tenis.asp?c=A110405_124720_tenis_bur

"Vim, ze dokazu jeste mnohem vic," :DDDDDDD
Reagovat
letityfanousek
Čtvrtfinále je úspěch, už dlouho jsem ho neviděl hrát s nadšením. Mám dojem, že ho "práce" nebaví a dělá to jen ze setrvačnosti, že musí hrát. Nebo nemá motivaci, prostě je to nudný tenista. Hraje jak bezduchý robot.
Reagovat
misoSK
naprosty suhlas s tym, ze Roger posobi uplne bez zapalu pre hru, ziadne emocie, to sa neda porovnat so zapalom pre hru ktory maju Rafa a Nole
Reagovat
misoSK
Do dnesneho dna som sa ho snazil este ako tak zastavat a neodpisovat, ale dnes ozaj bieda, udery takmer na stred, bez razancie, backhand doslova tragicky a pohyb ani nemozno hodnotit lebo ziadny od Rogera nebol, a to nielen co sa tyka (ne)dobiehania kratasov ale aj prace noh pri uderoch od baseline, jednoducho Nadal, Djokovic su pre Rogera nezdolatelny a dovolim si tvrdit ze aj Murray, Del Potro a Ferrer by boli pre Federera prekazky cez ktore by nepresiel...Tesil som sa ze si zajtra podam na Davida Ferrera proti Federerovi, zial, Federera som precenoval ekd som si myslel ze zdola Jurgena
Reagovat
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
Největší ubožák jsi tu ty. A koukni se schválně na poslední čtři zápasy mezi Federerem a Berdychem, ty žumpo.
Reagovat
smazaný uživatel
Chudáčku, kolik ti už zablokovali nicků? Do každého si nezapomeneš dát slovo respekt. Což k tobě opravdu sedí :-D
Reagovat
Frantz
Prosim Vas,jaky sok z vyrazeni elegana? Vzdyt uz je slabej jako caj,o jeho velkohubych vykricich zpet no.1 ani nemluve :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Zajímavé, koukal jsem na to od stavu 5:4 v prvním setu, Melzer hrál velmi dobře, Federer ne až tak dobře. Ale teda podmínky jsou tam momentálně příšerné (vítr atd.).
Reagovat
Vojtiik
taky jsem viděl az druhy set, Rogi dneska z BH (jako obvykle uz posledni dobou:D) tragicky vykon, spatny timing, bez agresivity ve vetsine pripadu... dokonce i pohyb a cteni hry na nic protoze vubec necetl melzerovi kratasy a kdyz uz je dobeh tak mu to povetsinou naserviroval na raketu.. jinac rakusak dneska hodne dobry, agresivni z FH i BH, dobry pohyb, cteni hry... aspon teda co se tyka druheho setu:)
Reagovat
smazaný uživatel
No, Melzer hral dnes hodne dobre. Zaslouzene vitezstvi. Co se tyce Rogera, tak ten dnes opet polovicni. Vojtiik uz zde vlastne vse podstatne napsal, ja jen doplnim, ze Roger dnes nevyuzil ani jeden z 6 BP, navic v dulezitych chvilich to nebyl ten Roger, ktery ma hlad po vitezstvi.
Reagovat
VlS
I když nepatřím k zásadním antifedererovcům, tak jsem zvědavej na komentář. Doufám, že bude raši potichu o prognózách a spokojí se s konstatováním, že Jurgen hrál dobře a zaslouženě vyhrál. Bohužel jsem zápas neviděl.
Reagovat
smazaný uživatel
Ve skutečnosti měl Federer těch breakballů sedm ...

Mimochodem, první turnaj od Wimbledonu, kdy vypadl dříve než v SF. A první letošní porážka s někým jiným, než je Djokovič nebo Nadal.
Reagovat
taffer
Řekl bych, že ten příšerný vítr vadí o trochu víc hře Rogera než Melzera, ale určitě to není hlavní důvod prohry, Melzer hrál opravdu dobře. Jsem zvědav na Nadala, co s jeho hrou takový vítr udělá (jestli vydrží) ...
Reagovat
smazaný uživatel
Dobre, tak tedy 7, prepsal jsem se, ale to nic nemeni na skutecnosti, ze ani jeden nevyuzil, takze je to jedno. :-)
Reagovat
Vojtiik
David Ferrer se v Monte Carlu zřejmě potřetí za posledních šest let utká s Rogerem Federerem, se kterým ve dvanácti vzájemných zápasech uhrál pouhé tři sety bez jediného vítězství.

Zřejmě asi ne:D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist